Bıçak Sanatı - Forum

Düzgün bıçak ağzı açmak için düzenek.

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
Ynt: Düzgün bıçak ağzı açmak için düzenek.
« Yanıtla #60 : 06 Mart 2013, 23:31:08 »
Merhabalar...

Bu dizaynda dikkatimi çeken ileri geri hareket eden kolun kare bir profil olması. Böyle bir durumda taşı olduğu yerde döndürme imkanınız olamaz. Bu aletin orjinal mantıkta çalışanını youtube da edge pro olarak aratırsanız iyi bir fikir verecektir.. Bu aletin orjinallerini senelerdir kullanıyorum. Taşın bağlı olduğu kol yukarı-aşağı, sağa -sola oladuğu gibi olduğu yerdede dönme kabiliyetine sahip olmalıdır. Bıçağın uç noktasına doğru bu yamulma hareketine ihtiyacınız olacak aksi taktirde ancak taşın kenarını sürtersiniz ağıza.

Sorduğunuz diğer açı farkına gelince daha öncede Eylem beyin açıkladığı gibi ya birkaç derece açı farkına razı olacaksınız ki bu her zaman kötü birşey değil, yada bilenen bıçağı sabitlemek yerine edge pro aletinde olduğu gibi elde serbest çalışacak ve kıvrımlara geldikçe serbest bir şekilde bıçağın pozisyonunu değiştirerek kıvrımlı noktaları aynı bileme çizgisine getireceksiniz... İkinci opsiyon uygulamada daha zor ve biraz alışmak isteyen bir hareket... Çok dik açılı değil ise bıçagınız bir kaç dereceye razı olun derim...

Bu arada bu aleti yapana kadar edge proyu kopyalarsanız daha ergonomik ve yurtdışından envaye çeşit taşlarını tedarik edebileceğiniz bir aletiniz olur...

Saygılar...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #61 : 06 Mart 2013, 23:47:11 »
Ah Kaya zamanında çok tebeşir ile eğe yaptırdılar bize :) Bu arada Edge pro güzel bir alet. Dediğiniz gibi böyle bir sisteme eğede eklenirse hem daha az yer kaplayacaktır, hemde daha kullanışlı olacaktır. Böyle bir aleti yaparken küre mafsal baya işe yarayabilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #62 : 07 Mart 2013, 00:00:07 »
Edge pro bahsettiğimiz düzeneğin aksine bileme amaçlı bir düzenek. Edge pro bilmiyorum taşlamalarda yaptığımız açılarda rahat ayarlanabilir mi? Ha bir de bileme daha ince bir iş, bizim düzeneğinse sert bir kullanıma uygun olması gerekiyor; ne de olsa taşlamalarda kaldırılacak çelik miktarı çok fazla...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #63 : 07 Mart 2013, 00:12:54 »
Aslında buradaki düzenek kadar yapımı kolay ve bence yeterli olur. Ağız açmak için neden bu kadar büyük bir aparata gerek varki zaten. Ben herhangi bir aparat kullanmadan ağız açıyorum ve bıçağı da işkence ile sabitliyorum. Bana ufak bir masanın bir köşessi yeterli oluyor. Birde eğe yaparken de çok fazla kuvvet uygulamak bazı olumsuzluklara neden olabilir. Dediğiniz gibi istenilen açıda ayarlama kolaylığı böyle bir aparata artı değer katar. Özellikle bazı japon bıçaklarındaki çoklu taşlama açılarında çok işe yarar. Son perdah işlemi de bu tür bir aletle yapılabilinir. En son olarak da birde bileme işine yarayacak bir alet olur. Belki boyut az biraz daha büyük ve daha sağlam materyallerden yapılırsa uzun ömürlü bir alet olur. Hatta biraz daha ileri giderek buna benzer bir aparat yapıp eğe yerine ufak bir taşlama motoru takılıp taşlama yapılabilinir. 

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #64 : 07 Mart 2013, 00:24:42 »
Kure mafsal harika bir fikir ama bazen zararli bicagin agizi zimparada aparat ile açildi ise gene aparat ile duz bir eksende acilmasi lazim geliyor .ben aparat markasinda sabit değilim her aparatin kendine göre farkli yanlari var bir kac çok güzel aparatida daha önceki konularda sizinle bir kac tanesini paylasmistim.aparat herseyden önce esnek olmali her takimi kullanabilmeli çünkü insan her sorunda ayri bir aşindirici kullanmasi icab edebiliyor.mesela çok sert çeliklere ayri yumusak metale ayri,veya son islemde ayri materyal gerektiriyor bunlar hepsini kullanabileceğim bir aparat hayal ediyorum oda maalesef yok bir çok bilgisayar kontrollü aletler var hiç biri elle bitirilenin güzelliğine yaklaşamiyor benim ellerimde ikiside solak hayal edebildiklerimi yapabilme imkanim olsa hiç durmadan yapar ve sizinle paylaşirdim.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Kaya

• 2867
« Yanıtla #65 : 07 Mart 2013, 00:42:56 »
Konunun aşağisinda benim kullandiğim aparati görme şansiniz oldumu ,çok kuvvetli parçayi bağlama şansim var ileri geri ,saga sola hizli kaydirabiliyorum.söküp kaldirabiliyorum.tutucumu sökup mengeneme bağlayabiliyorum.bir çok takim ve taşimi kullanabilmeme rağmen açi değistirirken çok pratik değil gelistirilmesi gereken çok özelliği var.
« Son Düzenleme: 07 Mart 2013, 00:44:35 Gönderen: Kaya »

Doğukan

• 232
« Yanıtla #66 : 07 Mart 2013, 00:56:25 »
Edge pro normal ölçülerinden daha büyük üretilebilir diye düşünüyorum. Açı olarak 10 derece ve üstünde her açıya ayarlanabiliyor.. Tabi bunu vantuzlu vs yerine ağır bi takoza monte etmek faydalı olacaktır... Ben bu alette kompozit seramik taşlar kullanıyorum, sertleştirilmiş d2 440 tanımıyor. Shapton pro taşların 220 grit olanını aldım yeni, ne kadar hızlı aşındırdığı şaşırtıcı...ancak eğer böyle bir sıfır ağız açma işlemini bu tür bir taşla veya 120 gritlik bir elmas taş(dmt) ile yapmaya kalkarsanız sertleştirmeden önce yapmanız gerekir aksi taktirde sonuç alabilmenize rağmen astarı yüzünü geçer (özellikle kalın taşlar daha çabuk aşınıyor).

Mehmet Hakan abi ile böyle bir aleti yapmayı tartışırken aklımıza buna proxxon el şerit zımpara makinasını adapte etmek gelmişti... Mehmet abi bu makina için daha önceden özel mini bant zımparalar yaptırdığından bahsetti. Kendi büyük makinasına yaptırdığı harika zımparaların minyatürü... Bence ağız açmak için harika bir fikir  :2up

Kaya

• 2867
« Yanıtla #67 : 07 Mart 2013, 01:26:38 »
Ben denedim zimparalarini bulmak zor belki kendim yapabilirsem oda olabilir proxxon ufak tefek islerde sabirla belki olabilir ama daha kuVvetli hizi ayarlanabilen birsey optimal olur yanliz edge pro çok yetersiz ve sadece dairesel bileyleme yapabiliyor bazen düz eksende gerekli oluyor bana göre edge pro lanskden biraz gelişmis bir alet çok esnek değil .Shapton konusunda sana katiliyorum piyasanin en kaliteli taslarindan biri her seyden önce cok hizli ben coğu zaman ellede bileme yapiyorum ayni taslarimı birçok takim ve aletimi bileylerkende kullaniyorum elle yapildiği zaman hizli tasi bir dezavantaj olarak görüyorum.Bir hata ve düzeltmek için sabirsiz dakikalara maloluyor.cerax da harika bir tas  ama onuda zamanla sorunu olan insanlar alsin king için burda bazi dergi ve gazetelerin hediyesi olarak veriliyor.pek tutmuyorum.Belgische Brocken sert malzemelerde çok iyi bilhassa elle bileyleme yaparken nessmuk ta coticule kullaniyor kendisi Almanya'nin en sert biçaklarini yapmakla şöhretli videolari ve internet sitesi var ve bicaklarin fiyatina bakin neyse uzatmadan cok pahali bir çeliğimi peynir gibi yontmak bana akillica gelmiyor
« Son Düzenleme: 07 Mart 2013, 01:28:32 Gönderen: Kaya »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #68 : 07 Mart 2013, 01:36:01 »
Bu arada shaptonun purpurunu denemek isterdim.
Bu arada ilgilenenler için bir kaç tas ve mikroskop ağiz görüntüsü

http://www.tzknives.com/razoredges.html
« Son Düzenleme: 07 Mart 2013, 01:42:37 Gönderen: Kaya »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #69 : 07 Mart 2013, 10:02:37 »
Oyy! Teknolojiler, malzemeler havada uçuşuyor.  ???

Bu düzeneği Serkan'a onun o yeni başlamakta olduğu sırada bulunduğu şu hale bir çözüm önerisi olsun diye önermiştim:

Evet bilgi eksikliğim var hatta bu konuda bişey bilmiyorum. siteyi araştırdım öyle çok evde yapılıcak bişey değilmiş bu yani atolyesi olan ya tanıdık olucak ya kendin bisürü para bağlayıp nereye koyacağını bilemediğin makinalar alıcaksın hobi için 5bıçak yapıcam diye.
...

Serkan da benim tavsiye ettiğim bu sistemi kurup başarılı olduktan sonra sonra bu düzeneği forumda paylaşmak için bu başlığı açmıştı. Ne de olsa akıl edip ben bile forumla paylaşmamıştım

Bir aralar zımpara makinelerin ve diğer makinelerin bu işin olmazsa olmazı olduğunu, düşük bir bütçeyle bu işin yapılamayacağını düşünen çok üyemiz vardı. Forumda o zaman belki de basit el aletleri ve basit tekniklerle, düzenlerle bir şeyler yapmak konusunda biraz eksiktik.

Yani bu başlığa konu olan çözümdeki ana fikir; makineler ve bütçe olmadan bir eğeyle bile bir şeyler yapılabilmesiydi.

Komplike sistemler ve komple çözümler tabii ki güzel ama yeni başlayanların başlığın sonuna kadar gidip en gelişkin sistem bu mudur bu mudur deyip endişelenmesine gerek yok. Her yöntem iş görür.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #70 : 07 Mart 2013, 10:44:57 »
Mutlaka öyledir. Bu bıçak aparatı ile gerçekten çok güzel işler yapan arkadaşlar var. Bu sistem kesinlikle işe yaramayan bir sistem demiyorum. Tamam sistem budur ama geliştirmek kişinin elinde. Bence en güzeli madem hobi olarak bile olsa bu işi yapıyorsanız aparat kullanmadan yapmak. Bir el alışkanlığı edinmek. Sonuçta işin içine makina veya aparat da girse her halükarda bunu kullanan insanın hataları çıkan sonuca yansıyacaktır. Yeni başlayan arkadaşlar hiç korkmasın gördük ki ilk defa eline eğe alan arkadaşlar bile sonunda güzel bir bıçak sergileyebiliyor. Biraz sabır, biraz dikkat tamamdır.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #71 : 07 Mart 2013, 10:54:14 »
Evet Salim el aliskanliği çok önemli  .bu arada herkes bir bicak yapabilir.yapamayacak kimse yok gibidir bizlerin sorunu hatayi hoşgörmemizdir.Hata ,problem düzeltilebilir .hatali bicak bitmemis bicaktir.benim sahsen bitirebildiğim bicak yok...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #72 : 07 Mart 2013, 11:02:19 »
Tabi ki hatalar olacak ama en önemlisi hataları görebilmek. İnsan yaptığı hatayı görür ve kabullenirse düzeltme yoluna gider. Yoksa al avuç içi taşlamayı ve bir iki defa sürt al sana ağız. Bıçak oldu mu oldu ama güzel oldu mu?

