Bıçak Sanatı - Forum

Baştan Sona El İşçiliği Viking Baltası - Video

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Baştan Sona El İşçiliği Viking Baltası - Video
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2012, 00:34:23 »

Video 10 numara, paylaşım için teşekkürler  :2up

Yanlız dikkatimi çeken şeyler var, mesela iki yerde ocak kaynağı yapıldı fakat boraks kullanılmadı, acaba boraks kullanılmadan da kaynak yapılıyor mu?

Baltaya suyu verirken de değişik bir şekilde işlem yapıldı, o malzeme hakkında fikri olan var mı?

Birde bir şeye daha dikkat çekmek istiyorum, farkındaysanız örsün üzerinde kesme işlemi yaparken alta başka bir parça koyup öyle kesme yapıldı, gel de hasta olma şimdi adamlardaki özene, ne kadar titiz davrandılar (örsün üzeri pırıl pırıl) , biz olsak lambur lumbur Allah ne verdiyse sallıyoruz çekici, helal valla  O:-)

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 31 Mart 2012, 00:38:40 »
Çok güzel paylaşım .Teşekkürler.

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
  • Meslek: bilgisayar satis ve destek
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 31 Mart 2012, 00:38:59 »
böyle bir baltaya sahip olmak isterdim.
Si vis pacem, para bellum.

« Yanıtla #4 : 31 Mart 2012, 00:51:45 »
 Hyri teşekkürler video için.
Soytürk, boraks kullanmadan da ocak kaynağı yapılabilir, bilinen bir yöntemdir. Alta koyduğu parça kesme tablası, aslına bakrsan oradaki tablanın altında kare bir parçası olması, bu parçanında örsün kare deliğine girmesi gerekirdi.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #5 : 31 Mart 2012, 00:56:49 »
Soytürk, boraks kullanmadan da ocak kaynağı yapılabilir, bilinen bir yöntemdir. Alta koyduğu parça kesme tablası, aslına bakrsan oradaki tablanın altında kare bir parçası olması, bu parçanında örsün kare deliğine girmesi gerekirdi.

Bende öyle düşünmüştüm Sefa ustam  :2up , yanlız daha önce hiç aklıma gelmedi kesme yaparken alta bir parça koyup kesmeyi, ben asıl ona yanarım  :'(

« Yanıtla #6 : 31 Mart 2012, 01:03:31 »

Bende öyle düşünmüştüm Sefa ustam  :2up , yanlız daha önce hiç aklıma gelmedi kesme yaparken alta bir parça koyup kesmeyi, ben asıl ona yanarım  :'(
Hadi bir kıllık yapayım  ^-^
http://www.bicaksanati.com/forum/demircilik/dovmede-temel-teknikler/
( kesme kısmına bir bak  ;))

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #7 : 31 Mart 2012, 11:49:27 »
Soytürk Hocam aynı yerlere takılmışız. Soğutmada kullandığı malzemeye gelince herşey o kadar doğal olunca kum/ince çakıl gibi birşey olduğunu düşünüyorum.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 31 Mart 2012, 12:01:56 »
Hayri, video için teşekkürler, keşke dövme konusunda biraz yeteneğim olsaydı diyorum böyle videoları görünce  :(

Soğutma için kullanılan malzeme vermikülit (vermiculite). Bazen bentonit bazlı kedi kumu da kullanılır. İyi bir yalıtkandır, özellikle dövme sonrası kritik altı yumuşatma için kullanılır. Video'nun en sonunda da eğe işi filan yapacağından olsa gerek rahat çalışılacak kadar yumuşasın diye yavaş soğutmaya bıraktı vermikülit içinde. Saatler sonra oda ısısına düşecektir baltanın ısısı...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #9 : 31 Mart 2012, 12:22:17 »
Rica ederim Emre Abi. Ben izlerken o kadar çok keyif alıyorum ki bir bıçağı/baltayı dövebilseydim sanırım yaşlanmazdım.

Vermikülit bilgisi için de ayrıca teşekkürler. Her seferinde yeni birşeyler öğrenmek kadar güzeli var mı.  :2up

Isıtıldığında hacmi 15 kata kadar genişleyen doğal bir mineral taşmış.
Isı İletkenliği = 0,065 - 0,062 watt/m/°C yazıyor. Sanırım bazı soğutma sıvılarıyla suyla vs ile karşılaştırırarak bir fikir elde edilebilir.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #10 : 31 Mart 2012, 14:40:23 »
Görüntülerdeki dövme işlemleri yapılırken saplı sıcak işlem takımlarının çoğu tantılmış da oluyor.

Bilindiği gibi sıcak işlemler yalnızca çekiç ve balyozla olmuyor, işlemler anında saplı sıcak iş takımları da kullanılıyor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Örs kenarında kesilmek istenmeyen  ince parçaların tek yüzlü kesmelerinde kesme altlığı kullanılır.

Kesme altlıkları çoğunlukla kare kesitli sapıyla, örsün kare deliğine takılır.
Bazende daha geniş alınıp iki yanı bükülerek örsün üzerine takılır.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Bir yerlerde bir video daha vardı:
balyozcusu kadındı, oradaki balta daha iyiydi, sapı kaynaksız yarma olarak yapılıyordu.

Sıcak demircilikte kaynaksız işlem önceliklidir, olmazsa kaynak düşünülür.
Örnek ( kaynaksız zincir ) demircilikte becerinin üst seviyeleridir.

« Son Düzenleme: 31 Mart 2012, 14:42:11 Gönderen: Murat AKIN »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #11 : 31 Mart 2012, 16:21:35 »
videoyu izlememin üzerinde uzunca bir zaman geçti ama hala arada açar izlerim, hatta babamla bile oturup izledik ve kritik yaptık.
yani uzunca süredir yapmak istediğim bir şey bu balta :'(

murat bey haklısınız parçasız yapabilmek önceliklidir ama burada Jim Austin'in amacı eksiz yapabilmek değil,  onun yapmaya çalıştığı eski viking baltasını eski ustalar tarafından nasıl yapıldığını araştırmak ve eski ustaların tekniği ile balta üretmek.

sonuçta ortaya çıkan balta tarihi bir eserin röprodüksiyonu olarak yapıldığından, parçasız ve eksiz olmasından daha değerli bir konuma yükseliyor. ;)

keşke ülkemizde de eski demirci ustalarının nasıl bir imalat süreci işlediğine dair araştırmalar yapılıyor olsa, bizlerde böyle yabancı ustaların viking baltalarına değilde, kendi kültürümüze ait işlere bakıyor olsak. :(

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 31 Mart 2012, 20:46:45 »
Ağzı yüksek karbonlu çelik, başın geri kalanını demirden yapmanın kaynaksız bir yolu yok ama... Malum, eskiden yüksek kalitedeki çelik ancak böyle kısıtlı olarak kullanılabilen pahalı bir malzemeydi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #13 : 31 Mart 2012, 23:09:06 »

Hadi bir kıllık yapayım  ^-^
http://www.bicaksanati.com/forum/demircilik/dovmede-temel-teknikler/
( kesme kısmına bir bak  ;))

Sefa ustam aslında bu konuyu okumuştum fakat aklımda kalmamış demek ki görsel olanın hali bir başka imiş  8)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #14 : 25 Ekim 2012, 00:30:04 »
ihtiyar amcamizin ,  baltalari 7000 eurodan basliyor. Geleneksel viking stilinde
Ne yazikki almanca
http://www.kabeleins.de/tv/abenteuer-leben-taeglich-wissen/clip/schwedische-superaxt-1.179973
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #15 : 26 Ekim 2012, 10:21:26 »
ihtiyar amcamizin ,  baltalari 7000 eurodan basliyor. Geleneksel viking stilinde
Ne yazikki almanca
http://www.kabeleins.de/tv/abenteuer-leben-taeglich-wissen/clip/schwedische-superaxt-1.179973

verdiğiniz linkteki video sorunlu sanırım! yada ben seyredemiyorum?

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #16 : 26 Ekim 2012, 15:21:31 »
!!!UYARI!!!:
Yukarıda alıntıda yer alan link ile ilgili GÜVENLİK SORUNU olabilir.
Benim firewall "bu domain zaralı yazılım gönderenler listesinde, açmak istediğinizden emin misin?" diye soruyor.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #17 : 26 Ekim 2012, 20:05:03 »
Kabeleins .de almanyanin resmi  bir televizyon kanali guvenlik sorunu olacacagini sanmiyorum
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar