Bıçak Sanatı - Forum

çakmak taşı ile ateş yakmak...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: çakmak taşı ile ateş yakmak...
« Yanıtla #20 : 10 Haziran 2012, 14:51:00 »
Mantara bir ön işlem uygulanıyormu.?
yani kurutma dışında. yıkama, temizleme vb. ?

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #21 : 10 Haziran 2012, 16:57:37 »
Gökhan ustam bu seti köyde bulmuştum yıllar önce , deri bi kese içinde set olarak
içinde mantarı da vardı :) mantarla ilgili koyun yünü yıkanan yalaklarda birsüre bekletilip sonra kurutulduğunu duymuştum ama ben hiç yapmadım :)
mantardın avantajı az yer kaplaması çok ufak bir parça  yetiyor kopar kopar yak :)

Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #22 : 10 Haziran 2012, 22:14:17 »

Olmuş be Gökhan ustam  :2up

Metin bey, sizinde emeğinize sağlık  :2up

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #23 : 10 Haziran 2012, 23:08:59 »
Mantarı içinde mangal kömürü ezilmiş suda kaynatıp kurutursanız charcloth (kömür kumaş) kadar kolay yanabiliyor.

Suda yıkayıp kurutursanız düşen her kıvılcımı yakalayacak performansı gösteremiyor.,

Deneme yapıp paylaşanlara da tebrikler ve teşekkürler. Bu işin doğru yapıldığında aslında ne kadar kolay olduğunu göstermişsiniz ellerinize sağlık. 

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 11 Haziran 2012, 12:22:02 »
Tebrikler Gökhan Ustam.

Elimdeki mantar ile haftasonu epey uğraştım. Değil çakmaktaşı ile ateş alması aleve epey uzun süre tutmama rağmen bile yanmıyor. Doğrudan odunsu bir yapısı var ve süngerimsi değil. Ya elimdeki mantar bu mantar değil ya da birşeyleri çok yanlış yapıyorum.

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #25 : 11 Haziran 2012, 17:14:07 »

Söylenilen bu katmanın kav malzemesi olduğu

Bendeki mantar ise şu

Böyle bir katman yok...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #26 : 11 Haziran 2012, 18:10:34 »
Metin demek sen hazıra kondun. :D dedemde varmış bende çok aradım çıkar diye ama yok, bulamadım...

Hayri verdiğin bilgiler için çok teşekkürler, bu mantarın nasıl bir şey olduğunun ( işlenmemiş halinin ) bir resmi falan varmı,?

Hem beni hemde diğer denemek isteyen arkadaşları bilgilendirmek açısından.  ;)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #27 : 11 Haziran 2012, 20:23:06 »
Tam olarak bu video anlatıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=f1UgT6JM63s

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #28 : 11 Haziran 2012, 20:25:22 »
...
Bendeki mantar ise şu

Böyle bir katman yok...

Bu mantar kav olayını memlekette bulabileceğimi düşünmediğimden hiç uğraşmamıştım. Bu resimlerdeki daha çok ateşi taşımakta kullanılan at nalı mantarına benziyor. Benim bildiğim numarası kav olmasından çok, çok yavaş yanması. Ucundan del, ip bağla, yanan ateşten bir kıvılcımı mantara koy, sallaya sallaya bütün gün gez, akşam kampta hazır kıvılcımın olsun.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #29 : 12 Haziran 2012, 00:10:37 »
Ferhat Hocam,
Çakmakla uğraşsan bile kolay kolay yanmıyor. Bundan bir tane daha vardı o da aynı biçimde.
Sanırım başka bir mantar türü bu.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #30 : 12 Haziran 2012, 09:30:36 »
Bizim Türkiye'de bulunan mantarlardan bir kaç tane bulup bunları ayrı ayrı işleyip hangisinin daha verimli olacağını görmek şart.

Bora, sanırım bizim için en ideali şu meşelerde yetişenler olsa gerek. senin bulduğun bu mantar hangi ağacın üzerindeydi...!!