Doğukan

• 232
« Yanıtla #73 : 07 Mart 2013, 13:51:30 »
İşin gerçeği bende ilk böyle bir alet yapayim diye düşündüğümde direk Eylem beyin dizaynına benzer birşey gelmişti aklıma... Basit ve başarılı.. Eğe olduğu yerde dairesel dönme yeteneğinede sahip olduktan sonra başka birşeye gerek olmaz kesinlikle..

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #74 : 07 Mart 2013, 13:54:18 »
Eğeyi bağladığın kare malzeme yerine yuvarlak boru kullanırsın o sorunda çözülür.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #75 : 07 Mart 2013, 14:02:15 »
Bu arada shaptonun purpurunu denemek isterdim.
Bu arada ilgilenenler için bir kaç tas ve mikroskop ağiz görüntüsü

http://www.tzknives.com/razoredges.html

Bu arada Chromium Oxide Lapped - 10 Strokes görüntüsü hoşuma gitti :) 

Doğukan

• 232
« Yanıtla #76 : 07 Mart 2013, 18:32:06 »
Daha önceki birkaç yazımda bahsetmiştim bu krom oksitinden ben altta verdiğim linkteki ürünü aldım... fiyatı 10$ bir ömür yetecek kadar geliyor malzemeden ben iki yılda 1/4 ünü ancak bitirdim... çok sert bir ruj kıvamında, ister deri masata ister ahşaba sürerek kullanıyorsunuz... ayna gibi ışıl ışıl parlayan bir sonuç veriyor...

http://www.sharpeningsupplies.com/Green-Honing-Compound-P26C11.aspx

Ayrıca aynı zamanda bazı elmas tozlu pastalar almıştım aynı iş için... Krom oksiti 0.5micron, bunlar ise 1, 3, veya 6 micron seçeneğinde mevcut... MDF kaplama veya cam üzerine çok az miktarda sürülerek kullanılıyor.  Her bir mikron için ayrı bir yüzey gerekiyor (farklı micronların karışmaması lazım). Bunlardan da memnun kaldım ancak krom oksiti kadar pratik değil kullanımları..

http://www.sharpeningsupplies.com/DMT-Dia-Paste-Diamond-Compound-P249C11.aspx

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #77 : 07 Mart 2013, 18:56:21 »
Krom pasta yeşil renkli olan diş teknisyenlerinin krom kaplama parsiyellerini parlattığı pasta ile aynı mıdır?
YUCELMORE

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #78 : 07 Mart 2013, 19:22:30 »
sayin salim türk kardesim verdigin bilgi icin cok tsk"ler sag olasin

Doğukan

• 232
« Yanıtla #79 : 07 Mart 2013, 19:23:19 »
O malzemeyi bilmiyorum gerçekten Yücel bey.. Resimde gördüğünüz çok set bir ruj gibi, yüzeye sürüldüğünde pastel kalem ile çizmiş gibi iz bırakıyor ve siz bu yüzeyde masatlamanızı yapıyorsunuz.. Bir kaç geçişte dahi simsiyah metal doluyor malzeme (gerçekten hızlı aşındırıyor).. Ancak bu malzemenin sıvı vs alternatif formlarda olanlarıda var... rahatlıkla kullanılıyor olabilir gibi geliyor...