Bıçak Sanatı - Forum

Üretime biraz ara verdim.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Üretime biraz ara verdim.
« : 13 Nisan 2012, 18:49:58 »
İki büyük Bowie'den sonra sanırım üretime biraz ara verme zamanı geldi.
1 - 1,5 ay kadar zamanımı kendime ve atölyeme ayıracağım.

Kendime ayıracağım derken, uzun zamandır planladığım iki küçük bıçak var. Biri çantamda taşımak için oldukça küçük bir EDC, diğeri de arabanın takım çantasında dursun diye diğer bir EDC.

Atölye için yapmam gereken ne zamandır bekleyen işler var.
1. 200 mm çaplı lastik kaplı içbükey taşlama tekeri edindim, hala montajını yapamadım.
2. Vakum kazanını imal edeli, neredeyse 3 ay oldu, daha devreye sokamadım.
3. Bant zımparayı 90 derece yana yatırıp yatay bant zımpara olarak kullanılmasına izin verecek olan tezgah sistemi projem 2 aydır bekliyor.
4. Frezeye, bıçak kuyruklarını konikleştirecek (tapered tang) bir fikstür yapmam lazım.

Bir de deneysel bir kaç çalışmam olacak. Mesela D2'den bir integral bıçak.

Açtığım bu konu, bu süre içinde yaptıklarımın bir günlüğü olsun.
Bu süre zarfında yaptıklarımı bu konuda yayınlarım, takıldığım yerlerde de bu konun aracılığıyla yardım isterim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
Ynt: Üretime biraz ara verdim.
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2012, 13:40:25 »
Arkadaşlar, geçenlerde özellikle aradığım Atlas marka zımparayı bulamadığımdan, istemeyerek de olsa dükkandan Sia marka İsviçre malı şu su zımparalarından aldım.

By ertarda at 2012-04-15

İnanılmaz kaliteli çıktı. Özellikle kağıdı çok kaliteli. Kağıttan öte biraz da esnek, zora gelince hemen yırtılmıyor. Herkese tavsiye ederim. Fiyatı da fena değil. 180 kum ve altı 0,90 TL/adet, orta kumlar 1,00 TL/adet, ince kumlar da bir liradan biraz daha pahalı.

Umarım devamını bulabilirim.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #2 : 15 Nisan 2012, 14:00:16 »
Kolay gelsin hocam yeni projelerinizi gerçekleştirdiğinizde tam anlamıyla atölye olacak hoş bu şekilde bile gözlerimiz kamaşırken diğer ekipmanlar eklenince ortaya çıkacak şaheserleri hayal etmek gerçekten zor sevgi ve saygılarımla

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 15 Nisan 2012, 15:27:17 »
Özellikle yumuşak çelik ve paslanmazda bu tipleri kullanmayı seviyorum ben de, burada bulabildiğim indasa marka oluyor genelde ancak Sia ile aynı özelliklerde. Bunun yerine Sait marka var, sanırım aynı ayarda...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #4 : 15 Nisan 2012, 16:24:27 »
Baktım frezenin üstü talaş dolu. Biraz temizleyeyim dedim, sonra temizlemekten vazgeçip hazır ortalık talaş doluyken bir kaç parça sap malzemesi hazırladım. Bir kaç çift 10 mm, bir kaç çift de 6 mm.

Önce boyu ayarlanmış ahşap parçanın bir yüzünü frezede düzlüyorum.

By ertarda at 2012-04-15

Daha sonra düzlenen yüzeyi planlanandan  1 - 2 mm daha kalın kesiyorum.

By ertarda at 2012-04-15

By ertarda at 2012-04-15

Kesilen parçanın bir yüzü zaten düzgün, diğer yüzünü de planlanan kalınlığa göre frezeliyorum.

By ertarda at 2012-04-15

Kıyıya biraz sap malzemesi hazırlamış oldum.

By ertarda at 2012-04-15

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #5 : 15 Nisan 2012, 23:49:49 »
Ertuğrul abi,
Frezede, T kanal çakısı kullanmanızı tavsiye ederim.
Ben masaüstü matkaba bağlayıp kullanıyorum.Yüzey gayet prüzsüz çıkıyor.

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #6 : 15 Nisan 2012, 23:57:40 »
Ertuğrul abi,
Frezede, T kanal çakısı kullanmanızı tavsiye ederim.
Ben masaüstü matkaba bağlayıp kullanıyorum.Yüzey gayet prüzsüz çıkıyor.

Saygılar...

Elimde bir adet T kanal frezesi var. Ama benim elime geçtiğinde zaten kullanılmıştı. Ne kadar keskin pek emin değilim. Ama deneyeceğim hiç fena fikir değil. Bir defada daha fazla alan taraması oldukça avantajlı. Çok teşekkürler.

Bu arada benim kullandığım 18 mm 4 ağızlı TiCN kaplı parmak freze.
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2012, 00:00:36 Gönderen: Ertarda »

« Yanıtla #7 : 16 Nisan 2012, 00:07:36 »
Aslında frezede ağaç yontmak için pratik bir icat var, kolayca da yapılabilir ama şimdi önersem doğru olur mu?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #8 : 16 Nisan 2012, 00:09:14 »
Aslında frezede ağaç yontmak için pratik bir icat var, kolayca da yapılabilir ama şimdi önersem doğru olur mu?

Hoca'm neden doğru olmasın? Merakla bekliyoruz.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 16 Nisan 2012, 00:24:30 »
Ben yüzey düzleme zımbırtısını kullandıydım yeni, 10 küsur cm alan taradığı için cırt diye düzleniyor. Bayıldım bu freze olayına yahu  ^-^
Bu arada Sefa ustam ne önerecek, merakla bekliyorum  ???

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2012, 00:29:05 »
BBayıldım bu freze olayına yahu  ^-^

Dur daha yeni başladık, bu aletle daha neler neler yapmayı öğreneceğiz.   :2up

« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2012, 00:50:32 »
Nasıl olsa frezeniz var, yani sizin için artık kanal açma sorunu yok. Çapı kaçlık isterseniz sapını o ölçüde işleyip, eklediğim ( paint e acele çizdim affola) şekilde ortaya kanal açıyorsunuz. Elde varolan bir çelikten  bu kanala göre istediğiniz uzunlukta bir parça kesip, bunu iki taraflı ters biliyorsunuz ( tıpkı ağaç planya bıçağı bilemesi gibi) ama bileme işleminden sonra bilemenin ortada kesiştiği yeri biraz oyun. Buna birde tambura bağladığınız sabitleme inbus vida yaptınız mı, her canınız istediğinde istediğiniz gibi bir bıçak yapıp takabileceğiniz bir ağaç planyanız olur.
( denenmiştir

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 16 Nisan 2012, 00:57:19 »
Çok güzel fikir ustam  :2up , 6 milim parmak frezem ve 6 milimlik W1 ve d3 var elimde, ne dersiniz, D3 daha iyi olur gibi bu proje için bence. Sizce?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2012, 01:05:09 »
Çok güzel fikir ustam  :2up , 6 milim parmak frezem ve 6 milimlik W1 ve d3 var elimde, ne dersiniz, D3 daha iyi olur gibi bu proje için bence. Sizce?
Sendeki 6 milim Böhlerin D3 ü süper olur  :2up

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #14 : 16 Nisan 2012, 10:13:55 »
Çok iyi fikir ben de beğendim. Hemen yapmak lazım.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #15 : 16 Nisan 2012, 16:30:14 »
Bugün konik bıçak kuyruğu aparatıyla zaman geçirdim.
Malzemeler:
15 x 80 x 250 Şase tablası
15 x 80 x 200 Eğim tablası
2 adet 12 x 25 x 80 profil montaj parçaları
Tüm parçalar soğuk çekme
4 adet M8x25 İmbus havşa başlı vida
4 adet M6x25 İmbus havşa başlı vida
4 adet M6x25 İmbus mercimek başlı vida

Önce şase tablasının üst yüzeyini frezeledim.

