Bıçak Sanatı - Forum

ilk bıçak denemesi

EMRAH51

  • *
  • 19
  • Meslek: esnaf
  • Yer: niğde
ilk bıçak denemesi
« : 18 Ocak 2012, 23:02:28 »
 ustalar sitede daha cok yenıyım ama yapılan bıçakları görünce dayanamayıp burdan gordugum kadaryla bende bı bıcak yapmayı denemeye basladım. ilk işim celık aramak oldu ilk başlangıc olarak en uygun gordugum ck 67 aramaya ama kıme sordumsa onlarda bana soruyla karsılık verıp  'o ne' diye sordular.
 en sonunda makas çeliği almaya bizim bi demırcı azmı ustamız var ona gittim. 5 mm kalınlığında (en incesi oydu) makas bulup ocakta ıstıp duzelttım. azmı usta ocak ta külün içine gömüp bıkac saat sonra almamı ıstedı (çelik tekrar sertleşmesin diyeymiş).
 celığı alır almaz hemen dukkana gelıp matkapla delmeye başladım.baktım matkapla olmayacak spiralla kesmeye karar verdım. sımdı kaba halıyle profıl bıtmıs sayılır. pek sımetrık olmasada göze cok batmıyor.
  bu noktaya kadar geldım ama sımdı sızlere bı kac soru sormam lazım.
1- su verme ıslemını suylamı yoksa yağlamı yapmam lazım çeliği ne kadar ısıtmam lazım.
2- menevişleme işlemi nedir. benım makas çeliğine yapmam lazım mı?sitede cok aramama ragmen benım anlayabılecegım bısey bulamadım.
3- sap için bagda bahcede bulunabılecek elma dut kıraz vısne kavak armut kayıs seftali cevız vs. gıbı odunlardan hangısını tavsıye edersınız.(bizim burası bahcelıkte bu malzemelerı odunluklardan bulabılırım.)
4- son olarak benım profıl makas celiği halıyle paslanır. burada izlediğim bozkırlı ustanın vıdeosunda ısıtıp ısıtıp sabun suruyodu. oylemı yapmalıyım bende veya baska bı yontem varmıdır.
  sorular bıraz cok kusura bakmayın ama daha cok acemıyım.

Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2012, 23:31:53 »
Emrah öncelikle burayı okumanda yarar var http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/makas-yaylarina-nasil-su-verilmeli/ sap malzemesi olarakta forumu aratırsan veya "fırından yeni çıktı" bölümünü incelersen herkes nelerden sap yapmış genel bir fikrin oluşur. Niğde tarafında ceviz kiraz çoktur, bulursan kurumuş kiraz çok hoş olur. Yüzeye menevişleme işleminin hemen ardından yağ sürmek paslanmayı biraz geçiktirsede tam bir çözüm değil, aynı şekilde yüzeyi karartmada öyle. Arasıra yağlamak en iyi çözüm şimdilik. Kolay gelsin.

EMRAH51

  • *
  • 19
  • Meslek: esnaf
  • Yer: niğde
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #2 : 19 Ocak 2012, 22:02:25 »
sefa abi saolasın lınkı okudum kafamda az bucuk nasıl yapmam gerektığı canlandı. menevişlemenin ne demek oldugunu hala anlamadım. inşallah becerebılırım.
 bunlarda resımlerı gercı yuzeyı bıraz dalgalı oldu ama sap kısmınıda nasıl olsa uzerıne ahsap gelecek dıye zımparalamaya üşendim.

muratkucuk

  • ***
  • 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #3 : 19 Ocak 2012, 23:17:50 »
Elinize sağlık güzel profil çıkartmışsınız. sap deliklerini ısıl işlem öncesi delmeniz işinizi nispeten kolaylaştırır gerçi ben makas çeliğini yumşatmama ( yada ben öyle sandım) rağmen delememiştim. Saydığınız ağaçların kavak hariç hepsi olur zannederim kuru ve stailize edilmiş olması dahada iyi sonuç verir. sap kısmını zımparalamanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin.

 

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #4 : 20 Ocak 2012, 11:09:15 »
Profil güzel, namlunun dibindeki kertiği yuvarlak eğeyle yarım daire haline getirmekte yarar olabilir su verirken çatlatma ihtimalini azaltmak  için.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #5 : 20 Ocak 2012, 12:08:42 »
Emrah iyi gidiyor, Ferhatın söylediğine katılıyorum. Mümkün olduğu kadar keskin köşe bırakma ki zaten tek keskin köşe de Ferhatın dediği yer. Menevişleme için burayı http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/menevisleme-gerginlik-giderme-temperleme/
okumanda yarar var, hatta daha iyisi "metalurji" bölümünü arada sırada açıp okusan daha da iyi. Kolay gelsin.

EMRAH51

  • *
  • 19
  • Meslek: esnaf
  • Yer: niğde
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #6 : 20 Ocak 2012, 18:59:19 »
 yorum ve yardımlarını ıcın tesekkur ederım. bugun su vermeye calıstım ama oldumu bılmıyorum. sobayı yakıp odunlar ıyıce koz olduktan sonra bıcagın sapına bır tel baglayıp kozun ıcıne gomdum turuncuyla sarı arası bı renk aldıktan sonra yanık yagın ıcıne daldırdım. çatlama yamulma olmadı. yalnız yagın ıcıne bıcagı daldırınca yag kaynamaya basladı. yag 4 lt falandı acaba daha fazla bı yagın ıcıne mı sokmak lazımdı yoksa bu sekıldede sertlesmısmıdır.

