Bıçak Sanatı - Forum

Üretime biraz ara verdim.

Ejder

• 152
Ynt: Üretime biraz ara verdim.
« Yanıtla #40 : 18 Nisan 2012, 20:16:13 »
Ertuğrul Abi, bu bıçak çok ağır olmayacak mı ve yüksek maliyetli ?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #41 : 18 Nisan 2012, 20:31:05 »
Ertuğrul Abi, bu bıçak çok ağır olmayacak mı ve yüksek maliyetli ?

Yüksek maliyetli olacağı kesin, ama neden ağır olsun ki?
Aynı formdaki bıçaklarla eşit ağırlıkta olacak. 3,5 mm kalınlıkta balçaklı bir bıçak olacak, diğerlerinden tek farkı balçak ve namlu yekpare aynı metalden.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #42 : 19 Nisan 2012, 17:23:55 »
İntegral bıçak denemesinin dün yaptığım kabza oyuntusunda bir taraf diğer tarafa gör 0,3 mm eksik kalmış. Kuyruk oyuntusunu çizgisini 0,3 mm daha ilerletmek gerekti. Ancak bıçağı aynı açıyla tekrar koordinat sehpasın bağlamak büyük problem. Bu iş için en doğru malzeme komparatör saat.

By ertarda at 2012-04-19

Sıra geldi namlu oyuntusuna.
Çok vakit alan bir iş. Yüksek kromlu çelikleri frezede oymak oldukça zor. İster istemez oyma adımları 0,1 mm'ye düştü. Her iki taraftan toplam 10 mm oymak için 100 defa yüzeyi taramak gerekiyor. Bu da çok zaman alıyor. Sabah 10:30'dan akşam 16:20'ye kadar uğraştım hala bitmedi. Yarına oyulacak daha 2 mm derinlik kaldı. Bu arada 2 küçük hata yaptım 2 adet TiCN kaplamalı freze ucum gitti. Bu küçük hataların maliyeti 80 TL.
Bugün ancak bu resimdeki kadar ilerleyebildim.

By ertarda at 2012-04-19

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #43 : 19 Nisan 2012, 17:38:54 »
Usta o kadar zaman harcıyorsun, bari sırtı T kesitli yap da faydayı maksimize et.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #44 : 19 Nisan 2012, 17:46:55 »
Usta o kadar zaman harcıyorsun, bari sırtı T kesitli yap da faydayı maksimize et.

Aslında çok iyi fikir, bu projede o iş geçti, ama bir daha ki projede düşünülebilir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #45 : 19 Nisan 2012, 23:39:22 »
Ertuğrul, sabrına şapka çıkarıyorum. Ben olsam namlu kısmında dalmıştım 40 kum seramik zımparayla son gaz  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #46 : 20 Nisan 2012, 12:55:31 »
Kütük çelik biraz hafifledi.

By ertarda at 2012-04-20

Sefa Hoca'nın deyimiyle galiba o kütüğün içinde bıçak varmış.

By ertarda at 2012-04-20

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #47 : 20 Nisan 2012, 13:07:42 »
Ertuğrul, bi fiyatlara bakıver  ;) : http://stores.ebay.co.uk/CTC-Tools Buradan herşeyi almayı planlıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #48 : 20 Nisan 2012, 13:19:10 »
Ertuğrul, bi fiyatlara bakıver  ;) : http://stores.ebay.co.uk/CTC-Tools Buradan herşeyi almayı planlıyorum...

MK2 ER25 anahtarsız yaklaşık 100 TL
Anahtar 20 TL
Her bir collet 12 TL.
Bunlar Türkiye fiyatı.

Senin sitedekiler ucuz gözüküyor.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #49 : 20 Nisan 2012, 13:24:30 »
Emre sanırım biliyorsundur ama ben yine de hatırlatayım dedim.
Pens tutucunun tarifindeki 3 ebadı kesin doğru yazarak sipariş ver.
1. MK (yani koniklik)
2. M Yani konikliğin ucundaki paso
3 ER yani pens boyutu

Örneğin benim makine MK2 M10 özelliğinde
Ben en fazla 16 mm takım bağlamayı planladığım için, 25'lik pens sistemini seçtim
Bu durumda benim aldığım sistem MK2 - M10 - ER25

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #50 : 20 Nisan 2012, 14:12:38 »
MK3 M12 kullanıyorum. ER32 düşündüm,
ER32 1 mm - 20 mm arası pens takımı burada 36.75 sterlin, ER32 MK3 M12 pens tutucu 14 sterlin
toplamda 10 parça pens ve tutucusu 50 sterlin, kargo maliyeti ve gümrükle bu 90 sterlini bulur, yani 260 lira.
Burada bulduğum 7 parça MK3 pens seti tutucusuyla birlikte minimum 200 dolar + kdv, yaklaşık 420 lira civarı...
Bazı şeyler cidden bedava: http://www.ebay.co.uk/itm/BRAND-NEW-DIAL-TEST-INDICATOR-MAGNETIC-BASE-MEASURING-MILLING-LATHE-C91-/110848293937?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item19cf12bc31#ht_3941wt_1080 50-60 liraya salgı komperatör, manyetik tablasıyla birlikte. Türkiyede 300 lira civarına bulursun böyle bişeyi heralde...
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2012, 14:15:46 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #51 : 20 Nisan 2012, 14:52:12 »
Profil bitti.
Şimdi bıçağa daha çok benzedi.

By ertarda at 2012-04-20

By ertarda at 2012-04-20

By ertarda at 2012-04-20

İntegral D2 deneyi tamamlandı. Bundan sonrası normal bıçak yapma metodu. Ağzı açılacak, ısıl işlem, perdah ve sap.
Şimdilik bu profili rafa kaldırıyorum, bir gün bitirir, yayınlarım. Malum konumuz üretime ara verip deneyler yapmak.
Yeni deney konusu Vakum Kazanı.
Şimdi bir kahve molası ardından vakum kazanı işine başlarım, daha akşama 2 saat var.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #52 : 20 Nisan 2012, 15:58:38 »
Eruğrul, sadece vakum için düşünüyorsan geçenlerde paşabahçeden 5 litrelik teneke kapaklı kavanoz aldım, bikaç gündür deniyorum, süper sonuçlar alınıyor. 7 lira civarı kavanoz.
Basınç işin içine girince biraz işler pahalılaşıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #53 : 20 Nisan 2012, 16:27:04 »
Eruğrul, sadece vakum için düşünüyorsan geçenlerde paşabahçeden 5 litrelik teneke kapaklı kavanoz aldım, bikaç gündür deniyorum, süper sonuçlar alınıyor. 7 lira civarı kavanoz.
Basınç işin içine girince biraz işler pahalılaşıyor...

Kazanı imal edeli neredeyse 3 ay oluyor. Kıyıda keyfimin gelmesini bekliyordu.
Kazan olarak 100 mm çaplı borunun altına saç üstüne flanş kaynattım. Yine kapak olarak 7 mm kalınlıkta bir sacı flanşın deliklerine göre vida deliği delerek imal ettim.
Kavanozun da iş göreceğini biliyorum. Hatta cam olmasından dolayı ahşap parçalarından kabarcıkların çıkışını seyretmek oldukça zevkli olsa gerek. Ama kapağın üzerine bir dünya tesisat malzemesi monte edilecek. O çok ince kapak saçının bir dolu malzemeyi taşıyıp taşıyamayacağına emin olamadım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #54 : 20 Nisan 2012, 17:58:05 »
Benim kavanozlarda manometre bile bağlı, bişeycikler olmuyor :)

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #55 : 22 Nisan 2012, 12:04:50 »
3 ay önce gövdesini ve kapağını imal ettiğim vakum kazanı bu.

By ertarda at 2012-04-22

Gövdedeki o kulaklara 3 adet ayak bağlanacak. Bu ayaklar devrilmemesi için destek görevi görecekler.

Dün kapağa 2 delik açtım ardından tesisat ve manometre bağlantıları için 2 adet manşon kaynattım.

By ertarda at 2012-04-22

« Yanıtla #56 : 22 Nisan 2012, 12:29:52 »
Şimdi ukalalık gibi algılama ama, kapak kısmı ve kazan sağlam olmuş ancak kapak hiç pratik olmamış. Bunun yerine sağlam contalı ve tek bir yerden sıkıştırılıp sızdırmazlık sağlanan bir sistem düşünsen çok daha pratik olurdu ve çok rahat ederdin.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #57 : 22 Nisan 2012, 12:58:09 »
Şimdi ukalalık gibi algılama ama, kapak kısmı ve kazan sağlam olmuş ancak kapak hiç pratik olmamış. Bunun yerine sağlam contalı ve tek bir yerden sıkıştırılıp sızdırmazlık sağlanan bir sistem düşünsen çok daha pratik olurdu ve çok rahat ederdin.

Sefa Hoca'm tabii ki senin fotoğrafını koyduğun sistem çok daha iyi. Biraz daha uğraşıp masraf yapsam onu da yapmak mümkün.
Ama bir de şöyle düşün. Yaptığım kazan içine en azından 20 bıçaklık sap alıyor. Biz 20 bıçağı 6 ayda ya yaparız ya yapamayız. Şimdi 6 aydan 6 aya 6 tane vida söküp takmamak için fazladan masraf yapıp fazladan uğraşmak pek pratik değil gibi geliyor bana.

Ama mesleği bıçakçılık olup da bu kazanı sürekli kullananlar için senin fotoğrafını koyduğun sistem açık ara çok daha iyi.

« Yanıtla #58 : 22 Nisan 2012, 13:11:11 »
Evet, öyle düşününce haklısın  ;)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #59 : 24 Nisan 2012, 13:11:19 »
Kapağın kaynak çapaklarını temizleyip boyasını yaptım. En az 2 gün boyanın kuruması için bu işe ara verdim. Hammertone sprey boya oldukça kaliteli bir boya ancak çok geç kuruyor.

By ertarda at 2012-04-24

Bu arada boş duracak değilim elbet. Sırada yeni deneyimiz var.
Kasap Bıçağı Deneyi
Deneyin konusu şöyle:
Kurban bayramı yaklaşınca, bıçak yaptığımızı bilen eş, dost, akraba bıçak isteyecek. Bıçakta en iyi çelik, kaliteli bir işçilik ve tabii ki olmazsa olmazı biraz da estetik arayacaklar. Bir taraftan bunları isterken diğer taraftan piyasada satılan fabrikasyon bıçaklarla fiyat kıyaslaması yapacaklar.
Bu deney için 3 adet profille işe başladım.
Çelik D2 (1.2379 Alman malı Dörrenberg üretimi).
1. Kurban bıçağı (Boğaz alma)
2. Yüzme bıçağı
3. Kemik sıyırma bıçağı (Tezgah bıçağı).
Deneyin amacı yapılan tüm işçilik ve malzemeyi tam olarak hesap ederek, bıçağın en ekonomik kaç paraya mal edilebileceğini hesaplamak.

By ertarda at 2012-04-24

Şu ana kadar kabaca profiller çıkartıldı.
3 bıçak için toplam işçilik 2 saat
1 adet 1,6 mm Karbosan 115 mm kesme taşı bitti
1 adet 60 kum Aloks 50x2000 bant zımpara patladı
1 adet 60 kum Aloks 50x2000 bant zımpara yarı ömrüne geldi.