Bıçak Sanatı - Forum

epoksi ile hamon yapmak

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
epoksi ile hamon yapmak
« : 24 Ocak 2012, 01:00:43 »
Sözünü verimiş olduğum epoksi ile hamon yapmını resimli olarak anlatmaya çalışacağım.
Normalize ettiğimiz çeliğe hazırlamış olduğumuz epoksiyi istenilen şekilde yapıştırıyoruz.

Biraz serleşmesini bekledikten sonra ocağa atıp gereken ısı ve süreden sonra su verme işlemini yapıyoruz.

Su verme işleminden sonra 120- 220 kum zımpara ile temizliğini yapıp asitte beklettikten sonra hamonun istenilen şekilde olup olmadığına bakıyoruz. Eğer istediğimiz gibi olmamışsa normalize edip tekrardan aynı işlemleri yapıyoruz.
(Bu deneme sanırım istediğim gibi olmadı. Zımpara işlemini yapmadım. Yarın çıkan hamonu paylaşırım.)

Ynt: epoksi ile hamon yapmak
« Yanıtla #1 : 24 Ocak 2012, 01:04:08 »
Murat hamondaki kullandığın epoksiye verdiğin desende tıpkı Navajo desenlerine benzemiş. Sağol paylaştığın için. Sonucu merakla bekliyoruz.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #2 : 24 Ocak 2012, 01:19:40 »
Ustam bu deseni bir önceki hamon yaptığım tam taşlamalı bıçakta kullanmıştım güzel bir sonuç almıştım. geçenki seferde scandi taşlamalı bıçaklarımda hamon hep aşağı kaymıştı. buda scandi olduğu için epoksiyi olabildiğince az ve ince yapıştırdım. yağda suyunu verdim. sanırım bu seferde yukarıda kaldı. aslında bant zımparada ufak bir temizlik yapıp asite daldırdım. ama enteresan bir tufal tabakası vardı. çok sert ve benek benek. tam hatlarını göremediğim için yarına kaldı. paylaşım için rica ederim ustam bilgilerimizi paylaşmazsak ne önemi var.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2012, 20:40:20 »
Evet biraz zımparadan sonra asit uygulamasını yaptım. sonuç çok kötü çıktı. bu scandi taşlamalı bıçaklarda nedense şansıma hamon çok aşağı kayıyor. yapıştırdığım epokside çok az olmasına rağmen aşağı kayıyor. bu arada net bir çizgide çıkmadı. enteresan bir şey oldu. kömür olarak soba kömürü kullandım acaba bunun çeliğe yan etkisi olmuşmudur.

« Yanıtla #4 : 24 Ocak 2012, 21:32:51 »
taş kömürü ise bir miktar kükürt almıştır.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #5 : 24 Ocak 2012, 21:43:06 »
Murat , bu epoksi denemelerini  dikkatle takip ediyorum , eminim Taner de oyledir , yazmiyorum diye okumuyorum sanma . bu malzemeyle hamon yapmak cok duymadigim birsey sadece , ama sonuclar hic de fena degil bence.  Haberin olsun , kolay gelsin
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #6 : 24 Ocak 2012, 22:55:23 »
taş kömürü ise bir miktar kükürt almıştır.
önemli bir zararı olur mu ustam.
Murat , bu epoksi denemelerini  dikkatle takip ediyorum , eminim Taner de oyledir , yazmiyorum diye okumuyorum sanma . bu malzemeyle hamon yapmak cok duymadigim birsey sadece , ama sonuclar hic de fena degil bence.  Haberin olsun , kolay gelsin
aslında daha güzel işler çıkacak ama şu propan ocağı acilen yapmam lazım. takip etmeniz beni sevindirdi açıkcası. teşekkürler.

« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2012, 23:09:40 »
Kükürt miktarının fazlalığı malzemeyi daha gevrek yapar. Sertleştirmeyi de olumsuz etkiler  :( Aslında çelikte istenmeyen bir elemandır. 

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 24 Ocak 2012, 23:33:16 »
epoksi aslında çabucak yapılabılınecek  pratık bır çözüm olmuş bu işe .  ama   bana göre değil ;)   ben kıl karısımlarını deneme yanılma yoluyla bulmak,  ashi,leri istediğim gibi detaylandırmak,  kısacası o seromonıyı yaşamak istiyorum. ;)    bunda hemen oluyo hiçbirşey anlamam bundan ben ;D  MUratı dıkkatle takıp edıyorum güzel işler çıkartıyor  yakında onunda başına kil belasını sararım ben  :D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #9 : 24 Ocak 2012, 23:56:23 »
epoksi aslında çabucak yapılabılınecek  pratık bır çözüm olmuş bu işe .  ama   bana göre değil ;)   ben kıl karısımlarını deneme yanılma yoluyla bulmak,  ashi,leri istediğim gibi detaylandırmak,  kısacası o seromonıyı yaşamak istiyorum. ;)    bunda hemen oluyo hiçbirşey anlamam bundan ben ;D  MUratı dıkkatle takıp edıyorum güzel işler çıkartıyor  yakında onunda başına kil belasını sararım ben  :D
Taner ustam aslında bakarsan epoksi yöntemi pratik ama bu benimde istediğim bir yöntem değil. işin doğasına uygun görmüyorum ve içime sinmesede yapmak zorunda kalıyorum. buradaki amacım kendi hamonunu yapmak isteyenleri işin içine çekmek. ;D kil işine balıklama dalacağım ama önce şu kömür belasından kurtulup propan ocağını halletmem gerekiyor. elimi kolumu kaldırıpta hala başlayamadım. :(

