Bıçak Sanatı - Forum

sakarya buluşması..

tarpoon

• 4739
Ynt: sakarya buluşması..
« Yanıtla #100 : 11 Şubat 2012, 17:27:53 »
Geçmiş olsun demeyeceğim ustam. Kilin kalınlığını biraz daha arttırıp ağız kalınlığınıda biraz kalın tuttarsan ve kesintili su verirsen bence hiç bir şey olmayacak. Bende bugün eğeden yaptığım bir işe su verdim, hamon denedim bakalım akşama ne çıkacak. Bu arada hamon harbidende müthiş olmuş kısa bir bıçak yapsan nasıl olur acep.

;) ;D    Sefa usta kılın kalınlığını arttırdığım zaman  sırt çok yumuşak kalıyor.  hanı bıraz daha mukavemetlı olmasını istiyorum.  bunda kıl kalınlığı tek tarafta ortalama   2,5mm kadar  ama ayakları değişik yaptım..   kısa bıçaklar yapıcam  ama  kafaya takıldı tanto  ılla yapıcam   diye takıldım kaldım ;)   Hep Burak  usta ıle Senin yüzünden  O:-) :))

Sefa usta   akşama yetişirmi   resimler..?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #101 : 11 Şubat 2012, 17:31:42 »
Murat düz bır hat veya az detayları olan  hamonlar sorun değil  ;)  yağda yapılan işlemlerde  detay suyla yapılanlara oranla sönük kalıyor..
  Burak ustanın bır lafı vardı ne gülmüştüm hani şu japon hokkabazlarının yaptığı ince detayları bulunan hamonları yapmak için uğraşıyorum..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #102 : 11 Şubat 2012, 18:19:24 »
Murat düz bır hat veya az detayları olan  hamonlar sorun değil  ;)  yağda yapılan işlemlerde  detay suyla yapılanlara oranla sönük kalıyor..
  Burak ustanın bır lafı vardı ne gülmüştüm hani şu japon hokkabazlarının yaptığı ince detayları bulunan hamonları yapmak için uğraşıyorum..
ustam sizi anlıyorum. ama bana kalırsa aranan detay tek hamlede soğutularak çıkan hamondadır. hamonun ince detaylarını çıkarmakta zaten başlı başına bir sanat.

« Yanıtla #103 : 11 Şubat 2012, 18:23:23 »
Geçmiş olsun demeyeceğim ustam. Kilin kalınlığını biraz daha arttırıp ağız kalınlığınıda biraz kalın tuttarsan ve kesintili su verirsen bence hiç bir şey olmayacak. Bende bugün eğeden yaptığım bir işe su verdim, hamon denedim bakalım akşama ne çıkacak. Bu arada hamon harbidende müthiş olmuş kısa bir bıçak yapsan nasıl olur acep.

;) ;D    Sefa usta kılın kalınlığını arttırdığım zaman  sırt çok yumuşak kalıyor.  hanı bıraz daha mukavemetlı olmasını istiyorum.  bunda kıl kalınlığı tek tarafta ortalama   2,5mm kadar  ama ayakları değişik yaptım..   kısa bıçaklar yapıcam  ama  kafaya takıldı tanto  ılla yapıcam   diye takıldım kaldım ;)   Hep Burak  usta ıle Senin yüzünden  O:-) :))

Sefa usta   akşama yetişirmi   resimler..?
Akşam uğraşabilirsem çekerim bir iki fotoğraf.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #104 : 11 Şubat 2012, 18:24:16 »
teşekkür ederim Sefa usta  :)

« Yanıtla #105 : 12 Şubat 2012, 00:21:17 »
Taner aceleyle de olsa sonuç aldım sayılır. Üçüncü asit döngüsünde yüzey bu, bence biraz daha uğraşınca iyice belirginleşecek. Bugün sırf deneme amaçlı yağda su verdim bakalım yağda sonuç nasıl olacak diye. Sonuç bence iyi olacak, (hamonun geometrisini bir tarafa bırakacak olursak). Eğe Esaş ın eğelerinden biri, aslında çok daha güzel görünüyor ancak ışığı ayarlayamadım bir türlü. şimdilik durum budur.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #106 : 12 Şubat 2012, 01:13:19 »
çok güzel olmuş    ???  " Maaşallah" diyeyimde  ^-^   ustam herhalde kil ve çelık kombınasyunu tam olunca böyle güzel hamonlar çıkıyor ortaya..

« Yanıtla #107 : 12 Şubat 2012, 01:33:51 »
Haklısın bence, her ikiside önemli, zaten değişkenlerin hepsini denemiş olduk sonuçta. Sağlam tutunan, optimum kalnlıkta bir kil ve W1-W2 veya benzeri çelik, tüm işlem bu kadar gibi görünüyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #108 : 13 Şubat 2012, 13:00:39 »
Yağda da güzel hamon olabileceğine dair güzel bir örnek olmuş, ama ben daha çok geometriye takıldım, abi ne güzel bir taşlama açısıdır o, bayıldım  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #109 : 13 Şubat 2012, 13:10:48 »
Yağda da sonuç bir önceki tantodan daha farklı olmadı ustam, hamon her ikisinde de neredeyse aynı. Bu yağ "Belgin" marka ısıl işlem yağı. Taner sağolsun zamanında alıp göndermişti, sonuçları hep çok güzel oldu. Taşlama açısı tam puukkolardaki gibi oldu harbiden de ama en son kısımda köşede çok küçük bir hata var yine de  ;)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #110 : 13 Şubat 2012, 13:34:04 »
aceleyle de olsa sonuç aldım sayılır

ben bu laf uzerine , bir miktar zaman  herhangi birsey yazamiyorum,  :)
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #111 : 13 Şubat 2012, 14:16:59 »
"Aceleylede olsa sonuç aldım sayılır" derken, Taner merak etmişti durumu, bende merakını gidermek için gerçekten de aceleyle üç kez asit ve parlatma yapmıştım. O bakımdan dedim  :-[

« Yanıtla #112 : 14 Şubat 2012, 00:19:41 »
Bu arada söylemeyi unutmuşum, gözlemim şu; eğer hamonu yapıp yağda su verecekseniz, hamon sizin kili uyguladığınız sınırın daha altında çıkıyor ( fotoğrafta görüldüğü gibi) bu nedenle yağda su verirken, kil uygulama sınırını , hamon olmasını istediğiniz hayali çizginin 5-6 mm daha yukarısına çekin derim.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #113 : 14 Şubat 2012, 00:36:25 »
Bu arada söylemeyi unutmuşum, gözlemim şu; eğer hamonu yapıp yağda su verecekseniz, hamon sizin kili uyguladığınız sınırın daha altında çıkıyor ( fotoğrafta görüldüğü gibi) bu nedenle yağda su verirken, kil uygulama sınırını , hamon olmasını istediğiniz hayali çizginin 5-6 mm daha yukarısına çekin derim.
ustam dediklerinize aynen katılıyorum. benimde eklemek istediğim eğer bıçak tam taşlama ise yanıltıcı olabiliyor. yani scandi taşlamaya göre daha yukarıda kalabiliyor. bir scandi birde tam taşlama bir bıçak yapıp aynı kil uygulaması yaptığımızda tam taşlama olan scandiye göre hamon daha yukarıda belirecek düşüncesindeyim.

« Yanıtla #114 : 14 Şubat 2012, 01:01:47 »
Murat durumu birbirine benzeyen iki bıçakta gözleme şansım oldu. Yakınlarda yaptığım "W2 Tanto" ve bu bıçak temel geometri olarak neredeyse aynı, özdeş olmasalar bile her ikisinde de tam ağız yok. Tantoya suda su vermiştim ve hamon neredeyse tam kil sınırında çıktı, oysa bunda 5mm aşağıda oldu. Bu nedenle diyebilirim ki aynı geometriye sahip bıçaklarda, yağda su verilecekse hamon daha aşağıya kayıyor. Bu konudan başka tartışmalar da çıkar aslında deşelesek, ben biraz deşeledim şimdi ama konusu gelince konuşuruz  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #115 : 14 Şubat 2012, 01:08:36 »
ustam dediklerinize aynen katılıyorum. benimde eklemek istediğim eğer bıçak tam taşlama ise yanıltıcı olabiliyor. yani scandi taşlamaya göre daha yukarıda kalabiliyor. bir scandi birde tam taşlama bir bıçak yapıp aynı kil uygulaması yaptığımızda tam taşlama olan scandiye göre hamon daha yukarıda belirecek düşüncesindeyim.
Aynen Murat, aynı şekilde iç bükey için de geçerli, bütün olay ısıyı absorbe edebilme ve tutabilme miktarı. Yağda daha aşağıda çıkıyor, benim fikrim farklılığın kaynağının biraz da yağın çeliği iyi soğutmasına karşın kili kolay kolay soğutamaması olduğu. Bu yüzden ya kili yüksek ya da ekstra ince tutmak gerekecek suyla aynı bölgede çıkması için. Bir de sanki hiç taşlama yapılmamış düz profilde hamon nasıl çıkar acaba, onu merak ettim, en azından çatlama patlama olayı olmaz. Sonra taşlamayı yaparız soğuk tutaraktan. Bence denemeye değer bir yöntem, en azından ıskarta miktarını azaltırız belki ...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #116 : 14 Şubat 2012, 01:10:53 »
Kili çok kalın tutarsan gayet güzel oluyor   ^-^ ben geçen yıl denemiştim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #117 : 14 Şubat 2012, 01:18:59 »
Ama suda mı?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #118 : 14 Şubat 2012, 01:19:36 »
Suda, 4mm 1075 te tam daldırma, eğede kesintili ( üç kez) .

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #119 : 14 Şubat 2012, 01:33:40 »
Murat durumu birbirine benzeyen iki bıçakta gözleme şansım oldu. Yakınlarda yaptığım "W2 Tanto" ve bu bıçak temel geometri olarak neredeyse aynı, özdeş olmasalar bile her ikisinde de tam ağız yok. Tantoya suda su vermiştim ve hamon neredeyse tam kil sınırında çıktı, oysa bunda 5mm aşağıda oldu. Bu nedenle diyebilirim ki aynı geometriye sahip bıçaklarda, yağda su verilecekse hamon daha aşağıya kayıyor. Bu konudan başka tartışmalar da çıkar aslında deşelesek, ben biraz deşeledim şimdi ama konusu gelince konuşuruz  ;)
ustam amacım tartışma konusu yaratmak değildi açıkcası. suda su verilmiş bıçaktaki hamon neredeyse kil çizgisinde çıkıyor. yağda baya aşağı kayıyor. fakat yağda scandi taşlamalı bıçaklarda hamon daha fazla aşağı kayabiliyor. tam taşlama olanda hamon o kadar aşağı kaymayabiliyor demek istemiştim.