EMRAH51

  • *
  • 19
  • Meslek: esnaf
  • Yer: niğde
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #7 : 20 Ocak 2012, 19:07:46 »
murat abı sapı zımparalıycam ama yyuzeyi biraz pütürlü(içe doğru küçük çukurlar var) zımpara kaldırmıyor. zaten bugun su verdıkten sonra bıcagın uzeri taşlaşmış yağ tabakası oldu zımparayla onlarıı kaldırmaya ugrastım kalktı ama parmak su topladı.

muratkucuk

  • ***
  • 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #8 : 21 Ocak 2012, 00:37:15 »
Ortaya güzel bir bıçak çıkacağı kesin, sonuçunu bekliyoruz.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #9 : 21 Ocak 2012, 01:24:25 »


Isıl işlem sonrası zımpara yapmadan önce çok güzel bir püf noktası. Bıçağı tufalli, siyah haliyle menevişleyip hidroklorik asitin (tuzruhu) içine atın, akşamdan sabaha orda kalsın. Hiç tufalin kalmadığını ve kolaylıkla zımparalandığını göreceksiniz. Olduğu haliyle zımpara katili olurlar...

Emrah, güzel bıçak olacak umarım. Delikleri deldin mi öncesinde?
Bu arada ısıl işlem öncesi çalışman oldukça titiz görünüyor, kutlarım  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

  • ***
  • 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #10 : 21 Ocak 2012, 02:22:10 »
Harika bir püf noktası Emre Abi. Çok teşekkürler

balıkcı

  • ***
  • 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2012, 17:09:51 »
emrah ılk calışma için fazlasıyla güzel ve titiz olmuş sonunu merakla beklıyoruz
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

EMRAH51

  • *
  • 19
  • Meslek: esnaf
  • Yer: niğde
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #12 : 21 Ocak 2012, 23:07:03 »
ustalar tavsiye ve güzel yorumlar için tesekkurler. valla ufak ufak benımde hosuma gıtmeye basladı. pim olarak fren balatalarını pabuça tutturan alımınyum perçinlerden buldum. kabza olarak da dut agacı kullandım. el testeresiye dut takozu kesereken ınce den kalına dogru kaydırmısım ama takınca hosuma gıttı kalın yerlerı ınceltmedım.
 emre abı pim delıklerını ısılıslem sonrası deldım cam gıbı olmus celık cok zor oldu.daha  tam bıtmemıs bıkac resmı

Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #13 : 21 Ocak 2012, 23:09:29 »
Emrah iyi gidiyor, sapın bu formuda bıçağa yakışmış bence. Yalnız o balçağın deliğini nasıl deldin, bıçak sertleşmedi mi acaba?

Hüseyin Tekinay

  • ***
  • 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #14 : 21 Ocak 2012, 23:22:09 »
Çok yetenekli olduğunu söylemeliyim. Yardımsız böyle ilerlemen çok ümit verici. Tebrikler.
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

ugurcan_20

  • ***
  • 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2012, 00:37:52 »
Emrah abi bencede gayet güzel gidiyor, bende merak ettim nasıl deldin?

Saygılar...

EMRAH51

  • *
  • 19
  • Meslek: esnaf
  • Yer: niğde
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #16 : 22 Ocak 2012, 14:57:13 »
sefa abi delıklerı tezgahlı matkapla deldım ama her delıkte tığı 3-4 defa bilemem gerekti. eger celık sertlesmişse delıklerı delememem mi lazım dı?
 bi sorum daha var tik yagı bulamadım niğde de. bütün satıcılar bezir yağı verelım dedıler. acaba bezir yağı ıle tik yağı aynı sey mi? yat vernığı var elımde o olurmu acaba?

Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #17 : 22 Ocak 2012, 15:09:23 »
Balçağın perçin deliği ve sap pim deliklerinin olduğu kısımlar belki tam sertleşememiştir ama ağzı sertleşmiş olabilir. Normal koşullarda sertleştirdikten sonra sıradan bir matkapla delememen gerekir. İş güzel ilerliyor, balçak ve sapı iyi alıştırmışsın. Bezir yağı tik yağıyla aynı şey değil bildiğim kadarıyla. Dut ağacı kullanmışsın zaten, kantaron yağı çok olur sizin o tarafta eğer varsa dene istersen, kırmızı olduğundan ahşabıda renklendirebilir.

EMRAH51

  • *
  • 19
  • Meslek: esnaf
  • Yer: niğde
Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #18 : 25 Ocak 2012, 20:01:35 »
sefa abı zaten normal matkap degıl kocaman sutunlu matkaapla deldım. sapıda kantaron yagıyla boyadım. bunlarda son halının resımlerı.

Ynt: ilk bıçak denemesi
« Yanıtla #19 : 25 Ocak 2012, 23:47:42 »
Emrah eline sağlık ilk bıçak için çok başarılı oldu. Görünüşe göre yağ işe yaramış  ;)