Bıçak Sanatı - Forum

Girit taşı

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Girit taşı
« Yanıtla #20 : 06 Haziran 2010, 19:02:37 »
Bende babadan kalma 2 adet girit yağ taşı var..
Bir de bir komşumun babasından kalma ustura bilemek amaçlı olsa gerek seramik bileme taşım var..
Bir gaz taşı, birde japon su taşım var.,

Yani aslında biraz da elimdeki hazinenin şu anki değerini anlamak amaçlı sordum sorumu :)
Yine de tahtakaleye gittiğimde güney hırdavata bir uğruycam..
Belki farklı ebatlarda birşeyler bulurum..

Şu an onlara kutu yapmakla meşgulüm..

Ressimler temsilidir
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 06 Haziran 2010, 20:20:48 »
İkisinin toplamı yarım kilo gibiydi. fiyatı 19 lira tuttuğuna göre 20 eur/kg eder o da...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #22 : 14 Ağustos 2010, 08:30:38 »
Soru: Girit taşı yağ taşı mıdır, yoksa su taşı mı?
Yanıt: Yağ taşı diye geçiyor. Ben yine de hemen kanmayıp su ile denedim. Yine Tahtakaleden alınma kurşuni renkte bir taşım var; bu kurşuni taşta yağla aldığım verimi su+Girit taşıyla alamadım. Kurşuni taş da zamanında su ile aynı sonucu vermişti. Niye kurşuni taş gibi bir ifade kullandığıma gelince bu da köstere taşı diye satılan bir taştı ama bu konuyu da bir didikleyip olabildiğince netleştireceğim.

Girit taşını nereye koydumsa bulup yağla bir deneyeceğim ama görünen köy kılavuz istemez: Bu bir yağ taşı.

Hocam bu kurşuni taş buna benziyor mu?
http://img.photobucket.com/albums/v214/n1elus/strop-shop/pouches/IMG_7478.jpg

Yataganelaletleri.com

• yataganelaletleri.com
  • *
  • 20
  • http://www.yataganelaletleri.com Online Satış
    • Yatağan El Aletleri Online SAtış
  • Meslek: Bıçakcılık
  • Yer: Denizli / Yatağan
« Yanıtla #23 : 15 Ağustos 2010, 01:05:24 »

Aradığınız yağ taşları sanırsam bunlar ve fıyatları 3 lıra ıle 10 lıra arası ebat farkı olarak degısıyor
www.yataganelaletleri.com online satıs sıtemızde mevcuttur ve bıcakcılıkla ılgılı her sey kapıda odeme seceneği ile

http://www.yataganelaletleri.com
İmalattan Direk Sizlere

hidayetakın

• *
  • 23
  • Meslek: Yatağan el sanatları satışı
  • Yer: Denizil Serinhisar Yatağan
« Yanıtla #24 : 31 Ağustos 2010, 12:11:58 »
Orjinal Girit taşı satın almak isteyen lingimizden görebilir
http://www.yataganelaletleri.com/category.php?id_category=351
Hidayet Akın
www.yataganelaletleri.com

hidayetakın

• *
  • 23
  • Meslek: Yatağan el sanatları satışı
  • Yer: Denizil Serinhisar Yatağan
« Yanıtla #25 : 31 Ağustos 2010, 12:14:58 »
Bir yukarıda vermiş olduğumuz taşlar karacasudur. Küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Bize gelen ilk bilgilerin yanlışlığını düzeltiriz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Ynt: Girit taşı - göynük?
« Yanıtla #26 : 29 Ağustos 2013, 10:30:19 »
Sağolun.

Bu arada dün bir kaç hafta önce Göynük'e giderken yolda bulup aldığım ve o zamandan beri arabada benimle gezen bir kaç parça gri kayadan birini alıp denedim.

İlk olarak bundan da önce arabaya koyduğum bir taşla birbirine sürterek uygun bir yüzeyi biraz daha düzelttim.

Sonra yukarı çıkardım ve acaba su ile mi yağla mı denemek gerek diye az bi düşünüp su ile deneyebileceğime karar kıldım. Taşı biraz ıslattıktan sonra çakımla denedim. Çakımın durumu bu sefer pek de fena değildi. Taş çok kısa bir sürede çakının ağzını keskin ve çiziksiz bir ağza kavuşturdu.

Sonra mutfaktan (kendi mutfağım değil...) kör bıçaklar buldum. Ağzı sırtı kadar kördü bunların... İş biraz uzun sürdü ama yine iyi sonuç verdi.

Bu taşlar, kurşuni renkte, ıslakken neredeyse siyah görünen, damarsız, kolay kırılan, kullanırken taşın ıslak halinden daha açık renkte ve sabun gibi bir his veren bir yapıdalar.

Daha sonra ayrıntıları paylaşmaya devam ederim.

