Bıçak Sanatı - Forum

72 Saat Çantası veya Bag to Go... Hazırlayalım ...

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
Sevgili Dostlar
Muhtemelen bilgisi olup paylaşmak isteyen ve hazırlık yapmak isteyenler için ( benim gibi )

Doğal Afet Durumlarının en Kritik zamanı ilk 72 Saat olduğu konusunda dünya hem fikir.
Yani Afet olduktan sonraki ilk 72 saat kişiler ve kurumlar için çok önemli.
Olay anında itibaren kişiler önce kendilerini ve ailelerini kurtamayı düşünür daha sonra olay çözümlenip ne yapılabilire bakabilir. Bu nedenle ilk 72 Saat kişiler kendi hayatlarını idame edebilmeli. Ve hazırlıklarının buna göre yapmalıdır.

İşte burda devreye 72 Saat Çantası veya Bag to Go ( gitme çantası = Alır çantamı çıkarım  :))  ) giriyor . Nette araştırdım çeşit çeşit şeyler var. Ama bende derim ki Bizim çantamızı biz şekillendirelim . Ve soruyorum ustalarıma soruyorum ' çantada sizce neler olmalı '

Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: 72 Saat Çantası veya Bag to Go... Hazırlayalım ...
« Yanıtla #1 : 17 Nisan 2012, 23:53:30 »
ben eski bir denizci olarak derimki yüksek akalorili hayatta kalma biskuvisi ömrü 4 sene bir bıcak ve değişik olarak konserve bir el fdeneri ve 12 adette fenere göre pil ve biraz para eğerki sağ kaldıysanız dediğim biskuvilerden 1 adet yerseniz 1 gün hiç bişey yemeneze gerek kalmaz  birde cep telinizi bu cantantanızın yanında bulundurun bir de forum daşlar kızacak ama eğerki varsa ruhsatlınızı bu cantada bırakın
adapazarı depreminde asker olup orda çalışan biri olarak tavsiyem  :(
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 18 Nisan 2012, 00:31:16 »
Otomuzun bagajında tutulmak için ekonomik olarak doldurulabilecek bir acil durum çantasına dair yakınlarda yazdığım bir yazı. Yiyeceklerden ve çok önemli olabilecek bir çok şeyden bahsetmemişim. Listede yiyecek ve kap kacak bariz olarak eksik. Zaten amaç outdoor ürünlerine oluk oluk para vermeden de bir şansımızın olduğunu örneklemek.

Alıntı
Yerinizde olsam, arabanın bagajında tutulacak bir çantayı aşağıdaki gibi düzerdim. Böyle bir çanta, deprem vs. afetlerde evden kaçarken de araçla mahsur kalma durumlarında da çok faydalı olacaktır.

İç hacmi iyi olmasına karşın öyle süngerle falan şişirilmemiş bir çanta olması açısından bir seyahat çantası bulurdum. Evde illa ki vardır, yoksa da ucuzlar.

Önce tekstil ürünlerinden başlardım. Çantaya bir iki battaniye, eskilerden bir kazak, bir pantolon (ya da eşofman altı), tişört, çorap, alt üst çamaşır, bere ve eldiven koyarak başlardım. Yer tutmayan başka şeyler varsa el altında bunları da ihmal etmezdim. Örneğin bir iki tülbent, balaklava, fuların hiç zararı olmaz. Varsa yağmurluk koyardım.

Sonra büyük boy çöp torbalarından bolca atardım. Arabanın içinin yeterince nemsiz olduğunu kabul ederek ama yine de streç filme sararak bir kutu kibrit alırdım. Bir kalıp sabun alırdım. Orta kalınlıkta ip alırdım. Daha kalını zaten trafik kitinde var. Daha ince gerekirse de bunun lifleri iş görür. Çamaşır ipi bile hiç yoktan iyidir. Bir rulo tuvalet kağıdı alırdım.

Alış veriş yapmayı gerektirecek bir tek bunlar olurdu herhalde: Bir el feneri ve yedek pilleri, çok amaçlı bir çakı, ufak bir kürek, bir nacak (ufak balta), katlanır testere. Zaten bunlardan fener ve çakı çantada da değil torpidoda dursa daha hayırlı. Kürek karda kışta arabanın çevresini açmak gerekince faydalı. Baltayı da büyük bıçak, maçet, kukri lafını ağaç parçalamak vs. amaçlı olarak çok duyduğumdan ancak bunları arabanızı arayan polise jandarmaya anlatması zor olacağından söyledim. Bunu ormancı nasıl anlar meselesine hiç girmiyorum. Testereyi de tercihinize bırakıyorum.

Taşıtınızda cep telefonunuzun çakmak şarjı zaten olmalı. Telefonda GPS varsa kullanmayı denemeli, öğrenmelisiniz.

