Her paragrafa tek tek cevap vereceğim.
Türkiye'de ocak kaynağı ile ağzına parça kaynatılmış hala kullanılan bir balta varsa, müzeye koymak lazım. Zira tahminen 200 yaşını çoktan devirmiş olma ihtimali çok yüksek.
Türkiye'de ocak kaynağı ile ağzına parça kaynatılmış hala kullanılan bir balta olup olmadığını bilmiyorum. Zira benim gördüğüm örnekler kullanılmaz haldeydi. Tamir için geldiler, Ömer Usta bunların tamir edilemeyeceğini söyledi, sanırım bazıları yeni balta alıp gitti.
Ama bu paragraftan burnuma söylediklerime karşı bir güvensizlik hissi varmış gibi kokular geliyor. Sanki 'böyle bir balta 200 yaşından fazla olmalı o dükkana gelemez' gibi bir hava var o paragrafta.
Bahsettiğim dükkanın adresi şudur: Tabelada Süleyman Akdemir yazar, şu anda dükkanı işleten iki kardeşin babalarının ismi, 873 sok No 77 Kestanepazarı İzmir. Ustanın adı Ömer Akdemir, kendisi metal işleri mezunudur. Detaylı bilgi kendisinden alınabilir.
İyi yapılan bir ocak kaynağının, elektrik kaynağında daha kaliteli bir birleştirme sağladığını gördüm ve tatbik ettim. o yüzden teknik eskide olsa bence bir baltanın uç kısıma bir parça kaynatılacaksa bunun ocak kaynağı ile daha sağlam olacağını düşünüyorum.
Bu paragraf bu tartışmanın argümanı değil. Ben ocak kaynaklıyla elektrik kaynaklıyı değil, kaynaklı ile yekpare metali karşılaştırıyorum.
benim gördüğüm, bildiğim tek parça yapılan baltaların karbon oranları 0,8 'in üzerinde değildi.
buna dayanarak, ağız kısmına yüksek karbonlu bir parça kaynatılmış bir balta her zaman tek parça baltalardan daha iyi kesme yapacaktır.
Zaten John Neeman'ın baltanın ağzına koyduğu parçanın karbon oranı da %0,8 değil. Sitesinde L6 kullandığını yazmış. L6'nın karbon oranı %0,65 ile %0,75 arasında.
John Neeman eğer ağız çeliğinin karbon oranının %0,65 - %0,75 arasında olduğunu iddia ediyorsa neden karbon oranı %0,65 - %0,72 olan ck67 malzemeden yekpare balta yapmıyor?
Nedenini ben söyleyeyim, çünkü o zaman yaptığı baltaları bir kaç yüz dolara satamaz.
Karbon oranlarıyla ilgili yanlış bir yorum yapmış olmamak için bir not:
Bir baltanın ağzının karbon oranının kaç olması gerektiği ile ilgili fazla tecrübem yok. Ama 100 yıldan fazladır dünyanın en iyi baltalarını imal ettiği kabul edilen İsveçli firma Gransfors kendi spesifik çeliğini kullanır, ve bu çelik %0,55 karbon içerir. Ben bu firmaya inanıyorum çünkü çeliğe binde 2 daha fazla karbon eklemenin maliyeti bedava denecek kadar ucuzdur. Eğer balta ağzı için %0,55 ten daha fazla karbon gerekseydi bu firma koyardı.
Söylemek istediğim şu belki de John Leeman'ın uyguladığı gibi balta ağzına bu kadar yüksek karbonlu çeliğe gerek yoktur, ve hatta belki de sakıncası vardır. Baltadaki karbon oranının ne olması gerektiğini tartışmıyorum.