Bıçak Sanatı - Forum

Tam Kabzaya Balçak ve Sap Montajı --- Benim Yöntemim

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir

Bu projede paslanmaz çelik parçalı balçak kullandım.
Parçalı balçak, profilin sağına ve soluna iki adet plaka monte etmek tarzında özetlenebilir.

Balçak montajına başlamadan önce profilin tüm işleri bitmiş olmalıdır. Perçin deliklerini ısıl işlem öncesinde deliyorum. Parçalı balçakta en az iki perçin deliği şarttır. Balçağın geometrisi izin verirse 3 delik çok daha iyidir.

Öncelikle balçakların bir şablonunu çıkarıyorum.

By ertarda at 2012-02-13

Bu şablonu balçak malzemesini üzerine aktarıp kesimi yapıyorum.

By ertarda at 2012-02-13

İlk deliğin yerini bıçak profilinin yardımıyla markaladıktan sonra, dışarıda deliyorum.

By ertarda at 2012-02-13

Sonraki delikleri ise profilin üzerinde deliyorum böylece profil ile balçak delikleri arasında ki uyuşmazlık engellenmiş oluyor.

By ertarda at 2012-02-13

Her iki balçak parçasının delikleri tamamlanınca, pimlerle iki parçayı birbirine bağlayıp balçağın ön ve arka yüzlerini birbirine eşitliyorum.

By ertarda at 2012-02-13

By ertarda at 2012-02-13

Pim deliklerini 1/50 açılı rayba ile konikleştiriyorum.

By ertarda at 2012-02-13

By ertarda at 2012-02-13

Bu sayede pimler daha sağlam oturuyor. Aynı zamanda deliklerin konik olması pim şişirme esnasında balçak plakalarını profile daha fazla yaklaştırıyor.

By ertarda at 2012-02-13

Balçağın ön ve arka yüzünü bant zımparada açılandırıyorum.

By ertarda at 2012-02-13

Bu aşamada balçağın ön yüzünün polisajını yapıyorum. Burdan sonra, yani balçak profile monte edilince balçağın ön yüzüne zımpara ile ulaşmak çok zor.

By ertarda at 2012-02-13

Ve pimleri dövüyorum. Pim dövmek için en uygun çekiçler küresel başlı olanlar.

By ertarda at 2012-02-13

By ertarda at 2012-02-13

By ertarda at 2012-02-13

Sap montajı için önce sapın bir tarafını japon yapıştırıcı kullanarak yapıştırıyorum. Ama bu yapışma geçici olacağından sonradan sökülmesi kolay olsun diye sadece iki damla yapıştırıcı kullanıyorum. Profilin kendini şablon olarak kullanarak delikleri deliyorum. Yine 1/50 konik raybayla  delikleri konikleştiriyorum. Sonra sapı bir tarafını söküp aynı işlemi diğer taraf uyguluyorum.

By ertarda at 2012-02-13

Sökülen sap malzemeleinin altını ve profili yapıştırıcı kalıntılarından temizledikten sonra epoxy kullanarak sapı kalıcı yapıştırıyorum. Yapıştırma esnasında kayma olmaması için de pimleri bu aşamada deliklerden geçiriyorum.

By ertarda at 2012-02-13

Epoxy kuruduktan sonra pimler şişirilecek ve sap zımparalanıp parlatılacak.

Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
Ynt: Tam Kabzaya Balçak ve Sap Montajı --- Benim Yöntemim
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2012, 22:07:50 »
Eline sağlık ustam.Detaylı anlatım için teşekkürler.
Salih Olcay ERGÜN

« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2012, 22:52:36 »
Ertuğrul usta, adım adım detaylı anlatım katkıların sürüyor, herkes adına çok çok teşekkür ediyorum.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2012, 23:45:26 »
hocam elinize sağlık . bu şekildeki anlatımınız biz yeni başlayanlara çok şey katıyor , sağolun.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2012, 00:52:31 »
Ertuğrul, harbiden mükemmel anlatım, çok sağol, forumda çok önemli bir eksiği kapattın. Ayrıca adımları sonderece sistemli ve doğru uyguladığın için bu işe yeni girişecek arkadaşlara da çok önemli bir kaynak oldu  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 14 Şubat 2012, 09:40:27 »
Ertuğrul abi bu güzel anlatım için teşekkürler. fakat bir - iki soru sorayım sana ve diğer ustalara.

- ahşap malzemede pimlerin şişirilmesi gerekli mi? ben pimleri deliklerle arasında çok fazla boşluk kalmayacak şekilde oturttuktan sonra epoksinin donmasını bekliyorum açıkcası. hiç ahşapta pim şişirmedim, ne dersin?

- bıçak profilini 3 mm matkap ucuyla deldik. kabza malzemesini de aynı çapta uç ile aynı deliği referans alarak deldiğimde, metalden rahatça geçen pim, o ahşaptan bir türlü geçmiyor. delme esnasında ahşapta bir esneme mi oluyor acaba da aynı boydaki uç daha küçük çaplı bir delik açıyor? ben bu durumda biraz ahşap deliğini büyütüyorum, biraz da pimleri kaba kumla zımparalıyorum. böylece epoksi de daha iyi tutunuyor. bu durumun sebebini ve varsa pratik çözüm önerinizi merak ettim. normalde 2-3 pim deliği olan bir kabzada bu iş pek el tutmuyor ama en son yaptığım 12-13 adet 2,5 mm pimi olan kabzada oldukça yıpratıcı olabiliyor :))
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #6 : 14 Şubat 2012, 09:51:08 »
Ertuğrul abi bu güzel anlatım için teşekkürler. fakat bir - iki soru sorayım sana ve diğer ustalara.

- ahşap malzemede pimlerin şişirilmesi gerekli mi? ben pimleri deliklerle arasında çok fazla boşluk kalmayacak şekilde oturttuktan sonra epoksinin donmasını bekliyorum açıkcası. hiç ahşapta pim şişirmedim, ne dersin?

- bıçak profilini 3 mm matkap ucuyla deldik. kabza malzemesini de aynı çapta uç ile aynı deliği referans alarak deldiğimde, metalden rahatça geçen pim, o ahşaptan bir türlü geçmiyor. delme esnasında ahşapta bir esneme mi oluyor acaba da aynı boydaki uç daha küçük çaplı bir delik açıyor? ben bu durumda biraz ahşap deliğini büyütüyorum, biraz da pimleri kaba kumla zımparalıyorum. böylece epoksi de daha iyi tutunuyor. bu durumun sebebini ve varsa pratik çözüm önerinizi merak ettim. normalde 2-3 pim deliği olan bir kabzada bu iş pek el tutmuyor ama en son yaptığım 12-13 adet 2,5 mm pimi olan kabzada oldukça yıpratıcı olabiliyor :))

Ahşapta pimlerin şişirilmesi şart olmasa da, şişirilmiş pim bir miktar daha sağlamlık katıyor. 6 mm ve daha kalın pimleri ben de şişirmiyorum. Ama daha incelerinin şişirilmesinde sanki fayda varmış gibi geliyor (şart değil bu benim uygulama tarzım). Kalın pimlerin epoxy'ye tutunma yüzeyleri daha fazla. Şişirmediğim pimlerde de üçgen eğe ile çentikler açıyorum.

Ahşabın sıkması doğrudur. Matkap deliği terk ettikten sonra ağaç lifleri açılıp sanki deliği daraltıyor. Bu sorunun tek çözümü rayba. Pimler şişirilecekse 1/50 konik rayba, şişirilmeyecekse delik çapında düz rayba çok faydalı.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 14 Şubat 2012, 11:18:30 »
Emin, eğer çakmıyorsan ahşaba pimleri matkaba matkap ucu takarmış gibi tak en hızlıda çalıştır, 220 kum bir zımpara kağıdı ile inek sağarmış gibi iki parmağınla üstten sıkıştırıp aşağı doğru çek. Bikaç kere bunu yapınca pimin rahatlıkla delikten geçtiğini göreceksin. Ben çakılmış pimlerin arada bir yıllar sonra ahşapta çatlağa neden olduğunu gördüğümden hiç çakmam ahşap malzemeye, açıkçası kişisel olarak daha çok güveniyorum pimleri çakılmamış ahşap kabzaya...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #8 : 14 Şubat 2012, 12:53:14 »
bende bir şey söyliyeyim pimlere matkap ucuna takıp düşük devirde 60 kum ile cizidinizmi epoksi kuruduktan sonra birdah cıkmaz :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 14 Şubat 2012, 14:09:16 »
cevaplar için teşekkür ederim. aşağı yukarı aynı çözüm yöntemlerine sahibiz ^-^ . rayba denen aleti hiç bilmiyorum, bir bakayım ona.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #10 : 14 Şubat 2012, 17:23:18 »
Anlatım için teşekkürler Ertuğrul abi.

Emin abi ben genelde pimi matkaba bağlayıp düşük devirde döndürerek deliğe sokuyorum.  :)

Saygılar...

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #11 : 14 Şubat 2012, 22:44:08 »
Çok güzel bir anlatım resimde gördüğüm kadarıyla kordinat tablalı bir matkap veya kalıpcı frezesi var.kabze içersinde delik yerine uzun kanallarda açabilir kabzayı dahada hafif hale getirebilirsin.ayrıba namluya istenirse uzun delik kanalları açılabilir yani tezgah hoşuma gitti.makinacı olunca dikkat çekiyor
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 15 Şubat 2012, 01:24:57 »
Çelik balçak işini bu şekilde çözmenize kendi adıma da çok sevindim :)
Yeni bowie'lerinizi heyecanla bekliyorum :D
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #13 : 15 Şubat 2012, 11:26:21 »
Saygılarımla

Artık geçme çelik balçak da problem değil. Freze geldi.  ;D

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #14 : 15 Şubat 2012, 11:29:09 »
Saygılarımla

Artık geçme çelik balçak da problem değil. Freze geldi.  ;D

hayırlı ve uğurlu olsun  kesenizede bereket olsun  freze almak kolay değil   :2up
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #15 : 17 Şubat 2012, 08:44:37 »
Size artık hayranım diyebilirim...

Ejder

• 152
« Yanıtla #16 : 20 Şubat 2012, 23:31:54 »
Ertugrul Abi, teknik anlatımın gölgesinde kalmış biraz ama bıçağın formu da çok hoş :2up

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #17 : 21 Şubat 2012, 13:19:09 »
Ertugrul Abi, teknik anlatımın gölgesinde kalmış biraz ama bıçağın formu da çok hoş :2up

Aslında bitti sayılır, bugün yarın yayınlarım.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #18 : 21 Şubat 2012, 14:46:09 »

Aslında bitti sayılır, bugün yarın yayınlarım.

bekliyoruz   :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #19 : 22 Şubat 2013, 01:11:20 »
Ertugrul Bey rayba cekmek isin özü rayba cekilmeden pim goruntu olarak ayni ama fonksiyon olarak uyduruk olacaktir bilhassa balcakta .
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2013, 01:14:55 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar