Bıçak Sanatı - Forum

İSVEÇ ÇELİĞİ DAİRE TESTERELERİ

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
İSVEÇ ÇELİĞİ DAİRE TESTERELERİ
« : 02 Haziran 2010, 16:42:22 »
Merhaba Arkadaşlar.
İsveç çeliği olduğunu öğrendiğim, ahşap kesmede kullandığımız sertliği 0,59 ila 0,60 olan daire testerelerden bıçak yapılabilirmi.
Saygılar.

Ynt: İSVEÇ ÇELİĞİ DAİRE TESTERELERİ
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2010, 18:40:59 »
Serdar o verdiğin değerler büyük olasılıkla karbon oranlarıdır, sertlik skalasına uyan öyle bir değer yok. Dediğin bıçaklar sertleştirilmiştir, senin işleyebilmen için önce ısıl işleme sokup yumuşatma gerekir, ben hiç girişme derim. İsveç çeliği memlekette bir efsane haline gelmiş, karıştırma huyumuzdan mı nedir İsviçre çakılarına da İsveç çakısı deriz hep. Önemli olan çeliğin nerede üretildiği değil üretim sonucu ortaya çıkan ürünün hangi nitelikleri karşılayıp hangilerini karşılayamadığı. İsveçte iyi çelik üretilir, Japonya da da üretilir, Türkiyede de ... İsveç çeliği neredeyse bir şehir efsanesi halini almış.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 02 Haziran 2010, 19:31:31 »
Ben daire testeremde Moğol çeliği isterim  :P
Şaka bir yana, Sefa tamamen doğru bir noktaya dem vurmuş, uğraştığına değmez eğer işleyecek, ne olduğu bilinen bir çeliğe ulaşabiliyorsan. Ancak çelik sıkıntısı varsa, testereyi olduğu gibi 800 derece civarı bir ateşte tutup yavaş soğutarak yumuşatmanız mümkün. Bir deneme parçası kesip vs, yine 780 - 800 civarlarında su verme denemeleri yapıp iyi sertleşip sertleşmediğini kontrol etmeniz mümkün. Eğer güzel sertleşiyorsa, 230-250 derece menevişten sonra da kırılgan olmuyorsa bıçak için denenebilir.
Eğer kırılgan oluyorsa ısı yüksektir, tane büyümesi olmuştur, daha düşük ısıda bir daha deneyin...

Kipmen Sanat web sitesi

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2010, 08:11:58 »
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Fabrikanın hurdaya sattığı bol miktarda daire testere var belki değerlendirilebilir bir çelikse paylaşabiliriz diye düşünmüştüm.
Kalın sağlıcakla.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 03 Haziran 2010, 10:54:45 »
Şahsen elimde iş ve çelik birikmiş olduğundan böyle bir işe girişemem.

Ancak, elde imkan varsa denenebilir. Eğer sipiralle kesme imkanınız varsa ufak bir parçada yapılacak başarılı bir su verme denemesinden sonra istenen parçayı sipiral ile kesip sonra uygun boyuttaki bu parçayı tavlayarak işe girişmek mümkün.

Bu firma (http://siggmaknives.com/about%20siggma1.html) testereleden elde edilen L6'dan yararlanmakta.

Fotoğraftaki kesme yöntemine dikkatinizi çekerim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 25 Ağustos 2010, 11:39:40 »
Sormak istediğim bir konu var. 200 derecelerdeki meneviş işlemi için fırınım var. Tavlama ve sertleştirme içinde bir fırın yapacağım inşallah. Ancak 800 derecelere fanlı kömürle çalışan bir ocakla çıkmam mümkün müdür ? Ayrıca doğru ısıya ulaştığımı nasıl anlayacağım ? Renk skalası yeterli olur mu ?   Bir termometre kullanmam gerekirse nasıl birşey olmalı ? Sorular biraz çok oldu. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 25 Ağustos 2010, 11:55:50 »
...
Ancak 800 derecelere fanlı kömürle çalışan bir ocakla çıkmam mümkün müdür ? Ayrıca doğru ısıya ulaştığımı nasıl anlayacağım ? Renk skalası yeterli olur mu ?
...

