Bıçak Sanatı - Forum

Tahta kurusu sorunu

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Tahta kurusu sorunu
« : 26 Şubat 2012, 19:33:34 »
selam arkadaşlar
10 senedir olan sorun evde geceleri cırtt cırtt ses vardı tahtaların içinden geliyordu her gece aynı yerden ses geliyorda daha sonra evin diğer yerlerinden bazende pencere çerçevesinden epeyce götürmüş bir arada salondaki ahşap masadan ses geldi
daha sonra ses gitti ama arada sırada yine geliyordu bir ara baktıkki epeyce tahtayı yontmuş,daha önceleri buraları köydü ve sonra heryer apartman oldu ama hala etrafta köy evleri vardı yani ahşap evler demek istedim nerden bulaştı geldi anlamadım
sesin geldiği yere kolonya döküp kibriti verdim kolonya deliğe girdi ve yandı ama sonra yine aynı yerden ses geldi,nedir bunun çözümü bulamadım,google da arattım doğru düzgün ilaçta yok yaygında değil ne yapcam bilmiyorum çözüm nedir
evde bıçağın ahşap kın var dedim onada saldırır bunun için bir çok böceğe etkili beyaz toz aldım onuda çarşafa döküp bıçakları sarcaktım ama ilaç kokusu berbat odada uyunmaz bu yüzden öylece kaldı
bir çözümü varmı

« Son Düzenleme: 26 Şubat 2012, 19:58:25 Gönderen: merttt9 »

Ynt: Tahta kurusu sorunu
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2012, 19:42:11 »
Tahta kurus öyle şeyler yapmaz, tahta kurdu dur o. %100 etkili bir çözümü yok diye bilirim.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2012, 19:59:26 »
annemde tahta kurusu olmayabilir diyor eskiden köy evinde ahşap evde yaşardı
biz böceği göremedik görünen bir şeyde değil başımıza bela oldu bide bıçakların ahşaplarına saldırırsa işim zor kın varya bende  :'(

« Yanıtla #3 : 26 Şubat 2012, 20:03:08 »
Merak etme, o yumuşacık döşemeyi bırakıp senin kına gelmez  ;)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 26 Şubat 2012, 20:03:46 »
Tahtakurusu ile tahta kurdu insanlar tarafından birbirine karıştırılan böceklerdir. İki böcek tamamen birbirinden farklıdır.
*Tahta kurusu kan emer, tahta kurdu bitkisel beslenir.
*Tahtakurusu 550 gün açlığa dayanabilir, tahta kurdu uzun süre aç yaşayamaz.
*Tahtakurusu ezildiğinde kan ve koku çıkar, tahta kurdunda öyle bir durum olmaz.
*Tahta kurdunun bedeni oval, yassı, tahtakurusunun bedeni geniş yapılı, kafası koyu renktir.

Tahtakurusu

Tahtakurdu

Sanırım senin sorunun tahtakurdu ve kurutulmanın iki yolu var. Zirai ilaçlardan dahi korunabilen bir canlıymış bu. Girdikten sonra kurtulmak için ya yediği yeri bulup ahşabı delik deşik edip  çıkaracaksın ya da profesyonel tahta kurduna özel ikili ilaçlama yapan bir firmadan yardım alacaksın.

Detaylı bilgiler içeren Firma Linki
http://www.gezerilaclama.com/tahta_kurdu_ilaclama.asp

Firmanın Bursa Adres Bilgileri
Veysel Karani mah. verim sok. 5 BURSA
Tel : 0 224 273 38 50
444 88 18 Ücretsiz Hat

Konuyu buraya açmak için olayı ahşap bıçak kınına bağlamanı hayretle takdir ettiğimden dolayı ben de üşenmedim senin için internetten araştırdım. Sana yakışır şekilde resimli detaylı bir konu halinde cevap verdim ki başka sorularla uğraşıp yorma kendini.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #5 : 26 Şubat 2012, 20:15:25 »
aslında bütün evi ilaçlama derdi olmasın diye değişik yöntemler aramıştım ama çaresi yokmuş,hani eski usül atalardan gelme bilgiler olurya onu düşünmüştüm
aslında kında küçücük nokta bir delik vardı ondan oldu sanıyordum ordan bağladım bide tahta kurdunu ilk duydum şimdiye dek tahta kurusu diye arattım iyi oldu bu bilgi
bilgiler için sağolun :2up
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2012, 20:17:21 Gönderen: merttt9 »

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2012, 21:53:11 »
 çözümü var. hem de eskilerden. eski mısır, roma, osmanlı. hepsi ahşabı bu haşereden korumak için aynı yöntemi kullanmışlar.  çözüm sedir ağacı. sedir ağacı aroması bu böcekleri kaçırır. ahşaba sedir yağı sürersen  hepsi kaçar gider.

selamlar...

merttt9

• 1419
« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2012, 22:05:07 »
tamam denerim teoman  :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 26 Şubat 2012, 22:46:04 »
sana lazım olan tek şey steteskop  ;)  başıma geldı benım çerçevede tünelını hazırlamış ama teyze dr olunca aletı alıp buldum yerını..  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

merttt9

• 1419
« Yanıtla #9 : 26 Şubat 2012, 22:51:20 »
sana lazım olan tek şey steteskop  ;)  başıma geldı benım çerçevede tünelını hazırlamış ama teyze dr olunca aletı alıp buldum yerını..  :)
iyiymiş  :2up
aile hekiminden ödünç isterim  :2up

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #10 : 27 Şubat 2012, 08:13:59 »

:D Harika. O kurtçuğun o sesi yapması çok şaşırttı beni ama kafa kısmındaki parlak yerin ve dişlerinin sertliğini görünce bütün olayı anladım.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2012, 11:58:04 »

:D Harika. O kurtçuğun o sesi yapması çok şaşırttı beni ama kafa kısmındaki parlak yerin ve dişlerinin sertliğini görünce bütün olayı anladım.

kurtçuk sesini yine tahta yerse videoya çekebilirim  :2up

ATRIŞBA

• *
  • 19
  • Recep SAK
  • Meslek: işgeliştirme m.d
  • Yer: Türkiye- Sakarya- Hendek
« Yanıtla #12 : 27 Şubat 2012, 12:25:15 »
Merhaba  Merttt9,
Öncelikle geçmiş olsun. Baba mesleği klasik marangozluk olan ve ahşap işciliğiyle birdönem yoğun uğraşmış biri olarak diyorumki durumun çok iç açıcı değil. Tahta kurdu(güvesi) kurtulması çok zor bir böçektir. Özsuyu çekilmeden kesilip işlenen ağaçlardan yapılan malzemelerde oluşan bir parazıt ile uğraşıyorsun. Kurtulmak için yapılması gerekenlerden yöntemlerden biriside , ahşap yüzey iyice ciladan arındırılıp(zımpara yada kazıma) ince kıvamlı pinoteks yada bezir yağını ahşaba iyice yedirilerek sürülmeli. Bir müddet sonra deliklerden güvelerin ve kurtların çıktığını göreceksindir. Astar işi bittikten sonra istersen tekrar uygun cila yada vernik kullanabilirsin. Bunun kesin çözümü malesef yok yanlızca birkaç sene zaman kazandırır.
Bu tür sorunlarla karşılaşmamanın en doğru yolu Kasım 15 ile şubat 15 arasında kesilmiş ağaçlardan ahşap kullanımıdır. Ağacın öz suyu gövdeden  köke, ortalama olarak  bu tarih aralığında toplanır gövdenin lif yapısı iyice sertleşir. Bu durumda ağaçkurdu ve birçok parazitin  ahşapta beslenmek için biryey bulamamasına yada kemiremeyecek kadar sert olmasına neden olur.
Recep SAK

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #13 : 27 Şubat 2012, 12:34:25 »
merhaba aynı dertten bende muzdarip idim açıklayacağım uygulamayı gerçekleştirdim oldukça basit bir uygulama şu an için ses seda kesildi fakat ne kadar sürer bilemiyorum inşallah o sesi bir daha duymam.
benimde evdeki koltukta bu durum söz konusuydu ilk olarak kayınpederimin tansiyon aleti'nin steskopu ile dinledim sayın üstadlar ilk açıklamayı yapmış  :2up sağolsunlar işte forumun güzelliği. daha sonra şarjlı el matkabı ile sesler arası mesafeyi işaretlediğim yerlere (steskopu sabit tutmak çok önemli yoksa kendi çıkarttığınız sesleri de karıştırabiliyorsunuz) şarjlı ile delik delmeye başladım 15cm lik bir bölge  dik olarak deldim. daha sonra ise çapraz olarak delmeye başladım çelik tel ile yapabildiğim kadar çapraz deliklerden şişledim.içine alkol böcek ilacı ne buldum ise doldurdum fakat 2 gün sonra tekrar seslerin geldiğini duyunca hüsrana uğradım tekrardan kafalardan 5 er cm delik deldim sonra japon 2 kutu japonu deliklerden boca ettim aman üstadım dikkat uygulamadan önce altına nemli bez koyun yere dökülenleri temizlemek uğraştırıcı. japon kuruduktan sonra tekrar deliklerin içine japon doldurdum son olarakta üzerine macun çekip rötuş yaptım şu an için ses yok aşağı yukarı 3 ay oldu inşallah da olmaz bir dene istersen tekrardan gelmiş geçmiş olsun

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #14 : 27 Şubat 2012, 12:48:26 »
Arkadaşlar sayenizde bir konu hakkında daha bilgi sahibi olduk aklımızın bir köşesinde bulunsun;kurtulmak için evi yakmakta bir çözüm olabilir kökten çözüm   şaka tabiki
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

merttt9

• 1419
« Yanıtla #15 : 27 Şubat 2012, 17:16:27 »
merhaba aynı dertten bende muzdarip idim açıklayacağım uygulamayı gerçekleştirdim oldukça basit bir uygulama şu an için ses seda kesildi fakat ne kadar sürer bilemiyorum inşallah o sesi bir daha duymam.
benimde evdeki koltukta bu durum söz konusuydu ilk olarak kayınpederimin tansiyon aleti'nin steskopu ile dinledim sayın üstadlar ilk açıklamayı yapmış  :2up sağolsunlar işte forumun güzelliği. daha sonra şarjlı el matkabı ile sesler arası mesafeyi işaretlediğim yerlere (steskopu sabit tutmak çok önemli yoksa kendi çıkarttığınız sesleri de karıştırabiliyorsunuz) şarjlı ile delik delmeye başladım 15cm lik bir bölge  dik olarak deldim. daha sonra ise çapraz olarak delmeye başladım çelik tel ile yapabildiğim kadar çapraz deliklerden şişledim.içine alkol böcek ilacı ne buldum ise doldurdum fakat 2 gün sonra tekrar seslerin geldiğini duyunca hüsrana uğradım tekrardan kafalardan 5 er cm delik deldim sonra japon 2 kutu japonu deliklerden boca ettim aman üstadım dikkat uygulamadan önce altına nemli bez koyun yere dökülenleri temizlemek uğraştırıcı. japon kuruduktan sonra tekrar deliklerin içine japon doldurdum son olarakta üzerine macun çekip rötuş yaptım şu an için ses yok aşağı yukarı 3 ay oldu inşallah da olmaz bir dene istersen tekrardan gelmiş geçmiş olsun

sen onu fosil yapmışsın  :2up

merttt9

• 1419
« Yanıtla #16 : 27 Şubat 2012, 17:17:44 »
Arkadaşlar sayenizde bir konu hakkında daha bilgi sahibi olduk aklımızın bir köşesinde bulunsun;kurtulmak için evi yakmakta bir çözüm olabilir kökten çözüm   şaka tabiki

ben bol bol kolonya döküp kibrit çaktım ve mavi alev çıkınca 10 saniye bekledim hiç bir şey olmuyor

ayrıca herkese teşekkür bilgiler güzel denemekte fayda var  :2up

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #17 : 27 Şubat 2012, 17:35:25 »
hayri vallahi süpersin bursada merte en yakın yardımcı olacak birimi arayıp mertin adresini vermediğin kalmış  :2up
aman mert tahta kurdu iyidir yine sadece geceleri cırt cırt cırt kemirir o kadar Allah muhafaza tahta kurusu olsaydı sen o zaman ızdırabı gör ???
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #18 : 27 Şubat 2012, 19:30:10 »
 :D Tahtakurusu olaydı abovvvvvvvvvv  ???

İmza değişmiş Ali Rıza. Gördüm senin kukriyi çok cevval duruyordu.  :2up

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #19 : 27 Şubat 2012, 20:43:13 »
benim yazdığım çözüm, kocakarı ilacı olarak algılanıp önemsenmemiş olabilir düşüncesiyle biraz desteklemek isterim. ::)

- günümüzde sedir,  abd ve avrupada nontoxic pesticide (zehirsiz böcek zehiri) olarak ve ahşap koruyucu olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor.
- çok ilginç. ben de bu bilgiyi birkaç gün önce  bir arkadaşımdan öğrendim. kendisi ülkemizde, halk sağlığı ve zararlılarla mücadele konusunda duayen sayılan bir zıraat mühendisidir.

birkaç video.

http://www.youtube.com/watch?v=_WHXX7vaMy8
http://www.youtube.com/watch?v=i9IrhXJ-QKY&feature=related

selamlar...