Literatürde sıkıştırma kabza diye bir şey yok. Bu ismi ben koydum. Başka fikri olan varsa değiştiririz.
Sıkıştırma kabza diye bahsettiğim kuyruğun sonunda vida ile bitip sap malzemesinin bu vida ile balçak arasında sıkıştırıldığı bıçak formudur. Tüm deri kabzalar ile bazı ahşap kabzalar bu yöntemle yapılr.
Emin'in bu mesajıyla böyle bir konu açma ihtiyacı hissettim.
sap malzemesine o eğimli gizli kuyruk boşluğunu nasıl açacaksın mutlaka fotoğraflı anlatım istiyorum Ertuğrul abi. 
İşte fotoğraflı anlatım.

By
ertarda at 2012-02-23

By
ertarda at 2012-02-23

By
ertarda at 2012-02-23
Bu fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi. Önce sap formunu kabza malzemesinin üzerine çiziyorum. Sonra açılması gereken deliği sap malzemesinin üzerine çiziyorum. Gelelim Emin'in sorusuna; yay formundaki deliği iki taraftan girerek şekillendiriyorum.
Sıra geldi arkadaki balçağın imalatına. Ben genelde M5 paso tercih ediyorum. M5 hem sıkıştırmayı sağlamak için yeterince güçlü hem de sap içinde fazla yer kaplamayacak kadar ince. M5 için 4,2 mm deliği deliyorum.

By
ertarda at 2012-02-23
Arka balçağı mengeneden ayırmadan hemen mandrenden 4,2 mm matkap ucunu söküp M5 klavuzun ilkini takıyorum. ikinci ve üçüncü klavuz için istersiniz arka balçağı söküp klavuzu dışarıda çekebilirisin. Ama ilk klavuzu dışarıda çekerseniz, ne kadar özen gösterirseniz gösterin paso tam eksende açılmıyor. (tecrübelerle sabittir) o zaman da arka balçak vida üzerinde yalpa yaparak sıkışıyor ve arka balçak metali ile ahşap sap malzemesi birbirine tam öpüşmüyor.

By
ertarda at 2012-02-23
Arka balçağın uygunluğunu denedikten sonra

By
ertarda at 2012-02-23
arka balçağı söküyorum ve sap malzemesini ön balçağa epoxy kullanarak yapıştırıyorum.

By
ertarda at 2012-02-23
Arka ve ön balçağı aynı anda yapıştırmamamın iki sebebi var.
1. Öncelikle sap malzemesinin hem ön hem de arka balçakla sıfıra sıfır uyumunu aynı anda denetlemekle uğraşmak istemiyorum. Önce sap malzemesi ile balçağın birbirine uyumunu sağlıyorum sonra da ikinci montajda sap malzemesi ile arka balçak malzemesinin uyumuyla uğraşıyorum.
2. Ön balçak montajını yaptıktan sonra, arka delikten sıvı epoxy akıtarak tüm sap içi boşluğu dolduruyıorum (ERA 4000 epoxy) Eğer tüm sap montajını aynı anda yapsam ön balçak yapışmadığından sıvı epoxy akıp gidecekti.