Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak ağzı yardım.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
Bıçak ağzı yardım.
« : 30 Mayıs 2012, 10:58:51 »
Merhaba değerli ustalar,değerli abiler aşağı çizimdeki bıçağın ağız işlemi nasıl yapılıyor.Normalde arka tarafa yuvarlak eğe ile açmış olduğumuz hattı bu tarz bir bıçakta açmamız gerekli mi?Ağız açısını nasıl ayarlamamız gerekli?Özetle bu tarz bıçaklar özelliklede ağız kısmında nasıl çalışmamız gerekli,yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılar.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Bıçak ağzı yardım.
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2012, 11:36:18 »
Mustafa bey , bu bıcak sırta kadar taslanmıs ( bızım yanılmıyorsam ' tam taslama ' dedıgımız turden ) bır bıcak. Bütün bıcaklar gibi bunda da , celık kısmın kabza ve rıkasso yu olusturan , duz yuzeylı ( resimde grı boyanmıs olan ) bölümünden itibaren , yıne bızım ' taslama esıgı'  dedıgımız bır hat var. Yanı grının bıttıgı cızgı. Bu cızgıyı taslamanın baslangıcında yuvarlak ege ıle acmak uygun olur. Bunun yanında resımde bu cızgı egık gozukuyor, nedenı yan yuzlerın ıcbukey taslanmıs olması.

Agızdakı grı kısım ayrıca acılmıs ıkıncı egım. Bana kalırsa geregınden bıraz daha genıs acılmıs. Bıcagın geometrısı bu.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2012, 11:49:31 »
Burak, illa ki iç bükey olması gerekmiyor, saptamaların çok doğru, ancak bu tarz taşlama genelde bant zımparada bandı kenardan taşırarak yapılan bir tarzdır. Bunu elde yapmak çok zordur ama yapılabilir, yapmışlığım da vardır,
Yöntem şöyle:
Dikkat ederseniz taşlama eşiği namlunun yarısına kadar oldukça dik bir şekilde çıkar sonra eğilmeye başlar,
Yuvarlak eğe ile yaptığınız taşlama eşiğini namlunun yarısına kadar yapınız.
Sanki yarım taşlama yapıyormuş gibi taşlamayı eğeyle açınız, bunu açtıktan sonra tam taşlama yapmak amaçlı sırta doğru taşlamayı çıkarınız ancak taşlama eşiğinde her adımda giderek uzaktan geçiniz, bu sayede taşlama eşiği yavaş yavaş uca doğru bükülür. Elle perdah yaparken de taşlama eşiğine yaklaştıkça baskıyı ağza doğru yapınız, bu sayede hem yukardaki bükümü zımparalamamış olursunuz hem de taşlama sırasında biraz kalın kalmış olan eşik yakınındaki (büküm hizasındaki) ağız kalınlığını inceltmiş olursunuz.
İlk denemelerde bükümü dar tutunuz, ustalaştıkça çok daha büyük eğimler yapabilirsiniz, hatta tüm eşiği tamamen bir eğri halinde taşlamak bile mümkün, ancak en küçük el sürçmesinde büküm bozulur, bu yüzden deneyim gerektirir...
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2012, 11:51:31 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2012, 11:51:46 »
Cevap için teşekkür ederim abi.Kusura bakmayın  bıçağın ağız kısmı ve sırt kısmı aynı oranda mı inceltilecek.Örneğin 4mm bir profilde ağız kısmını 1 mm bırakırsak sırt kısmı kaç mm kalacak.Saygılar.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2012, 12:05:20 »
yan yuz taslaması sırtın et kalınlıgına ulasır ulasmaz bıter. Sırt , kuyruk ıle aynı kalınlıkta kalır. Yan yuz taslaması sırtı ınceltecek sekılde yukselırse buyuk bır hatadır. Bunun ıcın , ege ıle yapılan taslama sırta bırkac mm kala bıter . sonrakı zımparalamalarda kum boyu kuculdukce ( ya da zımpara numarası buyudukce ) sırta dogru yaklasır. En son zımparalamalarda sırt yan cızgılerı ıle kesısır. Bıcak dıkıne kesıtte tam bır ucgen olur.

