Bu zaten bilinen bir teknikmiş ama bu adda bir konumuz olmadığından açayım dedim.
Atölyeden ne zaman elimde bir çalışmayla gelsem hemen fotoğraf çekmeye girişirdim. Odadaki tepeden bakan ampul ve onun loş ışığı ile hiç da başarılı olamıyordum. Eğilip bükülüp bir sürü fotoğraf çekip bunlardan birisi düzgün olsun diye ummak can sıkıcı...
Geçenlerde internette lightbox denen nesne ve bunun basitçe yapılmasını görüp kullanmaya başladım. Sizle paylaşayım.
Lightbox, kimi yüzleri yarısaydam perdelerle örtülmüş, ön yüzündeki açıklıktan fotoğraf çektiğiniz ışığı kontrol altında tutmanıza yarayan bir stüdyocuk imiş.
Ben benimkini böyle yaptım:
Evde bolca olan kolilerden bir tanesini alıp üst kapak ve alt kapaktaki kulakları kesip attım. Bu adımdan sonra boru gibi bir şeye döndü. İkinsi adım olarak geri kalan 4 yan yüzeyden bir tanesi haricindekileri içinden bir dikdörtgen arttıracak şekilde oydum. Her bir yüz resim çerçevesine benzedi. Böylece benden uzakta kalan yüzeyi kesilmemiş halde, diğer üç yan yüzeyi oyulmuş, üst ve alt yüzü hiç olmayan bir cisim elde ettim.

Elimde beyaz ve yarı saydam perde olarak aydınger eskizi vardı. Bununla kutunun üst, sağ ve sol yüzünü örttüm. Ön yüzünü ise yine kısmen perdeledim.
Nesnenin arkası ve altında görünmesi için de beyaz kağıt kullandım.
Nesneyi yerine koydum
Masa lambalarını sağlı sollu yaktım. Verdim lümeni üstüne üstüne. Yanılıyor olabilirim ancak sıcak ışık bana daha mantıklı geliyor.
Beyaz dengesini dosya kağıdının beyazına göre ayarladım.