Bıçak Sanatı - Forum

hamon yapımından sonra taşlama yapılmalımı..?

tarpoon

• 4739
evet  benım için bır önemlı sorun daha belırdi. :-\   bazı bıçaklarımda  hamon sonrası yuzeyde resmen adacıklar oluşuyor " şu anda cüzi miktarda"    yapım aşamalarını dahada hızlandırmak için   sertleşmiş profılde  bant zımparada temizlık yapılsa hamon hattına bır zarar verırmıyız.?
forumda bır konuda daha önce böyle bırşeyler yazılmıştı  . hamon yapılmış profıl bant zımparada temızlenınce  desenler sılıkleşiyor denılmıştı yanlış hatırlamıyorsam.

nette hamon  hakkında bulabıldığım her türlü şeyi okurken dıkkatımı çeken  bazı resimlere yakından baktım. su verme işlemi öncesi ağız oldukça kalın bırakılıyor  en azından benım  bıraktığımdan kalın ;)

daha sonra  bant zımpara ıle temızlık yapanlar var.  fazla ısıtmadan profılde  bu şekılde temızlık yapamazmıyız..   zımpara yapmaktan nefret edıyorum hele sertleşmış çelıkte tam evlere şenlık oluyorum ;D    ancak huyum kurusun  tam olarak ıstedığım temızlığı yapmadanda profılı bırakmıyorum.. 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ynt: hamon yapımından sonra taşlama yapılmalımı..?
« Yanıtla #1 : 22 Ocak 2012, 22:34:48 »
Ustam sen söylenenleri boşver, en son W2 tantodaki yüzeyi bant zımparada epeyce temizledim, sık sık soğutarak yapınca sorun filan çıkmıyor, ince işinde yine zımpara kullanırsın ama.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #2 : 22 Ocak 2012, 22:42:07 »
carbon çeliklerinde dikkat etmek lazım  200 dereceye kadar ısıtmakta sorun olmaz ama morartana kadar zımparalanırsa bıcakta bıcaklık kalmaz :)
soğutmak şart .
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #3 : 22 Ocak 2012, 22:54:12 »
Elbette öyle, fazla bastırmadan çalışmak gerekiyor Taner usta zaten biliyordur  ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 22 Ocak 2012, 23:23:12 »
tamamdır  Sefa usta :)  Özgür zaten hiçbir profılı ısıya bağlı renk değişimi olacak kadar  zımparada tutmuyorum.. ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 23 Ocak 2012, 12:08:12 »
Aynen, Taner, meneviş ısısını geçmediği sürece bişeycikler olmaz. Çoğu bıçağımın taşlamasını ısıl işlemden sonra son haline getiririm, zımparanın altında sürekli dolu bir su kovam olduğu sürece şimdiye kadar bir tanesinin bile suyunu kaçırmadım, önemli olan her geçişte bıçağı suya daldırmayı alışkanlık haline getirmek...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #6 : 23 Ocak 2012, 13:11:03 »
su vermeden once duzgun normalize etmissen ( minimum 3 defa ) , degil 200, elle tutulamayacak kadar isitmamissan bir sey olmuyormus ( neden oyle yazmislar anlamadim) . Kendi tecrubelerime gore , tas kullandiginda hamonu her kumda gorerek gidiyorsun , zimparada habire asitleyerek gorebiliyorsun. Ama arada cok fark yokmus gibi . Japonikler sulamadan sonra cayir cayir yuksek devirde tas ya da elmas tekerler kullaniyorlar . Yine de makinede 400 kumu gecmemekte fayda var bence. 400-600 kumda son cizgileri bulmus olman ve agzi da yeterince inceltmis olman lazim. tas-zimpara farki buralardan sonra cikiyor.

not. egeden uyduruktan soyle bir sey yaptim ,ilk firsatta yanindayim ,bekle beni, tas mas bakariz.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #7 : 23 Ocak 2012, 13:13:31 »
su vermeden once duzgun normalize etmissen ( minimum 3 defa ) , degil 200, elle tutulamayacak kadar isitmamissan bir sey olmuyormus ( neden oyle yazmislar anlamadim) . Kendi tecrubelerime gore , tas kullandiginda hamonu her kumda gorerek gidiyorsun , zimparada habire asitleyerek gorebiliyorsun. Ama arada cok fark yokmus gibi . Japonikler sulamadan sonra cayir cayir yuksek devirde tas ya da elmas tekerler kullaniyorlar . Yine de makinede 400 kumu gecmemekte fayda var bence. 400-600 kumda son cizgileri bulmus olman ve agzi da yeterince inceltmis olman lazim. tas-zimpara farki buralardan sonra cikiyor.

not. egeden uyduruktan soyle bir sey yaptim ,ilk firsatta yanindayim ,bekle beni, tas mas bakariz.

yani bu hafta sonu  bu arada elinize sağlık güzel duruyor sırtada taşlama varmıdır.

« Yanıtla #8 : 23 Ocak 2012, 13:46:31 »

Uyduruk buysa  ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 23 Ocak 2012, 14:14:23 »

Uyduruk buysa  ;)

aynen.. ;)   ben bunu bıle yapamadım daha ,
valla gelın  ben buradayım. :)

Aynen, Taner, meneviş ısısını geçmediği sürece bişeycikler olmaz. Çoğu bıçağımın taşlamasını ısıl işlemden sonra son haline getiririm, zımparanın altında sürekli dolu bir su kovam olduğu sürece şimdiye kadar bir tanesinin bile suyunu kaçırmadım, önemli olan her geçişte bıçağı suya daldırmayı alışkanlık haline getirmek...

yavv şimdimi söylenır :(   bende delı gıbı hamon hattına bırşey olmasın dıye  sertleşmış çelıkte zımpara ıle boğuşuyorum   :'( ;D

çok yoğunum atölyeye dahı gıdemedım ellerım kaşınmaya başladı yıne ^-^

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #10 : 23 Ocak 2012, 14:51:23 »
Ozgur'cum ,agzi burnu soyle , bu formun uc kismi  cok dogru degil elle cizip kestim , ama yapmak istiyorsaniz daha adam gibi birseyler cizeyim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #11 : 23 Ocak 2012, 14:56:00 »
Ozgur'cum ,agzi burnu soyle , bu formun uc kismi  cok dogru degil elle cizip kestim , ama yapmak istiyorsaniz daha adam gibi birseyler cizeyim.

ustad bende 5mm 1095 ve 6mm w-1 var  6mm olanın genişlik 4cm uzunluk herhal 50cm civarı ona uyacak birşeyler cizerseniz sevinirim lakin sap kısmının yapımında yardım talep ediyorum  ;D

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #12 : 23 Ocak 2012, 15:11:47 »
6mm w1   sahane olur. Yine de bunun uzunlugu 27 cm.  Boyle bir is icin 5mm 1095 de gayet uygun. 50 cm den anca kilic olur.  Pazar gunune kadar cizerim.

not, kalinlik 5den biraz az (  Taner bunlari vargele sokmus )  genislik , en genis yerinde 3cm filan   
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2012, 15:16:50 Gönderen: circassian »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #13 : 23 Ocak 2012, 15:32:01 »
6mm w1   sahane olur. Yine de bunun uzunlugu 27 cm.  Boyle bir is icin 5mm 1095 de gayet uygun. 50 cm den anca kilic olur.  Pazar gunune kadar cizerim.

not, kalinlik 5den biraz az (  Taner bunlari vargele sokmus )  genislik , en genis yerinde 3cm filan

eyvallah ustadım bana uyar

serdarhavsut

• 391
  • Meslek: Geri dönüşüm
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #14 : 23 Ocak 2012, 22:30:56 »
Benim ilk hamon denememde bir tarafın kili isil işlem esnasında düşmüştü , biraz zimparaladiktan sonra bu bölgede hamon izi hic kalmadı , diğer taraf elle zimparalama yaparken belli oluyordu, sirkeye girince dahada netleşiyordu . Ama bant zimparada iki yuzeyide iyice zimparalayinca hamon falan kalmadı , malzeme d2 idi. Şimdi elimde bi kaç tane eski ege var. Malzemenin ne olduğunu bilmiyorum ama ilk fırsatta yeni bir deneme yapacagım.
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #15 : 23 Ocak 2012, 23:00:54 »
d2 hamon iyapmak icin en iyi secenek sayilmaz Serdar . Ege ( w1 filan yani ) cok daha iyi olabilir , o da  cok istekliysen , elindeki kili denemek istiyorsan , Taner kadar inat ederim diyorsan ancak ... kolay gelsin.  Ilk denemelerinde profille cok ugrasma , sonra cok aglarsin :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 23 Ocak 2012, 23:47:57 »
" Ilk denemelerinde profille cok ugrasma , sonra cok aglarsin :) "   ;)   doğru söylüyor.  özene bezene hazırladığın profılın elınde çatırdamaya başlayınca  hiç iyi olmuyor :)