Bıçak Sanatı - Forum

Mengene Problemi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Mengene Problemi
« : 03 Nisan 2012, 17:59:03 »
Bu konunun başı CK101 konusu içindeydi. O konuyu fazla dağıtmamak için mengene probleminin yeni konu açıp buraya taşıdım.

İşte problem bu:

By ertarda at 2012-04-03

Tabana oturtulmadan bağlanan iş parçaları mengenenin hareketli çenesinde dönmeye neden oluyor. Çene dönünce iş parçası da dönüyor. İş parçasının bir kenarı hafifçe yukarı kalkıyor. Bu da paralelliği bozuyor.

Dönmenin nedeni ise şu:

By ertarda at 2012-04-03

Sitemde hareket olmadığına göre statik kuralları gereği F1 = F2 olmak zorunda.
F1 kuvveti ile F2 kuvveti arasında a kadar bir mesafe olduğundan M = F1 x a kadar bir moment oluşuyor.
Hareketli çeneyi döndüren işte bu momenttir. Mengeneyi ne kadar çok sıkarsak F1 kuvveti artacağından moment de o derece artacak, dolayısıyla mengeneyi ne kadar sıkarsak parça o kadar çok paralellikten kaçacaktır.

O yüzden freze işlerinde aşağıdaki tipte bir mengene öneriyorum. Bu tip hassas mengenelerin üstten parça bağlama yarıkları yok. O problemi de ben resimdeki aparatları yaparak çözdüm.

By ertarda at 2012-04-03

Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Mengene Problemi
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2012, 18:15:47 »
Ertuğrul, incelediğim kadarıyla en ucuzu bile bikaç yüz lirayı buluyor, bi de paralel takımı, pens takımı filan olunca herhalde en azından 500 lira ve üstüne bakıyoruz sanırım...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2012, 18:26:23 »
Ertuğrul, incelediğim kadarıyla en ucuzu bile bikaç yüz lirayı buluyor, bi de paralel takımı, pens takımı filan olunca herhalde en azından 500 lira ve üstüne bakıyoruz sanırım...

Ben daha fazlasını harcadım. 500'e çıkarsa iyi.
Yukarıdaki mengeneyi ben 140 TL'ye aldım. Boyutları biraz ufak ama yinede 100 mm açılıyor. Bizim işimize yeter.

Pens konusunda tevsiyem ER25 pens sistemi al. Hem kendisi hem de pensler en ucuz olanı o. 16 mm'ye kadar uç bağlanabiliyor. Bu da max. 18 mm parmak freze anlamına geliyor. Zaten bizim makinelerin gücü oraya kadar.

Diğer zımbırtıları kendin yaparsın nasıl olsa artık frezen var. Paralele falan para harcama derim. soğuk çekme profilden ferezede kendin yap.

Yalnız komperator önemli. O çok işe yarıyor.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2012, 18:34:11 »
komparatör lazımsa bende var :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

serdarhavsut

• 391
  • Meslek: Geri dönüşüm
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2012, 18:40:47 »
matkap mengeneleri frezede en son kullanılacak mengeneler, delik delmek haricinde mengenede hiçbir işe yaramıyorlar, daha önce kullandığım mengenem matkap mengenelerine nazaran iyi bir mengene olsa bile bahsi geçen sorunların hepsini yaşadım ve çıkan işler pek hoşuma gitmedi.

IMG_0572 by serdarhavsut, on Flickr

Bende hesaplı denk getirdiğim , açısı ayarlanabilir daha kaliteli bir mengene aldım umarım bu sorunu bir daha yaşamam.

IMG_0571 by serdarhavsut, on Flickr
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2012, 18:46:00 »
komparatör lazımsa bende var :)

Eğer ER25 sisteme kullanırsan bende de fazladan bir 16 mm pens var. Bir ara sana bırakırım.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #6 : 05 Nisan 2012, 01:47:42 »
matkap mengeneleri frezede en son kullanılacak mengeneler, delik delmek haricinde mengenede hiçbir işe yaramıyorlar, daha önce kullandığım mengenem matkap mengenelerine nazaran iyi bir mengene olsa bile bahsi geçen sorunların hepsini yaşadım ve çıkan işler pek hoşuma gitmedi.

IMG_0572 by serdarhavsut, on Flickr

Bende hesaplı denk getirdiğim , açısı ayarlanabilir daha kaliteli bir mengene aldım umarım bu sorunu bir daha yaşamam.

IMG_0571 by serdarhavsut, on Flickr
Heryönüyle açılı çok fonksiyonlu bir mangene çok güzel mangene ağzında mutlaka altlık kullanın çeneler bozulmasın ensiz parçaları ortadan bağlayın hayırlı olsun
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #7 : 06 Nisan 2012, 00:23:53 »

Heryönüyle açılı çok fonksiyonlu bir mangene çok güzel mangene ağzında mutlaka altlık kullanın çeneler bozulmasın ensiz parçaları ortadan bağlayın hayırlı olsun
[/quote]

Mehmet ustam mengene altında altlık kullanmaktan bahsetmişsiniz, nedir bu altlık?Normal mengenelerde de kullanılır mı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 06 Nisan 2012, 19:28:35 »
Harbiden mengene olayı çok önemliymiş. Bugün paralel'lerimi yapayım dedim. Önce 10 milimlik sacı havşa baş civatalarla güzelce tablaya bağladım, ilk kez kullandığımdan çok korka korka "flycutter" yüzey taşlama aparatımı 0.1 milimlik aralıklarla giderek derinleştirerek düzledim. Diğer tarafa da aynı şeyi yaptım ve mikrometre ile her tarafında ölçüm aldım. 0.01 hassaslıkta her yer eşit kalınlıkta olmuştu,, bu arada ilk başladığımda sac tam ortadan bel vermişti. bu sorun da tamamen halledilmiş oldu.