not;  Emre'nın dedıgı gıbı de olabılır tabıı , ben makına yok dıye bu olasılıgı dusunmedım ama  sonucta sadece ege ve zımpara ıle bu bıcımde taslama esıgı ımkansız degılse bıle cok cok zor. Fonksıyonel bır geregı de yok sadece estetık ( gercı cok guzel oluyor hakıkaten ama bılenmıyor )
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2012, 12:30:50 Gönderen: circassian »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2012, 12:26:53 »
Cevap için teşekkür ederim abi.Kusura bakmayın  bıçağın ağız kısmı ve sırt kısmı aynı oranda mı inceltilecek.Örneğin 4mm bir profilde ağız kısmını 1 mm bırakırsak sırt kısmı kaç mm kalacak.Saygılar.
Namlu tipine bağlı olarak değiştiği gibi taşlama tipine bağlı olarak da değişir, ancak tam taşlamada ne olursa olsun her zaman taşlama eşiğinden uca doğru incelir sırt kalınlığı. Bunun ne kadar inceleceği tamamen taşlamayı yapana kalmıştır. Bıçağın fonksiyonu, çeliğin tipi, namlu uzunluğu ve kavisi bunlarda önemli etkenlerdir. Ancak taşlama eşiğinde rikasso'dan namluya geçişte sırt kalınlığı eşit olmalıdır...

yan yuz taslaması sırtın et kalınlıgına ulasır ulasmaz bıter. Sırt , kabza ıle aynı kalınlıkta kalır. Yan yuz taslaması sırtı ınceltecek sekılde yukselırse buyuk bır hatadır. Bunun ıcın , ege ıle yapılan taslama sırta bırkac mm kala bıter . sonrakı zımparalamalarda kum boyu kuculdukce ( ya da zımpara numarası buyudukce ) sırta dogru yaklasır. En son zımparalamalarda sırt yan cızgılerı ıle kesısır. Bıcak dıkıne kesıtte tam bır ucgen olur.

not;  Emre'nın dedıgı gıbı de olabılır tabıı , ben makına yok dıye bu olasılıgı dusunmedım ama  sonucta sadece ege ve zımpara ıle bu bıcımde taslama esıgı ımkansız degılse bıle cok cok zor. Fonksıyonel bır geregı de yok sadece estetık ( gercı cok guzel oluyor hakıkaten ama bılenmıyor )
Bileme konusu bazılarında sorun olabiliyor haklısın Burak, ancak geniş ve ince bıçaklarda bu sorun olmuyor. Mutfak bıçaklarında mesela.. Bir de bu taşlama tipinin hoşuma giden bir tarafı var, namlunun ricasso kısmına doğru  biraz etli kalıyor, yani uca doğru hafifleyen ve esnekleşen, rikassoya doğru giderek sağlamlık hissi doğuran bir tarz, ağırlık dağılımında da bıçağın tipine bağlı olarak denge olayı güzel olabiliyor.

Bu arada çizim sanırım Danimarkalı  Jesper Voxnæs'ın bir bıçağı. Beni etkileyen ve ilham aldığım bir ustadır kendisi. Kesin olarak bu modelinin düz taşlama olduğunu biliyorum.

Benim bu tip bir taşlama çalışmam:

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #6 : 30 Mayıs 2012, 12:39:30 »
evet senınkılerde bır problem olmuyor. Bu arada resmı koydugun ıyı olmus , benım surada anlatmak ıstedıgım fark senın bu resımle beraber gayet ıyı gozukuyor.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #7 : 30 Mayıs 2012, 13:02:49 »
Anladım abi bilgiler için çok sağolun.Daha bu işe girişicek seviyede değilim hele ilk profili şeytan çarpmışa döndürdükten sonra ikinciye kıyamam.Saygılar.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 30 Mayıs 2012, 13:23:31 »
evet senınkılerde bır problem olmuyor. Bu arada resmı koydugun ıyı olmus , benım surada anlatmak ıstedıgım fark senın bu resımle beraber gayet ıyı gozukuyor.
Hımm, evet, çok iyi görülüyor aradaki fark, bence saçmalık bu kadar dar bir taşlamada bu tip bir eşik bırakmak, güzel görünsün diye resmen bilemesi imkansız hale getirmişler, mecburen 30 derece filan olur namlunun arkası...

Anladım abi bilgiler için çok sağolun.Daha bu işe girişicek seviyede değilim hele ilk profili şeytan çarpmışa döndürdükten sonra ikinciye kıyamam.Saygılar.

Daha çok profil heba edeceksiniz, doğaldır, hepimiz yaptık, bu tip şeylerde cesur olmanın zararı olmaz, ilersi için yararı olur, tam taşlamayı önce düz çalışın, ondan sonraki bıçakta biraz daha dar taşlama yapıp sırta bükümle kavuşturmayı deneyin, 3-4 derken sonunda istediğiniz tipte bir bıçak yapmanız mümkünatsız değil.

