Bıçak Sanatı - Forum

forumun faydaları,bıçak yenileme

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
forumun faydaları,bıçak yenileme
« : 03 Şubat 2012, 21:41:20 »
Forumu dikkatlice takip edip,özellikle daha önce bilmediğim,bilmediğim için ilgilenmediğim konuları pekiştirmek adına(malum biz biraz eski bir nesiliz.ellemeden görmeden tam anlamıyla öğrenemiyoruz. :D)eski bir bıçak üzerinde denemeler yaptım.Gerçi bu kadar ustaca yapılan projeler yanında benimki paylaşmaya değecek bir şey değil ama,iş tecrübelerimin bana öğrettiği gibi size basit,komik gelen konular başka birilerinin ufkunu genişleterek inanamayacağınız noktalara geliyor.
Çalışma konumuz benim izcilik dönemlerinden kalma yaklaşık 25 yıllık, çok kaliteli bir çeliği olmayan,zamanının efsanesi rambo :D  :D bıçaklarından esinlenmiş bir bıçak.

Uploaded with ImageShack.us
Salih Olcay ERGÜN

salolcay

• 145
Ynt: forumun faydaları,bıçak yenileme
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2012, 21:47:18 »
önce bıçağın deri sapını söktüm.

Salih Olcay ERGÜN

salolcay

• 145
« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2012, 22:11:21 »
sonra forumdaki şu konudaki gibi '' http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-%28adim-adim%29/farkli-bir-micarta-yontemi/ '' sarma bir mikarta denedim.kumaş olarak beyaz bir tişört kullandım.Yaparken şunu gördüm,bu tarz bir sap yapacaksanız kumaş daha ince olmalı ve uzunlukları 10-15 cm yi geçmemeli zira sararken ciddi sıkıntı oluyor.Yanınızda mutlaka bir fırça olmalı.genişlikleride 2 cm civarında olmalı.ben 30 cm boyunda 6 cm eninde kullandım.sararken sıkıntılı,sonuç tatminsiz oluyor :)

(polyester reçine kullandım.kobaltı hacı amca koydu.hızlandırıcıyı göz kararı birazda fazla koydum.kabzanın yarısında kalan malzeme jöle kıvamına geldi.biraz daha malzeme hazırladım.bu sefer sanırım hızlandırıcıyı biraz daha fazla kaçırdımki 1 dk içerisinde ciddi anlamda ısınmaya başladı.hızlıca sarıp bantladım.öyle ısındı ki korkup balkona taş üzerine koydum :D :D)
Salih Olcay ERGÜN

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #3 : 03 Şubat 2012, 22:30:40 »
nasıl yapıldığını tam anlayamadım. ama sonucu merak ettim şimdi :)

salolcay

• 145
« Yanıtla #4 : 03 Şubat 2012, 22:33:21 »
Evde şimdilik mengene olmadığından işyerine götürdüm.Daha önce mikarta işlemediğimden gerçeği hakkında bir fikrim yok.Benim yaptığımın sertliği spral taşla işlenemeyecek kadar yumuşaktı.Ağaç törpüsü olmadığından metal eğesiyle şekillendirdim.80-400-1200 zımparayla düzelttim.Düzelttim dediysem sözün gelişi.Zira malzemenin hakkı törpüydü.Fikir vermesi açısından bakırla prinç arası bir sertlikte.Eğe ince geldi.Birazda tezcanlı olduğumdan fazla bir form veremedim.Malzeme kaba olduğundan bant zımparada yoğun kar yağışına sebeb olabilir :D.(Çalışırken ciddi anlamda toz maskesi gerekiyor.)Mengenede biraz sıkıştırdım sağlam görünüyor.   

