Bıçak Sanatı - Forum

Az imkanla bıçak yapmak istiyorum

skull25

Ynt: Az imkanla bıçak yapmak istiyorum
« Yanıtla #80 : 16 Haziran 2010, 23:44:25 »
Ya mm lik hesapları nasıl ayarlıyorsun ben onu sormuştum. mesela bir falçaya 1mm gibi mi profil 6mm diyelim bize yarısı kadar lazım 3 tane falçata koyuyorsun gibi...

Sorumun cevabını kendim verdim :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #81 : 16 Haziran 2010, 23:57:45 »
Deniyorsun, ölçüyorsun, olana kadar devam...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

skull25

« Yanıtla #82 : 17 Haziran 2010, 00:05:25 »
sağolasın eylem usta deneyelim bakalım...

muharip

• 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #83 : 17 Haziran 2010, 09:38:18 »
Metin Bey;

Aldığınız panter mengeneyi tezgaha yada müsait bir yere raptedmek için ne tür bir bağlantı yöntemi var? Birde küresel tabir ettiğiniz özelliği değişik eğimlerde sabit durmasını mı sağlıyor. Yani mengene normal duruşu olan 90 dereceden farklı eğimlerde durabiliyor mu? Bıçak eğelemek için ustalarımızın yaptığı bıçak mengenesinin yerini tutabilir mi?

Birde Ustalarıma soruyorum

http://www.724magaza.com/HIRDAVAT/Elektrikli%20El%20Aletleri/Matkaplar/Matkap%20Tezgahlar%C4%B1/urundetay.html?35565

Bu linkteki matkap sehpası kullanışlılık açışından nasıldır? İki adet el matkabım var. Birisi Bosch'un yan ürünü olan Skill marka ve sanırım 500 Wat civarında. Bu matkabı matkap sehpasıyla kullanırsam profil çıkartmada gerekli olan sutünlu matkap ihtiyacımı karşılar mı?
Ustalık temkindir.

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #84 : 17 Haziran 2010, 10:28:50 »
Mesajı tekrar okuduğumda pek hoş olmayan buyurgan bir hava hissediliyor gibi geldi. Kusuruma bakmayınız kesinlikle saygısız bir tavır almak istemem. Yardımcı olacak arkadaşlara minnettarlığımı şimdiden bildiririm.
Ustalık temkindir.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #85 : 17 Haziran 2010, 11:25:50 »

Metin Bey;

Aldığınız panter mengeneyi tezgaha yada müsait bir yere raptedmek için ne tür bir bağlantı yöntemi var? Birde küresel tabir ettiğiniz özelliği değişik eğimlerde sabit durmasını mı sağlıyor. Yani mengene normal duruşu olan 90 dereceden farklı eğimlerde durabiliyor mu? Bıçak eğelemek için ustalarımızın yaptığı bıçak mengenesinin yerini tutabilir mi?

Birde Ustalarıma soruyorum

http://www.724magaza.com/HIRDAVAT/Elektrikli%20El%20Aletleri/Matkaplar/Matkap%20Tezgahlar%C4%B1/urundetay.html?35565

Bu linkteki matkap sehpası kullanışlılık açışından nasıldır? İki adet el matkabım var. Birisi Bosch'un yan ürünü olan Skill marka ve sanırım 500 Wat civarında. Bu matkabı matkap sehpasıyla kullanırsam profil çıkartmada gerekli olan sutünlu matkap ihtiyacımı karşılar mı?

Sn muharip. izmitte belsa plazanın altında kuyumcular ve takıcılar pasajında ESEN SAAT var. no6 olması laım.
vantuzlu ve oynar başlı mangene kendilerinde tezgah üzerinde duruyor. proxxonn marka. gidip bakmak, incelemek isterseniz size zevkle yardımcı olurlar. böylece satın almadan önce ürün hakkında daha detaylı bilgi edinme şansınız olur.. orada dükkan sahibi kemal bey, ustaları cenap bey veya hamit bey lerden birisiyle görüşebilirsiniz. Eğer arzu ederseniz  Mimar Mehmet in selamını da iletebilirsiniz. saygılar.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #86 : 17 Haziran 2010, 12:11:53 »
Mesajı tekrar okuduğumda pek hoş olmayan buyurgan bir hava hissediliyor gibi geldi. Kusuruma bakmayınız kesinlikle saygısız bir tavır almak istemem. Yardımcı olacak arkadaşlara minnettarlığımı şimdiden bildiririm.
Estağfurullah, yok öyle bişey.
Bu tür tezgahlar şöyle böyle iş görebilse de maalesef sütunlu matkapların hassasiyetine sahip olmayacaktır. Bu tarz bir tezgahın en büyük problemi markabın tam dik ve merkezli aşağı inmesi. Yani bunu her matkabı taktığınızda yapabilmesi biraz şans işi gibi geliyor bana.
Ancak yine de iş görmez demiyorum, bence el matkabı olan ve sütunlu matkaba da para vermek istemeyenler için süper bir tercih. Bu arada Skill matkapları gerçekten kaliteli çıkıyor....

Kipmen Sanat web sitesi

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #87 : 17 Haziran 2010, 12:47:52 »
Mehmet Bey teşekkür ederim ayrıntılı bilgi ve ince düşünceniz için.

Emre Ustam evde iki tane matkap varken üçüncüyü almak pek tasarruf anlayışımla uyuşmadı. Bende Sefa ustam gibi geri dönüşüm yada var olanı kullanma duygusu ağır galiba. Hurdacılar müthiş ilgimi çekiyor. Sanki hazine sandığı gibi. Hele araba motorlarından çıkan çarklar, yada diğer kullanılabilir durumdaki elemanları fabrikaya gönderip eritmek israf . O madenin işlenip çark haline gelmesi için ne kadar emek enerji ve bilgi sarfediliyor.

Yolda bir vida görsem acıyorum. Belki garip gelebilir ama o vidada bütün insanlığın gelişim hikayesi yatıyor. Yani ateşin, demirin, vidanın bulunması, döküm teknikleri, üretim teknikleri bunların gelişimi için harcanan çaba ve bütün bunların sonunda üretilmiş vida atılmış...

Skill konusunda haklısınız, gerçekten kaliteli. 3 senedir her türlü işkenceme göğüs gerdi banamısın demedi. Servis işinide Bosch yetkili bayileri yapıyor.
Ustalık temkindir.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #88 : 17 Haziran 2010, 13:23:20 »
Mengene temiz ve pürüssüz yüzeyde vakumla çok sağlam patışıyo ve istediğiniz yere mandalını çevirip tekrar yapıştırabilirsiniz ama yüzey önemli .
İkinci husus bence eğeleme zımparalama oyma işleri için gayet iyi ama üzerinde çekiçle bişeyler dövemezsiniz o kadar sağlam değil hala çok denemedim ama ilk izlenimlerim bunlar
Küresel kısmı gevşetip tekrara farklı bi pozisyonda sıkıştırabiliyorsunuz kolayca yarık tarafında 90 dereceye kadar eğiliyo bence oldukça kullanışlı 20 tl lik bir ürün için
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #89 : 17 Haziran 2010, 14:17:34 »
Bu matkap mengenesinden bende vardi , 1 gun bile kullanamadim. Hayatimda aldigima en cok acidigim seydir. Aldigim gun matkabi tutan kollardan biri kirildi. Son derece kalitesiz malzeme kullanilmis , ayrica her matkap bu alete oturtulamiyor. Sakin diyorum , baska birsey demiyorum .
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

muharip

• 133
  • Bilal 1977
« Yanıtla #90 : 17 Haziran 2010, 15:06:03 »
Burak Bey;

Linkini verdiğim matkap sehpasından mı bahsediyorsunuz? Yani aynı marka mı, resimde gördüğüm kadarıyla pek kırılacak gibi gelmedi. Belki aldığınız farklı markadır. Üreten firma ciddi bir firmaya benziyordu.
Ustalık temkindir.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #91 : 17 Haziran 2010, 15:33:21 »
Tamamen aynisi, zaten  sedeften baska kimse yok bunu ureten ,metal gibi gozuken kisimlar son derece dandik bir malzemeden yapilmis - ne oldugunu anlamadim gerci - ama oyle dokum demir filan degil. malzemenin total agirligi yarim kiloyu bulmuyor. kirilinca - kaynakla filan - tamiri mumkun degil. oyle her matkap da oturmuyor sanirim. dikey dernlik ayari  da son derece zor
Alisinca ve biraz da dikkatli olundugunda elle delmek buyuk sorun degil aslinda. dikine derin delmeler sadece gizli kuyruk tiplerinde gerekli olabilir, ama bu tip isleri birine kuyruk yuvasi acilan digeri de kapak gibi kullanilan iki parca halinde ya da 3parcali - Sefa Hoca'nin bowie si gibi - tasarlamak bence cok daha uygun. sutun matkap ayrica iste ne bileyim, silindirik zimparalar takip parmak girintikerini duzeltirken ya da freze uclari ile kullanirken uygun olabilir ama bunlar karmasik kabza planlamalarinda daha uygun , bence 20 lirayi sokaga atmak gibi bir sey ama tabii yine de sizin kendi karariniz , bence metal delmek icin uygun degil, baska sorunuz olursa lutfen sorun, bunu alma 120 kusur lira harca mutlaka sutun matkap al demis gibi hissetmek istemem,
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2010, 17:37:08 Gönderen: circassian »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #92 : 17 Haziran 2010, 16:31:41 »
...
Yolda bir vida görsem acıyorum.
...

Bir de o vidanın patlatacağı tekerin hali var... Ben o nedenle gördüğüm her vidayı en yakın kuytuya, kenara atmayı huy edindim. O vidada ne kadar medeniyet varsa atanda da medeniyet o oranda eksik...

