Bıçak Sanatı - Forum

Yeni başlayanlar için gerekli malzemeler

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Yeni başlayanlar için gerekli malzemeler
« : 28 Mart 2012, 17:19:09 »
            Merhaba Sevgili Site Sakinleri;
     Bugün sanayiye gitmişken bir kaç malzeme alayım yavaş yavaş temel ihtiyaçları gidereyim dedim. İlk önce asgari düzeyde gerekli olanları almaya karar verdim ve işe eğelerden başladım.Başka bir konuda ustatlarımız esaş eğeyi tavsiye etmişlerdi.Girdiğim ilk yerde esaş eğe vardı ve ben 10" lama,8" lama,8" yuvarlak eğe,5" üç köşe eğeden ,ayrıca zımparalardan 220,400,600,800,1000,1200 grift olanlardan ikişer tane aldım. Eğeler konusunda yorumlarınızı
ve eksik gördüklerinizi belirtirseniz sevinirim.

İlk etapta matkapla cürütme işi yapmayacağım ve hazır kesilmiş yapılmış profil alacağım o yüzden matkap olayına hiç girmiyorum,avuç taşlama konusunda da hafiften bir çekintilerim var onu da şimdilik düşünmüyorum.
      Bunlara ilaveten bir büyük bir küçük işkence ve masaya tutturulan mengenelerden de alacağım ve arkadaşımızın açtığı konudaki düzgün taşlama yapmayı sağlayan aparatı temin edeceğim,bant zımpara almayı düşünmüyorum,maksat yorulup didinmek bol bol zımpara yapmak:)
      Sizlerinde bunlara ilave edeceğiniz almam gereken, ilk başlayanlara önereceğiniz malzme varsa ekleyiniz.Böylece benim gibi yeni başlayanlara yardımcı olabilecek bir konu haline gelebilir başlığımız. 
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Yeni başlayanlar için gerekli malzemeler
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2012, 17:46:23 »
öncelikle hayırlı olsun diyelim :2up

daha düşük kumlarda zımparalar lazım olacak size. 60 veya 80 kum lazım. bunlardan bir bıçak için 3-4 adet gerekir diye düşünüyorum eğer kalın dişli eğe kullanacaksanız. ben önce kalın dişli eğe, ardından da ince dişli eğe kullanıp onsan sonra zımpara işine girişiyorum. yani 80-150- 220 numaralar civarı zımparalardan biraz fazlaca almak lazım. bunlarında atlas marka olanlarını tercih edin derim ben. ömrü daha uzun oluyor. bir kaç adet işkence gerekecek, siz yazmışsınız zaten. eğeleri temizlemek için eğe fırçası güzel olurdu. şimdilik benim aklıma gelenler bunlar. detayda lazım olacak olanlar var ama onları zaten kolayca halledersiniz ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #2 : 28 Mart 2012, 20:18:40 »
öncelikle hayırlı olsun diyelim :2up

daha düşük kumlarda zımparalar lazım olacak size. 60 veya 80 kum lazım. bunlardan bir bıçak için 3-4 adet gerekir diye düşünüyorum eğer kalın dişli eğe kullanacaksanız. ben önce kalın dişli eğe, ardından da ince dişli eğe kullanıp onsan sonra zımpara işine girişiyorum. yani 80-150- 220 numaralar civarı zımparalardan biraz fazlaca almak lazım. bunlarında atlas marka olanlarını tercih edin derim ben. ömrü daha uzun oluyor. bir kaç adet işkence gerekecek, siz yazmışsınız zaten. eğeleri temizlemek için eğe fırçası güzel olurdu. şimdilik benim aklıma gelenler bunlar. detayda lazım olacak olanlar var ama onları zaten kolayca halledersiniz ^-^
          Teşekkür ederim iyi dilekler ve cevap için
  Tavsiyenize uyarak daha düşük kumlarını hemen tedarik edeceğim, kalın diş eğe derken sizce bu eldeki 10" lama olurmu yoksa daha kaıln mı olmalı? İşkence olarak tekzen de satılan Çin işi bir iki tane alacağım,dediğiniz gibi zımparalar atlas marka, eğe fırçası olarak da üçlü tel fırçalar vardı sanırım bunlar eğe fırçasıydı?
    Bu hobi de daha maalesef emekleme aşamasın da bile değilim:) o yüzden sorum çok:)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 28 Mart 2012, 20:31:22 »
Hazır kesilmiş derken eğer lazer kesim ise kenarları sertleşmiş olacaktır ve eğe işlemeyecektir, en azından namlunun ağız kısmından 1-2 milim kadarını taşlamak gerekir, bunun için en iyi alet yine avuçiçi olacak. Eminin tavsiyeler yerinde. Bu arada pimler için de delik delmeden önce pimleri bulunuz sonra delikleri deliniz, genelde deliğe uygun pim arar ilk başlayanlar, o kadar çeşit olmadığından sıkıntı çekebilirsiniz.

İşkence dışında bir de kumpas bulabilirseniz bu işin başından sonuna hep kullanacağınız bir alet edinirsiniz...

Kipmen Sanat web sitesi

enemymortar

• 179
  • Ahmet Özgen
  • Meslek: Mali Müşavir
  • Yer: Afyonkarahisar
« Yanıtla #4 : 28 Mart 2012, 20:35:19 »
Bence 12" bir kalın dişli eğe edinmelisiniz. Farkı görmeniz için ekteki fotoları gönderiyorum.

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #5 : 28 Mart 2012, 21:16:10 »
Bence 12" bir kalın dişli eğe edinmelisiniz. Farkı görmeniz için ekteki fotoları gönderiyorum.
        12" diş olanı alacağım , Bendeki eğelerin desen şekli daha farklı,çapraz düz çizgi şeklinde...üstünde mil eğesi şeklinde bir tanım var

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #6 : 28 Mart 2012, 21:40:57 »
 Hocam, 8'', 10'', 12'' eğelerin uzunluğunu ifade eder inç olarak. Esaş eğelerin diş kalınlıkları; 0-1-2 sırasıyla kalın- orta - ince şeklinde oluyor. Birde yumuşak çelikte çalışmak için 40-80-120 kum zımparaları alox(kırmızı) bez zımpara (atlas marka) tavsiye ederim. metre ile satılıyor,rulo şeklinde oluyor. ahşapa şekil vermek için de en ideali bunlar sanırım.

kolay gelsin...

enemymortar

• 179
  • Ahmet Özgen
  • Meslek: Mali Müşavir
  • Yer: Afyonkarahisar
« Yanıtla #7 : 28 Mart 2012, 22:14:54 »
        12" diş olanı alacağım , Bendeki eğelerin desen şekli daha farklı,çapraz düz çizgi şeklinde...üstünde mil eğesi şeklinde bir tanım var

bendeki eğeler markasız esaş bulamamıştım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 29 Mart 2012, 00:17:30 »
İyi spor yapacaksınız.  8) Şimdiden kolay gelsin.

Emre'nin dediği sertleşmeye ben ayrı bir alternatif öneri getireyim. Bütçe dostu tavsiyelere devam... Lazerle kesilmiş ve kenarları sertleşmiş olan çelik eğer karbon çelik ise (yani 10xx/CkXX serisi ise) bunu mutfak ocağında bile önemli oranda yumuşatabilirsiniz. Metal mavileşene kadar ısıtılırsa eğeye direnemez.

Sapın işlerini nasıl yapacaksınız? Namluya ya da ahşaba perçin delikleri delmeyecek misiniz? Perçinleri yerine bir şekilde geçirmek gerek. Bunları takınca artanları kesmek gerekmeyecek mi? Sonrasında şişirmeyecek misiniz?

Bence genelde de işe yarayacak olan bazı şeyleri saymak gerek. Bunlar demir testeresi, çekiç ve tokmak. Demir testeresi hep işe yarar. Çekiç de öyle. Tokmak da bence olmazsa olmaz. Eeee, yoksa pense de alın derim. Bu da zaten bir evin olmazsa olmazı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #9 : 29 Mart 2012, 00:27:38 »
İyi spor yapacaksınız.  8) Şimdiden kolay gelsin.

Emre'nin dediği sertleşmeye ben ayrı bir alternatif öneri getireyim. Bütçe dostu tavsiyelere devam... Lazerle kesilmiş ve kenarları sertleşmiş olan çelik eğer karbon çelik ise (yani 10xx/CkXX serisi ise) bunu mutfak ocağında bile önemli oranda yumuşatabilirsiniz. Metal mavileşene kadar ısıtılırsa eğeye direnemez.

Sapın işlerini nasıl yapacaksınız? Namluya ya da ahşaba perçin delikleri delmeyecek misiniz? Perçinleri yerine bir şekilde geçirmek gerek. Bunları takınca artanları kesmek gerekmeyecek mi? Sonrasında şişirmeyecek misiniz?

Bence genelde de işe yarayacak olan bazı şeyleri saymak gerek. Bunlar demir testeresi, çekiç ve tokmak. Demir testeresi hep işe yarar. Çekiç de öyle. Tokmak da bence olmazsa olmaz. Eeee, yoksa pense de alın derim. Bu da zaten bir evin olmazsa olmazı.

Ard arda sorularla nakavt oldum:))
 Namlu ahşap içim matkap,artanları kesmek için demir testersi,perçinleri yerine geçirmek için tokmak(mı?) pense var ama ne içindi :'( 

« Yanıtla #10 : 29 Mart 2012, 00:30:04 »
Bunlar daha iyi günlerin  :))

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #11 : 29 Mart 2012, 00:31:44 »
Bunlar daha iyi günlerin  :))
                  Satılık eğe bulunur :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 29 Mart 2012, 00:37:19 »
Bıçağı dediğim gibi yapıp ocakta ısıtırsanız diye.  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #13 : 29 Mart 2012, 10:17:22 »
pim delikleri için sütun matkap tabi iyi olurdu ama bence ilk bıçakta hemen buna yatırım yapmasanız da olabilir. şöyle ki, ısıl işlem için kime gönderecekseniz bıçağı, pim deliklerini işaretlerseniz ve hangi çapta deleceğini söylerseniz sanırım buradaki ustalar sizin için 3-5 delik delip havşalamayı külfet olarak görmezler. hımm.. o zaman kabza malzemesine delik açmak sıkıntısı gündeme geliyor... belki de ısıl işleme gönderirken kabza malzemesine de kabaca formunu verip gönderin ki hem çeliğe hem de ahşaba delikleri düzgünce delinebilsin. ama ikinci bıçak için sütun matkap şart onu söyleyeyim...

aşağıya bu işe ilk girdiğimde aldığım malzemeler ve tezgahımın hali var, fotoğraflamışım zamanında :)) şimdi ise neler var neler... makinalaşmaya karşı durmaya çalışsanız bile alet edavat almaktan alıkoyamıyorsunuz kendinizi... Sefa hocamın dediği gibi, bunlar daha iyi günleriniz...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 29 Mart 2012, 10:36:11 »
Sütun matkap ayrı bir şey... Bir çok alet için ne gereği var derim ama buna demem. Diğerlerinden kaçış oluyor, bundan olmuyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #15 : 29 Mart 2012, 10:51:27 »
Eylem'e katılıyorum, bir atölyede, ister amatör, ister profesyonel, sütun matkabı olmadığını düşünemiyorum. Benim tüm makinaların içinde sadece birisi kalacak, aynı işi yapacaksın deseler herhalde sütun matkabı seçerdim, bant zımpara ikinci tercihim olurdu...

Kipmen Sanat web sitesi

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #16 : 29 Mart 2012, 13:33:41 »
Sütun matkap almadan önce delik delmek ızdırap oluyordu.
Şimdi sütun matkap aldım rahatladım.

Ayrıca arkadaşımızın perçin çekicine de ihtiyacı olacak.  :D  :D
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #17 : 29 Mart 2012, 17:55:22 »
     Sizlerin bilgi ve katkılarıyla daha birçok bilgi ve tecrübeyi mutlaka öğreneceğim ve eminim ki hobiye bağlandıkça bu atölye umadığım ölçüde genişleyecek, fakat beni gaza getiren şu üç eğe bir mengene ile bıçak yapma konusudur :)
     Sütun matkap işine gelince acaba biraz zorlanarak elimdeki matkabı bu işte kullanabilir miyim düşüncesindeyim ilk başta.
      Biraz da göç kervanı yolda düzülür mantığı hakim bende :) Ama forumdaki bilgi paylaşımı ve yardımlaşma nefis,teşekkür ederim....

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #18 : 29 Mart 2012, 17:58:08 »
Sütun matkap almadan önce delik delmek ızdırap oluyordu.
Şimdi sütun matkap aldım rahatladım.

Ayrıca arkadaşımızın perçin çekicine de ihtiyacı olacak.  :D  :D
       Perçin cekici de not alınmıştır :)

« Yanıtla #19 : 29 Mart 2012, 18:01:44 »
Elinde var olan matkap epeyce işini görür, sütunlu olsa çok iyi olur ama dikkat eder düzgün delersen, hatta klavuzlama bloku kullanırsan sütunlu matkapta delinmiş kadar düzgün delik delebilirsin.