By ertarda at 2012-04-16

Profil montaj parçalarının altlarını 2,5 mm derinlikte oydum. Bu durumda 2.5 mm'den daha ince profillerin kuyruğunu konikleştiremeyeceğim. Ama zaten 2,5 mm'den ince profillere bu işleme gerek de yok.

By ertarda at 2012-04-16

Eğim tablasının eğim verilmiş hali

By ertarda at 2012-04-16

Eğim vermeye yarayan şim'ler bu formda. Resimde 2 adet 1 mm kalınlıkta şim gözüküyor. İhtiyaç duyulan koniklik miktarına bağlı olarak bu şim'ler arttırılıp azaltılabilir.

By ertarda at 2012-04-16

Bu da tüm aparatın bitmiş hali.

By ertarda at 2012-04-16

İlk deneme yarın. Yarın akşama doğru aparatın çalışıp çalışmadığının fotoğraflarını yayınlarım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 16 Nisan 2012, 17:04:28 »
Çok hoş görünüyor Ertuğrul. Bir önerim olacak. Eğer şimleri sabitlediğin civataların hizaları ileride ve geride bikaç alternatif konumlama daha yapabilsen çok hassas açı ayarlaması yapabilirsin gibi geliyor. Bir de kuyruğun en arkasını nasıl işleyeceğini anlayamadım, sabitlemenin altında kalmıyor mu bu bölge?

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 16 Nisan 2012, 17:07:17 »
Kesme yağı olarak ne kullanıyorsun bi de ustam?

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #18 : 16 Nisan 2012, 18:19:34 »
Çok hoş görünüyor Ertuğrul. Bir önerim olacak. Eğer şimleri sabitlediğin civataların hizaları ileride ve geride bikaç alternatif konumlama daha yapabilsen çok hassas açı ayarlaması yapabilirsin gibi geliyor. Bir de kuyruğun en arkasını nasıl işleyeceğini anlayamadım, sabitlemenin altında kalmıyor mu bu bölge?

Açı ayarlaması için iyi bir fikir aslında. Kafamda bu yoktu, ben hep şim'lerin kalınlıklarıyla oynayarak açıyı ayarlamayı düşünmüştüm. Bu konuyu biraz daha düşüneceğim.

Şimdi gelelim asıl soruya. Kuyruğun arkasının nasıl işleneceği konusu. Aslında bu konu yarın ki uygulama resimlerine bakınca daha rahat anlaşılacak, ama kısaca anlatayım.
Benim planım bıçak için gerekenden 8-10 mm daha uzun lama kullanmak. Bu fazladan uzunluğun 5-6 mm'si arka sabitleme parçasının altında kalacak. Her iki tarafı konikledikten sonra, koniklenmemiş olan bu parça kesip atılacak.
Bu sistemin avantajı, bir yüzü konikledikten sonra diğer tarafın işlemine geçince açıyı değiştirme gereğinin olmaması. Zira koniklenmemiş olan o sondaki 8-10 mm'lik bölüm tüm lamayı yine tam yatay açıda tutacak.
Sözle anlatmak biraz zor, ama senin anladığını düşünüyorum. Zaten yarın fotoğraflarla anlatınca herkes anlayacak.
Bu sistemle ilgili hala tek bir şüphem var. O da ikinci yüze geçince, konikleşmiş birinci yüzün altında kalan boşluk nedeniyle ikinci yüzün frezeleme esnasında esneme yapma olasılığı. Onu da yarın deneyip göreceğim. Olmazsa sistemi değiştiririm.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #19 : 16 Nisan 2012, 18:47:47 »
Kesme yağı olarak ne kullanıyorsun bi de ustam?

Kesme yağı olarak 4. ve 5. resimlerde de görünen Wincut diye bir yağ aldım. 450 cc 25 TL civarıydı yanlış hatırlamıyorsam. Başka bir kesme yağı kullanmadığımdan kıyaslama yapamıyorum. Ama önceleri matkap deliklerini motor yağı ile delerdim, ondan bin kat daha iyi.