Aslında ufak bir kese kağıdı falan mı atsam cebime ne? Nedense çok rastlıyorum ben vidaya...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #93 : 17 Haziran 2010, 16:38:17 »
En az bir iki hurdacıyı gezmediğim hafta benim için boş geçmiş sayılır. Yeri geliyor bazen müthiş güzel bir parça buluyorsun.
Benim tüm propan ocaklarım, dövme atölyesi ve bant zımpara aksamı, atölyedeki demir masam, ikinci örsüm, boru mengenem, brülörlerin gövdeleri, vs. vs. bi sürü şey hurdacıdan alınmış malzemedir. Ancak sorun çelik hammaddesi olarak kumar oynamayı sevmemem, yoksa hurdacıya uğramayan bıçakçı olmaz  ;)...

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #94 : 17 Haziran 2010, 17:00:55 »
ben benzeri bir sehpayı arkadaşımdan ödünç almıştım profil çıkartmak için. hem bastırmak için güçsüz kaldı hem de merkezlemek sorun oldu, kullanamadım. ufak sütunlu matkaplar çok kullanışlı. ben linktekini aldım. mandereni kötü,değiştirmek gerekiyor fakat mevcut haliyle de  çok iş görüyor
http://www.trpazar.com/productDetail.aspx?lngProductID=14641

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #95 : 17 Haziran 2010, 17:39:15 »
bende de Tolganin kullandigi mal var, fena degil

« Yanıtla #96 : 17 Haziran 2010, 21:08:18 »
El matkaplarının bağlandığı yardımcı aparatlar daha çok aluminyum ya da ahşap için kullanılıyor, demir çelik delmeye çok uygun değil. Döküm malzemeleri çok kalitesiz ( bosch ve makitayı ayrı tutuyorum) Döküm malzemeler ya 3. 4. eritme aluminyum hurdadan veya tutyadan. Hangi demir çelik işi olursa olsun ben kişisel olarak bu tür malzemeleri önremiyorum. Eldeki matkapları verimli kullanmak elbette iyidir ama bunu belki farklı işler için düşünebilirsin. Örneğin parlatma keçesi, mob zımpara işlerinde kullanmak üzere matkabın birini ayırabilirsin. Piyasada epeyce çok ve farklı markalarda sütun matkaplar var, hemen hepsi de bu tür kullanımlarda çok uzun süre hizmet verir, hem deldiğin delik düzgün olur, hem daha emniyetli çalışmış olursun, Tolganın önerdiğini yakından gördüm, eli yüzü düzgün bir makina alınabilir ve gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Hurdacı konusu ayrı bir tutku onu ayrıca konuşalım derim ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #97 : 17 Haziran 2010, 22:22:25 »
Benim sütun matkap bugün sizlere ömür oldu  :(
Tamam delik deliyor ama ana mil yamuldu sanırım ya da öyle bişey, artık yalpa yapıyor. Bilen var mıdır onarımı filan mümkün olur mu? Rulman dağıtsa yalpa yapar mı?
« Son Düzenleme: 18 Haziran 2010, 01:33:31 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #98 : 18 Haziran 2010, 01:40:32 »
Ustam geçmiş olsun. Yalpa bu saydıklarından herhangi birinden ya da hepsinden olabilir. Ana mili eğebileceğini sanmıyorum ??? Öncelikle mandrenden başla, mandren konik geçme mi? eğer konik geçmeyse konikliğin bir tarafı fazla aşınmış olabilir. Konik değil de vidalı birleştirmeyse o zaman mandrenin üçlü çenelerini kontrol et, herhangi biri fazla aşınmış yada sıyrılmış olabilir. Ana yataklar rulmanlı mı bronz yatakmı? rulmanlıysa işin kolay mandren sağlamsa o zaman yatak rulmanlarını değiştir ( söktükten sonra kimsenin "bu rulman daha idare eder" lafına bakma) Yine yalpa varsa düşük bir olasılık mili eğmiş olabilirsin. Tüm bunları yapmadan önce milin eğriliğini kontrol edebilirsin, tezgaha işkenceyle bir tel monte et, teli mile sıfır gelecek şekilde ayarla, sonra mili aşağıya doğru indir bak bakalım heryerde eşitmi değiyor. Sana kolay gelsin şimdiden

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #99 : 18 Haziran 2010, 02:35:37 »
 ;D Eğmiş olma ihtimalim var, aynı zamanda rulmanı da dağıtmış olabilirim. İki 10mmlik deliğin arasındaki bölümü saplı eğe ile birleştireyim demiştim. Malzeme rezonansa girip sağa sola savrulmaya başladı. Ağırca bir malzeme olduğundan yanal ciddi bir zorlanma olmuştur. Sonra düzgün delik delemez oldu alet.
Ustam sağolasın, tüm dediklerine bakacağım. Açıkçası artık kaliteli bir alete geçme zamanım da geliyor. Bunu yine de tamire uğraşırım ancak yakın zamanda şöyle ağır ve güçlü bir alet gerekiyor...

Kipmen Sanat web sitesi