Bıçak Sanatı - Forum

Malzeme seçimi?

Odeh

• *
  • 8
  • Meslek: İmalat, Ticaret ve Tarım
  • Yer: Kütahya
Malzeme seçimi?
« : 14 Ocak 2012, 18:28:39 »
Aşağıda olası ölçülerini verdiğim kılıç için malzeme önerilerinize ihtiyacım var...

Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılar,

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Malzeme seçimi?
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2012, 20:54:54 »
Ben bir ayrıntıyı hesaplamanızı önereyim. Bunu hesaba katarak boyutları ölçeklemeniz sizi daha mutlu edebilir. O da şu ki en alttaki boyutlarda bile eğer kalınlık çok düşük değilse ağırlık çok fazla çıkacaktır. Belki en alttakinden bile daha kısa yapmayı düşünebilirsiniz.

Çelik olarak uygun kalınlıkta bir levha bulmanız gerekecek. Başlangıç olarak çubuktan dövmeye çalışmayacağınızı düşünüyorum. Bu güne kadar böhler K100 kullanıldığı da oldu, 1060 da 1075 de...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2012, 21:11:19 »
Öncelikle tasarım gerçekten kullanılabilir boyutlarda değil sadece o değil göze de hoş gelmiyor, bu tip tek ağızlı kılıçları biraz incelerseniz tarihsel olarak oldukça ince yapıları vardır ve hafiflik ön plandadır. Geniş palalar ise 40-50 santim boyu aşmazlar genelde. Bu açıdan tasarımı tekrar elden geçirmenizi salık verebilirim.

Bunun dışında dövme tecrübenizin veya bıçak yapımı vs. konusunda deneyiminizin seviyesini bilemediğimden (bir ara Merhaba bölümünde kendinizi tanıtsanız güzel olur, diğer forumdaşlarımız da size göre tavsiyeler verebilir bu sayede), ne gibi teknikler kullanmanızı tavsiye edebileceğimi bilemiyorum. Ancak geniş bir plakadan kesim yapılacaksa bu kavar kavisli bir kılıçta müthiş bir malzeme israfı olacaktır, en azından düz bir lamayı az bir döverek kavislendirmek seçeneği bana en mantıklısı geliyor. Çelik olarak bence CK75 gibi düz karbonlu çelik veya O1 yağ çeliği tavsiye ederim...

Kipmen Sanat web sitesi

Odeh

• *
  • 8
« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2012, 22:05:15 »
Sayın deserteagle, sayın emrekipmen,

İlginiz için teşekkür ederim.
Taslağın elden geçeceği kesinlikle ortaya çıktı. Hesaplama ihtiyacı duymamıştım, hesaplayınca 17-20 kg. gibi rakamlarla karşılaşılaşabileceğimi gördüm, olmaz.

Bu tasarım bana ait değildir. Yaklaşık 7 yıldır internette simge olarak kullandığım bir resimdeki kılıca aittir. Zannediyorum ki bu da sanal bir kılıç... Resimde çekici geliyordu bana, sonunda baştan çıkarttı...

Velhasıl kelam, amaç ve planımı şöyle yaptım. Ağır adımlarla okuyarak, sorarak, araştırarak öğrenebileceklerimi atölyemde düzenleyeceğim küçük bir alanda makul bir çalışma üzerinde denemek, aynı zamanda da buradan alacağım sonuçları asıl projeme uygulamak.

Her çırak gibi -uygulama başında törpülenecek- olan özgüvenim, hayli yüksek :)

Şimdi ölçüleri yeniden düzenleyip, önerdiğiniz 5 farklı malzemenin niteliklerini öğrenmeye çalışacağım.

Dediğim gibi acele etmeye niyetim yok. Öğrenmeye başladıkça sorulacak daha nitelikli sorularım olacaktır, teşekkür ederim.