İlk yardım malzemesi saymadım çünkü taşıtta zaten olmalı. Su ve su şişesini zaten saymadım çünkü yola çıkarken zaten yanınıza almanız gerek. Düdük vb. araçlar zaten cepte gezmeli.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #3 : 18 Nisan 2012, 08:16:03 »
Otomuzun bagajında tutulmak için ekonomik olarak doldurulabilecek bir acil durum çantasına dair yakınlarda yazdığım bir yazı. Yiyeceklerden ve çok önemli olabilecek bir çok şeyden bahsetmemişim. Listede yiyecek ve kap kacak bariz olarak eksik. Zaten amaç outdoor ürünlerine oluk oluk para vermeden de bir şansımızın olduğunu örneklemek.

Alıntı
Yerinizde olsam, arabanın bagajında tutulacak bir çantayı aşağıdaki gibi düzerdim. Böyle bir çanta, deprem vs. afetlerde evden kaçarken de araçla mahsur kalma durumlarında da çok faydalı olacaktır.

İç hacmi iyi olmasına karşın öyle süngerle falan şişirilmemiş bir çanta olması açısından bir seyahat çantası bulurdum. Evde illa ki vardır, yoksa da ucuzlar.

Önce tekstil ürünlerinden başlardım. Çantaya bir iki battaniye, eskilerden bir kazak, bir pantolon (ya da eşofman altı), tişört, çorap, alt üst çamaşır, bere ve eldiven koyarak başlardım. Yer tutmayan başka şeyler varsa el altında bunları da ihmal etmezdim. Örneğin bir iki tülbent, balaklava, fuların hiç zararı olmaz. Varsa yağmurluk koyardım.

Sonra büyük boy çöp torbalarından bolca atardım. Arabanın içinin yeterince nemsiz olduğunu kabul ederek ama yine de streç filme sararak bir kutu kibrit alırdım. Bir kalıp sabun alırdım. Orta kalınlıkta ip alırdım. Daha kalını zaten trafik kitinde var. Daha ince gerekirse de bunun lifleri iş görür. Çamaşır ipi bile hiç yoktan iyidir. Bir rulo tuvalet kağıdı alırdım.

Alış veriş yapmayı gerektirecek bir tek bunlar olurdu herhalde: Bir el feneri ve yedek pilleri, çok amaçlı bir çakı, ufak bir kürek, bir nacak (ufak balta), katlanır testere. Zaten bunlardan fener ve çakı çantada da değil torpidoda dursa daha hayırlı. Kürek karda kışta arabanın çevresini açmak gerekince faydalı. Baltayı da büyük bıçak, maçet, kukri lafını ağaç parçalamak vs. amaçlı olarak çok duyduğumdan ancak bunları arabanızı arayan polise jandarmaya anlatması zor olacağından söyledim. Bunu ormancı nasıl anlar meselesine hiç girmiyorum. Testereyi de tercihinize bırakıyorum.

Taşıtınızda cep telefonunuzun çakmak şarjı zaten olmalı. Telefonda GPS varsa kullanmayı denemeli, öğrenmelisiniz.

İlk yardım malzemesi saymadım çünkü taşıtta zaten olmalı. Su ve su şişesini zaten saymadım çünkü yola çıkarken zaten yanınıza almanız gerek. Düdük vb. araçlar zaten cepte gezmeli.
+ 1
Ağrı kesici ilaç
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

tian92

« Yanıtla #4 : 18 Nisan 2012, 08:57:56 »
ben eski bir denizci olarak derimki yüksek akalorili hayatta kalma biskuvisi ömrü 4 sene bir bıcak ve değişik olarak konserve bir el fdeneri ve 12 adette fenere göre pil ve biraz para eğerki sağ kaldıysanız dediğim biskuvilerden 1 adet yerseniz 1 gün hiç bişey yemeneze gerek kalmaz  birde cep telinizi bu cantantanızın yanında bulundurun bir de forum daşlar kızacak ama eğerki varsa ruhsatlınızı bu cantada bırakın
adapazarı depreminde asker olup orda çalışan biri olarak tavsiyem  :(
Adapazarı depreminde bende oradaydım. Çark caddesinin sonundaki stadın arkasındaki bloklardaydım. O zaman anladım ki yatak odasında bu çantadan bulunduran ve göçük altında sağ kalan birisi için besin ve suyun ne kadar önemli olduğunu. Hatta fener,düdük gibi işaret verebileceğimiz malzemede öenmli. Bence araba bagajında da olmalı evde yatak odamızda da olmalı. Eğer çocuklarınız var ise. Bu çanta çocuk odasında olmalı. Çünkü ani sarsıntıda yerim çantasını der çocuk odasına fırlarsınız.