Sonra uzun kenarları parmak freze ile çok sığ aralıklarla mengene üzerinde ileri geri gide gide düzledim. 30 X 10 X 100 milimlik güzel bir dikdörtgenim olduğunu sanıyordum ki heyhat, bir taraf 30 milim olmuş diğer taraf 30.1 milim. Neden olduğunu anlamaya çalıştım, en korktuğum şey koordinat tablasının yamuk olması veya kafanın hizasız filan olması idi ama herşeyi kontrol ettim, herşey yolunda gözüküyordu. En son mengeneyi kontrol edeyim dedim, mengenenin çenelerinin arasındaki düzlüğü kontrol ettim. Gerçekten de bir taraf 0.1 milim yüksekte imiş. Şimdi bunu düzeltmek mümkün olabilir aslında, mengenenin tersini disk zımparayla yüksek tarafa bastırarak taşlayabilirim, bu sayede idareten sorunu gidermiş olabilirim, ama düzgün bir mengenenin sahip olacağı hassaslıkta iş yapmam mümkün görünmüyor bununla  :(

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 06 Nisan 2012, 20:36:30 »
Konuya karışmayacaktım ama dayanamadım, aslında burada yayınlanan mengenelerin hiç biri ( serdarın mengenesi hariç, onda kızak v kızak varmı göremedim) ne yazık ki tezgah mengenesi değil. Bunlar daha çok sıradan matkap mengeneleri. Tezgah mengenelerinin mutlaka oynamasına izin vermeyecek şekilde bir kızak üzerinde hareket etmesi gerekir. Diğer mengeneler ya alındığında hemen veya bir süre sonra mutlaka boşluk yapacaktır.

« Yanıtla #10 : 06 Nisan 2012, 20:47:36 »
Bu arada komparatör ayağı düşünen var ise bu ayak manyetik tutamaklı ve fiyatı iyi bence
http://www.dozeronline.com/?urun-272-VERTEX-VMB-01-MAGNETiC-BASE---KOMPARATOR-AYAGI--.html

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #11 : 06 Nisan 2012, 23:08:17 »
Konuya karışmayacaktım ama dayanamadım, aslında burada yayınlanan mengenelerin hiç biri ( serdarın mengenesi hariç, onda kızak v kızak varmı göremedim) ne yazık ki tezgah mengenesi değil. Bunlar daha çok sıradan matkap mengeneleri. Tezgah mengenelerinin mutlaka oynamasına izin vermeyecek şekilde bir kızak üzerinde hareket etmesi gerekir. Diğer mengeneler ya alındığında hemen veya bir süre sonra mutlaka boşluk yapacaktır.

Hocam şu kızak nasıl bir şey? Örnek bir fotoğraf var mı?

« Yanıtla #12 : 06 Nisan 2012, 23:59:34 »
Hafta içi okuldan bir kaç örnek fotoğraflarım.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #13 : 07 Nisan 2012, 00:18:45 »
Hafta içi okuldan bir kaç örnek fotoğraflarım.

Hocam bu mengeneyi incelediniz mi?

By ertarda at 2012-04-03

Diğer mengenelerin tersine bunun sıkıştırma kolu yere paralel değil, belirli bir açıyla  aşağıya doğru sıkıyor. Böylece sıkma kuvvetinin x bileşeni hareketli çeneyi iş parçasını sıkıştırmakta kullanılırken, y bileşeni hareketli çeneyi tabana yapıştırıyor.  Bu da boşluk oluşmasını tamamen engelliyor. Bu tip bir mengenenin boşluk yapma şansı yok.

Ancak kullanması diğerlerine göre biraz daha meşakatlı.

« Yanıtla #14 : 07 Nisan 2012, 00:37:02 »
Ertuğrul bu mengeneyi ilk gösterdiğinde gördüm, Er-El in yandan sıkma aparatlarının  http://vimeo.com/38623818 mengene türüne benziyor. Kesinlikle pratik olmadığını düşünüyorum. Fiyatını bilmem ama aynı fiyata kızaklı kollu bir tezgah mengenesini tercih ederdim. Ben zaten sık kullanmıyorum dersen tamam.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #15 : 07 Nisan 2012, 00:56:13 »
Ertuğrul bu mengeneyi ilk gösterdiğinde gördüm, Er-El in yandan sıkma aparatlarının  http://vimeo.com/38623818 mengene türüne benziyor. Kesinlikle pratik olmadığını düşünüyorum. Fiyatını bilmem ama aynı fiyata kızaklı kollu bir tezgah mengenesini tercih ederdim. Ben zaten sık kullanmıyorum dersen tamam.

Kızaklı derken bu tip bir mengeneden mi bahsediyorsunuz?
http://www.youtube.com/watch?v=yOpsCrYte2M&feature=relmfu

« Yanıtla #16 : 07 Nisan 2012, 01:02:17 »
Yok tam böyle bir şey değil, fotoğraf bulursam detay eklerim.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
« Yanıtla #17 : 07 Nisan 2012, 04:33:55 »
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

« Yanıtla #18 : 07 Nisan 2012, 09:27:45 »
Evet Salih, böyle bir şey ama bu da Röhm markaymış, bunların bazı tipleri tezgah parasını da geçer  ^-^

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #19 : 07 Nisan 2012, 09:57:24 »
sefa ustam bahsettiğiniz mengene bu olabilir mi?

http://www.takimmarket.com/default.aspx?_Args=ProductImage,1920,Promar,13241

Ben benimkini 140 TL'ye aldım. Böyle bir mengeneyi (çin malı olanlarını bile) bu fiyatlara almak mümkün değil.