Saygılarımla,

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 14 Ocak 2012, 22:59:32 »
Çok güzel bir yaklaşım sayın Odeh  :2up kutlarım, dikkatli bir araştırma ve planlı bir yaklaşımla yapılmayacak şey yok.

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 14 Ocak 2012, 23:08:58 »
Eğer bu aletin sapı hayal ürünü değil de ergonomik olarak biçimlendirilmiş bir sap ise bu çizimdeki sap uzunluğuna karşılık gelen büyüklük 13 cm olmalıdır. (Yani en alttaki çizimde 310 olarak görünen büyüklük.)

Orantılı olarak hesaba devam edersek yine an alltaki çizimde 700 olarak görülen kısım 29,3 cm olarak çıkar. 80 olarak görünen ene karşılık olarak da 3,35 cm elde edilir.

Sonuç olarak pala ya da kısa kılıç diyebileceğimiz bir nesne elde ederiz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Odeh

• *
  • 8
« Yanıtla #6 : 14 Ocak 2012, 23:26:01 »
Sanal olduğunu yani ete kemiğe bürünmediğine inandığım nesne şudur:

Üzerinden Autocad de kontür geçerek bir taslak çizdim.
Sonra 1:100 büyüttüm... 880+440mm ölçüsü bu ölçekteki ölçüdür.

Olası menşeini de, hangi kültüre ait olabilir ya da esin kaynağı hangi kültür olabilir ayrıca merak ediyorum.

Yalnızca iki el ile kullanılabilmesi tercihim olacak...

« Son Düzenleme: 14 Ocak 2012, 23:27:36 Gönderen: Odeh »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #7 : 15 Ocak 2012, 02:00:11 »
Bu sanirim gercek tarihte karsiligini bulamayan , fantastik bir form . Elf kilici  filan gibi geldi bana. Ayrica orantilarina bakarsak ,ciddi ciddi , bir kilictan cok buyukce bir hancer olabilecegini dusunuyorum.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 15 Ocak 2012, 07:41:37 »
"sword of strider" google-fu yapınca bi sürü bu tip fantazi kılıcı çizimi ve hatta yapılmış replikası karşımıza çıkıyor. Aslında avrupai pala'nın yani falchionun biraz bozulmuş hali. Strider yani Aragorn'un "yolgezer" sıfatıyla ve gizli ismiyle kolculuk yaptığı dönemde kullandığı idda edilen bir kılıç.

Bakın bir replikası 80 dolara: http://www.ebay.com/itm/20-9-Lord-Rings-Elven-Sword-Strider-NEW-/180555950264

Halbu ki "elven sword" google-fu yapıldığında daha güzel tasarımlarla karşılaşılıyor  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 15 Ocak 2012, 11:19:46 »
Boyutlarda biraz şaşırmışım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Odeh

• *
  • 8
« Yanıtla #10 : 15 Ocak 2012, 17:45:46 »
Emre Bey,

Teşekkürler... Hayali bir nesne olduğunu kestiriyordum ama fantastik bir hikayenin elemanı olduğunu kestiremezdim...
Bu aşamada 54x6 cm gibi taslak bir ölçü ve sonucunu da görmüş oldum böylece.
Tasarım ile satıştaki ürün arasında birtakım farklar olması doğal.
İşçiliğinin güç ve bilgi gerektiren bir kıvrımın olması... İyi bir planlama gerektiren ve dalgalı bir hat üzerinden talaş kaldırılması (bu bölgenin adını bulamadım)... Namlu ucunun üstünde daralan bir açıyla talaş kaldırılması bence can alıcı noktalar.
1 adet için emeğe ve riske değeceni düşündüğüm noktalar.

Ticari olarak üretilmiş ise işçiliğinin daha sınırlı olması gayet doğal.
Sade ve güzel bir görüntüye sahip 80$ lık bu ürün.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 19 Ocak 2012, 08:56:10 »
Namık Kemal
Instagram'da ben