Bıçak Sanatı - Forum

#33 --- Av bıçağı Bowie

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: #33 --- Av bıçağı Bowie
« Yanıtla #20 : 02 Şubat 2012, 00:49:43 »
ustam elimize sağlık çok hoş olmuş

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #21 : 02 Şubat 2012, 00:58:08 »
Eline sağlık ustam  :2up

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #22 : 02 Şubat 2012, 09:15:14 »
Usta, baktım baktım.. Olsa birşey söyleyeceğim ama gerçekten çok güzel olmuş  ^-^ Özellikle sap formuna bayıldım, tastamam Bowie sapı olmuş, sapın sırtındaki hafifçe hörgüçü çok iyi gözlemişsin, görmedim sanma ;) Namluya zaten diyecek bir şey yok, ellerine kollarına sağlık diyorum.

valla ne yalan söyliyeyim ertuğrul abinin sap bitirşlerine hastayım bede nerdeyse 2 ay oldu bir bowei ye sap yapamadım gizli olanından kafayı yememek elde değil hani gördük çe ben neden beceremiyorum diyorum ama olmuyor işte ne yapalım

ertuğrul ustad ellerin dert görmesin kal sağlıcakla

Aslında gizli kabzada sap konusu en sevmediğim iş. Bıçağın arkasına bir kereste monte edip başlıyorsun oymaya. Bir çeşit heykeltraşlık. Sonunda kesin olarak ne çıkacağını sen de bilmiyorsun. Olmak isterse oluyor, istemezse istediğin kadar zorla.
BU projeye iki adet namlu ile başlamıştım. Eylem'in fikrini benimsedim, bir wenge bir de gül sap yapayım dedim. Gül sap ısrarla olmamaya çalışıyor. İlk önce balçağa zımparayla form verirken balçak ısınıp sap ile birleştiği yerde gül ağacını kararttı. Keyfe keder ama içime sinmedi. Sapı söktüm yeni ağaç taktım. Bu defa da her şey bitip te son zımparayı yaparken kabza delindi, zımpara montaj boşluğunu ortaya çıkardı. Şimdi üçüncü defa sap takmaya çalışacağım. 
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 02 Şubat 2012, 09:55:25 »
Deri ve ahşap sapa zımparayla şekil vermeyin. Ahşapsa törpü ile hatır hutur girişin. Hem daha kontrollü, hem daha tozsuz hem de yanık derdi yok.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #24 : 02 Şubat 2012, 10:03:42 »
Pro. olmak ayrı bir zevk olsa gerek....

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #25 : 02 Şubat 2012, 10:06:52 »
abi çok güzel olmuş ellerine sağlık. gizli sap zor ama her halukarda değil mi ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #26 : 02 Şubat 2012, 10:15:42 »
Deri ve ahşap sapa zımparayla şekil vermeyin. Ahşapsa törpü ile hatır hutur girişin. Hem daha kontrollü, hem daha tozsuz hem de yanık derdi yok.

Olay ahşabı zımparalarken olmadı ki. Balçağın o içbükey kıvrımlarını yaparken oldu. Hem de prinç balçak olmasına rağmen oldu. Paslanmaz çok daha uzun süre zımpara isteyeceğinden paslanmazla çalışmak çok daha zor.

Ben ahşap şekillendiriken bant zımparayı kullanıyorum ama sadece kaba formunu vermek için. O da ancak 24 ya da 40 kum metalde kullanılmamış yeni zımpara ile ve düşük hızlarda 5 m/sn gibi. Zımpara henüz yeniyse yani aşındırıcı parçalar hala köşeliyse çok ta zorlamazsak bir problem çıkmıyor. Kaba form verme işinden sonra sırasıyla törpü, arkasında ahşap çıtaya sarılmış zımpara ve en son el zımparası. Bu finiş işleri zaten ahşabın yüzeyinde kararma oluşmuşsa o ince katmanı kaldırıyor.
Tek dikkat edilecek konu balçak ve pim gibi metalleri zımparayla ısıtmamak. Çünkü metallerin ısısı ahşapta yüzeysel değil derinlemesine yanıklar yapıyor.
İş balçak şekillendirmeye gelince ne yazık ki elektrikli el aletlerinden kaçış yok. Ben dremel ve silindirik zımpara kullanıyorum. Buna rağmen çok uzun zaman alıyor. Yuvarlak eğe ile o balçak formunu vermeye kalkmak, düşünmek bile istemiyorum. İmkansız değil tabii ama derviş sabrı gerek. O yüzden kalın diş silindirik zımpara ile ara vererek çalışıp metal malzemenin soğumasına izin vermek benim için en uygun çözüm.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #27 : 02 Şubat 2012, 10:27:33 »
Ertuğrul, ellerine sağlık, süper görünüyor, diyecek hiçbişey bulamadım  ;D  :2up Buna mexican-loop bir kılıf iyi giderdi...

Eğer kabza montajına güveniyorsanız su geçirmezliğine aynen bıçak şekillendirir gibi kabzayı suya sokarak soğutabilirsiniz, tabii stabilize ahşab ise sorun olmaz ya da sentetik malzeme ile. Ama abartmamak kaydıyla normal ahşap kabzada da pinler veya balçak çok ısınırsa suya daldırın soğusun. Zaten kabza su işkencesine dayanmayacaksa defolu sayılır, bir test olarak da düşünülebilir yani...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #28 : 02 Şubat 2012, 10:49:34 »
Ertuğrul, ellerine sağlık, süper görünüyor, diyecek hiçbişey bulamadım  ;D  :2up Buna mexican-loop bir kılıf iyi giderdi...

Eğer kabza montajına güveniyorsanız su geçirmezliğine aynen bıçak şekillendirir gibi kabzayı suya sokarak soğutabilirsiniz, tabii stabilize ahşab ise sorun olmaz ya da sentetik malzeme ile. Ama abartmamak kaydıyla normal ahşap kabzada da pinler veya balçak çok ısınırsa suya daldırın soğusun. Zaten kabza su işkencesine dayanmayacaksa defolu sayılır, bir test olarak da düşünülebilir yani...

Kabza montajına sonuna kadar güveniyorum. Zira ilk zamanlar gizli kabzayı epoxy ile yapıştırırdım, şimdi pim deliklerini elimle kapatıyorum yukarıdan epoxy döküp (ERA4000) tüm boşluğu dolduruyorum, namlunun sapına da çentikler atıyorum.
Ama benim düşündüğüm ahşap ıslandıktan sonra zımpara yapınca toz değil çamur çıkıyor. Hani sen namlu perdahında son zımparayı su veya yağ ile değil de kuru yapıyorsun ya, yüzeyi inceleyebilmek için, işte onun gibi bir şey.

Ha bu arada Nesrin Usta'dan kılıf konusunda destek almışsın Mexican Loop diye hava atıyorsun. Valla ne yalan söyleyeyim, Nesrin'in kılıflarını gördükçe evliliğim tehlikeye giriyor. Acaba zamanında güzel kılıflar yapabilen bir eş bulamaz mıydım diye kendimi sorgulamaya başladım.  :D  :D  :D
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2012, 11:02:07 Gönderen: Ertarda »

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #29 : 02 Şubat 2012, 11:13:05 »
4 aylık evliyim ve eşim yeni yeni yemek yapıyor.
Şaşılacak şeydir ki hemen hepsini ilk defa yapmasına rağmen birçok iyi restorandan daha iyi bu konuda.Şımarmasın diye yerken belli etmiyorum ama Adanalı bir annenin oğluna bile annesinin yemeklerini aratmıyor.

Bunu neden anlattığıma gelince; bazen tecrübesi yetersiz kişilerin ortaya çıkardığı işlere bakınca şaşırıp kalıyoruz.Sebebi içinse "elinin ayarı çok iyi,eli yatkın veya yetenek" gibi şeyler denir genelde.

Ertuğrul beyin ilerlemesini görünce aklıma geldi.
Tabi ki Sefa hocamın bir arkadaşımıza -ve tabi ki benim gibi yeteneksize de- moral verirken yazdığı ,ama o arkadaşlar zaten benzer işlerin içindeler ve birçoğu okulundan mezun ve teknik olarak metale yatkın demesi gibi,Ertuğrul beyin böyle de bir yatkınlığı olmasına rağmen çok çoook başarılı.(31 nolu kısa bowienin sahibiyim diye söylemiyorum  :D )

Konunun başlangıcını kaçırmıştım,bari şimdi yazayım; model ve örnekler konusunda fikir ve materyal isterseniz görüşelim lütfen Ertuğrul bey.

Tekrar elinize sağlık.
Genco G.

« Yanıtla #30 : 02 Şubat 2012, 11:27:08 »
Mexican-loop ne ola ki  ::)

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #31 : 02 Şubat 2012, 11:37:27 »
Mexican-loop ne ola ki  ::)

Bir kılıf tipi galiba. :)

Saygılar...

« Yanıtla #32 : 02 Şubat 2012, 11:40:56 »
"kılıf takma kılıfı" gibi bir şey mi?

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #33 : 02 Şubat 2012, 11:47:11 »
"kılıf takma kılıfı" gibi bir şey mi?

Sanırım öyle hocam.  ::)

Saygılar...
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2012, 11:51:05 Gönderen: ugurcan_20 »

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #34 : 02 Şubat 2012, 18:01:51 »
Kılıf işi de bitti.

By ertarda at 2012-02-02

Ya da arabanın koltukları yırtılmasın diye böyle de takılabilir.

By ertarda at 2012-02-02

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #35 : 02 Şubat 2012, 18:34:32 »

Ha bu arada Nesrin Usta'dan kılıf konusunda destek almışsın Mexican Loop diye hava atıyorsun. Valla ne yalan söyleyeyim, Nesrin'in kılıflarını gördükçe evliliğim tehlikeye giriyor. Acaba zamanında güzel kılıflar yapabilen bir eş bulamaz mıydım diye kendimi sorgulamaya başladım.  :D  :D  :D

:)) :)) Yok yahu, ne bileyim sadece iyi gider diye şeyettiydim, zaten ben deri işine bulaşmıyorum, nasıldır, zor mudur acaba  >:D

Bu arada aynen Sefa ustam, kılıfın takıldığı bir kılıf şeklinde, bowie'ler için genelde geleneksel tip bu, aynen Uğurcan'ın verdiği örnekler gibi...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #36 : 02 Şubat 2012, 18:35:11 »
Kılıf işini de iyi kotarmışsın be Ertuğrul, kutlarım  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #37 : 06 Şubat 2012, 13:47:06 »
Üçüncü sap denemesinde problem çıkmayınca 34 numara sonunda bitti.
Sap hariç herşeyiyle 33 numaranın ikizi. Yine de özelliklerini yazayım.
Çelik 1.4112
Namlu 155 mm
Tam boy 270 mm
Sap Gül
Balçak Prinç

By ertarda at 2012-02-06

By ertarda at 2012-02-06

By ertarda at 2012-02-06

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #38 : 06 Şubat 2012, 14:47:24 »
Ertuğrul Bey, elinize sağlık yine çok güzel bir bıçak olmuş.

Deri tedariğini İzmir den mi yapıyorsunuz?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #39 : 06 Şubat 2012, 14:50:01 »
Ertuğrul Bey, elinize sağlık yine çok güzel bir bıçak olmuş.

Deri tedariğini İzmir den mi yapıyorsunuz?
Kemeraltı'nda Karatoka diye küçük bir saraç var. Parça deri satıyor. Kılıf çıkacak kadar büyük parçaları seçiyorum.