« Yanıtla #10 : 25 Ocak 2012, 00:03:26 »
Kömürde çalışırken iyice yanmasını bekle, sarı duman çıkışı bitmeden malzemeyi ocağa sokma ve mümkün olduğunca yanmamış kömürlere temastan kaçın derim.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #11 : 25 Ocak 2012, 00:09:08 »
önerileriniz harfiyen uygulayacağım ustam teşekkürler.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #12 : 04 Şubat 2012, 22:11:01 »
bu akşam tekrar su verdim. önce suda 2- 3 sn. bekletip yağda devam ettim. ağızda dalgalanma olduğu için detaylı zımpara yapamadım. şimdilik bu kadar görünüyor.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #13 : 04 Şubat 2012, 22:14:58 »
güzel çıkmış  ama tufal fazlaca olmuş..  bırde namlu burnuna yakın bır ashi  daha ekleseydın keşke  bıraz daha hattı uzatırdın..   elıne sağlık..  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #14 : 04 Şubat 2012, 22:28:44 »
güzel çıkmış  ama tufal fazlaca olmuş..  bırde namlu burnuna yakın bır ashi  daha ekleseydın keşke  bıraz daha hattı uzatırdın..   elıne sağlık..  :)
teşekkür ederim ustam. kömürle çalıştığım için tufal tabakasını engellemem zor. propan sonrası bu sorunu çözeriz sanırım. burun kısmına hamon kaymasın diye eklememiştim. bu seferde biraz geride kaldı. nasip kısmet.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #16 : 05 Şubat 2012, 16:23:27 »
Şu nasıl olur: http://www.metsan-store.com/15-55-EX-THEMP-YAPISTIRICI-MACUN-1500C,PR-494.html
ustam süper bir malzeme.ama  kullanmadan çok net birşey söylemek mümkün değil denemekte fayda var. özelliklerine bakıldığında süper bir sonuç alınabilir diye düşünüyorum.

Erol YURTSEVEN

• *
  • 37
  • Meslek: masa ve sandalye imalatı
  • Yer: BURSA
« Yanıtla #17 : 09 Şubat 2012, 10:22:06 »
asitte bekletiyoruz derken ? nasıl bir asitvene kadar süre beklemesi lazım

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #18 : 09 Şubat 2012, 10:46:30 »
muratcım gayet güzel görünüyor ama iyice bir zımpara ve asit denemesinden sonra bakmak lazım  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #19 : 09 Şubat 2012, 12:16:55 »
asitte bekletiyoruz derken ? nasıl bir asitvene kadar süre beklemesi lazım
Çeliği aşındıran herhangi bir asit kullanılabilir, ama her asit türünün PH seviyesi ve tipi ile ilgili değişkenleri vardır, hatta havanın ısısı bile oldukça önemli bir değişken olabilir. Hamon için veya Damaskus harelerin görünür hale gelmesi için genelde nitrik asit, demir 3 klorür, sitrik asit (limon), asetik asit (sirke) gibi kimyasallar kullanılır. Ancak bunların etkileri çeliğin tipine göre değişkendir, bazı çalışmalarda asetik asit işe yararken bazı durumlarda nitrik asit tercih edilebilir, bu biraz da yapanın tercihine ve zevkine kalmış bişey. Hamon'u ortaya çıkarmak için asit olmasa da olur, zaten sert bölge ile yumuşak bölge farklı şekillerde ve hızda aşınır aşındırıcılar karşısında, eğer düz bir levha ile değil de serbest aşındırıcılarla hamon oluşmuş yüzey aşındırılıyorsa sert yüzey daha zor aşınırken yumuşak bölge daha hızlı aşınma eğilimindedir, ayrıca aşındırıcı malzemenin yüzeyde bıraktığı oyuk ya da çizik farklı derinlikte olacağından yüzeyde ışığın yansımasını farklı yapacaktır çeliğin farklı yumuşaklıkta olan bölgeleri. Asıl Japon perdahında su taşları ve hamonun sert bölgesinde ayrıca yapılan parlatma uygulamaları asitsiz, kimyasalsız da hamon'u oldukça net bir şekilde görünür kılar...

Kipmen Sanat web sitesi