Bıçak Sanatı - Forum

çakmak taşı ile ateş yakmak...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
çakmak taşı ile ateş yakmak...
« : 04 Haziran 2012, 10:40:52 »
Açıkçası bu konuyu nereye açacağımı tam bilemedim. :-\

Yapılan işin bir bölümü demircilikle alakalı ama diğer taraftan ortaya çıkan aletin işlevi farklı bir konuyu ilgilendiriyor.

Bir kaç hafta önce Soytürk'ün atölyede eğe çeliğinden dövdüğüm ( adını tam bilemiyorum, taşa çakmak taşı denir, ilk kıvılcımı alana kav ama bunun bir adı varmıdır? ) arkadaşın ihtiyacı olan çakmak taşını da bulmam ile bir kaç kıvılcım çıkartmayı başardım.
gel gelelim taş kamera karşında kıvılcımlar saçarken iş kavı tutuşturaya gelince su koyverdi. bir daha görüntülerdeki kadar bol kıvılcım üretmedi ::)

kav olarak havasız ortamda yakılmış ( kömürleşmiş ) bez kullandım, birde pamuk denedim ama yeterli kıvılcımı alamadım taştan.

bir yerde yanlış olan bir şey var ama ne ?

bu arada fotoğraf video ...

« Son Düzenleme: 10 Haziran 2012, 10:09:07 Gönderen: gökhan bakla »

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: çakmak taşı ve çelik
« Yanıtla #1 : 04 Haziran 2012, 11:02:44 »

:2up

Gökhan ustam, kerata fena kıvılcım  çıkarıyor  :2up, fakat neden ateş yakamadığını bilemem, sanırım bu ateş işi biraz uzmanlık gerektiriyor   :-[

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #2 : 04 Haziran 2012, 13:37:37 »
gökhan bey resimden gördüğüm kadarıyla kıvılcımı yakalamak için kullanacağınız bez henüz tam olmamış, iyice kavrulması gerekiyor. bu arada  bezin de  %100 pamuklu kumaştan yapılmış olduğunu varsayıyorum...:) kolay gelsin...

ATRIŞBA

• *
  • 19
  • Recep SAK
  • Meslek: işgeliştirme m.d
  • Yer: Türkiye- Sakarya- Hendek
« Yanıtla #3 : 04 Haziran 2012, 14:35:37 »
Merhaba Gökhan bey,
Öncelikle güzel bir işcilik çıkarmışsınız, elinize sağlık. Ateş yakmayla ilgili çok yaşlı bir akrabamdan basit bir yontem öğrenmiştim onu sizlere aktarmak isterim.
Hazırladığınız kavı çakmak taşının altına koyup çelik çarkla vurmayı denemelisiniz. Şeklen benzetme yaparsak kaymaklı bisküviyi düşünelim.  Kaymak kısmı çakmak taşı olsun bisküvide kav olsun. kav çakmak taşından  daha geniş olmalı. Bu şekilde deneylerseniz sanıyorum kıvılcımlar çok kısa mesafede ve korlukta kava ulaşıp sonuç verecektir. Yöntemi öğrendiğim yaşlı akrabam kav olarak forumda bahsedilen ağaç mantarını kullandıklarını söylemişti. Mantarı kuruttuktan sonra uzun süre temiz su ile kaynatıyorlarmış. kaynattıktan sonra tekrar kurutuyorlarmış. Kuru ağaç mantarını çok ince plaka halinde kesip çakmak taşı için kav olarak kullanıyorlarmış.
Recep SAK

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 04 Haziran 2012, 14:45:12 »
Gökhan Ustam o alet olmamış. Siz en iyisi onu bana gönderin  ::)

Charcloth tam pişmemiş gibi gözüküyor. Kömür gibi simsiyah olması gerekir. Eski %100 pamuk kumaş atleti ince şerit halinde kesin, rulo yapın ve hava almayan çok küçük bir teneke kutuya koyup közün içine yerleştirin. 15-20 dak kafi.

Taşa vurma açınız biraz yanlış. Taş mümkün olduğunca yere dik şekilde durmalı ve kıvılcım çıkaran (kızılderili ismi gibi oldu ama ancak bu ismi uydurabildim  ;D ) taşın en sivri kısmına teğet biçimde çarpmalı. Taşı yatay tutup yukarıdan vurursanız taşın sivri kısmını yok edersiniz, küt kısım da kıvılcım çıkarmaz. Bu arada çakmak taşı şart değil granit gibi sert taşlar da olur.

Kullanacağınız charcloth'un ortasına ufak bir delik açın, delik kısmı tam taşın sivri kısmına gelecek şekilde yerleştirin, taşı yere doğru mümkün olduğunca dik bir açıda tutmaya çalışın ve charcloth'un o boş bıraktığı kısma kıvılcım çıkaranı yukarıdan aşağıya doğru vurun. Bu kadar kıvılcımla yanmaması imkansız.

Gökhan Ustam gerek charcloth gerekse çakmak taşı elimde mevcut. Adres bildirirseniz hemen kargoyla gönderebilirim.

Atrışba,
Elimde iki adet kav mantarı var ama vakit bulup da kaynatamadım. Kaynatılan kısım mantarın dış kabuğunun hemen altındaki çok ince bir kısım. Yani koca mantardan ince bir tabaka halinde sadece bir A4 genişliğinde kav malzemesi ya çıkar ya çıkmaz diye düşünüyorum. Denediğimde tecrübelerimi paylaşırım.
« Son Düzenleme: 04 Haziran 2012, 15:06:22 Gönderen: zucchero »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 04 Haziran 2012, 15:29:08 »
Saygılarımı sunuyorum. Bunlar nasıl bir deneyim.
İşin esprisine gelince ateş yakmak için çakmak ve kibrit deneyin derim.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #6 : 04 Haziran 2012, 15:50:14 »
Yorumlar için teşekkürler,
Akşam kısıtlı bir zamanda bir kaç deneme yaptım. verilen bilgiler eşliğinde tekrar deneyeceğim.

Asıl sorun kavın kıvılcımı almaması değil taştan yeterli kıvılcımın çıkmaması.! ilk denemelerde yeterli kıvılcım üretirken sonradan çıkmamaya başladı ::)
tabii bu arada şu soruyu da sormadan geçemeyeceğim, kıvılcım taştan mı çıkıyor çelikten mi?
bu sorunun cevabına göre her şey değişir gibi geliyor.

Alın size 15 puanlık uzman sorusu :-*

Kav konusunda haklısınız biraz daha yakmak lazım ve pamuklu bir atletten.

Geçen günler kayınpederle konuşurken anlatmıştı; eskiler bir kese içinde bu çelik zımbırtı ve çakmataşının yanında birde kalınca yünden bir iplik taşırlarmış. kıvılcımı ipliğin ucuna düşürüp közler sonrada sigara yada ateş kaymakta kullanıp, daha sonrada ipin ucunu parmakları ile söndürüp tekrar kullanılmak üzere keseye koyduklarını söyledi.
O anlatırken kolay gibi görünüyordu tabii :-\

Bi nostalji yapalım dedik ama,! Şimdi tüm bu eski malzeme ve yöntemleri kullanarak ateş yakabilirsem ne mutlu bana  ;)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 04 Haziran 2012, 16:29:05 »
Granit taş çelikten parça koparır. Hızla kopan parça ısınarak kıvılcım oluşturur. Çakmaklı tüfekler  de aynı mantıkla çalışır.  Bu yüzden üstte yanıcı hemen altında  granit taş olup 45 derece açıyla yukarı bakmalı. Çelik yere 90 derece açıyla hareket ettirilmeli. Böylece granit taş, çelik yüzeyini spatula gibi kazıyabilir. En iyi anlatan resimlerden biri

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 04 Haziran 2012, 17:35:06 »
İşlem Hayri'nin dediği gibi. Kıvılcım çelikten çıkıyor. Kıvılcım için çeliğin karbon oranı falan önemli diye biliyorum. Çakmak taşının çelikten ince parçalar koparacak kadar keskin köşeli olması gerek. Son olarak da yeterince hızlı çakmak gerek.

Zamanla çakmak taşının tipi kaymış olabilir yahut çelikte bir acayiplik olabilir. Ha ne acayiplik olmuş olabilir, ona bir şey diyemiyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #9 : 04 Haziran 2012, 22:35:10 »
Merhaba çakmak taşı ile kullanılan bu düzenege, söylendigi gibi yazıyorum (esse) diye tabir ediyorlar henüz kullanan birini görmüş deyilim fakat bulundugum yerde tarlalarda bolmiktarda çakmak taşı var önceleri baya kullanan varmış tanıdıgım bir demirci yapabilecegini söylemişti eger yaparsa nasıl kullanıldıgını bilen birinden ögrenmek mümkün.
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #10 : 04 Haziran 2012, 23:28:04 »
gökhan kardeşim yaptığın ve gittiğin yol doğru ama bir dikkat edilmeyen küçük bir eksik oda başını ağrıtıyor eğer siz eğeden malzeyi döverken eğenin yan tarafını dövmeden tırtırları bıraksaydın yani taşa vurduğun yerde eğenin izleri olsaydı ne güzel kıvılcım atardı biliyormusun elindeki kav malzemsini barut gibi yakardın hadi sna kolay gelsin

gökhan bakla

• 2620
    • blog
Ynt: çakmak taşı ile ateş yakmak...
« Yanıtla #11 : 10 Haziran 2012, 10:22:08 »
Tüm uyarı ve bilgilendirmeler sayesinde bu hafta sonu malzemelerin doru kullanımı sayesinde başarıya ulaştım.

önemli olduğunu düşündüğüm hususlar şunlar,
- kavın iyice yanmış olması şart
- doğru açı ile vurmak çok önemli
- kavın taş üzerindeki konumu, kıvılcımı yakalayacak şekilde olmalı
- yüksek miktarlı kıvılcıma ihtiyaç yok, tek bir kıvılcım parçası bile kava yapışsa közlenme başlıyor

bir iki pratikten sonra, her denememde başarı sonuç alabildiğimi gördüm ve işin aslında hiçte o kadar zor olmadığını anladım. ;)

« Son Düzenleme: 10 Haziran 2012, 15:00:38 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #12 : 10 Haziran 2012, 10:51:21 »
İşte bu kadar  :2up Gökhan usta eğer çeliği taşa tutturamazsan veya elin kayarsa parmakların boğum yeri perişan olur gibi. Bu aleti parmaklardan daha uzağa gelecek şekilde üretsek acaba nasıl olur. Çok hızlı yakmışsın, çok etkileyiciydi.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #13 : 10 Haziran 2012, 10:58:39 »
hocam bu ikinci denemeydi, ilkinde başarılı olunca getirin kamerayı bunu çekmem lazım dedim ve ikincide bu iş çıktı ortaya. ;)

gün boyunca pek çok kez böyle ateş yaktım ve gördüm ki en kötü koşulda bile 2 dakikadan uzun sürmüyor ilk ateşi oluşturmak.

şimdi sıra şu meşhur ağaç mantarı kavını bulup işlemeye geldi sıra... 8)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #14 : 10 Haziran 2012, 11:52:33 »
Hocam el bir kere alışınca çarpma sakatlama gibi bir şey olacağını hiç sanmam, benim başıma hiç gelmedi. ( şimdilik! ). zaten olabildiğince hızlı ve tatlı sert bir çarpıştırma yapmak gerekiyor. çok kuvvetli yapılan çarpmalarda hem taş hemde çelik ciddi hasar alıyor.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #15 : 10 Haziran 2012, 14:09:31 »
Bir denemede ben yaptım
kolay iş değil acemi olunca sürüyor biraz :)
http://youtu.be/tICJ_5glMeM
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #16 : 10 Haziran 2012, 14:31:40 »
gökhan bey , metin bey el alışınca çok kolay oluyor tebrikler ,
müsadenizle bu videoları paylaşmak isterim...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #17 : 10 Haziran 2012, 14:40:37 »
Metin çok iyisin  :2up
Mantarda hazırda bekliyomuş demekk ;) iyi kıvılcım tuttu ve közlendi. ilk fırsatta bende mantarla bir deneme yapmayı düşünüyorum.

bu arada kömürleşmiş bez kullansan çok daha hızlı netice alabilirsin ;) malzemelerin güzel...

bora bey dilediğiniz gibi paylaşabilirsiniz. ;) bir mahsuru yok..

memetcan

• 67
  • Meslek: iş makinası oparetörü
  • Yer: bergama
« Yanıtla #18 : 10 Haziran 2012, 14:43:59 »
Bizim buralarda meşe ağaçı gövdesinde yetişen bir tür mantar olan halk arasındada kav diye tabir edilen madde kullanılır.
İntikam soğuk yenince güzel olan bir mezedir.

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #19 : 10 Haziran 2012, 14:47:46 »
gökhan bey teşekkürler...:)