Bıçak Sanatı - Forum

paslanmaz çelige amatör biri su verebilirmi?

yukselenturk

• 144
  • YÜKSEL
  • Meslek: polis
  • Yer: ANTALYA
paslanmaz çelige amatör biri su verebilirmi?
« : 20 Şubat 2012, 17:56:01 »
arkadaşlar burda hep paslanır(ck75-ck 67-ck101 v.b) çeliklere su verme olayını anlattınız bende zevkle okudum, okudum ve sağolsun sefa ustamla 2 bıçakga su verdik, sağolsun bana anlattı sefa hocam (ben sefa hocamla aynı yerde olmaktan ve tanışmaktan dolayı çok şanslıyım. tekrar tekrar teşekür ederim hocam), yani şimdi amatör biri olarak tekarar sefa hocamı yormaycam, birdahaki hazırladığımı olurmu bilmem su verme olayını kendim  deniycem, ama birde paslanmaz bir çakım olsun desem ben ve benim gibi amatör birisi 440C paslanmaz çelige su verebilirmi
çırak arayan varmı

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: paslanmaz çelige amatör biri su verebilirmi?
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2012, 18:24:48 »
Paslanmaz çeliklerde iş biraz daha zor.
440 C örneğini ele alırsak, ortalama 1020 derecede ortalama 20 dakika östenizasyon süresi gerekiyor. Çelik 1020 derecede 20 dakika beklerken karbon muhtevasının bir bölümü yanıyor. Bu yüzden çeliğin östenizayon süresince beklediği ortamı oksijenden arındırmak gerekiyor. Bunun farklı yöntemleri var. Vakumlu fırın, tuz içinde ısıtma veya paslanmaz çelik zarf içinde tavlamak gibi. Bizim için en kolay yöntem 0.02 - 0.05 mm kalınlıkları arasında paslanmaz çelik folyodan zarf yaparak bıçak profilini içine kapatıp oksijensiz ortamda fırınlamak. Bu iş için de bilgisayar (PID) kontrollü elektrikli bir fırına ihiyaç var.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

yukselenturk

• 144
  • YÜKSEL
  • Meslek: polis
  • Yer: ANTALYA
« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2012, 18:43:52 »
Paslanmaz çeliklerde iş biraz daha zor.
440 C örneğini ele alırsak, ortalama 1020 derecede ortalama 20 dakika östenizasyon süresi gerekiyor. Çelik 1020 derecede 20 dakika beklerken karbon muhtevasının bir bölümü yanıyor. Bu yüzden çeliğin östenizayon süresince beklediği ortamı oksijenden arındırmak gerekiyor. Bunun farklı yöntemleri var. Vakumlu fırın, tuz içinde ısıtma veya paslanmaz çelik zarf içinde tavlamak gibi. Bizim için en kolay yöntem 0.02 - 0.05 mm kalınlıkları arasında paslanmaz çelik folyodan zarf yaparak bıçak profilini içine kapatıp oksijensiz ortamda fırınlamak. Bu iş için de bilgisayar (PID) kontrollü elektrikli bir fırına ihiyaç var.

yani bizim gibilerin yapması imkansız desek doğrumu
çırak arayan varmı

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #3 : 20 Şubat 2012, 18:53:23 »
Fırın olursa neden olmasın... Oda satın alırsanız minmum 3000 lira kendiniz yaparsanız 1000 lira... En iyidi ısıl işlem yapan ustalar var onlara göndermek...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 20 Şubat 2012, 20:24:14 »
folyo kullanarak ve folyosuz  ısıl işlem yaptım .  folyo olan aliminyum levhalar arasında   dığeride  ısıl işlem yağında  soğutuldu .  verdığım arkadaşlar  sorunsuz sekılde kullanıyorlar hatta bıraz hoyratça dıyebılırız.   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #5 : 20 Şubat 2012, 23:08:40 »
folyo kullanarak ve folyosuz  ısıl işlem yaptım .  folyo olan aliminyum levhalar arasında   dığeride  ısıl işlem yağında  soğutuldu .  verdığım arkadaşlar  sorunsuz sekılde kullanıyorlar hatta bıraz hoyratça dıyebılırız.   ;)
ustam siz paslanmazlarıda propan ocakta tavlıyorsunuz değil mi?

« Yanıtla #6 : 20 Şubat 2012, 23:49:05 »
Taner ustanın brülör ocakta tavladığı bıçaklarda kullandığı alev oksitleyici değil karbürleyici alevdir. Burada yanlış anlaşılma olmasın. Bu işlemi karbürleyici alevde ( gazı fazla havası az alev) ocakta yaparsanız yüzeyler dekarbürize ( karbon kaybı) olmayacaktır. oksitleyici alev ( havası fazla gazı az) alev kullanırsanız yüzeyler veya malzemenin tümü dekarbürize olacaktır. Buna dikkat ederseniz brülör ocakta da kontrollü bir şekilde östenizasyon yapmakta bir sakınca yok.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 21 Şubat 2012, 12:34:34 »
Taner ustanın brülör ocakta tavladığı bıçaklarda kullandığı alev oksitleyici değil karbürleyici alevdir. Burada yanlış anlaşılma olmasın. Bu işlemi karbürleyici alevde ( gazı fazla havası az alev) ocakta yaparsanız yüzeyler dekarbürize ( karbon kaybı) olmayacaktır. oksitleyici alev ( havası fazla gazı az) alev kullanırsanız yüzeyler veya malzemenin tümü dekarbürize olacaktır. Buna dikkat ederseniz brülör ocakta da kontrollü bir şekilde östenizasyon yapmakta bir sakınca yok.

aynen Sefa usta ,  hava / propan oranı ıyı ayarlanmış olmalı yoksa malzemenın canına okuyor   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 21 Şubat 2012, 12:35:40 »
ustam siz paslanmazlarıda propan ocakta tavlıyorsunuz değil mi?

evet Murat , D2,440 serısı olmak üzere propan ocağımı kullanıyorum..

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 01 Ocak 2013, 16:52:00 »
Bu işlemi karbürleyici alevde ( gazı fazla havası az alev) ocakta yaparsanız yüzeyler dekarbürize ( karbon kaybı) olmayacaktır.

hep sormak istedigim bir soruu vardı forumda aradım ama bulamadım ( tabi olmadıgı anlamına gelmez ben bulamadım). Acaba bu yukarıda anlatılan Karburleyici alev kömür ocağı iiçinde geçerlimidir. Yani ustalar damaskus yaparken veya ocak kaynagı yaparken çıktıkları sıcaklıklarda karbon kaybını nasıl engellliyorlar. Boraxın metalin yüzeyini kaplaması mı? Yoksa oksijenin yanması sonucu hava ayarının tam kıvamında tutulması ile ilgili bir durum mu? Saygılar
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2013, 16:54:48 Gönderen: gokhand »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 01 Ocak 2013, 16:56:39 »
Alıntı yaptığınız söz hangisi, siz ne yazdınız anlaşılmıyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #11 : 01 Ocak 2013, 17:00:34 »
sorum şu idi;

"hep sormak istedigim bir soruu vardı forumda aradım ama bulamadım ( tabi olmadıgı anlamına gelmez ben bulamadım). Acaba bu yukarıda anlatılan Karburleyici alev kömür ocağı iiçinde geçerlimidir. Yani ustalar damaskus yaparken veya ocak kaynagı yaparken çıktıkları sıcaklıklarda karbon kaybını nasıl engellliyorlar. Boraxın metalin yüzeyini kaplaması mı? Yoksa oksijenin yanması sonucu hava ayarının tam kıvamında tutulması ile ilgili bir durum mu? Saygılar"

emre016

• *
  • 51
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #12 : 14 Haziran 2015, 12:12:58 »
Peki tuz için nasıl yapıyorsunuz beton ocakta yapımı mümkün mü