Bıçak Sanatı - Forum

sakarya buluşması..

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Ynt: sakarya buluşması..
« Yanıtla #120 : 14 Şubat 2012, 02:22:57 »
Bu arada söylemeyi unutmuşum, gözlemim şu; eğer hamonu yapıp yağda su verecekseniz, hamon sizin kili uyguladığınız sınırın daha altında çıkıyor ( fotoğrafta görüldüğü gibi) bu nedenle yağda su verirken, kil uygulama sınırını , hamon olmasını istediğiniz hayali çizginin 5-6 mm daha yukarısına çekin derim.
ustam dediklerinize aynen katılıyorum. benimde eklemek istediğim eğer bıçak tam taşlama ise yanıltıcı olabiliyor. yani scandi taşlamaya göre daha yukarıda kalabiliyor. bir scandi birde tam taşlama bir bıçak yapıp aynı kil uygulaması yaptığımızda tam taşlama olan scandiye göre hamon daha yukarıda belirecek düşüncesindeyim.
Aynen Murat, aynı şekilde iç bükey için de geçerli, bütün olay ısıyı absorbe edebilme ve tutabilme miktarı. Yağda daha aşağıda çıkıyor, benim fikrim farklılığın kaynağının biraz da yağın çeliği iyi soğutmasına karşın kili kolay kolay soğutamaması olduğu. Bu yüzden ya kili yüksek ya da ekstra ince tutmak gerekecek suyla aynı bölgede çıkması için. Bir de sanki hiç taşlama yapılmamış düz profilde hamon nasıl çıkar acaba, onu merak ettim, en azından çatlama patlama olayı olmaz. Sonra taşlamayı yaparız soğuk tutaraktan. Bence denemeye değer bir yöntem, en azından ıskarta miktarını azaltırız belki ...
ustam epoksi ile yapmaya çalıştığım hamon denemelerimde çelik üzerine sürdüğüm epoksi miktarını görseniz bundan hamon çıkmaz dersiniz o derece az. ısıyı çok fazla tutabilen bir malzemede değil ama yinede yağda hamon acayip aşağı kayıyor. aslında bu hamon işinde formül üretmek gerektiğini düşünüyorum. düz profile hamon nasıl olur denemek lazım. ama yinede ağız açmak daha iyi olur düşüncesindeyim. suda su vermek içinse bıçağa uygun olarak ağız kalınlığını maksimuma çıkarmak en güzeli olur gibi. suda ilk birkaç saniye hamonu belirliyor diye düşünüyorum. geri kalan kilin suya olan ısı direnci.

« Yanıtla #121 : 14 Şubat 2012, 16:06:13 »
Murat, epoksiyle kilin, hatta her kilin bir başka kille davranışının farklı olacağını düşünüyorum. Hamon dediğimiz şey aslında yüzeyin bir tarafına sürülüp diğer tarafına sürülmeyen bir çeşit geciktiriciden kaynaklı geçiş bölgesi.  Bunu çizgi şeklinde hiç kil kullanmadan da yapabiliriz. O zaman da zaten "su verme hattı" diyoruz, aslında aralarında fark olsada öyle çok önemli bir fark yok.

« Yanıtla #122 : 14 Şubat 2012, 16:10:02 »
Bugün uygun ışık bulunca bıçaktaki hamonun bir kaç fotoğrafını çektim, sadece uygun ışık ve uygun açıyla fotoğraf böyle çıkıyor. Paylaşmak istedim

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #123 : 14 Şubat 2012, 16:42:58 »
ustam diğer resimlerde hamonu çok iyi göremedim fakat bu resimlerde olay bu. başka hiçbirşey denilemeyecek kadar net ve güzel. :2up ustam perdahı nasıl ve kaç kumda bitirdiniz. asit olarak hangisini kullandınız. birde cilayı ne ile yaptığınızı sorabilirmiyim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #124 : 14 Şubat 2012, 16:49:40 »
aaaaa bıcağın ağazında leke var zımparalasak cıkarmı ? :'(
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #125 : 14 Şubat 2012, 16:51:15 »
bu arada 6mm lik w-1 im geldi  >:D bakalım nasıl hamonlar cıkacak  :))
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #126 : 14 Şubat 2012, 17:32:32 »
Sefa hocam hamon gerçekten çok ihtişamlı olmuş... şimdiye kadar gördüklerimin en iyisi bu galiba... ::)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #127 : 14 Şubat 2012, 18:25:31 »
Murat, asit olarak nitrik asit kullandım ( yaklaşık %3 lük) aslına bakarsan 800 kumda bu görüntü zaten çıkıyordu. Burak bir su taşı göndermişti son bitirişi onun kaba yeriyle yapmıştım, sanıyorum oda 800 veya yakın bir şeydir. İnce tarafına sürmedim. cila kullanmadım, bir kil taşı var doğadan, onu kazıyıp kazıyıp asite batırınca onun tozlarıyla ovuşturdum.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #128 : 14 Şubat 2012, 19:49:46 »
Kesinlikle kil taşının tozları süper işe yaramış görünüyor, bu 9 mikronluk AlO tozlara denk gibi görünüyor ustam, harika  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #129 : 14 Şubat 2012, 21:49:47 »
bu forumdaki ustalar hamon olayını aşmış artık bunun üstünede başka olmaz sanırım
süper hamonlar,sigara dumanı gibi yayılan tarzı severdim
ben evet diyorum  :2up

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #130 : 15 Şubat 2012, 02:37:11 »
arkadaşlar çatlayan profilleri direk çöpemi atıyorsunuz yoksa
hangi aşamada olursa olsun geri dönüşüm yapıp yeniden kullanıyormusunuz, performans ve çelik özelliklerinde düşme azalma oluyormu
yani ateşte eritip kor yapıp sıfırdan başlamak oluyormu  :(