Renklerin gözle fark edilebilir tonları arasındaki fark santigrat cinsinden fazlaca geniş bir aralığa denk geliyor. Karbon çelikte bu benim bir derece işimi gördü ama gündüz ve gece çalışırken aynı ayarı tutturamadığımı gördüm. Anladım ki, su vereceğim çeliğin yeteri kadar ısındığını mıknatıs ile test etmeyi ihmal etmemem gerekiyormuş.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #7 : 25 Ağustos 2010, 12:12:56 »
Teşekkür ederim . Öyleyse mıknatıs tutmayana kadar ısıtacakmıyız. Yoksa bir konuda yazan "01 için mıknatısın tutmadığı rengin 1,5 ton açığı gibi " her malzeme için farklı bir değer mi var ?

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #8 : 25 Ağustos 2010, 12:26:30 »
1500 santigrad dereceler ve üzeri, ölçüm yapabilen lazer termometreler var.
375 U.S.D + kdv gibi fiyatlara.

lazer ışınının dokunduğu noktadaki ısıyı gösteriyor.

çok soğuk, çok sıcak veya ulaşamıyacağınız noktalardaki ısıyı ölçmek için kullanılıyor.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

« Yanıtla #9 : 25 Ağustos 2010, 23:06:38 »
Sormak istediğim bir konu var. 200 derecelerdeki meneviş işlemi için fırınım var. Tavlama ve sertleştirme içinde bir fırın yapacağım inşallah. Ancak 800 derecelere fanlı kömürle çalışan bir ocakla çıkmam mümkün müdür ? Ayrıca doğru ısıya ulaştığımı nasıl anlayacağım ? Renk skalası yeterli olur mu ?   Bir termometre kullanmam gerekirse nasıl birşey olmalı ? Sorular biraz çok oldu. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
kömür yakan fanlı bir ocakta 800 derecelerden çok daha yüksek derecelere çıkabilirsin, hatta çeliği eritme derecesine kadar ( 1535C) çıkabilirisin. Renk tablosu yaklaşık bir sonuç verir, ortamda ışık yoğun değilse daha yaklaşık sonuç verir ama hiç bir zaman sonuçtan emin olamazsınız, zaman içerisinde belki deneyimle.. Eskiden optik pirometreler vardı onlarla yakın sonuçlar alırdık ama şimdilerde lazer sıcaklık ölçerler var, onlarda ne derece sağlıklı sonuç verir kendi adıma denemedim. Fiyatları Mehmetin de söylediği gibi biraz tuzlu.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #10 : 25 Ağustos 2010, 23:19:24 »
Laserli termometreler +-%0,3 yanılma payı ile çalışıyorlar. Bizim Arge de küçük fırınlarda bu cihazları kullanıyorlar. Oldukça güvenirliler ama 150 liranın üstünde fiyatları var. Sanırım renk skalası ve mıknatısla birkaç deneme yapacağım. Eğer hiç ilerleme kaydedemezsem bakacağım artık bir çaresine. Kömürlü fanlı ocakla o derecelere çıkacağımı bilmek bile yeterli aslında. Deneyerek, ustalara sorarak, yazılarını okuyarak ve "ben öğrendim tamamdır bu kadar yeter" mantığını hiçbir zaman kullanmayarak birşeyler yapabilirim inşallah. Yardımlarınız için teşekkürler.Saygılar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 26 Ağustos 2010, 00:37:17 »
Teşekkür ederim . Öyleyse mıknatıs tutmayana kadar ısıtacakmıyız. Yoksa bir konuda yazan "01 için mıknatısın tutmadığı rengin 1,5 ton açığı gibi " her malzeme için farklı bir değer mi var ?