tian92

« Yanıtla #5 : 18 Nisan 2012, 09:00:59 »
Arkadaşlar bence özgün bir isim verip bu konuları oraya taşıyalım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 18 Nisan 2012, 11:03:35 »
Gıda olarak böyle bir pakete konulacak şey olarak ilk aklıma makarna ve tarhana geliyor. Ancak bunların ambalajlı ve korunaklı olması önemli. Bir aralar bagajımı parçalanan ambalajından sıçılan makarnalar istila etmişti. Bu tipteki plastik ambalajların parçalanabilmesi yanında eğer ulaşabiliyorlarda böcekler bu paketleri delip, içine dalıp ziyafete başlayabiliyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #7 : 18 Nisan 2012, 12:13:14 »
En az 2,5 luk su
10 kesme şeker
3 tuz tableti
Çakmak ve kibrit.
En büyük boyda çöp poşeti
Hipotermi battaniyesi ( adını yanlış biliyor olabilirim)
Kalın etli bir bıçak.
3 Metre ince çelik tel
5 Metre kalın sicim.
Konserve ve  makarna..
En küçük çantayı ele aldığımızda bunlar olurdu. Büyütmesi kolay iş..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

ATRIŞBA

• *
  • 19
  • Recep SAK
  • Meslek: işgeliştirme m.d
  • Yer: Türkiye- Sakarya- Hendek
« Yanıtla #8 : 18 Nisan 2012, 13:23:41 »
Adapazarı ve Düzce depremlerini yerinde yaşayan biri olarak deneyimlerimi söyle özetlemek isterim.
1. Aileniz ve yakınlarınızla afet yada deprem durumunda aynı ortamda bulunmama durumu için, önceden belirlenen güvenli bir buluşma yeri belirleme faydalı olacaktır.
2. Öncelikle bir adet lövye ( araba lastiğini cantan çıkarmaya yarayan türden) elinizin altında bulunmalı. Depremin şidddetine göre kilitli olmayan oda ve evin giriş kapısını açamama ihtimaliniz çok yüksek olacaktır. Lövye bu durumda size evden çıkış anahtarı olarak hizmet edecektir.
3. El fenerin her daim elinizin altında (Çantanızda yedekli olarak) bulunması size çok ciddi bir avantaj sağlayacaktır.  Geceleri olan depremde nerdeyse sıfır ışık oluyor ve aylarca elektirik gelmeyebiliyor. El fenerini pilli olarak değil de  dinamolu olarak tedarik etmek sürekli ısık kaynağına sahip olmanıza sebep olacaktır. Kafa feneri iş yaparken çok etkili hizemet ediyor ama dinamolusunu henüz görmedim.
4. Su ilk etapta yemekten daha önemli. Şoktaki yada panikteki insana yemek yediremiyorsunuz ama su içiyorlar.
5. Çok alakasız görüne birşey daha var oda çamaşır suyu(hipoklorik asit). Düşük nitelikteki suyu dezanfekte edip bağırsak enfeksiyonuyla uğraşmamak için gerekli. Ortalama 3 litre suya  bir çorba kaşığı sıradan çamaşır suyu ilave etmek sudaki çoğu bakteriyi öldürüp içilebilir hale getiriyor.
6. Hayati önem taşıyan ilaçlarınız var ise mutlaka ilk alacağınız malzeme olmalı. Deprem sonrası aspirine ulaşmak bile çok zor oluyor.
Deneyimlerimden gördüğüm öncelikler bunlar . Arkadaşların listelediği diğer malzemelerin hepsi deprem sonrasında çok işe yarıyor.
Recep SAK

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 18 Nisan 2012, 13:26:48 »
Ev içinde mahsur kalmaya karşı yiyecek olarak ucuz yollu bol kalorili çikolata gofret aklıma geliyor. Yiyecek açlığa karşı değil, kurtarma anı yaklaşınca enerji ve güç vermesi için lazım; açlık çekecek kadar uzun mahsur kalırsa, çoğunlukla daha önce diğer nedenlere yenik düşüyor insanlar. Ezilen uzuv varsa pıhtı atması olasılığına karşı mutlaka ezilme noktasına yakın turnikelenmeli, bunun için de kemer gibi birşeyler lazım. Enerji sarfiyatı az ama etkisi çok işaret verecek birşey olmalı, hakem düdüğü süperdir.

Araçta bulundurmak için şişe tipi hidrolik kriko öneririm, hem tekerlek patlarsa kolaylık, hem kaktıracak, ayıracak birşey (kaza yapmış arabanın açılmayan kapısı, binada sıkışmış kapı, küçük çaplı yapı öğeleri vs.) olduğunda kolaylık. Üreticilerin verdiği makas tipi krikolarla teker değiştirmek bile eziyet.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce