Bıçak Sanatı - Forum

propan ocak yapımına başladım...

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
propan ocak yapımına başladım...
« : 24 Şubat 2012, 18:22:16 »
uzun zamandır yapmak isteyipte üşenmekten yapmadığım ocağın ilk olarak brülörleriyle yapımına başladım. bu arada lpg tankımıda tedarik ettim.
brülörün toplam uzunluğu 40 cm. malzemelerini ise doğal gaz tesisatı yapanlarda bulabildim.

kullandığım malzemeler.

1) 3/4 - 25 cm boru.
2) 1' den - 2' e manşon redüksiyon.
3) 3/4 - 1' manşon redüksiyon.
4) 2' manşon.

brülörde gaz girişi ve meme için kullanacağım malzemeler; 1/8 te, 1/8 kör tapa, 1/8 - 8 mmlik hortum rekoru.

şimdilik bu kadar. devamı gelecek inşallah.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
Ynt: propan ocak yapımına başladım...
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2012, 18:27:46 »
Bitmiş halini bekliyoruz güzel olur inşallah...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2012, 18:46:18 »
Memeleri tam 3/4 borunun başlangıç bölgesine doğru uzatırsan çok daha stabil bir alev elde edersin Murat. Bu arada galvanezli sanırım 3/4 - 1" redüksiyonlar. Bunları açık havada bir süre açık alevde pişir, yakınında da durma, çinko kaplama uçsun, çinko buharı zehirlidir. Sonrasında rahatlıkla kullanabilirsin...

Tüm gaz bağlantılarını teflon bant, daha iyisi sıvı teflon ile yalıt, bir de gaz girişine bir propan için manometreli basınç düşürücü edin.

Çok güzel görünüyorlar. Haberlerini bekliyorum merakla  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2012, 19:42:18 »
Murat çok güzel gözüküyor benimde hemen yapmam lazım .Önce yanına uğreyıp fikir alış verişi yapmalıyız.Sonucu bekliyorum
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2012, 19:48:49 »
Memeleri tam 3/4 borunun başlangıç bölgesine doğru uzatırsan çok daha stabil bir alev elde edersin Murat. Bu arada galvanezli sanırım 3/4 - 1" redüksiyonlar. Bunları açık havada bir süre açık alevde pişir, yakınında da durma, çinko kaplama uçsun, çinko buharı zehirlidir. Sonrasında rahatlıkla kullanabilirsin...

Tüm gaz bağlantılarını teflon bant, daha iyisi sıvı teflon ile yalıt, bir de gaz girişine bir propan için manometreli basınç düşürücü edin.

Çok güzel görünüyorlar. Haberlerini bekliyorum merakla  :2up
Emre ustam o zaman te' yi yerleştireceğim kısımı tam olarak manşonun, manşon redüksiyonla kaynaklı olan kısmının az üzerine konumlandırayım. gaz bağlantılarının yalıtımını akfixin yüksek ısı dayanımlı contası var onu kullansam sorun çıkmaz sanırım. teşekkür ederim.

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2012, 19:52:58 »
yanlıs hatırlamıyorsam hortumun boyu 1.5 metreye gecmemis gerekiyormus tedbir amaclı iş yerınde var baya uzun tüpte donma yapıyor

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #6 : 24 Şubat 2012, 19:55:53 »
Murat çok güzel gözüküyor benimde hemen yapmam lazım .Önce yanına uğreyıp fikir alış verişi yapmalıyız.Sonucu bekliyorum
teşekkür ederim Mehmet abi. olur inşallah. yarın için netlik var mı?

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #7 : 24 Şubat 2012, 21:02:20 »
Dediğim yere gideyim gelme durumuna göre ararım ben seni

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #8 : 24 Şubat 2012, 21:14:25 »
Dediğim yere gideyim gelme durumuna göre ararım ben seni
peki.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 24 Şubat 2012, 23:52:49 »
Propan tüpümü ben en az 3-5 metre uzağa ve duvarın dışına, açığa koyuyorum. Bence 1.5 metre kazaya davetiye çıkarır. Donma oluyorsa bir leğen içine ılık su yapılır onun içine tüp yerleştirilir...

Murat bence biraz üstte yerleştir bağlantını, meme için kulandığın tapayı bir nipel uzatma ile uzaklaştır, ince ayarını alevi denerken uzatmayı kısaltarak yaparsın...

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #10 : 01 Mart 2012, 18:52:27 »
Brülör 1 tanesini bitirdim ve deneme yapayım dedim. gaz olarak kullandığım mutfak tüpü. meme deliği 2 mm.
brülörü ateşledim hiç istediğim gibi yanmadı. havayı vakumlamıyor bu yüzden de yanma istenen şekilde olmuyor. hava girişinden saç kurutma makinesi ile üfletiyorum tadından yenmiyor. sizce neden havayı vakumlamıyor?
brülörün yanarkenki videosu:
http://www.dailymotion.com/video/xp5mzi_mov0005a_creation

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #11 : 01 Mart 2012, 22:19:02 »
meme delik çapı çok geniş olmuş sanırım usta. körüksüz olunca dar çaplı, körüklü olunca geniş çaplı yapmak gerek diye aklımda kalmış. farklı çapta memelerle denedin mi?

« Son Düzenleme: 01 Mart 2012, 22:22:01 Gönderen: Teoman. »

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #12 : 01 Mart 2012, 22:36:05 »
olabilir. farklı çapta meme deneme şansım olmadı. çünkü elimde farklı çapta meme yok malesef.

« Yanıtla #13 : 01 Mart 2012, 23:16:52 »
İzlediğim görüntüden, mutfak tüpünde yine mutfakta kullanılan sabit debili bir dedantör kullandığın sonucunu çıkardım. Bence sorunun asıl kaynağı senin akışı yeterince yükseltememen. Akış en sona gelip dayandığında akış miktarın meme çapına göre düşük kalıyor. Eğer öyleyse sorunu çözmenin iki yolu var, ya brülörün borusunu ve meme çapını düşüreceksin ki boru çapı ve meme çapı daraldığı için hız artacak ( ve bunun doğal sonucu olarak gaz hızlanacak, paralel olarakta havayı venturi yapacak) veya akış ayarlı bir dedantör alıp takacaksın ki var olan sisteme istediği miktarda gaz gönderebilesin.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #14 : 01 Mart 2012, 23:26:05 »
İzlediğim görüntüden, mutfak tüpünde yine mutfakta kullanılan sabit debili bir dedantör kullandığın sonucunu çıkardım. Bence sorunun asıl kaynağı senin akışı yeterince yükseltememen. Akış en sona gelip dayandığında akış miktarın meme çapına göre düşük kalıyor. Eğer öyleyse sorunu çözmenin iki yolu var, ya brülörün borusunu ve meme çapını düşüreceksin ki boru çapı ve meme çapı daraldığı için hız artacak ( ve bunun doğal sonucu olarak gaz hızlanacak, paralel olarakta havayı venturi yapacak) veya akış ayarlı bir dedantör alıp takacaksın ki var olan sisteme istediği miktarda gaz gönderebilesin.
teşekkür ederim ustam. ben de sizinle aynı fikirdeyim. dedantörü çıkarıp denemeyi istedim fakat boruyu tüpe bağlayabileceğim bir aparat olmayınca deneyemedim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 02 Mart 2012, 10:27:31 »
Delik çok geniş gerçekten. Bu haliyle gaz basıncını arttırabilirsen de düzgün yanabilir ama gaz sarfiyatın abartılı olur, ayar tutturamazsın, yavaş yakamazsın brülörü. Bir de hava klapası yapmalısın arkaya..
Normalde senin yaptığın ölçülerde bir brülörün aşırı hava aldığı için pat pat yapıyor olması lazımdı ancak gazın basıncı aşırı düşük olduğundan geride hava basıncı oluşturacak kadar yanma olmuyor. 1.5 milim delik ve dedantör olayı ile süper olabilir.
Ancak:
1- Hava klapası arkaya..
2- Memenin boğum yerine yakın olması lazım...

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #16 : 02 Mart 2012, 12:11:58 »
sorun anlaşılmıştır. şimdi 4 adet kör tapa alıp 1-1.5 mm deliklerle delicem. ikisinide deneyim bakalım hangisini beğenirsem onla devam ederim. klapayıda yapıp, dedantörüde hallettik mi sorun çözülmüş olacak. teşekkürler.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #17 : 02 Mart 2012, 12:43:40 »
Murat bayağı ilerleme kat etmişsin benden sonra

murat güleç

• 1029