Eğer göz ayarı yapıyorsanız ısıtırken açık kırmızı tona doğru (evet bulunduğunuz ortam eğer tamamen karanlık ise) mıknatıs tutmamaya başlar.
Bu noktaya demirin "Curie" noktası denir, yaklaşık 723 derece civarındadır. Bu noktada ferrit oluşur. Bu dönüşüm noktası çeliğin manyetik özelliğini yok eder. Bu nokta sadece ve sadece tam ötektoid çelikte yani yüzde 0.8 karbonu olan saf karbon çelikleri için uygun su verme noktasıdır (AISI1080). Ancak bu çeliklerde bile tüm yapı sadece demir ve karbondan oluşamayacağı, arada başka eser miktarda elementler de olacağı için bu noktanın çok hafif üstüne (10-15 derece kadar üstüne) çıkılır ve buradan su verilir. Ancak bu özel çelikler en az demleme zamanı ister, çelikteki alaşım oranları ve çeşitleri arttıkça gereken ısı da demleme zamanı da artar. Ancak şu tabloya bakarsanız Sefa ustanın paylaştığı, açıkça hangi karbon oranındaki karbon çeliğini hangi derecede su vermeniz gerektiği görülecektir: http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/demir-karbon-denge-diyagrami/ . İlk bakışta karışık görünebilir, ancak hiç korkmayın diyagramdan, X aksisi karbon oranı, Y aksisi Isı, kolayca mesela %0.5 karbon içeren bir çeliğin kaç derecede su verilmesi gerektiğini az çok görebiliyoruz: 760 derece civarı. Eğer daire testere gibi aletlerde genelde ne tip çelik kullanıldığını araştırırsanır ve bu çelik tiplerinin aşağı yukarı yüzde kaç karbon içerdiğini bulursanız birkaç deneme yanılma ve bu denge diyagramından hareketle basit bir kömür ocağında su verme ısısını tutturabilirsiniz. Ancak çoğunlukla yüksek alaşım kullanıldığından su vermeniz tam anlamıyle başarılı hiç bir zaman olmayabilir, çünkü yüksek alaşımlı çelikler su verme ısısında uzun süre bekleme (demlenme) isterler. Bu zamanda ancak içindeki elementler çözünür, bu yüzden bu tip göz kararı sertleştirme denemelerinizi daha basit (kötü anlamında değil, tam tersi daha iyi sonuçlar alırsınız) çeliklerde yapınız. Örneğin eğeler mükemmel bıçak çelikleridir genelde (W1 veya 2 ayarında)...
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2010, 00:39:29 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #12 : 26 Ağustos 2010, 00:45:36 »
Daire testerelerde hatırı sayılır oranda vanadyum ve molibden vardır haberiniz olsun, şu an oran tam aklımda değil ama isterseniz yarın bakar söylerim.Eklemekte yarar var yüksek devirli daire testereler -2500dev/dak civarı- öyle çok yüksek sertlikte değildir dişlerini eğeyle bile alabilirsiniz ;)
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2010, 00:49:17 Gönderen: sefa çabuk »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #13 : 26 Ağustos 2010, 00:54:26 »
 :2up Yardımlarınız için teşekkürler. Ucu kırık bir eğem vardı. İlk kurban o olacak o zaman. 

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #14 : 26 Ağustos 2010, 16:25:26 »
yeri gelmişken aklımdaki bir soruyu sorayım, eğeyi bıçak haline getirmek talaşlı üretimden farklı bir süreç mi? dövme gerektiriyor mu?  daha kısacası, ben yapabilir miyim o işi? :D
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #15 : 26 Ağustos 2010, 17:08:36 »
Sıcak dövme gerektiriyor.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #16 : 26 Ağustos 2010, 17:31:22 »
Sıcak dövme gerektiriyor.

belki bir gün... :(
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

sambursa

• *
  • 6
  • Yer: BURSA
« Yanıtla #17 : 08 Şubat 2011, 20:25:28 »
arkadaşlar daire testeresinin içinde karbür yada hss varmıdır.bunların yapımında karbür kullanırmı

« Yanıtla #18 : 08 Şubat 2011, 21:25:50 »
arkadaşlar daire testeresinin içinde karbür yada hss varmıdır.bunların yapımında karbür kullanırmı
Dikkat ettim ısrarla karbür sorup duruyorsunuz, işin aslı nedir söyleseniz belki farklı birşey önerebiliriz. Karbürün ne olduğu ve nerede bulunacağıyla ilgili bir fikriniz yok sanıyorum ama buna karşın çok istiyorsunuz. Nedir ne yapacaksınız bu "karbür"le?

sambursa

• *
  • 6
  • Yer: BURSA
« Yanıtla #19 : 09 Şubat 2011, 11:01:47 »
arkadaşlar bana bu bilgiler lazım araştırma yapıorum ilgilenirseniz çok memnun olurum.