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #31 : 12 Haziran 2012, 11:19:15 »
Gökhan Ustam,
Ölü bir ağaç olduğu için türünü teşhis edemedim ama Uludağ'da 2000 mt'ye yakın irtifada ormanlık bir alanda bulmuştum. Ağaçtan ne kadar zor ayırdım bilemezsiniz.
Şimdi düşünüyorum da sanırım mantarın düz kısmı üstteydi oysa kav mantarında düz kısmı aşağıda oluyormuş sanırım.
Bu mantarları meşeliklerde aramak gerekir diye düşünüyorum.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #32 : 12 Haziran 2012, 12:03:21 »
Yanımda mantarla kıvılcım taşımak mı  yoksa sadece charcloth taşımak mı ? Doğada her ikisini de bulup hazırlamak zor. Mantar bulsan kurutmak zorundasın, kömür kumaşı da hazırlamak zorundasın. Aklıma şöyle bir alternatif geldi. Kuru ot ,yaprak, kibrit kalınlığında dal parçaları vs misket büyüklüğünde bir top yapılır. Etrafı çamurla sıvanır. Üzerine bir delik delinip ateşe atılır. Kömür kumaş hazırlar gibi duman çıkar sonra duman kesilir. Çamur top soğuduğunda deliği de ufak bir çamurla doldurulur ve piştiği için su geçirmez bir halde çantanın bir köşesine atılır. İstediğinde topu kırıp bir kıvılcım düşürebilirsin. Kuru ot yaprak yerine kesme şeker boyutlarında kendir halat parçası da olabilir.

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #33 : 12 Haziran 2012, 12:46:01 »
Hayri Hocam,
Her halükarda bir hazırlık yapılması gerekli gibi duruyor. Balık yemlerinin koyulduğu su geçirmez minik bir torbaya konulacak kömür kumaşı bence iyi bir seçenek. Ya da Kinder Toto vb yumurtaların içindeki o sarı kaplar da oldukça su geçirmez. Cebinize attığınızda varlığını bile unutabilirsiniz. Küçük bir firesteel ya da striker'i da sürekli yanınızda bulundurmak için anahtarlık bile yapabilirsiniz.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #34 : 12 Haziran 2012, 13:35:34 »
Ben de süpriz yumurta kutusunda taşıyorum zaten :) Benim bahsettiğim ise kamp ateşinin başında yapılabilecek bir etkinlik diyelim.

Kömür kumaşı bir arkadaşım da pamuğun içine koyup dışını da balmumu kaplayıp taşıyor. Güzelce ikiye ayırdıktan sonra tek kıvılcım herşey için yeterli. 

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #35 : 12 Haziran 2012, 14:20:40 »
Mantar olayını öğrenmeye çalışmamdaki amaç tamamen eski yöntemleri öğrenmeye çalışmamdan. Yoksa alternatif yöntemleri uygulamayı tabi ki denemeliyiz. ;)

Deneme yapmadım ama sanki, kömür bez kavımız bitince bu metal kutuda kurumuş ot yada ağaç yaprağını yaksak, yine bez gibi aynı işlevi yaparmış gibi geliyor. Her ateşi yaktıktan sonra eksilen malzemeyi telafi etmek yada sıfırdan yeni kav hazırlamak çok zaman alan bir uğraş olmayacaktır.

Mantar olayına dönersek, benim anladığım bu mantar öyle her ağaçta yetişen gibi bir şey değil, Türkiye koşullarındaki muadilini bulmak şart. Bunu bulacağımı düşünüyorum çünkü eskiden bizim köyde mantar kav kullanan biri olduğunu çok iyi hatırlayanlar var. sadece hangi ağaçtan toplayıp işleyip kuruttuğunu bulmak gerekiyor. :-\

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #36 : 12 Haziran 2012, 14:42:35 »
hayri bey'in verdiği linkte mantarın yaşayan bir ağaçtan alındığında daha iyi sonuç verdiği anlatılıyor , ayrıca yaşayan bir ağaç da olsa mantarın uzun lifli ve süngerimsi değil daha yumuşak ( kadifemsi) bölgesinin kıvılcımı yakalamada daha randumanlı olduğu söyleniyor...onu bile iyile liflendirmenin iyi sonuç vereceği anlatılıyor...hazırlayıp götürülmedikçe ateşi başlatmanın  zor olduğu söyleniyor...yani bence uzun iş...
gerçi ben hep fire steel taşıyorum yanımda her durumda yanıyor tutuşturucu olarak kuru malzemeyi liflendirdiğimde kolay alev alıyor , çakmak taşı -çelik bununla ilgili bir tecrübem olmadı ama denemek lazım...

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #37 : 13 Haziran 2012, 10:17:11 »
Bu mantar  bizim buralarda yaşlı söğüt ağaçlarında çok olur ağacın gövdesinden ayırmak oldukça zordur.

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #38 : 13 Haziran 2012, 12:33:27 »
İbrahim Hocam,
Ankara'nın neresindesiniz?

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA