Bıçak Sanatı - Forum

Aklımda bir brülör sorusu var

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Aklımda bir brülör sorusu var
« : 18 Şubat 2012, 18:58:17 »
Durumumun özeti:

Bu aralar sesim soluğum çıkmıyor çünkü henüz elimde fazla yapılmış bir şey yok ancak bir müjde vereyim; Ocak yapıyorum. Demir dövecek sıcaklıklara rahat çıkamadığımdan dolayı bir gaz ocağı yapmaya karar verdim. Bu, büyük boy Aygaz tüpü vesilesiyle çalışan bir ocak olacak.

Bu gün son olarak seramik battaniye temin ettim. Şu örs haberini verdiğim gün de bir tane brülör, ayrıca paslanmazdan bir ucuna redüksiyon kaynaklı boru ve ayrıca bir paslanmaz redüksiyon daha bulmuştum. Şimdi galiba tek eksiğim refrakter harcı.

------------------------------
Sorum:

Aynı delik çapında bir memeyi aynı basınçta gaz ile beslerken brülörün borusunun çapının değişmesi ne sonuç doğurur?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: Aklımda bir brülör sorusu var
« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2012, 19:33:34 »
Teorik olarak "kesit daraldıkça basınç ve hız artar".

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 18 Şubat 2012, 19:40:04 »
Teorik olarak "kesit daraldıkça basınç ve hız artar".

Aynen +1.
Kendi brülörler deneyimimden basit bir orantı var. Ana boru (uçtaki redüksiyona bağlanan 20 - 30 cm uzunluktaki) 1/2 parmak ise 1 mm meme deliği, 3/4 veya 1 parmak olursa 1.5 mm meme deliği iyi iş görüyor. Tavsiyem önce 1 mm ile denemen, eğer gaz fazla hızlı ama yetersiz hacimde geliyorsa 1.5'e deliği genişletmen...

Kipmen Sanat web sitesi

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2012, 20:05:45 »
Eylem hocam bu tarz bir ocak tecrübem yok.Ancak 12 yıldır brülörlerle uğraşıyorum.Anlattığın boru Alev borusu olarak geçer.Genişletirsen alev şekli büyür.kısaltırsan boyu kısalır.Bir doğalgaz brülöründe alev borusunu uzatarak ısı artışı sağlamıştık.Ama fırının karşı duvarı erimişti.Alev daha ilerde oluşmuştu.Şimdi bence iki seçenek var.Eğer amaç ortamı ısıtıp bıçağı ortamdan ısıtacaksak genişletmekte fayda var.Dövme yapacağım dersen daraltıp tıpkı bir kesme şalaması gibi direk alevi parçaya vurdurmak işi hızlandıracaktır.Ancak en önemli şey temiz bir alev şekli oluşturmak.Çok önde bir alev,alev borusunu eritecektir.Birde fikir vermesi açısından ısının en yüksek olduğu yer alevin ucu.Kolay gelsin.
Salih Olcay ERGÜN

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #4 : 19 Şubat 2012, 02:45:09 »
Eylem Bey kolay gelsin. Sorduğunuz soruyla alakalı değil ama aşağıda resmini koyduğum hybrid burner ları deneyin derim. Ben son yaptığım ocağa benzer bir brulör yaptım çok kullanışlı ve hassas ayar yapabiliyorsunuz

« Yanıtla #5 : 19 Şubat 2012, 11:19:15 »
Bunların çalışmasını Youtube dan izlemiştim, gerçekten de çok güzel çalışıyordu.
Birde şöyle bir fantezi vardı  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=6spub9tVzLY&feature=endscreen&NR=1

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #6 : 19 Şubat 2012, 20:48:18 »
Eylem usta kolay gelsin.
brülör hakkında tecrübesi olan ustalarımıza 10 puanlık bir soru sormak istiyorum. brülörün meme kısmı pirinç veya bakırdan yapılıyor. bunun yerine mesela 10 mm lik paslanır bir mili delip kullanabilirmiyiz? eğer kullanılabilirse yanmaya olumsuz bir etkisi olur mu?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 19 Şubat 2012, 21:10:24 »
Bence öyle işlemesi kolay metalleri bırakıp paslanmaz ile uğraşmak gereksiz.

Belki bakır ve pirinç, ısı iletkenlikleri iyi olduğundan dolayı sıcaklığın belli bir noktada aşırı yükselmesine karşı daha güvenli olduğundan da tercih ediliyor olabilir. Bu sadece bir tahmin.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #8 : 19 Şubat 2012, 21:40:21 »
Brülörde kullanılan meme alevden ve sıcaklıktan epeyce uzakta ve sıcaklık görmeyen bir yerde. Paslanır malzeme de kullanabilirsin ama işte zaman içinde paslanıp meme deliğini olumsuz etkileyebilir. Sakıncası bu, yoksa herhangi bir sakıncası yok. Ayrıca hazır meme kullanmanın bir diğer avantajıda; meme içindeki gaz çıkış yüzeylerinin temiz, pürüzsüz ve ovalletştirilmiş olmasıdır, yapacağın bir imalatta buna biraz uğraşmak gerek. Oysa hazır satılan gaz altı kaynaklarında kullanılan memeler istenilen delik çapında var ve çok ucuz şeyler.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #9 : 19 Şubat 2012, 22:00:42 »
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Sefa ustam o memeleri netten araştırıp duruyordum. hep karşıma 10 tl üzeri uclar çıktı. sizin yazdığınız gazaltı kaynak memesi nedir diye nette arattım hem çok ucuz hemde aradığım malzeme olduğunu gördüm. teşekkür ederim.

« Yanıtla #10 : 19 Şubat 2012, 22:18:54 »
 ;) Kolay gelsin.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #11 : 19 Şubat 2012, 22:29:21 »
saolasın ustam. :)

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #12 : 24 Ekim 2016, 15:51:45 »
Bende bir soru sorsam bu arada, brülordeki gaz memesinin hava kanallarındaki mesafesi ne kadar, memenin ucu kanalları tam ortalayacak konumda mı oluyor?
Aytunç Ayper (itunch)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 24 Ekim 2016, 16:19:31 »
Çalışmamı sonradan burada paylaşmıştım:
Bkz.: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2649.msg56821#msg56821
Namık Kemal