Bıçak Sanatı - Forum

propan ocak - deserteagle

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
propan ocak - deserteagle
« : 06 Mart 2012, 09:31:06 »
Evet, henüz fazla bir şey yok ama başlığı açayım. Yapım sürecinde başka yerleri kirletmeyeyim.

Önce dün yaptığım bir deneme. Olabildiğince ince bir boru kullanmayı denedim. Borunun iki ucunu çekiç ve örsün konik ucunu kullanarak biraz genişlettim.

http://youtu.be/P_Oh6pjHRMs

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Ynt: propan ocak - deserteagle
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2012, 10:22:59 »
Alevin rengi için ne diyorsunuz? Sizce iyi bir noktada mıyım? Videoda belli bir andaki alev bunun doğrusu ise hangi an?
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2012, 12:32:12 »
Eylem, aslında normalde 13. saniye gibi yanabilmeli ama sendeki brülörün sanırım arkada hava girişi nasıl bilemiyorum ama yeterince oksijen çekemiyormuş gibi görünüyor, altta yanan küçük alev sayesinde sönmeden hayatta kalıyor gibi...
İlk saniyeler ve 60 saniyeye kadar genelde rölantide ısıyı sabitlemek için kullandığım ayar, çok az oksijen alan düşük basınçta karbürize alev. Bu yanışta ısı pek yukarı tırmanmaz ocakta ama sabit kaldığı gibi tufal oluşmasını engeller...

Güzel bir brülör yanışı örneği için şu linke bir bakıveresin: http://www.youtube.com/watch?v=Yz9hv8KWb5Y&feature=related

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2012, 13:21:17 »
Tamam ben de 13'ten umutluydum. Bitimdeki açıklığı biraz daha büyütürsem alevi sönmeyecek şekilde oluşturabilirim diye düşünüyorum. Aslına bakarsan basıncın yüksek olduğu 13. saniyede bile basınç dedantör üzerindeki ölçeğe göre 3/8 civarında.

Alev 13. saniye gibi uzaklaştığı anlar dışında pilot alev olmadan da yanıyor. 13. saniye yanışında haliyle hiç ısınmıyor diğer kararlı yanışta da borunun son 1 cm dışındaki kısmına çok rahat dokunulabiliyor.

Brulörün arkası da öndeki gibi biraz genişletilmiş olan boruya açıktan üfleyen bir memeden ibaret.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 06 Mart 2012, 20:08:29 »
Tamam ben de 13'ten umutluydum. Bitimdeki açıklığı biraz daha büyütürsem alevi sönmeyecek şekilde oluşturabilirim diye düşünüyorum. Aslına bakarsan basıncın yüksek olduğu 13. saniyede bile basınç dedantör üzerindeki ölçeğe göre 3/8 civarında.

Alev 13. saniye gibi uzaklaştığı anlar dışında pilot alev olmadan da yanıyor. 13. saniye yanışında haliyle hiç ısınmıyor diğer kararlı yanışta da borunun son 1 cm dışındaki kısmına çok rahat dokunulabiliyor.

Brulörün arkası da öndeki gibi biraz genişletilmiş olan boruya açıktan üfleyen bir memeden ibaret.
Eylem, Sorun bu, arkadaki çap 2-3 kat artmalı, sadece hafifçe genişlemesi az gelir. Yani mesela 1/2 inç boru ise ana boru, 1 1/2" veya 2" bir redüksiyonla genişlemesi gerek ki havayı güzelce emebilsin.

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 08 Mart 2012, 01:43:15 »
Eveet, bir önceki videoda fazla açıldığında alevin kendi başına yanmayı sürdüremediği boru ve memeden oluşan brülörü bir soba borusu ve seramik battaniyeden oluşan basit bir ocakta deniyorum. Brülör herhalde kapalı alanın yardımıyla bu sefer hep kararlı bir şekilde yanıyor.

Görünüşe göre kova ocaktan önce yaptığım bu deney ocağı da çok zaman bana yetip de artacak. İçine koyup iki ucundan desteklediğim demir çubuk borudan da tahmini 5-10 cm fazla bir boyda kızardı. Bu da 30-35 cm eder. Üstelik çubuğun ısıtılan orta kısmı yeterince yumuşadığından havada iken salt kendi ağırlığıyla yamuldu. Bu yüzden her denemeden sonra örste düzeltmek zorunda kaldım.

http://youtu.be/9m5Ss_EXseM
« Son Düzenleme: 08 Mart 2012, 01:55:12 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 08 Mart 2012, 02:13:13 »
Ocak için bir soba kovası, seramik battaniye ve Hycast85 aldım. Brülör yapmak için denemelerime halen devam ettiğimden dolayı bu konudaki çalışmamı daha sonra detaylandırmam daha doğru olur. Planlar bir netleşsin sonra onun ayrıntıları da gelir.

Şu esnada yaptığım deneyler tüpümün neredeyse bitmiş olmasından dolayı sıkıntılı sürüyor. Tüp artık istediğim basıncı vermiyor. Gerçi belki bunu da yaşamak gerekli. Tüpün bu halini kullanamazsam tüpleri bitmeden mi değiştireceğim?
« Son Düzenleme: 08 Mart 2012, 02:15:40 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 08 Mart 2012, 04:42:21 »
Eylem, çok iyi görünüyor, sanırım küçük tüpün cilvesi bu olacak. Belki orta boy bir propan tüp bulursan çok daha keyifli olur çalışmaların. Bir de gaz sarfiyatını ocağın iki açıklığını ayarlanabilir sürgülerle, mesela ateş tuğlaları ile kapatılabilir yaparsan ısı içerde daha iyi hapsolur, rölantide bile uzun süreler aynı ısıda tutabilirsin, bu da tüpün ömrünü ciddi artırır.

Devamını merakla bekliyoruz  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 08 Mart 2012, 09:43:06 »
Usta, aslında bu büyük tüpün performansı. Ama biterkenki... Geçici olarak küçük tüpü bile denemeyi düşünüyorum. Ne de olsa küçük tüp ful dolu.

Dediğinde yerden göğe kadar haklısın. Açıklığın fazlasını kapatmak gerek. Soba kovası ile yapacağım asıl sobanın önünün kademeli olarak kapatılır olmasını sağlayacağım. Bu boru için ise kapatmaktan ziyade borunun boyunu uzatmak daha kârlı olabilir. Hem o da ısının tutulmasına katkı sağlar, hem de daha uzun bir fırına dönüşür.

Bu borudan yapma ocağın, darlığından dolayı gazın akışına yeteri kadar direndiğini düşünüyorum. Çıkışları daha fazla örtmek belki beslenmesini güçleştirebilir.

Brülör kovanı ağzının silindirik olmasının ocak içinde çalıştırılacaksa çok zaman yeteceğini düşünmeye başladım.

Bundan sonraki aşama olarak kendim bir lüle tornalamayı düşünüyorum. Aksi halde bir sürü bağlantı elemanı ile ve bunların sızdırmazlıkları ile uğraşmak gerekecek. Tabi en çok sıkıntı vereceğini düşündüğüm adım, lüle memesinin delinmesi. Planım lüleyi kovana sıkı geçmeli yapmak. Hava girişlerini de boruyu keserek yapacağım. Böylece emiş hunisinden de kurtulacağım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #9 : 08 Mart 2012, 10:36:06 »
Ustam kolay gelsin, anlatım için teşekkürler  :2up 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 08 Mart 2012, 11:01:39 »
Gözlediğim ilginç bir olguyu aktarayım.

Uzun paslanmaz borudan ibaret olan brülör kovanını iki farklı çapta memeden beslediğimde küçük olan meme ile çalışırken ateşin boruda ileri geri bir salınıma gittiğini gözledim. Alev sanki memeye doğru yürüyor ve sonra yeniden ağıza doğru ilerliyordu. Aynı boruyu daha geniş meme ile beslediğimde ise alev geriye yürümeye hiç meyletmiyordu.

Buradan da meme çapına göre geniş çapta kalan kovanın, içinde yeterince hızlı bir akışın gerçekleşmediğinden ve bu yüzden kovan içinde de yanma olabildiğinden dolayı problem yaratttığı sonucunu çıkardım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 08 Mart 2012, 11:08:55 »
Basınç ve hızın delik küçüldükçe artması lazım, bence mesele gazın hacmiyle alakalı... Bir de brülörü fotolarsan anlaşılır olacak bizim için bu süreç  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 08 Mart 2012, 11:25:58 »
Emre, gazın memeden çıkış hızını değil de (bu gaz akışının havayı da sürüklemeye başlamasından sonraki) boru içindeki gaz+hava hızını kastediyorum.

Çok ince bir delikten çıkan gaz, çok hızlı çıkıp iyi bir karışımı kolayca yakalayabiliyor hatta bunu daha kolay yapıyor. Buna karşılık borunun ucuna ulaşan karışımın miktarı o çapa göre az kalıyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 08 Mart 2012, 11:45:44 »
Hacim, evet  ;)

Bu arada brülör fotosu istiyoruz...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 08 Mart 2012, 13:20:43 »
Eheheheee! Daha brülör olmadığından, daha doğrusu sistemi elde tutarak bir arada tuttuğumdan sol elle adam gibi fotoğraflayamadım.  :D :D Zaten şu ana kadar kullandığım bir kaç çeşit iptidai brülör kombinasyonunu başarı ile bir araya getirmeden fotoğraflamak yanlış. İşe yaramayan ya da tercih etmeyeceğim denemelerin fotoğrafları ile yanlış yönlendirme yapmış olmayayım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 09 Mart 2012, 18:37:51 »
Pirinçten tornaladığım parçayı kullanarak yaptığım ilk brülör. Elimdeki parça fazla büyük olmadığından tam aklımdaki tipi yapamadım. O da bir dahaki sefere...

https://plus.google.com/photos/101638647329202166152/albums/5717935012553014577
« Son Düzenleme: 09 Mart 2012, 18:52:37 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 09 Mart 2012, 19:13:58 »
Bir resim daha:
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #17 : 09 Mart 2012, 21:44:25 »
Güzel gözüküyor o zımparanın yerine herhalde bir yüzük tornalayacaksın,benim aklıma takılan (şahsi fikrim bilgim yok)memeyi hava kanalından biraz daha ileri geçirsen daha iyi sonuç vermezmi?Bende yapacağım ona göre hesaplama yapacağım şimdilik bilgileri topluyorum.Birde tornaladığın memeyi kaç mm matkapla deldin
« Son Düzenleme: 09 Mart 2012, 21:49:25 Gönderen: genç bıçak »
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 09 Mart 2012, 23:46:26 »
Eylem bir öneri:
O tornaladığın pirincin deliğinin oraya klavuz ile diş açasın, sanırım 5 mm metrik kullanıyordu gaz altı memeleri. 0.8 mm çıkışlı bir meme adapte edesin, sonuç şöyle bişey olur:

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 10 Mart 2012, 00:33:14 »
Bir dahaki sefere daha uzun bir parça ile çalışıp memeyi de Emre'nin gösterdiği gibi yapacağım. Hava ayarını da bükülmüş ince bir parça sac ile yapacağım.

Altta görünen ise önceden yaptığım bir deneme. Bu yöntem istediğim kovan ile bağlantı, metal gaz borusu ile bağlantı ve meme çapı konusunda esnek değildi. Buna karşılık tornalayarak istediğim iki boruya da uygun lüle üretebiliyorum. Gereken çapta ince matkap ucunu da bulma zorluğum olmadığından bu fotoğrafladığım yöntem ile işim olmadı.

Namık Kemal
Instagram'da ben