Bıçak Sanatı - Forum

Damascus Çakı Alıcağım Ancak Ustaların Görüşlerine İhtiyacım Var

skull25

« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2010, 20:14:18 Gönderen: skull25 »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Çelikler iyi görünüyor sanki, ama kabza kısmının işçiliği sanki çok da iyiymiş gibi değil. Sanki çelik biryerlerden alınmış kabza ve mekanizma başka biri yapmış gibi. Çakılarda maalesef sadece çelik ve bıçak geometrisi değil, mekanizmanın kalitesi birinci öncelikte olmalı seçimde. Açıkçası el yapımı deniliyor, öyle de görünüyor, ama bu fiyatlara nasıl bu iş oluyor anlayabilmiş değilim. Yapımcı belli değil, o da soru işareti  ::)

Bu arada iade kabul etmemesi de ciddi kuşkular uyandırıyor. Açıkçası ben cesaret edemezdim almaya. Ben bir bıçak yapıp satsam hiç koşulsuz iade kabul ederdim...
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2010, 20:29:48 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

skull25

Anlıyorum... Peki şöyle sorayım o zaman emre abi 40-50 liralık bir bütçeyle iyi kalitede bir bıçak alabilirmiyim (Çakı değil).
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2010, 20:39:30 Gönderen: skull25 »

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
El yapımı gerçek şam çeliği, sapındaki işçilik ile verilen fiyatlardan başlayıp daha yüksek fiyatlara satıldığını biliyorum.
İlanlarda gördüğüm kadarı ile şam çeliğinin içeriği yazılmamış ve menevişlenme yapılmış mı yapılmamış mı o da belirtilmemiş.
Belirtse bile bunu nasıl anlarız bilemiyorum,
Forum ustadları bizim gibi acemilerin şam çeliğin kalitesini nasıl anlayabilirler, konuya bir el atarlarsa sevinirim.
Yurtdışındaki bazı sanatçılar el emeği bıçaklarına imzasını atıp Certifica ile işini belgelendirip satıyorlar. En güzeli bu olacaktır.
Bu arada bende yurtdışından 100 $ 'lık bir ürün sipariş ettim.
Kalitesini merakla bekliyorum, anlayabilirsek tabiki :)

tarpoon

• 4739
ilk uyarıyı yapayım  ben...!   
son derece vasat işçiliklerı var. yanı nasıl desem ağız açıları sımetrık değil kabze berbat vasatın da vasatı..
ıade almaması benden dolayı olsa gerek  O:-)   ;D

alınacak cakılar veya bıçaklar değiller. tecrube ıle sabıttır..  senın yerınde olsam ustalarımızın yaptığı bır bıçağı alırım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kişisel olarak ben olsam böyle bir ilandaki böyle bir bıçağı almaya cesaret etmezdim. İade almaması çok önemli bir kriter, tek başına bu bile bıçağı satın almamak için bir neden. Piyasada satılan çin malı 5 tl lik çakıları alıp, sap kısmı ve mekanizmasını olduğu gibi kullanarak sadece çeliği (ki ne çeliği olduğu belli değil) dövüp monte edip el yapımı diye satanları gözlerimle gördüm.
Damascus çeliği uzaktan anlamak biraz zor, her bıçağı uzaktan anlamak da öyle. Doğru olan nitelikleri belli bir çelikten, belki de nitelikleri belli bir yapımcıdan almak. 512 kat Damascus bir çakıyı ben yapmış olsam hediye eder yine de bu fiyata vermezdim. Yapımcısı belli değil, kullanılan kompozisyon belli değil, iade almıyor... Çok fazla düşünecek bir şey görmüyorum.

skull25

Anlaşılmıştır arkadaşlar bıçaklar tırt :).Ama bora bıçak mogan bıçak yatağanelsanatları falan bunlar çok pahalı ben nerden bıçak alıcam .... :-\

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Sanki o kadar da tırt değiller gibi. Hızlı üretildikleri belli ama yine de tezgah malı Çin çakılarından fazla emek var bunlarda.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Anlaşılmıştır arkadaşlar bıçaklar tırt :).Ama bora bıçak mogan bıçak yatağanelsanatları falan bunlar çok pahalı ben nerden bıçak alıcam .... :-\
yol uzun şartlar çetin, doğu felsefesinin temelinde "sabır" var. Bekleyeceksin şimdilik ;)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
doğru bir alışverişte aranan en temel özellik güvendir sanırım.

bu ilanda doru bilgide verilmediğini düşünüyorum.

paslanmaz çelikten yapılmış deniyor ama görüntüsü keninlikle paslanmaz çelik görüntüsüne sahip değil, (damasteel'in paslanmaz çelik damascuslarını göz önüne alınca)

ayrıca 512 kat deniyor, sefa hocam sizde bu işi yaptınız 512 katlı bir damascus böylemi olur. olsa olsa 150 kat falandır bu çelik. durukanın yaptığını bir gözünüzün önüne getirin mesela.

böyle bir satış tarzına güvenebilen alır bu bıçakları..
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2010, 08:56:39 Gönderen: gökhan bakla »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
bakın aynı sitede ne olduğu belli olan bir başka damascus mevcut, hem fiyatı da fena değil:

http://urun.gittigidiyor.com/BOKER-MAGNUM-DAMASCUS-SAM-CELIGI-CAKI-BICAK_W0QQidZZ27626990

açıklamaları yeterli gibi... tabi malzeme kalitesi olark çok fazla birşey söyleyemeyeceğim...

bir de benim uzuzn zamandır takip ettiğim, süreç içinde gerçekten çok güzel işçilik ve tasarımları olan ürünler satışa çıkartan bir kullanıcı var o sitede.

http://arama.gittigidiyor.com/?aramasatici=ozcanozyurt40

bu arkadaşın ürünleri sanıyorum tek elden çıkma. bir sanatçının ürünlerini topluyor 5-10 parça ve satışa çıkarıtyor diye düşünüyorum... izlemekte fayda var.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

skull25

bakın aynı sitede ne olduğu belli olan bir başka damascus mevcut, hem fiyatı da fena değil:

http://urun.gittigidiyor.com/BOKER-MAGNUM-DAMASCUS-SAM-CELIGI-CAKI-BICAK_W0QQidZZ27626990

açıklamaları yeterli gibi... tabi malzeme kalitesi olark çok fazla birşey söyleyemeyeceğim...

bir de benim uzuzn zamandır takip ettiğim, süreç içinde gerçekten çok güzel işçilik ve tasarımları olan ürünler satışa çıkartan bir kullanıcı var o sitede.

http://arama.gittigidiyor.com/?aramasatici=ozcanozyurt40

bu arkadaşın ürünleri sanıyorum tek elden çıkma. bir sanatçının ürünlerini topluyor 5-10 parça ve satışa çıkarıtyor diye düşünüyorum... izlemekte fayda var.
Anlıyorum...Bir süre daha izleyelim o zaman.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Ben anlamıyorum gerçekten, bu fiyatlar kötü bir işçilik-malzeme bile olsa aşırı düşük. Sadece damaskus malzemeyi üretmenin işçiliği bu kadar olabilir, daha bıçak haline getireceksin, çakı ise mekanizma işi var, kabzayı yapacaksın, perdah, ısıl işlem. Buna biraz da kar eklediğinde küçük bir damaskus çakının makul fiyatı 250 liralardan başlamalı. Bence burada toplu üretim çin mallarına bakıyoruz. Ne olursa olsun sadece 10 tane bıçağı bu fiyata satan el sanatçısı hemen iflas ederdi. Ciddiyim bunların hepsinin çin malı olduğunu düşünüyorum, hepsinin de fabrika çıkışlı olması çok muhtemel. Sadece gerçek el yapımı bir çakının en ustası tarafından dahi düzgün bir şekilde yapılması 20 saat kadar iş gücü gerektirir. Düşünün bu tip bir çakının malzemesini çıkarın zaten 10 - 20 lira fazlası var, saati 1 liradan mı çalışır bir bıçak sanatçısı. Bu mantıkla bu adam ayda 200 - 250 lira kazanıyor, hem de tam anlamıyla robot gibi çalışarak, günde 10 saat deliler gibi damaskus dövecek, sonra hızla bıçağı yapacak, hiç dinlenmeden mekanizma ile uğraşacak filan. Kusura bakmayın, eğer bu bıçaklardan birisi bile gerçekten kaliteli ise ben yaptığım işi bırakırım...

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
haklısınız emre bey ben dükkanımda aynı zamanda bıçak ve çakı satıyorum bu tip ürünler geliyor tamamen çin malı ve aldatmaca dolu :) en son başıma gelen bi olayda bi çakıyı bilerken yaşadım bilmeye başladım ve çakı ikiye ayrıldı...
iki parça plakayı birbirne birleştirmişler çok zor bi olay ama evet içi boş bi bıçak sırtı 5mm. fakat 1mm kalınlığında iki parça iç bükey ağızlı parçayı preslemişler  :D çok gülmüştüm şimdi hayıflanıyorum keşke fotografını çekseydim diye...
bu damaskuslar da kesin öyledir... içi boş dışı damaskus...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
haklısınız emre bey ben dükkanımda aynı zamanda bıçak ve çakı satıyorum bu tip ürünler geliyor tamamen çin malı ve aldatmaca dolu :) en son başıma gelen bi olayda bi çakıyı bilerken yaşadım bilmeye başladım ve çakı ikiye ayrıldı...
iki parça plakayı birbirne birleştirmişler çok zor bi olay ama evet içi boş bi bıçak sırtı 5mm. fakat 1mm kalınlığında iki parça iç bükey ağızlı parçayı preslemişler  :D çok gülmüştüm şimdi hayıflanıyorum keşke fotografını çekseydim diye...
bu damaskuslar da kesin öyledir... içi boş dışı damaskus...

??? :)) İnanılmaz, bu bıçak kalitesi çok düşecek demektir. Nasıl izin veriliyor bu tip saçmalıkların ithal edilmesine anlamıyorum. Devletin bir organının ithal edilen malın kalitesini, güvenilirliğini kontrol etmesi gerekmez mi? Yoksa öyle bir organ var da çoğu kurumda olduğu gibi rüşvetçilik kol mu geziyor bu kurumda da?

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
emre bey çinlilerden herşey beklenir fakat dediğiniz gibi malesef ülkemizdede giren çıkan malzemelere doğru dürüst kontrol yok rüşvet malesef diz boyu forumda sizin bir yazınız aklıma geldi şimdi dışardan gelen bi ürün için gümrükte yaşadıklarınız çok düşündürücü...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

doğru bir alışverişte aranan en temel özellik güvendir sanırım.

bu ilanda doru bilgide verilmediğini düşünüyorum.

paslanmaz çelikten yapılmış deniyor ama görüntüsü keninlikle paslanmaz çelik görüntüsüne sahip değil, (damasteel'in paslanmaz çelik damascuslarını göz önüne alınca)

ayrıca 512 kat deniyor, sefa hocam sizde bu işi yaptınız 512 katlı bir damascus böylemi olur. olsa olsa 150 kat falandır bu çelik. durukanın yaptığını bir gözünüzün önüne getirin mesela.

böyle bir satış tarzına güvenebilen alır bu bıçakları..

Yorum yapamıyorum, 512 katmanlı bir damascus, üstelikte bu boyutta aşağıdaki verdiğim örnekten çok çok çok daha  karmaşık olmalıydı, aradaki farka bakın işte bu örnek 448 kattı, bildiğiniz bir bıçak.

skull25

Haklısın sefa abi gerçekten arada büyük fark var...

juba06

• Serhat YILDIRIM
  • 62
  • Meslek: 657
  • Yer: Ankara
Nepalli kukri ustaları günde 1 dolardan daha az kazanıyorlar...Hemde saatlerce köle gibi çalıştırılarak......Çinde de pek farklı değildir..Bu işten aracılar kazanıyor...
Bıçak;Kaya Kadar Sağlam,Jilet Kadar Keskin,Plastik Gibi Esnek Olmalıdır...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Çin'de muhtemelen dışardan girmenin bile zor olduğu bölgelerde daha fazla ezilen bir çok azınlık var. Allah bilir oralardaki kardeşlerimiz şimdi ne durumdadır. bir buçuk asır kadar önce Çin'de  milyonlarca Türk'ün ve müslüman Çinli'nin katledildiğini biliyor musunuz?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben