Bıçak Sanatı - Forum

yağda ısıl işlem

mithat

• *
  • 23
  • Meslek: işsiz- öğrenci
  • Yer: manisa
yağda ısıl işlem
« : 03 Mayıs 2012, 17:34:55 »
yeni yapacağım bıçağımda ısıl işlemle alakalı  bir soru sormak istiyorum

bıçak ince çizgilere sahip 3 mm kalınlığında bir bowie tarzı olacak işlemesi bitti artık ısıl işlem olacak ama yarım mmm kadar bir testere çizgisi var ilk önce kesecektim sonra vazgeçtim şimdi sapın altında kalıyo sorun değil ama kömürde ısıl işlem yayıp aradabadan yağ değişiminde toplanmış yağda su vereceğim  yani yanık yağ  dana önce bir tane çarptım yamuldu bıçak önerilerinizi bekliyorum ortalama 900 dereceye çıkartacağımı umuyorum renk tablosuna bakarak ama sonradan verilmesinde çarpılma yapıyo bu bıçağı çarpmak istemiyorum lütfen öneri ve yardım

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: yağda ısıl işlem
« Yanıtla #1 : 03 Mayıs 2012, 18:55:12 »
Çeliğin cinsi nedir?
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

« Yanıtla #2 : 03 Mayıs 2012, 19:41:55 »

mithat

• *
  • 23
« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2012, 20:55:03 »
d2

« Yanıtla #4 : 03 Mayıs 2012, 21:17:55 »
Forumda D2 ile ilgili bir çok yerde su verme işlemi anlatıldı, yinede kısa bilgi olarak bir şeyler söylemek gerekirse; D2 1020-1050 derecelerde östenizasyon ister. Östenizasyon sırasında da dekarbürize ( karbon kaybı) olmaması için oksijenden yalıtım ister. Östenizasyon sonrasında da ister havada ister yağda su verilebilir. Havada su verilirse ( forumda buna yönelik bir çok bilgi var) deformasyon olasılığı çok çok az olacaktır, yağda ise elbette çarpılma olasılığı daha yüksek. Kısaca D2 için 900 derece uygun bir sıcaklık değil, olur olmasına ve sertleşir ama çeliğin özelliklerinin bir çoğunu kullanma şansınız olmaz.

mithat

• *
  • 23
« Yanıtla #5 : 04 Mayıs 2012, 00:19:11 »
teşekkürler sefa bey  elimizden geldiği kadar yapmaya çalışacağız artık verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim vurgularınızla sitede çok olduğu görüyorum ama baktım baktım bulamadım acemilik

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 04 Mayıs 2012, 04:09:50 »
D2'yi kömürde sertleştiremezsiniz düzgün bir şekilde... Denemesi  maalesef bedava değil, aşırı sıcak bölgeler ve soğuk bölgeler olacaktır, karbür büyümesi, dengesiz ısıtmadan çarpılmalar vs. olacaktır. Bazı ısıl işlem sorunlarının geri dönüşü olamayabiliyor ya da çok zahmetli olabiliyor. Zaten yeterli ısıda ve yeterli zaman beklemezse tam sertleşmeyecektir, ama sertmiş gibi yapar... Bunları sizi caydırmak için söylemiyorum, aynen ben de denemiştim, sonucun büyük yüzde ile hüsran olması ihtimali bilgisini aktarıyorum sadece.
Doğrusu Sefa ustanın dediği gibi 1010-1050 dereceler arasında 20-40 dakika arasında östenizasyon (demlenme) ister tam sertleşme için... Bu sırada oksijenden olabildiğince yalıtılmalıdır yoksa genelde bıçağınızın 1 milim kadar tufal yüzünden inceldiğini görürsünüz...

Kipmen Sanat web sitesi

mithat

• *
  • 23
« Yanıtla #7 : 04 Mayıs 2012, 09:12:33 »
emre bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim geçen sobada vermiştirm şimdi kapalı  bir 20 lt tenekede vermeyi düşünüyorum ama işte ulaşabileceğim bir sıcaklık ne kadar olur tahmin edemiyorum yada 4 tane beyaz tuğlalardan alıp içine prüvüz ile ısıtsam ozaman ulaşabilirmiyim yeterli sıcaklığa

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #8 : 04 Mayıs 2012, 09:23:35 »
emre bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim geçen sobada vermiştirm şimdi kapalı  bir 20 lt tenekede vermeyi düşünüyorum ama işte ulaşabileceğim bir sıcaklık ne kadar olur tahmin edemiyorum yada 4 tane beyaz tuğlalardan alıp içine prüvüz ile ısıtsam ozaman ulaşabilirmiyim yeterli sıcaklığa

Yeterli sıcaklığa ulaşsanız da çok fazla bir şey fark ettirmeyecek.
Bak Emre ne diyor:  'Aşırı sıcak bölgeler ve soğuk bölgeler olacaktır, karbür büyümesi, dengesiz ısıtmadan çarpılmalar vs. olacaktır'
Sefa Hoca da şöyle demiş: 'Östenizasyon sırasında da dekarbürize ( karbon kaybı) olmaması için oksijenden yalıtım ister'.

Eğer D2 gibi yüksek alaşımlı bir çeliğin ısıl işlemi için uygun teknolojin yoksa, ben derim ki 3260 veya ck67 gibi bir karbon çelikle çalış. Emin ol, ck67'den yaptığın bir bıçak bu şartlar altında D2'den yaptığın bıçaktan kat kat daha güzel olacaktır.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #9 : 04 Mayıs 2012, 09:24:24 »

elinizdeki malzeme d-2 olduğuna göre hiç uğraşmayın derim manisada ısıl işlem yapan yerler mutlaka vardır oralarla temasa gecerseniz size yardımcı olacaktır.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