Eveeet, uzun süredir kurcaladığım, aklımı da kurcalayan konu kafamda netleşti.
Girit taşı nedir? İsmi Girit Adasından mı gelir? Grit lafından mı gelir galiba artık çözdüm.
Girit Taşı SSS(*) Ve YanıtlarıSoru: Bu bir taş tipi mi? Tipi nasıl?
Yanıt: Evet, ayırt edici özellikleri olan belli bir yerden gelen bir taş bu. Fotoğrafları bunlar:

Soru: Girit Adası ile ilgisi var mı?
Yanıt: Evet, Girit Adasından geliyor. Tahtakale'deki satıcıya özellikle sordum. Girit Adasından geldiğini söyledi. Yine de araştırdım çünkü kimi yerlerde koyu renkli bir taş olduğu söyleniyordu. Bir ustura forumunda (Bkz.:
**) bu taştan Kandiye yaşı (Candia stone) diye bahsedildiğini gördüm. Fotoğraflardaki taş ile bendeki aynı tipte gibi görünüyor. Maalesef benim çektiğim fotoğraflar rengini doğru verememiş, yoksa bu gri, mermer gibi bir taş ve aralarda koyu lekeleri var. Çatlaklı gibi bir görünüşü var.
Soru: Peki bizim ustalar grit kelimesinden tornistan ederek Girit'i uydurmuş olamazlar mı?
Yanıt: Eğğ, sanmıyorum. Ancak bunu yapabilmeleri için önce grit kelimesini kullanıyor olmaları gerek. Bizdeki eski terim "bir numara zımpara" "sıfır numara zımpara" "çift sıfır" şeklinde olduğundan (
bkz. zımpara numaraları) en azından eskiden bunun olması daha düşük ihtimal gibi geliyor bana
Soru: Nereden aldın?
Yanıt: Tahtakalede makas, bıçak, balta vs. satan bir dükkandan.
Soru: Kaça aldın? Pahalı mı?
Yanıt: Bu satılan parça gördüklerim arasında en ucuzu idi ve on altı liraya aldım.
Soru: Kiloyla mı satılır?
Yanıt: Evet. Tipiyle değil, ağırlığı ile fiyatı belirleniyor.
*: Sıkça sorulan sorular
**:
http://www.straightrazorplace.com/forums/hones/39792-candia-stone.html