Bıçak Sanatı - Forum

Üretime biraz ara verdim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Üretime biraz ara verdim.
« Yanıtla #20 : 16 Nisan 2012, 19:30:13 »
Çok hoş görünüyor Ertuğrul. Bir önerim olacak. Eğer şimleri sabitlediğin civataların hizaları ileride ve geride bikaç alternatif konumlama daha yapabilsen çok hassas açı ayarlaması yapabilirsin gibi geliyor. Bir de kuyruğun en arkasını nasıl işleyeceğini anlayamadım, sabitlemenin altında kalmıyor mu bu bölge?

Açı ayarlaması için iyi bir fikir aslında. Kafamda bu yoktu, ben hep şim'lerin kalınlıklarıyla oynayarak açıyı ayarlamayı düşünmüştüm. Bu konuyu biraz daha düşüneceğim.

Şimdi gelelim asıl soruya. Kuyruğun arkasının nasıl işleneceği konusu. Aslında bu konu yarın ki uygulama resimlerine bakınca daha rahat anlaşılacak, ama kısaca anlatayım.
Benim planım bıçak için gerekenden 8-10 mm daha uzun lama kullanmak. Bu fazladan uzunluğun 5-6 mm'si arka sabitleme parçasının altında kalacak. Her iki tarafı konikledikten sonra, koniklenmemiş olan bu parça kesip atılacak.
Bu sistemin avantajı, bir yüzü konikledikten sonra diğer tarafın işlemine geçince açıyı değiştirme gereğinin olmaması. Zira koniklenmemiş olan o sondaki 8-10 mm'lik bölüm tüm lamayı yine tam yatay açıda tutacak.
Sözle anlatmak biraz zor, ama senin anladığını düşünüyorum. Zaten yarın fotoğraflarla anlatınca herkes anlayacak.
Bu sistemle ilgili hala tek bir şüphem var. O da ikinci yüze geçince, konikleşmiş birinci yüzün altında kalan boşluk nedeniyle ikinci yüzün frezeleme esnasında esneme yapma olasılığı. Onu da yarın deneyip göreceğim. Olmazsa sistemi değiştiririm.
Öyle bir esneme ihtimali var aslında, ancak altına ufak bir kama ile bu sorunu aşabilirsin bence, hafif esneme payı olabilir ama disk zımparada düzlenir o kadarcık hata... Fikir çok güzel aslında, 1 santim civarında bir fire olması pek dert değil, çelik aşırı pahalı bir şey olmadığı sürece...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #21 : 16 Nisan 2012, 19:38:11 »
Kesme yağı olarak ne kullanıyorsun bi de ustam?

Kesme yağı olarak 4. ve 5. resimlerde de görünen Wincut diye bir yağ aldım. 450 cc 25 TL civarıydı yanlış hatırlamıyorsam. Başka bir kesme yağı kullanmadığımdan kıyaslama yapamıyorum. Ama önceleri matkap deliklerini motor yağı ile delerdim, ondan bin kat daha iyi.
Sağolasın, bir bakınacağım. Şimdiki google aramasında http://www.belginoil.com/icerik/icerik.asp?id=58, http://www.aletdunyasi.com/Spezial-Kesme-Yagi-5-LT-BIDON,PR-56.html
http://www.hirdavatmarketim.com/Pafta-Kesme-Yagi-110105,PR-8104.html
http://www.hirdavatsatisi.com/default.asp?git=9&urun=194
5 litresi 70-80 lira arasında bulunuyor sanırım... Senin bulduğun fiyata göre ciddi ucuza geliyor bu miktarda alınırsa.

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #22 : 17 Nisan 2012, 09:45:09 »
birisi kesme yağımı dedi  ;D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #23 : 17 Nisan 2012, 09:57:40 »
birisi kesme yağımı dedi  ;D
Heeee! Vaaa mı? (Bodrumca'dan çeviri: var mı?)  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 17 Nisan 2012, 10:19:17 »
var daa..  buda karadenizli ağzı  ;D  ustam bır ıkı çeşit yollarım. kesme yağı . bor ve sentetık bor..

hangısınden randıman alırsan ondan devam ederız  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #25 : 17 Nisan 2012, 10:22:26 »
var daa..  buda karadenizli ağzı  ;D  ustam bır ıkı çeşit yollarım. kesme yağı . bor ve sentetık bor..

hangısınden randıman alırsan ondan devam ederız  ;)
Ağzından bal damlıyor be effem  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #26 : 17 Nisan 2012, 12:22:15 »
Sabah sabah konik kuyruk aparatını test ettim.

3,5 mm kalınlıktaki saçtan 250 x 40 bir parça kesip aparata monte ettim.
Profil montaj parçalarına yanlışlıkla zarar vermemek için koordinat tablası x yönü hareketini aşağıdaki fotoğraftaki gibi sınırladım.

By ertarda at 2012-04-17

0,1 mm kademelerle birinci yüzü traşladım.

By ertarda at 2012-04-17

Toplam 11 tur yapınca bir yüzden 1,1 mm traşlanmış oldu

By ertarda at 2012-04-17

By ertarda at 2012-04-17

Ve sonuç.
Profilin namlu kalınlığı 3,5 mm, kuyruk dibi kalınlığı 1,3 mm

By ertarda at 2012-04-17

Bu aparat kesinlikle çalışıyor.
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2012, 12:25:10 Gönderen: Ertarda »
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 17 Nisan 2012, 12:40:33 »
 :2up
Konikleştirme süper çıkmış, helal  :2up
Esneme filan da olmamış gibi, 0.1 milim gibi sığ geçişlerle yaptığın için olsa gerek, süper...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #28 : 17 Nisan 2012, 15:41:45 »
Ertuğrul Usta; başlığı keşke “üretime biraz ağırlık veriyorum” yapsaymışsın. :D

Cahilliğimi mazur görün bu konik kuyruğun ne avantajı var bu kadar zahmete girecek ? Yapılan bu kadar temiz işe değecek bir misyon yükleyemedim konik kuyruğa.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 17 Nisan 2012, 17:48:07 »
Ertuğrul Usta; başlığı keşke “üretime biraz ağırlık veriyorum” yapsaymışsın. :D

Cahilliğimi mazur görün bu konik kuyruğun ne avantajı var bu kadar zahmete girecek ? Yapılan bu kadar temiz işe değecek bir misyon yükleyemedim konik kuyruğa.
Hayri, sanırım konik kuyruğu olan bir bıçağın yok. Eldeki hissi ve dengesi çok çok farklıdır düz tam kabza bıçağa göre. Bir ara denemelisin  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #30 : 17 Nisan 2012, 18:52:51 »
Konik kuyruk meselesi halloldu.
Şimdi sıra D2 integral bıçakta. Şimdiye kadar integral bıçak deyince karbon çelikler akla gelmekteydi. Zira integral bıçak yapmanın yolu dövmekten geçiyordu.
Talaşlı imalat ile de integral bıçak yapmak mümkün (en azından ben öyle düşünüyorum).
Denemekten bir zarar gelmez. Sıradaki oyuncağım bu:

By ertarda at 2012-04-17

45 x 15 x 250 ebatlarında 1.2379 (D2) kütük
Önce 13,5 mm'ye incelteceğim. Ardından 3,5 mm namlu kalacak şekilde talaşlı imalat yapmayı deneyeceğim.
Daha henüz çözemediğim bir sürü imalat detayı var. Takıldığım yerde yardım almak açısından forumda ki arkadaşlarıma güveniyorum.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #31 : 17 Nisan 2012, 19:29:37 »
Kelimeler konusunda bıdı bıdı yapan biriyim o nedenle alışmışsınızdır. Konik değil de "yamuk" demek daha doğru olur diye tırıvırı yapayım da içimde kalmasın. Hatta frenkçesi trapezoid.   :-*
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 17 Nisan 2012, 22:17:24 »
Tapered tang ingilişçesi, yani yamuk kesitli. Konik diye çelik satıyolardı da ben de kon biçimli çelik aklıma getirmiş, ne işe yarayacağını çözememiştim ilk duyduğumda  ;D

