Bıçak Sanatı - Forum

buschcraft agız yapısı hk

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: buschcraft agız yapısı hk
« Yanıtla #20 : 27 Nisan 2012, 09:12:01 »
Dağ bayırda marangozluk bıçağı dense anlam olarak daha da oturuyor. Kamp bıçağı kavramı değil de "bushcraft" denmesindeki neden "crafting"in vurgulanması. Tabi tembel işi bir söylemle dağ bayır bıoçağı denebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #21 : 27 Nisan 2012, 09:21:38 »
Şuna orman bıçağı desek. Dağ bayır ve ağacı barındıran güzel bir kelimedir orman. Bushcraft gibi yaşamdır aynı zamanda.

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #22 : 27 Nisan 2012, 09:27:05 »
ustadlarım vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda kendime göre bir buschcraft yaptım( yahu bunun türkçesi nedir ? )
taklit olmasın bizden olsun dedim. agız yapısı  taklit değil ilhamdır :)

kalınlık 4,3mm d-2 malzeme alaman malı  kesici kısım 12mnm olarak açıldı 13 de olabilir kızmayın  O:-)

yorumlarınızı bekliyorum

saygılar

Cahilliğimi mazur görün yeri gelmişken sorayım , kabza üstünde açılan fazlaca deliklerin sebebi kabzaya yapışmasını sağlamlaştırmak amaçlı mıdır?
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #23 : 27 Nisan 2012, 09:29:11 »
ustadlarım vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda kendime göre bir buschcraft yaptım( yahu bunun türkçesi nedir ? )

kalınlık 4,3mm d-2 malzeme alaman malı  kesici kısım 12mnm olarak açıldı 13 de olabilir kızmayın  O:-)

yorumlarınızı bekliyorum

saygılar

Cahilliğimi mazur görün yeri gelmişken sorayım , kabza üstünde açılan fazlaca deliklerin sebebi kabzaya yapışmasını sağlamlaştırmak amaçlı mıdır?

1 nedeni kabzayı hafifletmek ikinci nedeni kabzayı iyi tutunsun diye epeoksi için köprü hazırlamak. esasen 40kum zımpara ile kabzayı güzelce zımparalayınca kabza bir daha cıkmazya ama böylesi hem hafif hem iyi oluyor
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #24 : 27 Nisan 2012, 11:44:23 »

yorumlarınızı bekliyorum

saygılar
Açı D2 için biraz az, AEBL ve 1095 gibi çeliklerde 20'nin altına düşüyoruz ama D2'de 24 derecenin altı "çıt" tehlikesi içeriyor..
Ağzı neyle açtın Özgür? Çok muntazam görünüyor. Tüm işer bitip kabzası filan takıldıktan sonra bıçağı olabildiğince kaba kumdan inceye kadar bileytaşında bileyle. Sonuçta kullanıcının işi de bu olacak körelince ama makine çıkışı hiçbir şekilde ağız scandi değildir, sadece öyle görünür, bant zımpara mutlaka kenarlarda hafif kıvrılma yaptığından hafiften konvextir ağız. Kullanıcı ne yaparsa yapsın bi türlü bileyleyemez scandi ağzı eğer son hali taşta verilmemişse. Bu fonksiyonelite açısından çok önemli bir detay. Bu yüzden scandi ağızlı bıçaklar normal bıçaklara göre daha uzun zamanda bitiyor, eğer hakkıyla yapıp bitirmek istiyorsan en azından sadece 3-4 saat taşta bileyleme ve ağzı düzleme işi var. Bu bant zımparada ne kadar düzgün çıktığına bağlı bir şekilde daha da artabilir. Bu tip taşlamayı yapıp makul zamanda bitirmek istersen bu iste sana en yararlı olabilecek alet disk zımpara. Kavisleri dönemesen de düz kısımlar dümdüz oluyor, taşta harcayacağın zamanı 3-4 kat azaltıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #25 : 27 Nisan 2012, 11:58:48 »
ustadım agız kısmı bant zımparada açıldı keskinliği scandi olarak vermek şart gali ba direk ikinci bir agız açsam olmazmı?

ama ilede öyle olsun dersen taşa ve suya devam

agız açısı birazdaha fazla olabilir tam ölçü almadım sonuçta am 24 olmuyacağı kesin :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
« Yanıtla #26 : 27 Nisan 2012, 12:44:23 »
Herşey sorunsuz gitti ama ağız yapısı olayında sınıfta kaldım bi taraf farklı diğer taraf farklı oldu.Açı olayını tam kavrayamadım daha,iki taraftada forumdan gördüğüm kolay bıçak ağzı aparatı ve eğe ile çalıştım bir taraf fena değil ama diğer taraf eh işte denebilir.İki tarafda aynı doğrultudaysa bu fark neden kaynaklanabilir.Detaylıca bir anlatım aradım bulamadım forumda.Ustalar bu konuya da bir yardım edebilirlermi?Saygılar.

« Yanıtla #27 : 27 Nisan 2012, 13:17:36 »
Aparatla çalıştıysan ve bıçağı aparata doğru bağladıysan, yani her iki tarafı da referans bir düzleme tastamam oturttuysan her iki yüzde de açının eşit olması gerekirdi. Aparatla eğe ve bıçak sabitlendikten sonra hata olması normal değil, sorunu burada aramalısın.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #28 : 27 Nisan 2012, 13:20:32 »
Herşey sorunsuz gitti ama ağız yapısı olayında sınıfta kaldım bi taraf farklı diğer taraf farklı oldu.Açı olayını tam kavrayamadım daha,iki taraftada forumdan gördüğüm kolay bıçak ağzı aparatı ve eğe ile çalıştım bir taraf fena değil ama diğer taraf eh işte denebilir.İki tarafda aynı doğrultudaysa bu fark neden kaynaklanabilir.Detaylıca bir anlatım aradım bulamadım forumda.Ustalar bu konuya da bir yardım edebilirlermi?Saygılar.

Büyük bir ihtimalle namluya orta çizgisi çizmedin.

By ertarda at 2011-10-12

Belki de açı aynı ama ağız derinlikleri farklıdır. İki ağız tam ortada buluşmamışsa bir tarafın diğer taraftan yüksek olması kaçınılmaz.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #29 : 27 Nisan 2012, 14:45:11 »
Abi orta çizgi çizdim ama göz kararı gibi bişey oldu cetvelle yapmaya çalıştım.Sefa abinin dediği gibi aparat ve eğeyi sabit aynı konumda tutmaya çalıştım ama oda biraz esnek oldu.Her hafta bir malzeme almaya çalışıyorum bu hafta kumpas alırım inşallah.Bişey daha kafamı kurcalıyor yaptığım aparata 3 çıta koydum tabandan yukarıya doğru 5-3-3 cm aralıklarla yapığımız bıçağa göre hangi aralıktan başlıyacağımı nasıl belirlicem.Her bıçağın ağız açısı farklı bunu nasıl hesaplıcam,anlatamadıysam kusura bakmayın.Saygılar.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #30 : 17 Mayıs 2012, 11:42:51 »
Yeni konu açmamak için burdan sormak istedim ikinci profilimin kaba işleri bitti daha kumpas alamadım sabrımda gelmiyor,bıçağın orta çizgisini düzgün bir şekilde nasıl ölçüp çizebilirim.Malum ilk bıçağımın agız açısı bir tarafta farklı diğer tarafta farklı oldu,bu hatayı tekrar yapmak istemiyorum.Kalınlık 4mm sanırım bir taraftan 1,5mm diğer taraftan 1,5mm ölçmem gerekiyor  ortada 1mm kalınlık kalması  gerek yanlışım varsa düzeltin lütfen yardımcı olurmusunuz abilerim ustalar.Saygılar.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #31 : 17 Mayıs 2012, 11:57:57 »
Ağzı açmaya başlamadan önce profilin kenarını işaretleyici kalemle boyarsın. (Tahta kalemi, cd kalemi vs) Örneğin profilin 5 mm ise kenarlara 2 mm uzaklıkta 1 mm lik bir hat çekmen gerekir ki 2+1+2 olsun. Bunun için benim yaptığım yöntem; Kalın bir kitabın 2 mm yüksekliği kaçıncı sayfaya geliyorsa o sayfanın arasına maket bıçağını koyuyorum. Bıçağın bir ucu dışarıda kalıyor. Kitaba elimle bastırırken profilin kenarına zeminden 2 mm yüksek bir çizik atıyorum. Aynı işlemi profili ters yüz edip yaptığımda ortada 1 mm ağız mesafesi kalan kenarlara 2 mm uzaklıkta  dümdüz iki çizgim oluyor.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #32 : 17 Mayıs 2012, 12:04:31 »
 üç tane maket bıçağını üst üste koyarsan yaklaşık 1.5 mm eder. Emre usta nasıl yapıldığını şurada anlatmış;http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/sadece-uc-ege-ve-bir-matkap-ile-bicak-yapmak/

kolay gelsin.