Valla kimsenin gücüne gitmesin ama benim şu mengeneye baktım, hiç oynama gözleyemedim. Ama tecrübeye saygı duyarım, bana frezenizi verirseniz bir denerim tabii.
Hareketli çenede ne yukarı aşağı hareket var ne de ertarda'nın gösterdiği istenmeyen açı değişimi var.
Durum bu kadar iyi iken ben de nasıl oluyor da oluyor diye evirip çevirince sistemi kavradım. Hareketli çeneyi mengeneye alttan bastıran geniş bir parça var. Bu parça sıfır boşlukla çeneyi aşağıda tutuyor. Daha da önemlisi bu parça çenenin ilerleme doğrultusunda hem öne hem de arkaya öyle uzuyor ki çene hiç öne arkaya doğru açı almıyor.
Hareketli çeneyi mengeneye alttan bastıran geniş parça benim eski mengenede de var.
Ancak hareketli çeneyi mengeneye alttan bastıran parçanın sıfır boşluk olmasına imkan yok. Eğer sıfır boşluk olsaydı bu defa da mengene çenesi sıkma işlemi için ileri geri hareket yapamazdı.
Hatta benim eski mengenede alttaki parça ile üstteki çene arasındaki sıkılık 4 adet vida ile ayarlanabiliyor (İkisi bağlantı, ikisi boşluk alma vidası). Boşluğu almak için çok sıkarsam bu defa çene hareket etmiyor. Çenenin anca hareket edebileceği kadar gevşettiğimde ise açı kayması yapıyor.
Bence sizin mengenede de açı değişimi var, ama matkap çalışmalarında sonucu etkileyecek kader değil.
Yine de test etmek isterseniz aşağıdaki resimdeki gibi parçayı üstten bağlayın, kuvvetlice sıkın ve ön çene dibinden ve arka çene dibinden kumpasla ölçü alın hareketli çene dibinden alacağınız ölçünün daha büyük olacağını fark edeceksiniz.

By
ertarda at 2012-04-03
Tabii ki az sıkmak ile çok sıkmak arasında çok fark var. Çok kuvvetli sıktığınızda açı değişimi gözle görülür hale geliyor.