Bu arada o kütüğe ağzımın suları akmadı desem yeridir, şimdi klavyeyi temizlemekle meşgulüm...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #33 : 17 Nisan 2012, 22:42:02 »
Sen çok yaşa Emre Abi. Bir daha sormayayım diye kıvranıyorum thin tang, trapezoid tang, skew tang diye aratıyorum sabahtan beri   :D

Benim gibi kıvrananlar için

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 18 Nisan 2012, 01:01:35 »
Oyun kuyruğun içini olsun bitsin.   >:D
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #35 : 18 Nisan 2012, 01:20:05 »
Öyle tabii Eylem, ancak kuyruğun ucuna doğru homojen hafifleyen bir denge tutturmak için kıça doğru deliği geniş tutup giderek namluya doğru daraltmak filan biraz daha zor olur iki taraftan kuyruğu inceltmekten yahu  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #36 : 18 Nisan 2012, 10:19:24 »
Amaç bıçağın denge noktasını balçaktan ileri taşlama eşiği civarlarına taşımak mı yoksa ağızın ortalarında bir yerlere taşımak mı ?

Yoksa bıçağın kullanım alanına göre bu iş değişir, her tür bıçağa farklı kuyruk inceliği ve biraz hesap kitapla doğru noktayı yakalamalıyız mı diyorsunuz ?

Sanırım yine bilimsel yaklaşmak gerekecek. Örneğin av bıçaklarında balçak zor şartlarda kabzayı ve eli korumak için varken denge noktasını da kabzaya doğru çekiyor. Halbuki kırma , darbe ile kesme gibi işlerde denge noktasının namluya yakın olması lazım. Öyleyse ideal av bıçağı eli ve kabzayı koruması için balçaklı , dengeyi namluya taşımak için de kuyruğu inceltilmiş olmalı diyebilir miyiz ?

Mutfakta ise bilek hareketine uygun minimum yorgunluk için balçak civarında denge noktası da ideal gibi duruyor. Ustaların yorumları , varsa bu konudaki araştırmalar vs öğrenmek isterim açıkçası.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #37 : 18 Nisan 2012, 10:26:18 »
Denge noktasını geçiyim, asıl eller su toplamasın.  :-\
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #38 : 18 Nisan 2012, 11:01:28 »
Konik kuyruk meselesi halloldu.
Şimdi sıra D2 integral bıçakta. Şimdiye kadar integral bıçak deyince karbon çelikler akla gelmekteydi. Zira integral bıçak yapmanın yolu dövmekten geçiyordu.
Talaşlı imalat ile de integral bıçak yapmak mümkün (en azından ben öyle düşünüyorum).
Denemekten bir zarar gelmez. Sıradaki oyuncağım bu:

By ertarda at 2012-04-17

45 x 15 x 250 ebatlarında 1.2379 (D2) kütük
Önce 13,5 mm'ye incelteceğim. Ardından 3,5 mm namlu kalacak şekilde talaşlı imalat yapmayı deneyeceğim.
Daha henüz çözemediğim bir sürü imalat detayı var. Takıldığım yerde yardım almak açısından forumda ki arkadaşlarıma güveniyorum.
kolay gelsin ustad bu seni bayağı uğraştıracak
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #39 : 18 Nisan 2012, 17:46:09 »
Bugün yaptıklarım:
Öncelikle kütüğü 13,5 mm'ye incelttim.

By ertarda at 2012-04-18

Kuyruğu oymak için gerekli işaretlemeleri yaptım.

By ertarda at 2012-04-18

Önce bir tarafı 5 mm derinlikte oydum.

By ertarda at 2012-04-18

Sonra da diğer tarafı oydum.

By ertarda at 2012-04-18

By ertarda at 2012-04-18

Oyma işi bittiğinde kalan kalınlık tam olarak planlanan gibi 3,5 mm,

By ertarda at 2012-04-18

Bugün kuyruk oyuntusu bitti. Sırada Namlu oyuntusu var. O da yarın.