Salih Olcay ERGÜN

salolcay

• 145
« Yanıtla #5 : 03 Şubat 2012, 22:57:12 »
namlu üzerine uzun zamandır aklımda olan bir işlemi denedim.Deneme amaçlı olduğundan çok uğraşmadım.Zira videodaki amcanın kullandığı aparat Abd de 25 dolar.parası bir yana kargo margo uğraşmadım.Önce küçük silindir zımpara taşla uğraştım.Olmadı :).Artık klasik olan Türk çözümüyle bir civata kafasına 6mm çapında bir sert sünger üzerine 6mm çapında 120 kum zımpara .Oldu mu oldu.Ben işlemi beğendim.Özellikle metal balçaklarda çok güzel olur sanırım.Video da ayrıntılı anlattığından detaya girmedim. http://youtu.be/37mveyw2buI

By salolcay at 2012-02-03

Salih Olcay ERGÜN

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #6 : 03 Şubat 2012, 23:06:03 »
Eliine, emeğine sağlık Salih abi çok güzel olmuş.Mikarta yaparken araya az birşey siyah ve kırmızı kumaşta koysaydın daha güzel olurdu sanki. :)

Saygılar...

salolcay

• 145
« Yanıtla #7 : 03 Şubat 2012, 23:11:34 »
Dediğim gibi olay deneme olunca birde renklendirmeyi deneyeyim dedim.Üzerine beyaz işaretleme kalemiyle birkaç çizgi çektim.Bilmeyenler için özellikle demirciler için üretilen bildiğimiz çıkmaz kalemlerin beyazı.Daksile benziyor.Sirkede 1 saat beklettim.Değişik oldu. :P.. İşaretlediğim yerler hiç etkilenmedi.Desen çalışmalarında kullanılabileceğini düşünüyorum.

Salih Olcay ERGÜN

salolcay

• 145
« Yanıtla #8 : 03 Şubat 2012, 23:15:32 »
Eliine, emeğine sağlık Salih abi çok güzel olmuş.Mikarta yaparken araya az birşey siyah ve kırmızı kumaşta koysaydın daha güzel olurdu sanki. :)

Saygılar...
Haklısın tamamen katılıyorum.Ama dediğim gibi mikarta konusunu ilk duyduğumdan beri bu beyaz pamuklu kumaşı denemeyi çok istiyordum.Ama bir daha böyle bir şey yaparsam beyaz kullanmam.Birde pamuktan presli yapıp deniyeceğim.Ondan sonra denenmiş şeyler yapmak daha mantıklı.
Salih Olcay ERGÜN

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #9 : 03 Şubat 2012, 23:34:31 »
Güzel olmuş eline sağlık birgün bende denemeyi düşünüyorum hiç yapmadım biraz daha inceleyip denemem lazım
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

« Yanıtla #10 : 04 Şubat 2012, 00:40:03 »
Değişik olmuş, uzaktan bakınca bir anda akçaağaç yumrusunu andırıyor. Şu bıçağın altındaki dişleride kesseymişsin çok hayırlı bir iş yapmış olacakmışsın  ;) Kolay gelsin.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 04 Şubat 2012, 00:51:00 »
Güzel toparlamışsın, özellikle mikarta denemesi çok iddalı ilk deneme için ve iyi üstesinden gelmişsin.  :2up Temizlik için "jevel" perdah fikri hoş olmuş, bu tip bir janjanlı bıçağa olmuş da...
Sefa ustaya katıldım ama, o ne öyle kirpi gibi yapmışlar bıçağı  :D

Kipmen Sanat web sitesi

salolcay

• 145
« Yanıtla #12 : 04 Şubat 2012, 19:04:20 »
Değişik olmuş, uzaktan bakınca bir anda akçaağaç yumrusunu andırıyor. Şu bıçağın altındaki dişleride kesseymişsin çok hayırlı bir iş yapmış olacakmışsın  ;) Kolay gelsin.
haklısın sefa hocam.ağzı balçağa kadar devam ettirmek aklıma geldi ama bu bıçağa uğraşmaya değmeyecek.zira çelik olduğundan bile şüpheliyim :))
Güzel toparlamışsın, özellikle mikarta denemesi çok iddalı ilk deneme için ve iyi üstesinden gelmişsin.  :2up Temizlik için "jevel" perdah fikri hoş olmuş, bu tip bir janjanlı bıçağa olmuş da...
Sefa ustaya katıldım ama, o ne öyle kirpi gibi yapmışlar bıçağı  :D

eyvallah.Vallaha bencede.Gençken cazip gelmiş demekki :)gerçi o zamanlar çok seçenekte yoktu.
Salih Olcay ERGÜN

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 04 Şubat 2012, 22:59:42 »
Güzel olmuş sap. Bu bana çok zıt renklerde kumaş kullanmaya göre daha iyi geldi.

Aslında okurken bir an o çentiklerin birazından kurtulduğunuzu düşünmüştüm. Ekteki gibi bir şey bekledim. Yine de yapılan değişiklikler güzellik namına durumu çok iyileştirmiş.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

salolcay

• 145
« Yanıtla #14 : 04 Şubat 2012, 23:47:03 »
Güzel olmuş sap. Bu bana çok zıt renklerde kumaş kullanmaya göre daha iyi geldi.

Aslında okurken bir an o çentiklerin birazından kurtulduğunuzu düşünmüştüm. Ekteki gibi bir şey bekledim. Yine de yapılan değişiklikler güzellik namına durumu çok iyileştirmiş.

Cidden güzel fikir.Bu şekilde düşünmemiştim.Daha çok sefa hocamın dediği gibi ağız kısmını uzatma aklıma gelmişti.Ama dediğim gibi amacım çokta bu bıçağı adam etmek değildi.Daha çok bu tarz sıkıştırmadan mikarta denemek istedim.
 Eve bir mengene daha doğrusu bir tezgah uydurup kendi profilimde çalışmak istiyorum.İşyerinde şahsi işlerle uğraşmak (özel sektörde)pek etik olmuyor.Su verme dışındaki işleri yapabilecek takımlarım mevcut.Müstakil evden apartmana taşınınca ciddi anlamda tezgah sıkıntısı oluyor.
Salih Olcay ERGÜN

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #15 : 05 Şubat 2012, 01:20:09 »
gerçekten hoş bir deneme olmuş, sonuç da gayet güzel....tebrikler... ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #16 : 20 Şubat 2012, 09:53:17 »
eskiyi değerlendirme çok güzel olmuş elinize emeğinize sağlık. birden beni yıllar öncesine götürdünüz rambo filim'inin etkisi ile soluğu kemeraltında avcılar çarşısında almıştım aynı bıçaktan bir tanede ben aldım.fakat ömrünü kısa zamanda tamamladı emekliye ayrıldı hurdaların arasında aliağa'ya gidip küllerinden yeniden doğmuştur belki.
fakat bana çok güzel bir fikir verdiniz yıllardır kullandığım bir av bıçağım var 20 yılın üzeri vardır
kaba saba bilemeler ile bayağı deforme oldu ona yeni bir form verip sonuça bakayım  paylaşılabilecek bir şey olursa ustaların bir gözünü kapatıp uzaktan bakmalarını rica edeyim.
tekrardan elinize emeğinize sağlık

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #17 : 20 Şubat 2012, 23:10:42 »
Mikarta işlemini yaparken bezi dar kesip 2cm gibi sonra iki kat lamine edip rulo haline gtiriseniz sarma işlemi sıkı ve kırışıksız olur , buteknigi biz herzaman jeneratör sargılarında uyguluyoruz çok duzgün yüzey elde edebilirsiniz.
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

salolcay

• 145
« Yanıtla #18 : 20 Şubat 2012, 23:20:58 »
Mikarta işlemini yaparken bezi dar kesip 2cm gibi sonra iki kat lamine edip rulo haline gtiriseniz sarma işlemi sıkı ve kırışıksız olur , buteknigi biz herzaman jeneratör sargılarında uyguluyoruz çok duzgün yüzey elde edebilirsiniz.
teşekkürler.gayet mantıklı.
Salih Olcay ERGÜN