Bıçak Sanatı - Forum

Üretime biraz ara verdim.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: Üretime biraz ara verdim.
« Yanıtla #100 : 11 Mayıs 2012, 14:42:18 »
Aynı ahşaptan aynı boyda bir parça kesip karşılaştırsan hesap fazla da şaşmaz hani.

Aslında yapmayı planladığım deney şu:
x ve y ebatları eşit ancak kalınlıkları farklı birden fazla aynı tür ahşap düşünelim örneğin ebatlar şöyle olsun
100 x 40 mm x 5 mm kalınlık
100 x 40 mm x 7 mm kalınlık
100 x 40 mm x 9 mm kalınlık
Bunlar aynı tür ahşap olduklarına göre başlangıçta özgül ağırlıkları aynı, yani özgül ağırlık = ağırlık / hacim
Stablizasyondan sonra ağırlıklarını tartıp tekrar özgül ağırlık hesaplıyoruz. Normal olarak hepsi de stablizasyon öncesi özgül ağırlıklarından daha fazla olacaklarıdır. Fakat asıl soru stablizasyon sonrası özgül ağırlıkları eşit olacak mı?
Eğer eşitse her birinin en ortasına kadar reçine işlemiştir sonucuna varacağım.
Örneğin 5 ve 7 mm olan eşit fakat 9 mm olanın özgül ağırlığı biraz daha az. Bu durumda 9 mm kalınlıktaki ahşabın ortasına kadar reçine işlemediğine karar vereceğim. Yani reçine en az 7/2 = 3,5 mm'ye kadar işliyor ama 9/2= 4,5 mm'ye işlemiyor, sonucu çıkacak.
Ama g5 > g7 > g9 gibi bir sonuç alırsam, bu defa kalınlıkları azaltarak mesela 3 mm, 5mm, 7 mm ile aynı deneyi yapacağım. Maksat o ahşap cinsi için reçinenin ne kadar derine işlediğini saptayabilmek.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #101 : 11 Mayıs 2012, 14:49:52 »
Offf, çok hesap işi. Hesap tembelliğine uygun değil. Onun yerine 150x100x100 lük bir iki parçayı (*) stabilize edip sonra dilim dilim doğrayıp içinin görüntüsüne bakıp saptamalar yapılabilir.

*: Ya da her ne sığarsa...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #102 : 11 Mayıs 2012, 16:07:56 »
Kasap bıçağı seti deneyim sonuçlandı.
Fotoğraflar burada

By ertarda at 2012-05-11

Bıçakların özelliklerini bu konuda yayınladım:
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/47-48-49-kasap-bicagi-seti/

Bıçakları yaparken malzeme kalitesinden kesinlikle taviz vermeden sadece mümkün olduğu kadar az işçilikle bunları mal etmeye çalıştım. D2 malzeme kullandım, ısıl işlemini mükemmel yaptım, bıçakların geometrisine çok dikkat ettim. Ama perdah gibi, polisaj gibi keyfe keder konuları ikinci plana atıp ucuza mal etmeye çalıştım.

Şimdi gelelim deneyin sonuçlarına
3 bıçak için maliyet hesabı:
1260 gram D2 çelik = 29 TL
11 yaprak su zımparası = 10 TL
7 adet muhtelif kumda 50 x 200 bant zımpara = 28 TL
Ahşap sap malzemesi = 5 TL
Pim = 1 TL
Epoxy yapıştırıcı = 10 TL
Stablizasyon için vernik = 5 TL
Dremel aksesuarları = 6 TL
Elektrik sarfiyatı 8 TL
Bant zımpara, ısıl işlem fırını v.b. gibi tüm aletlerin amortismanı 15 TL
Toplam 117 TL
Bıçak başına gider = 117 / 3 = 39 TL

Not aldığım zamanlara göre toplam 38 saat bilfiil bu bıçaklar için uğraşmışım. Isıl işlem esnasında beklemeler falan bu süreye dahil değil.

Özet: her bir bıçak için 39 TL masraf yapmışım ve 12.5 saat mesai harcamışım. Yani 1.5 yevmiye. Amele yevmiyesi bile koysam bu bıçakların maliyeti 100 TL.
Bu deneyi yapmamın amacı şuydu. Dükkanında perakende bıçak satışı da yapan bir arkadaşım kurban bayramı döneminde kaliteli kasap bıçağı arayan çok oluyor. Eğer yaparsan 70-80 TL fiyata satışını yapabilirim demişti. Ama görünen o ki el yapımı bir bıçak için bu fiyatlar imkansız.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #103 : 11 Mayıs 2012, 16:43:10 »
Abi ufaklıklar daha bitmedimi?Saygılar.

Ufaklıkların son hali bu:

By ertarda at 2012-05-11

Isıl işlemleri bitirdim, araya başka işler girdi. Ama pazartesiden itibaren artık sadece bu 4 profille uğraşacağım.
2 adet ufaklık, bir adet konik kuyruk deneyinden hatırlayacağınız profil ve bir adet de şimdiye kadar hiç konusu geçmeyen kısa bowie. Bu 4 profili bitirmeden başka projeye geçmeyeceğim. Kısa sürede ufaklıkları bitiririm diye düşünüyorum.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #104 : 13 Mayıs 2012, 22:31:58 »
Ahşap stablizasyon deneyimi tamamladım.
Deneyde kullandığım ahşaplar aynı kalastan kesilmiş gül ağacı
2 adet 5 mm kalınlıkta 50 x 147 mm
2 adet 7 mm kalınlıkta 50 x 147 mm
2 adet 9 mm kalınlıkta 50 x 147 mm
Reçine olarak selülozik dolgu verniği kullandım.

Önce her bir ahşap malzemenin boyutlarını kumpasla ölçtüm, böylece hacmi hesapladım. Ahşapları hassas terazi yardımıyla tarttım.
Malzemeleri tanka koyup, üstlerini örtene kadar selülozik vernik ekledim. Ahşap malzeme vernikten daha hafif olduğu için yüzmelerini engellemek için üzerilerine ağırlık koydum. Vakum altında 3 saat bekledim. Ardından tanka 8 bar basınç verdim. Basınç altında da 3 saat bekledim. Kapağı açıp çıkan ahşap parçalarının üzerinde vernik kalmaması için bez parçası ile her birinin yüzeyini sildim. Ve hassas teraziyle tekrar tarttım. Gerekli hesaplamaları yaptım.
Özet sonuçlar şöyle:
5 mm parçaların stablizasyon öncesi özgül ağırlığı 0,818 gr/cm3 stablizasyon sonrası 0,943 gr/cm3
7 mm parçaların stablizasyon öncesi özgül ağırlığı 0,797 gr/cm3 stablizasyon sonrası 0,915 gr/cm3
9 mm parçaların stablizasyon öncesi özgül ağırlığı 0,807 gr/cm3 stablizasyon sonrası 0,904 gr/cm3

Özgül ağırlıktaki artış ise:
5 mm'de %15
7 mm'de %15
9 mm'de %12

Buradan çıkan sonuç şu:
5 ve 7 mm kalınlıkta yoğunluk aynı oranda arttığına göre, demek ki reçine en ortaya kadar işlemiş. Oysa 9 mm'de yoğunluktaki artış daha az. Bu da ahşabın hafif kaldığını yani bazı bölümlerine reçine işlemediğini gösterir.
Öyleyse şöyle diyebiliriz: 3 saat vakum + 3 saat 8 bar basınç altında gül ağacı kabza malzemesine selülozik reçine 3,5 mm ile 4,5 mm arasında işleyebiliyor.

« Yanıtla #105 : 13 Mayıs 2012, 22:37:32 »
Çok güzel çalışma. Kafama takılan soru, aynı kütükten kesilmiş malzemedeki özgül ağırlık farklılıkları neden kaynaklanıyor acaba. Nem oranı hepsinde farklı olabilir mi?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #106 : 13 Mayıs 2012, 22:49:13 »
Çok güzel çalışma. Kafama takılan soru, aynı kütükten kesilmiş malzemedeki özgül ağırlık farklılıkları neden kaynaklanıyor acaba. Nem oranı hepsinde farklı olabilir mi?

