Bıçak Sanatı - Forum

Bir usturada ben denedim

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Bir usturada ben denedim
« : 20 Mart 2012, 14:13:45 »
Arkadaşlar bir ustura başladım.birşey gözlemledim başıma il defa geldi ustura daha bitmedi ama ağzını keskinleyip traş oldum.Sorun yok.bileme açısı dışında kalan kısma polisaj uygulamak istedim sap kısmına su vermemiştim.sulu kısım parladı susuz kısım mat kaldı birtürlü parlamadı.ilk defa başıma geldi.paslanmazda ,eğede,makasta böyle birşey olmuyordu.1095 de kullandım ondada böyle birşey olmadı.ustura bitmedi bu konuya dikkatinizi çekmek istedim.
Malzeme :kamyon motor subabı(12 mm dövülerek işlendi)
Kalınlık:4 mm
Bıçak:88 mm
En:25 mm
Tam boy:195 mm
Tam içbükey bileme ,resimlerin kusuruna bakmayın büyüdüğüm zaman sanırım iyi fotoğraf çekmeyi becereceğim
« Son Düzenleme: 20 Mart 2012, 14:15:19 Gönderen: genç bıçak »
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bir usturada ben denedim
« Yanıtla #1 : 20 Mart 2012, 14:20:50 »
Arkadaşlar bir ustura başladım.birşey gözlemledim başıma il defa geldi ustura daha bitmedi ama ağzını keskinleyip traş oldum.Sorun yok.bileme açısı dışında kalan kısma polisaj uygulamak istedim sap kısmına su vermemiştim.sulu kısım parladı susuz kısım mat kaldı birtürlü parlamadı.ilk defa başıma geldi.paslanmazda ,eğede,makasta böyle birşey olmuyordu.1095 de kullandım ondada böyle birşey olmadı.ustura bitmedi bu konuya dikkatinizi çekmek istedim.
Malzeme :kamyon motor subabı(12 mm dövülerek işlendi)
Kalınlık:4 mm
Bıçak:88 mm
En:25 mm
Tam boy:195 mm
Tam içbükey bileme ,resimlerin kusuruna bakmayın büyüdüğüm zaman sanırım iyi fotoğraf çekmeyi becereceğim
Normalde sert kısım ile yumuşak kısım farklı şekilde parlarlar ve genelde yumuşak bölüm daha mat olur. Eğer ilerde kasıtlı "hamon" işine girişirseniz bunu daha iyi gözlemleme şansınız olacaktır...
Ustura macerasında bol şanslar, çok eğlenceli bir formdur yapması...

Kipmen Sanat web sitesi

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #2 : 20 Mart 2012, 14:25:13 »
Teşekkür ederim emre usta aslında bitince paylaşacaktım ama bu durumu gözlemleyince sormak istedim susuz kısım hiç parlamadı mat kaplama gibi oldu bayağı uğraştım aslında ama olmadı.Diyer çeliklerde yaşamadım bu sorunu subap yüksek alaşımlı bir çelik ama değerleri hakkında bilginiz varmı

« Yanıtla #3 : 20 Mart 2012, 18:13:35 »
Emme süpabı mı, eksoz supabı mı?

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 20 Mart 2012, 18:34:19 »
Çok güzel olmuş gerçekten. Sefa hoca kritik soruyu sormuş zaten. Emme sübabı gibi kaynaksız gözüküyor.

Osman Güney

• 418
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 20 Mart 2012, 19:02:34 »
usta bi ustura eksikti o  da tamam.  :2up

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #6 : 20 Mart 2012, 19:23:36 »
Emme süpabı mı, eksoz supabı mı?
Eksoz subabı

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #7 : 20 Mart 2012, 19:25:43 »
Arkadaşlar herkese teşekkür ederim.Bitmedi bitsede sefa hocanın yaptığına bakarsa bizimki hikayede yinede birşeyler yapmaya çalıştım

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #8 : 20 Mart 2012, 19:32:54 »
kamyon subablarında dikkat etmek lazım egzost subablarında sadece sıcaklığa maruz kalan kısımlar karbon oranı yüksek paslanmaz celik ile yapılır arka kısım ise farklıdır. ondan dolayıda bu şekilde renk farkı oluşması normaldir

genelde eski olan motorların subapları daha iyi iş görür nerdeyse 440c kıvamında cobalt oranı yüksek malzemeler kulanırlar
saygılar.

GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #9 : 20 Mart 2012, 20:22:43 »
kamyon subablarında dikkat etmek lazım egzost subablarında sadece sıcaklığa maruz kalan kısımlar karbon oranı yüksek paslanmaz celik ile yapılır arka kısım ise farklıdır. ondan dolayıda bu şekilde renk farkı oluşması normaldir

genelde eski olan motorların subapları daha iyi iş görür nerdeyse 440c kıvamında cobalt oranı yüksek malzemeler kulanırlar
saygılar.
Teşekkür ederim bilgiler için malzeme çok hoşuma gitti döğerken bile sertti

« Yanıtla #10 : 20 Mart 2012, 20:32:13 »
Malzemenin sert olması çok normal, çünkü günümüz eksoz süpablarında çok yoğun krom ve mangan kullanılır.  Hatta krom ve manganı o kadar abartırlar ki bir çoğunu mıknatıs bile tutmaz  ;). Bunları dövmek te ayrı bir baş belasıdır, o kadar yoğun mangan içeren bir çeliği dövmek kollara ciddi antrenmandır. Neyse ki sadece süpab. Mehmet umarım karbonu yüksektir, bir çoğu alaşım elemanlarından dolayı neredeyse sadece yaptığı işle mükelleftir. İyi parlar, aşınmaya dayanıklıdır ama usturada ne yapar denemeden bilinmez. Bir kaç kullanımdan sonra yorumlarını eklersen sevinirim. Hiç bana söyleme , eminim ki bu benimkinden daha güzel olacaktır  :2up

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #11 : 20 Mart 2012, 22:13:51 »
Malzemenin sert olması çok normal, çünkü günümüz eksoz süpablarında çok yoğun krom ve mangan kullanılır.  Hatta krom ve manganı o kadar abartırlar ki bir çoğunu mıknatıs bile tutmaz  ;). Bunları dövmek te ayrı bir baş belasıdır, o kadar yoğun mangan içeren bir çeliği dövmek kollara ciddi antrenmandır. Neyse ki sadece süpab. Mehmet umarım karbonu yüksektir, bir çoğu alaşım elemanlarından dolayı neredeyse sadece yaptığı işle mükelleftir. İyi parlar, aşınmaya dayanıklıdır ama usturada ne yapar denemeden bilinmez. Bir kaç kullanımdan sonra yorumlarını eklersen sevinirim. Hiç bana söyleme , eminim ki bu benimkinden daha güzel olacaktır  :2up
Ustam şimdilik ağız tutuşu iyi ama dediğiniz gibi birkaç kullanımdan sonra belli olur.Döğmesi konusu gerçekten zordu demirci abinin körüğünde çalıştım zorlandığımı görünce şahmerdanla dövüverdi.Kolum fazla antreman yapamadı yani.Sizin ustalığınız başka o yüzden ben sizin elinize su dökemem

« Yanıtla #12 : 20 Mart 2012, 22:16:49 »
Aman efendim, estafurullah  :-[

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #13 : 20 Mart 2012, 22:26:07 »