Bıçak Sanatı - Forum

okçuluk ile ilgilenen arkadaşlar

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
  • Yer: istanbul
okçuluk ile ilgilenen arkadaşlar
« : 29 Mayıs 2012, 09:26:13 »
arkadaşlar son zamanlarda okçuluğu merak sardım ve bir tane edinmeyi düşünüyorum internetten yaptıgım araştırmalarda gördümkü bir yerde 250tl yazan diğer yerde 500tl yazıyor makaralı olanlara bakıyorum daha yeni başlayacağım şimdilik kalitesiz bir şey al sonra ilerlet derseniz eger daha sonra ilerletir miyim yada yenisini alma yoluna gider miyim sanmıyorum benim ki sadece atış merakı kapmta avda vs. yerde kullanım için (tüfek ile avı seven biri değilim)

beni bilgilendirebilirseniz sevinirim saygılar
kendi şansını kendin yarat ...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: okçuluk ile ilgilenen arkadaşlar
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2012, 11:04:46 »
Göztepe'de minübüs caddesinde Tunç Okculuk benim ok vs. aldığım mekan. Karşılaştırma yapamıyorum çünkü dengi olan başka bir mekana gitmedim ancak av dükkanlarına göre "okçuluk" dükkanına gitmek daha mantıklı gibi...

Siteleri de var: http://www.okculuk.com/
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2012, 12:42:39 »
Göztepe'de minübüs caddesinde Tunç Okculuk benim ok vs. aldığım mekan. Karşılaştırma yapamıyorum çünkü dengi olan başka bir mekana gitmedim ancak av dükkanlarına göre "okçuluk" dükkanına gitmek daha mantıklı gibi...

Siteleri de var: http://www.okculuk.com/
hocam en ucuzu 400tl  :( beni aşar bu fiyat

bana gene tahta kale yolları  görünüyor galiba

kaligraf

• 303
  • mücahit
  • Meslek: elektrik
  • Yer: manisa
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2012, 16:42:23 »
osmanli okculugu konusunda son usta olarak bilinen necmeddin okyay dan sonra suan bu isi devralan adnan mehel abimzile calismalarimiz devam etmaktedir lakin aradigimiz bi malzeme varki bulamiyoruz bu malzeme 50 cm boyunda duz ve 1 hayvana ait es manda boynuzu yada sari okuz boynuzu lazimdirtir malezeme yay icin kullanilacak hala bulamadik varsa bulabilecek gunahi neyse odeyip almak isteriz. son olarak cumartesi aksami itibariyle ahsap oyma devlet sanatcisi ve nahhat murat ikiz abimiz necmeddin okyay dan sonra ilk turk okunu yapmistir. eger profesyonel olarak ilgilenmek isteyen olursa yardimlara ve her turlu bilgi ali;verisine haziriz...

saygi ile
edep bir tac imiş nuru hüdadan giy o tacı emin ol her beladan

YUNUS EMRE

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2012, 16:59:07 »
osmanli okculugu konusunda son usta olarak bilinen necmeddin okyay dan sonra suan bu isi devralan adnan mehel abimzile calismalarimiz devam etmaktedir lakin aradigimiz bi malzeme varki bulamiyoruz bu malzeme 50 cm boyunda duz ve 1 hayvana ait es manda boynuzu yada sari okuz boynuzu lazimdirtir malezeme yay icin kullanilacak hala bulamadik varsa bulabilecek gunahi neyse odeyip almak isteriz. son olarak cumartesi aksami itibariyle ahsap oyma devlet sanatcisi ve nahhat murat ikiz abimiz necmeddin okyay dan sonra ilk turk okunu yapmistir. eger profesyonel olarak ilgilenmek isteyen olursa yardimlara ve her turlu bilgi ali;verisine haziriz...

saygi ile

boynuzları yurt dışından bulacaksınır afrikada  sizin istediğiniz uzunluklarda boynuzlar mevcuttur
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

kaligraf

• 303
  • mücahit
« Yanıtla #5 : 29 Mayıs 2012, 17:04:57 »
kiminle irtibata gecicez peki. turkiyede pek kolay bulunacak bisey degil artik manda veya sari okuz besleyen ne afyon nede kutahyada eskisi gibi degil besleyende okadar buyuk okuze yada mandaya sahip deil. ole bize yardimci olacak biri varsa yurt disindan afrika yada baska bi ulkeden sansimizi deneye biliiriz...