Sütün kokusuna bir süre sonra dayanamayacağımızı düşünüyorum. Eylem Göynük vadisinden aldığım bir kaç taş var ve hepsinin sonuçları gayet güzel ;) Demek ki Anadolumuzda da değerli bileme taşları var ama denenmediği için bilinmiyor.

Tam konumu GPS kayıtlarından çıkarmaya çalışayım, taşı aldığım yer için noktayı ayrıca kaydettiğimi sanmıyorum çünkü...

Ben yatağını buldum merak etme, üstelik orada deniyor öyle arabaya atıyorum, garantili iş yani. Yakında hepinize satıp zengin olacağım :))

Sefa Usta,

Çok sonra fark ettim. Sen Bolu Göynük değil de Antalya Göynük'ü mü kastediyorsun? Benim taş bulduğum göynük Bolu'nunki.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #27 : 29 Ağustos 2013, 10:35:50 »
Evet ben Antalya-Göynük' ü kastetmiştim  ;)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #28 : 29 Ağustos 2013, 18:23:56 »
Gecen haftalarda oralara gittiydim.Şu koordinatları öğrensek bizde baksak. :)
Okinawian

« Yanıtla #29 : 30 Ağustos 2013, 00:27:16 »
Valla koordinat yok, denk geldiğinde bakınıyorum ama yanımda GPS olmuyor  ::)

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #30 : 19 Eylül 2013, 23:37:27 »
   Ben kösüre taşı almıştım. Sütte kaynatma olayını denedim.Taş gerçekten değişiyor.İlk başta tahminen 800 kum gibi olan taş sütte kaynattıkta sonra çok daha inceliyor ve bileylerken taş ufalanmıyor.Kaynattıktan sonra taşın rengide epey koyulaşıyor.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #31 : 19 Eylül 2013, 23:42:54 »
   Ben kösüre taşı almıştım. Sütte kaynatma olayını denedim.Taş gerçekten değişiyor.İlk başta tahminen 800 kum gibi olan taş sütte kaynattıkta sonra çok daha inceliyor ve bileylerken taş ufalanmıyor.Kaynattıktan sonra taşın rengide epey koyulaşıyor.
herhangi bir koku oluyor mu ? Çünkü süt kokusu bir zaman sonra çekilmez oluyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #32 : 19 Eylül 2013, 23:46:18 »
Benimde çok merak ettiğim şey şu koku olayı ve bir süre sonra süt yağının bozulup bozulmadığı.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #33 : 20 Eylül 2013, 22:19:51 »
  Kokumu  :D. Kesinlikle koku falan yok.Çıkarttıktan sonra taşı yıkayın tabi.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
Ynt: Girit taşı - göynük?
« Yanıtla #34 : 22 Şubat 2014, 20:08:53 »
Benim taş bulduğum göynük Bolu'nunki.
Merhaba Üstadım,
Bolu taşı olarak bilinen bir bileme taşı var siz onu bulmuş olbilirsiniz. Aynı girit taşına benzer özelliklerde.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 22 Şubat 2014, 21:42:08 »
Bendeki taş, girit taşının aksine su taşı. Slurry dediğimiz şeyden yapıyor. Rengi kurşuni ve üzerinde damar yok.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Keskin

• *
  • 37
  • Meslek: Tirsoforu
  • Yer: Nancy, Fransa- ve Sakarya-Adapazari,Turkiye
« Yanıtla #36 : 03 Ağustos 2014, 01:51:19 »
Bolu daglarinda da bileme tasi olabilir... aslinda bileme taslari genellikle daglarda bulunur, atalarimiz hep bilirdi bu isleri de ama maalesef yazmadilar bir yerde bunlari.
rasoir-sabre.fr

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #37 : 03 Ağustos 2014, 11:40:44 »
Bolu daglarinda da bileme tasi olabilir... aslinda bileme taslari genellikle daglarda bulunur, atalarimiz hep bilirdi bu isleri de ama maalesef yazmadilar bir yerde bunlari.

Aynen katılıyorum. Yazmaya çok geç başladık. Hala bile yazmaktan ve paylaşmaktan çok aciz durumdayız. Adamlar atom altı parçacıklarla deneyler yapıp çatır çatır paylaşırlar şurada iki tekniği paylaşmaktan bile uzak insanlar var. Sanki uzay mekiği yapıyoruz.

Bizim toplumdaki bu kıskançlık olduğu müddetçe daha çok geri gideriz, bildiğimizi de unutur gideriz.

Not : Sözüm meclisten dışarı polemik konusu yapılmasın.
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 03 Ağustos 2014, 13:25:13 »
Yok, kıskançlık olduğunu sanmıyorum. Yazmaya genel olarak çok uzakmışız. Memleketteki eski granit mezar taşlarına bakıyorum. Mezar taşlarında dahi yazı yok.

Biley taşlarının bir de çok uzun süre kullanıldığını ve sonraki uzun yıllar boyunca bilgisine gerek duyulmadığını düşünürsek kayıt tutulmaması ve kaynağının fazla bilinmemesi de akla yakın.
Namık Kemal
Instagram'da ben