Kipmen Sanat web sitesi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 30 Mayıs 2012, 14:41:42 »
Ben ilk bıçak denememde eğe ve zımpara ile buna benzer bir şey yaptım :) Bıçağın sap kısmındaki formu tamamlasın diye böyle bir şey yapmıştım. Daha işi çok aslında. Resimde de görüleceği gibi eğe izleri daha duruyor.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #10 : 30 Mayıs 2012, 14:49:30 »
gayet başarılı :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 30 Mayıs 2012, 14:57:34 »
Ben ilk bıçak denememde eğe ve zımpara ile buna benzer bir şey yaptım :) Bıçağın sap kısmındaki formu tamamlasın diye böyle bir şey yapmıştım. Daha işi çok aslında. Resimde de görüleceği gibi eğe izleri daha duruyor.
Çok iyi görünüyor  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #12 : 30 Mayıs 2012, 15:07:47 »
Teşekkürler sizlerin sayesinde

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #13 : 24 Ağustos 2012, 21:55:58 »

O hattı ne güzel oluşturmuşsunuz pes yahu, eğe ve zımpara ile bunu başarmanın sırrı nedir?
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #14 : 24 Ağustos 2012, 22:46:18 »
Aslında Emre ustam çok iyi açıklamasını yaptı. Ben ne yaptığımı anlatmaya çalışırsam;
Öncelikle yuvarlak eğe değilde düz lama eğe ile taşlama eşiğin yarısına kadar eğe yaptım. Eğe yaparken veya herhangi bir makine ile de olsa taşlama yapacaksam kesinlikle acele etmemeli. Eğeyi çok bastırmamak gerekiyor. İlk eğeyi malzemeye temas ettirdikten sonra, her talaş kaldırma sonrasında eğeyi kesici yüzeye paralel (sağa ve sola) olarak çok az ilerletiyorum. Böylece daha düz bir hatta talaş kaldırmış olunuyor. Son güçle bastırarak yapılan eğelemeden daha kısa sürede malzemenizi bitirmiş oluyorsunuz. Arada da kesici yüzeye paralel şekilde saatçi eğe ile (Eğeyi kesici yüzeye dik bir şekilde tutarak veya kabaca yan eğeleme diyebilirim.) eğeleme yapıyorum. Böylece yüzey düzeltilmiş oluyor.
En son olarak düz bir zemine zımparayı bantlıyorum. Bu seferde bıçağı zımparaya sürtüyorum. Yine fazla bastırmayın ki her seferinde farklı açılarda taşlama yapmayın. Bir süre sonra eliniz alışacak zaten.
Benim buradaki hatama sizde düşmeyin. Hatamda şu eğe bazen taşlama eşiğini geçti. Sonradan öğrendim ki taşlama eşiğine zarar vermemek için ahşap veya bir lama demir ile taşlama eşiğini korumak gerekiyormuş. Daha sonradan yaptığım eğelemelerde çeliğin masaya montajı sırasında iki ahşap parça arasında işkence ile sabitledim. Alt ahşap biraz uzun çeliğin tüm yüzeyi temas ediyor. Üstteki ahşap ise saptan taşlama eşiğine kadarki alanda temas ediyor. 
Sağolsun hocalarımız zamanında bize binbir türlü eğeleme ve zımpara yaptırdılar. Her tesviye ve metal işleri öğrencisinin yaptığı çekici hocamız bize eğe dışında hiçbir kesici kullandırmadan yaptırdı. Tebeşirle eğe yağla zımpara falan filan :)   

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #15 : 25 Ağustos 2012, 11:07:08 »
       Şimdiye kadar bu işlerle hiç alakası olmamış biri olarak benim önce emeklemem lazım anladığım kadarıyla,açılama için sağolasın.Önce ilk bıçağa düzden başlayıp  eğe hakimiyeti kazandıktan sonra bu işlere girişmemiz gerekecek,öyle hemen uçmak yok:) Meslek bölümünüzdeki ibrade sonradan gözüme ilişti.Sevgi saygılar...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #16 : 25 Ağustos 2012, 12:41:20 »
Merak etmeyin biraz eğe salladıktan sonra doğru yöntemi bulursunuz. Size tavsiyem acele etmeyin ve çabuk bitsin diye eğeyi fazla bastırmayın. Böylece her seferinde aynı açıda eğe yapmanız kolaylaşır. Buna alıştınız mı hiçbir aparat kullanmadan ağız açabilirsiniz. Yinede size tavsiyem http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/duzgun-bicak-agzi-acmak-icin-duzenek/ bu linke bakın derim.

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #17 : 25 Ağustos 2012, 23:58:54 »
     Evet o aparatı kullanacağım eğe hakimiyeti kazanana kadar.