Aslında bu kılıç klasik türk kılıcının zaman içinde değişerek aldığı son şekildir, türk kılcındaki mahmuz, yalman kısmı bunda da vardır yalnız şimsirdeki gibi abartılı bir eğime ve sap kısmının sonunda ki topuzada sahiptir. Genel olarak osmanlının son zamanlarında yapılmış olduğunu söylersek yanlış olmaz.
Fatihin kılıcının türk kılıçına en iyi örnek olduğunu düşünürsek, bu model kılıçlara farklı bir gözle bakmak gerekebilir, türk kılcı orta asyada yapılan ilk örneklerinden bu son modellere kadar sürekli bir değişim geçirmiştir. Bu tip kılıçlarda bu kılıçın son örnekleridir aynı zamanda.
Şahsi düşüncem osmanlının son zamanlarında yapılan bu tip kılıçların birazda gösteriş amaçlı olduğu ve bu yüzden biraz abartılı hatlara sahip olduklarıdır.
ayrıca osmanlının son zamanlarında halkın kullanabildiği en büyük kesici alet yatağandı, çünkü kanun gereği kılıç taşımak yasaktı ve yatağan kılıç değil pala olarak adlandırılıyordu, bu bilgiden yola çıkarak bu kılıç ya bir devlet erkanına yada bir askere ait olabilir yada önemli birine
aslında bu konuyla ilgili olabilecek bir makalede cebehanede var, bilginize :
http://www.cebehane.com/a_trklic.html