Bıçak Sanatı - Forum

Az imkanla bıçak yapmak istiyorum

skull25

Az imkanla bıçak yapmak istiyorum
« : 06 Haziran 2010, 13:32:37 »
Merhaba beyler. Bu yaz saç kurutma makinesiyle bir ocak yapıp bir bıçak yapmak istiyorum ama döverek değil ve elimde hiç talaşlama üretimde kullanılan makinalardan yok. Sadece bir eğe alabilirim ve bi kaç zımpara falan bu şekilde bir bıçak yapmam mümkünmüdür sizce ?

Ynt: Az imkanla bıçak yapmak istiyorum
« Yanıtla #1 : 06 Haziran 2010, 13:57:36 »
Talaşlı üretim yapacaksan ocak ve saç kurutma makinası niye?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 06 Haziran 2010, 14:07:13 »
Isıl işlem için herhalde ?

Kipmen Sanat web sitesi

skull25

« Yanıtla #3 : 06 Haziran 2010, 15:10:16 »
evvet ısıl işlem için ama galiba ısıl işlem işin ısı ayarlı bir fırın gerekli yanılıyormuyum ??

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 06 Haziran 2010, 15:29:06 »
Çelik tipleri ve ısıl işlem konusunda oldukça fazla miktarda muhabbet birikti forumda. Bunları okuduktan sonra eğer kafanda hala soru kaldıysa elimizden geldiğince cevaplarız Berke...

Kipmen Sanat web sitesi

skull25

« Yanıtla #5 : 06 Haziran 2010, 18:07:10 »
biraz göz attımda taze taze bi sorum var hemen. Acaba demirin ostenit alanına kadar ısındığını nasıl anlayabiliriz yani bunun için ölçücüler falanmı var yoksa bir çeşit matematik hesabı falanmı gerek süreyi ve ısıyı ayarlıyabilmek için.

NOT: Emre abi düşünmdümde ilk bıçak için ısıl işlemimi sen veya bir başkası yapabilir benim içinde bir deneyim olur delikleri delmek için matkap kesmek içinde kıl testere kullanırım ısıl işlemide başkası yapacağına göre engel kalmadı :) Yanlız bir sorum var.Matkaba özel bir uç gerekirmi yani köreleceğini düşünüyorum daha dayanıklı bir uç almam gerekirmi.Eğer ısıl işlemi kabul edersen ne tür bi çelik kullanmam gerektiğinde söyleyebilirsen sevinirim şöyle yenibaşlayanlar için olsun :)
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2010, 23:32:54 Gönderen: skull25 »

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #6 : 07 Haziran 2010, 01:02:39 »
ısıl işlem dahil her aşamayı asen yapabilirisn. başkalarının nasırlı elleri ile eksiksiz iş bitiremez insan. her şeyi dogru yapmak için pek çok şey itecrube etmek gerekiyor. pek çok şey tecrube etmek için her şeyi yanluış yapmak gerekiyor. sen başlamaya karar ver. biz yardım edecegiz. merak etme.. ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 07 Haziran 2010, 01:06:12 »
Matkap için basit HSS matkap uçları iş görüyor. Eğer doğru kullanılırsa onlarca-yüzlerce delik delebilirsin körelmeden. Ancak biraz denemeden sonra işi kapacağından gereken çaptaki matkap uçlarından 2-3 tane al. Sütunlu matkap yoksa da el matkabıyla delik delmek mümkün ama oldukça zor bir iş elde düzgün delik delmek çeliğe. Bunun için matkabı en düşük devirde ve bol basınçla çalıştırman gerek. Bıçağı kalınca bir tahtanın üzerine koy ve hepsini bir işkence ile güzelce sabitle. Delik deleceğin yere bir çekiç ve beton çivisi ya da uygun bir konik zımba yardımıyla merkeze bir iz at ki matkap kaymasın... Deliği delerken basıncı değiştirme, matkabı hep dik ve aynı güçte bastır....

Kesmek için kıl testeresi yerine demir testeresi öneririm. Kıl testesesi kabza malzemesini keserken işine yarar...

Hele bir bıçak işle de ısıl işlemi dert değil, ben veya diğer ısıl işlem tecrübesi olan ustalarımızdan müsait olanına yollayabilirsin çeliği. Zaten ısıl işlemi sen yapmayacaksan bence çok da önemli değil çelik tipi, nasılsa yumuşak çelikle çalışacaksın. Senin elinde hiç düzgün bir çelik var mı yoksa bulmaya mı çalışacaksın. Eğer yoksa bir bıçaklık sana yollayabilirim..

Kipmen Sanat web sitesi

skull25

« Yanıtla #8 : 07 Haziran 2010, 14:19:11 »
Yardımlarınız için çok teşekkürler emre abi ve durukan usta.
 Evet çelik alacak yer bulamadım çeliğimde yok gönderebilirsin ayrıca ısıl işlemi kendim yapmak isterim ancak pek imkanım ve bilgim yok hadi bilgi oldu imkanım hiç yok maalesef.İlerde olucak inşallah bu bıçağıda yapmamın sebebi ilgimi biraz hafifletmek çünkü bu sene işe ve derslere asılmam gerekiyor. Bu durumdada bıçak kafamı çok fazla dağıtıyor.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #9 : 07 Haziran 2010, 14:22:43 »
çelik bende gönderebilirim ihtiyacın var ise...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

skull25

« Yanıtla #10 : 07 Haziran 2010, 14:29:58 »
Teşekkürler.Gönderebilirsin tabiki. Ne kadar çelik o kadar bıçak >:D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 07 Haziran 2010, 14:35:29 »
Teşekkürler.Gönderebilirsin tabiki. Ne kadar çelik o kadar bıçak >:D

Sanmam  :D

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #12 : 07 Haziran 2010, 16:02:18 »
muhterem kardeşim, sen tam benim izimden gidiyorsun:)

sadece sütün matkap, zımpara serisi (80-120-220-400-800-1000) ve bir takım eğe alarak başladım ben. ısıl işlemimi Emre hocam yaptı saolsun... ben matkap deliklerini kıl testere ile birleştirmeye çalıştım ama çok işkence çektim. perişan oldum:) delikleri ne kadar sık delersen işin o kadar hafifleyecek. ondan sonra pense ile bükerek bile çıkartabilirsin bazı bölgeleri. 2 adet işkence ve bir adet de ufak bir mengene alman gerekecek. ben tüm malzemelerimi (sütun matkap, matkap uçları, zımparalar, işkence, mengene, eldiven, maske, kalem, ıvır zıvır..) 350-400 liraya mal etmiştim karaköyden. bir de tam plaka sunta alıp masa yaptım kendime...

en doğru yoldasın bence.. benim kaynağım olan yazı yine Emre hocamın yazıdığı: http://cebehane.com/forum/index.php?topic=73.0

ve sap için: http://cebehane.com/forum/index.php?topic=76.30

amatör bir bıçak hobicisi için çok detaylı ve müthiş bir başlangıç kaynağı bu yazılar... Emre hocama tekrar teşekkürler....
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 07 Haziran 2010, 16:17:56 »

sadece sütün matkap, zımpara serisi (80-120-220-400-800-1000) ve bir takım eğe alarak başladım ben. ısıl işlemimi Emre hocam yaptı saolsun... ben matkap deliklerini kıl testere ile birleştirmeye çalıştım ama çok işkence çektim. perişan oldum:) delikleri ne kadar sık delersen işin o kadar hafifleyecek. ondan sonra pense ile bükerek bile çıkartabilirsin bazı bölgeleri. 2 adet işkence ve bir adet de ufak bir mengene alman gerekecek. ben tüm malzemelerimi (sütun matkap, matkap uçları, zımparalar, işkence, mengene, eldiven, maske, kalem, ıvır zıvır..) 350-400 liraya mal etmiştim karaköyden. bir de tam plaka sunta alıp masa yaptım kendime...

en doğru yoldasın bence.. benim kaynağım olan yazı yine Emre hocamın yazıdığı: http://cebehane.com/forum/index.php?topic=73.0

amatör bir bıçak hobicisi için çok detaylı ve müthiş bir başlangıç kaynağı bu yazılar... Emre hocama tekrar teşekkürler....

Link için teşekkürler benim de işime yarar  >:D

skull25

« Yanıtla #14 : 07 Haziran 2010, 18:01:01 »

Evet ama burda mengene bulamazsın maalesef işkencelerle idare edicez biraz zor olucak ama ya bi deneme yapmak için demir levha almaya çıktım 2 mm kalınlıktan yukarısı yok delircem ya bu kadar malzeme kıtlığı olan bi yer görmedim kardeşim :S (İzmir)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #15 : 08 Haziran 2010, 10:16:25 »
profile şekil verirken mengene olmadan çok zorlanırsın diye tahmin ediyorum. acaba sen de bu vesile ile bir bıçak mengenesi mi yapsan? Emre'nin yaptığı bıçak mengenesi gayet basit ve kullanışlı gibi, ne dersin?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 08 Haziran 2010, 10:41:48 »
 >:( Nasıl mengene yok İzmir'de?

İstanbul'dan İzmir'i mi tarif edelim? Çankaya'ya bak derim
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2010, 10:45:30 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #17 : 08 Haziran 2010, 21:24:44 »

Evet ama burda mengene bulamazsın maalesef işkencelerle idare edicez biraz zor olucak ama ya bi deneme yapmak için demir levha almaya çıktım 2 mm kalınlıktan yukarısı yok delircem ya bu kadar malzeme kıtlığı olan bi yer görmedim kardeşim :S (İzmir)

berke kardeş önüne gelen ilk nalbura ya da cıvatacıya gir bi sor mengene var mı ? diye.

Yok !    derse   - nereden bulurum acaba? de

Bakalım sonuç ne olacak..
Emin ol bariz bir sonuç alacaksın...
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

skull25

« Yanıtla #18 : 09 Haziran 2010, 00:57:50 »
Beyler cidden gerçekçi gelmiyor ama kime gitsem bana üç maymunu oynuyolar :). Kemer altına girdim zaten toplasanız 2 3 tane hırdavatçı var onlara bakamadım acelemiz vardı bi onlarda vardır onlardada yoksa bulamam başka heryere baktım. Birde buralarda sanayi makinalarını yurt dışından getirip satan çok yakın tanıdıktır yani dedem tanır. Dedeme sordum matkap makinasını hani şu delikleri deldiğimiz fiyat olarak milyardan aşağı değil dedi onlar.Halbuki emre abinin yazılarında 140 civarı diyordu...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #19 : 09 Haziran 2010, 01:19:23 »
Bunlar izmirdeki bazı mengene satan firmalar :   ::)

http://www.yalcinmengene.com/?ref=evdekorasyonrehberi.com
http://www.mathirdavat.com/3.html

bak burada 2. el ler de var :   ;)  http://dokmasiskence.com/dokmasiskence/TR/mengene-1/

hadi bakalım kolay gelsin sana. (bu arada benim bildiğim döküm değil de dövme çelik bir mengene alırsan çok daha memnun kalırsın :  örneğin KANCA marka böyledir. Fakat bunlar biraz daha pahalı olurlar  :)

« Son Düzenleme: 09 Haziran 2010, 08:39:55 Gönderen: mehmet şentürk »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''