Bu deneyi yapmadan önce ben de stablizasyon öncesi yoğunlukların eşit olacağını düşünmüştüm. Hesaplamalarda her ne kadar birbirine yakın olsa da bir miktar farklı yoğunlukları hesaplayınca şaşırdım.
Sanıyorum bu ahşabın desenleri ile ilgili. Yani ahşabın büyüme halkaları ile ilgili. Malum kurak yıllardaki büyüme halkası ile yağışlı yıllardaki büyüme halkası birbirinden farklı. Kurak yıllardaki büyüme halkaları daha sıkı, yani az boşluklu dolayısıyla daha yoğun olabilir.
Diğer taraftan en ağır ile en hafif arasındaki fark %2,6. Çok da büyük sayılmaz.
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2012, 22:50:45 Gönderen: Ertarda »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #107 : 13 Mayıs 2012, 22:53:01 »
Varsayımlara, kabullere bel bağlamak durumundayız. Ya da kesince içini net olarak göreceğiz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #108 : 14 Mayıs 2012, 00:04:21 »
Henüz kaptan çıkar çıkmaz ahşabı çekiç ile kırıyorum, nereye kadar işlediği bariz görünür. Testere ile kesmeyiniz, testere reçineyi bulaştırır anlaşılmaz nereye kadar işlediği...

Kipmen Sanat web sitesi

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
« Yanıtla #109 : 14 Mayıs 2012, 10:51:14 »
Abi kolay gelsin.Saygılar.

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #110 : 14 Mayıs 2012, 10:59:41 »
Bu ikiliye hasta oldum... 8) 8) 8)
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #111 : 14 Mayıs 2012, 11:20:12 »
Abi o ikisi benim ilk görüşte vurulduğum forumda o kadar bıçak içinde duygusal yakınlık hissettiğim ufaklıklarım.Bide ertuğrul abi tarafından süslenip püslendiklerini hayal edemiyorum.Saygılar.

EDC-Cancan

• 733
« Yanıtla #112 : 14 Mayıs 2012, 11:23:52 »
Yok çok güzeller,
 gözüm kalmadı ama AKLIM kaldı ...  :)) :)) :))
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #113 : 14 Mayıs 2012, 11:48:20 »
...
5 mm parçaların stablizasyon öncesi özgül ağırlığı 0,818 gr/cm3 stablizasyon sonrası 0,943 gr/cm3
7 mm parçaların stablizasyon öncesi özgül ağırlığı 0,797 gr/cm3 stablizasyon sonrası 0,915 gr/cm3
9 mm parçaların stablizasyon öncesi özgül ağırlığı 0,807 gr/cm3 stablizasyon sonrası 0,904 gr/cm3
...

Sanki yoğunluğu daha düşük olan ahşabın daha çok reçine emebilmesi gerekir gibi geliyor bana. Yani birbirine komşu parçalar bile olsalar bunlar aynı olamazlar gibi. 
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #114 : 14 Mayıs 2012, 13:34:52 »
Ertuğrul Ustam,
O minik ikilinin bitmiş halini merakla bekliyorum.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #115 : 14 Mayıs 2012, 20:50:27 »
Ertuğrul Ustam,
O minik ikilinin bitmiş halini merakla bekliyorum.

Ufak olanının son perdahını yaptım, kabzasını yapıştırdım. Kabzanın son şeklini verince sanırım yarın biter.
Diğerinin de son perdahı ve kabza yapıştırmasını yarın yaparım, çarşamba günü de o bitmiş olur.

Ben de son hallerini sabırsızlıkla beklemekteyim. Ama benim kadar sabırsızlananları görmek, gururumu okşadı.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #116 : 15 Mayıs 2012, 16:46:53 »
#46 ---  Ufaklığı bugün bitirdim.
Çelik 1.4112
Kalınlık 3,5 mm
Toplam Boy 98 mm
Namlu 55 mm
Sap stablize edilmiş gül

By ertarda at 2012-05-15

By ertarda at 2012-05-15

By ertarda at 2012-05-15

By ertarda at 2012-05-15

EDC-Cancan

• 733
« Yanıtla #117 : 15 Mayıs 2012, 16:54:48 »
Offffffffffffffffffff
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #118 : 15 Mayıs 2012, 17:58:57 »
Abi ellerin dert görmesin bir daha bir daha bakıyorum.Saygılar. :2up :2up :2up

« Yanıtla #119 : 15 Mayıs 2012, 19:45:38 »
Tam arka ceplik bir şey oldu, çokta güzel oldu doğrusu. Ellerin dert görmesin  :2up