YUNUS EMRE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 29 Mayıs 2012, 17:18:13 »
Burak, makaralı yay aradığını belirtmiş.  O:-)

-- o --

Geleneksel sanatlarda da yurt dışı kaynaklar her daim değerlendirilmeli, geleneksel sanatlarda kaynağı içerden bulmak gerekir diye bir yanılgıya düşülmemelidir. Ne de olsa atalarımız okçulukta olsun kılıç yapımında olsun hangi ürünün iyisi nereden bulunuyorsa oradan getirmiştir. Malum Türkiye'de fil de mors da yok.

Bu bağlamda aklıma Amerika geliyor. Bu adamlar eğer şu türün boynuzlarını satıyorsa bence araştırmaya değer:

Bkz.: http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Longhorn_%28cattle%29
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 29 Mayıs 2012, 17:25:57 »
Eğer manda boynuzu arıyorsanız Kandıra Belediye Mezbahasıyla iletişime geçmelisiniz. Kandıra ; manda yoğurdu meşhur olan,  manda üretimi ve kesimi kontrol altında tutulan bir yer sonuçta.

hüsnü

• 25
  • Meslek: su ürünleri müh.
  • Yer: izmir
« Yanıtla #9 : 29 Mayıs 2012, 17:36:47 »
Selamlar, manda boynuzu arayan arkadaşa tavsiyem eğer yolunuz düşerse, balıkesirden istanbula doğru çıkışta, "Yanturalı sucukları" diye bir firma var, bu firma sadece sucuk imalatı yapar, ve manda eti kullanır, sahibi çok huysuz bir adamdır, benim birader, ney çalmaya merak saldığında, neyin ağzının manda boynuzundan yapıldığını söyleyip bulup bulamayacağımı sormuştu 3-4 sene önce, bende yolum düştüğünde buraya uğramıştım, ama sahibi olan ihtiyar, vermemişti , ancak üçüncü gidişimde almama izin verdi, git arkadan istediğini al dediğinde arka tarafa gittim ve bir boynuz tepesi ile karşılaştım, en azından 1000-1500 adet boynuz yerlerde duruyordu, iki adet aldım ve et fiyatının iki katı bir fiyat ödedim, sizinde yolunuz düşerse bi şansınızı deneyin.

kaligraf

• 303
  • mücahit
« Yanıtla #10 : 29 Mayıs 2012, 18:35:35 »
eylem abi dedigin dogru ona bis ozumuz misal damascus taaa sam dan getirtilmis. ben ve murat abinin nerden nasil getirtirz onu bilmememiz sorun teskil ediyor. yoksa alicaz cunku hepimiz seferber olduk bu konuda... bide bu turkiyedeki sucuk imalati yapan yada yogurt kaymak imalati yapilan yerlereki mandalarin boynuzu bize uymaz bizim boynuzun duz kisminin boyu tam 49 cm olacak ben 50 cm ye kacdar bulmaya calisiyorum ney ve bicak saplarindaki boynuzlar bizim kullanacagimiz boynuzdan baya kucuk ama varsa yurt dusindan nasil getirtecegimizi bilen bi usta yardimci olursa sevinirim...

saygu ile...

YUNUS EMRE

Ejder

• 152
« Yanıtla #11 : 29 Mayıs 2012, 19:08:07 »
Makaralı Yaylarda fiyatlar ne yazık ki çok uçuk.
Forumda ikinci el olarak satışta birkaç tane Makaralı Yay ilanı vardı, belki kalmış olabilir...
http://www.bicaksanati.com/forum/ikinci-el-pazari/ok-ve-yay/

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #12 : 29 Mayıs 2012, 19:39:24 »
bende uğraşıyorum okçulukla boynuzlar için şöyle bi site var ama malesef yurt dışı
http://www.indianbuffalohorn.com/

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
« Yanıtla #13 : 29 Mayıs 2012, 20:12:36 »
sanırım kanatlı olanlara bakmaya başlasam iyi olacak  :(  çok fark oluyor mu peki kanatlı ve makaralı arasında  :(

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #14 : 29 Mayıs 2012, 23:10:09 »
Kanatlı yaylar iyidir.Atalarımız makaralı yaylarla bu işi yapmamışlar ki.Şimdi bakıyorum en antremansız hatta ilk defa yayı eline alan bir kişi bile makaralı yayı eline alıp atış yapabiliyor.
Eskiden okçu olmak isteyenler ilk önce defa binlerce defa yayı boşta çekip bırakır sonra yakın bir hedefe yine binlerce defa atış çalışması yapar, daha sonra nişan alarak atış çalışması yapmaya başlarlarmış.
Makaralı yaylar yeni başlayanlara çok emek sarfettirmeden kullanma imkanı sağlar,kiriş gerili durumdayken rahatça bekleyip nişan alabilirsiniz, bu yüzden avcılık için daha kolaydır.
Ama klasik yayların verdiği haz başkadır.Kullanması zordur ama düşük libreli yaylar da var, başlangıç için bunlar daha rahat olur.Yekpare klasik yaylar veya imitasyon türk veya kore yayları da var.Ama bunlar daha sert oldukları için biraz antreman yapmanız gerekebilir yayı gerebilmek için :)

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
« Yanıtla #15 : 29 Mayıs 2012, 23:50:42 »
geleneksel osmanlı okçuluğu ile uğraşanların başında benim bildiğim tokat devlet hastanesi başhekimi var ve bir yay aşağı yukarı 2 sene civarında tamamlandığını söylemişti birde istanbulda murat bey isminde bir diş hekimi abimiz var site herhalde kemnkeş tizevkli bir uğraş ve hobi manda boynuzunun yanında birde büyük baş hayvanın tendonları kullanılıyor hazır almayın biraz uğraşın bakalım dostlar

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #16 : 30 Mayıs 2012, 00:13:50 »
Madem yeri geldi paylaşayım...  :D :D :D

19 Mayıs haftası katıldığımbir müsabaka...

http://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/okcular-salonda-yaristi-95747.html

Bende Makarılı yaylara mesafeli yaklaşıyorum , ama hedefimde asıl Geleneksel yaylar var.

Mesela ve malesef Macaristanda yapılan Türk yayı...

www.grozerarchery.com

http://www.grozerarchery.com/htm/torok/alap/j/1.htm

Tokat Başhekimi Yaşar Metin AKSOY hocamız bu konuda çok ama çok çalışıyor...

Not : Bu forumuda Zihgir ( Ok AAtmak için kullanılan Yüzük ) yapmak için kaynak ararken buldum...
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #17 : 30 Mayıs 2012, 00:39:42 »
Mucahit bu adrese bir goz at. http://www.anticsa.com/herramientas-madera/cuerno-de-b%C3%83%C2%BAfalo-enteros-n%C3%82%C2%BA-831050-p-985611-2.html africa mandasi boynuzu.

50cm ye kadar oldugu yaziyor.dil konusunda zorluk cekersen yardimci olabilirim. ;)

baska bir yerde de,55-60 cm ham bufalo boynuzu var bilmem isine yararmi?
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2012, 00:48:47 Gönderen: turco-real »
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

kerem

• 63
  • Meslek: makina mühendisi
« Yanıtla #18 : 30 Mayıs 2012, 08:16:28 »
Yay yapmak için boynuzu bir de  bu adresten bakın    " www.highlandhorn.com "  . Yurt dışında osmanlı tarzı yay yapanlar genelde buradan alıyorlar ve memnunlar. Sitede istediğiniz uzunlukta ham yada kesilmiş halde yay yapımına uygun bufalo boynuzları mevcut.

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
« Yanıtla #19 : 30 Mayıs 2012, 10:43:15 »
nette karşılaştıgım bırşeyi sormak istiyorum normal kanatlı bir yaya makaralı kanat takılmıştı bu nasıl oluyor kanat makara yay yapısı bana anlatabilir misiniz