Bıçak Sanatı - Forum

6136 Sayili Kanun ile Yasakli Bicaklar

OnurTarikci

• *
  • 16
  • Onur TARIKÇI
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Antalya
6136 Sayili Kanun ile Yasakli Bicaklar
« : 12 Ocak 2012, 10:52:44 »
Bu bicaklarla ilgili gorsel varmi elinizde? Varsa paylasirmisiniz?
Tesekkurler simdiden.

tarpoon

• 4739
Ynt: 6136 Sayili Kanun ile Yasakli Bicaklar
« Yanıtla #1 : 12 Ocak 2012, 11:53:02 »
6136 nolu kanunu ıyıce okursan  hangı tur bıçaklardan bahsettıklerını anlıyabılırsın.  ayrıca kama gıbı nette aratıp bulabılırsın.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

OnurTarikci

• *
  • 16
  • Onur TARIKÇI
« Yanıtla #2 : 12 Ocak 2012, 12:55:05 »
Bıçaklar hakkında bilgim fazla iyi olmadığı için anlayamıyorum pek, daha doğrusu bir kısmını anlayabiliyorum. O yüzden istemiştim aslında resimleri. Genede teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2012, 12:56:57 Gönderen: OnurTarikci »

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
« Yanıtla #3 : 12 Ocak 2012, 13:42:28 »
Madde 4 - (Değişik madde: 12/06/1979 - 2249/5. md.)

Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.

Madde 14 - ( Maddenin tamamı 8.2.2008 T. 5728 sk. değ.)

Her kim, bu Kanun hükümlerine aykırı olarak 4 üncü maddede yazılı olan bıçak veya başkaca aletler yahut benzerlerini ülkeye sokar, sokmaya kalkışır veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder veya bunları ülkede yapar veya bir yerden diğer bir yere taşır veya yollar veya taşımaya aracılık ederse iki yıldan beş yıla kadar hapis ve ikiyüz günden az olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır. Suç konusu bıçak ve aletlerin niteliği veya sayı olarak azlığı halinde verilecek ceza yarısına kadar indirilir.

kanun metninden alıntıdır...
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 12 Ocak 2012, 14:09:10 »
Mutfakta kullanılabilecek boyutlarda (tahminen maks 20-25 cm) bıçaklar iki keskin  ağzı olmamak şartıyla serbest. Serbest derken taşıması değil alıp, satıp üretmesi serbest. Çakılar sustalı olmamak şartıyla serbest. Boyu, açma  mekanizması, ağız sayısı, oluğu ve adeti gibi kısıtlamalar yüzünden geri kalan ne varsa yasak.  Bu yasağa takılanların sadece isminin söylenmesi, hayal etmesi ve videolarda izlenmesi serbest.

memetcan

• 67
  • Meslek: iş makinası oparetörü
  • Yer: bergama
« Yanıtla #5 : 12 Ocak 2012, 14:31:37 »
Arkadaşlar kendinizi kandırmayın. Ben dandik bir cakıdan 10 ay ceza aldım.3600 paraya cevrildi. Tamamen bıçağı veya cakıyı inceleyen bilirkişinin insafına kalmış.
İntikam soğuk yenince güzel olan bir mezedir.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #6 : 12 Ocak 2012, 15:06:53 »
 Kendimizi kandırmıyoruz yasak kapsamına girmeyenler için bakın ne yazmışım.
Serbest derken taşıması değil alıp, satıp üretmesi serbest.

Sizin durumunuzu bilmiyorum ama üzerimde bıçakla yakalanırsam ceza almam normal değil mi ? Eğer yakalandığım normal bir ekmek bıçağıysa ve bilemeye götürüyorum, ya da lokantacıyım bilemeye götürüyorum vs gibi bir açıklamam yoksa yine ceza alırım bu da normal bence. Eğer çakıysa o an kolluk kuvvetinin insafına kalmış işlem yapıp yapmamak ama işlem yaparsa bu sefer savcının insafına kalmış. Sonuçta üzerimde kesici alet taşıyorsam bana ceza kesmeleri tamamen kanuni dayanaklara sahip. Haksızmıyım ?

Ben hobilerim gereği sayısını hatırlayamayacağım  kadar çok kez silah ve bıçak üzerimdeyken kolluk kuvvetleriyle karşılaşmışımdır. Tatlı dille kanunları bildiğimi ve ruhsat vs ile durumumun uygun olduğunu belli ederek, niyetimin sadece ava/kampa gitmek olduğunu açıklıyorum. Silah varken bıçakla ilgilenmiyorlar bile zaten. Atış federasyonu sporcu kimlik kartım da olduğundan sıkıntı çıkmıyor. EDC olarak yanımda bıçak yerine  multitool taşıyorum ve  henüz “bu ne”  diyen polis çıkmadı karşıma. İnşallah da böyle gider bu durum.
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2012, 15:09:54 Gönderen: XauPau »

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #7 : 12 Ocak 2012, 16:05:07 »
Madde 15 - (Değişik madde: 12/06/1979 - 2249/10 md.)

( 8.2.2008 T. 5728 sk. değ.) Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak 4 üncü maddede yazılı olan bıçak veya diğer aletleri veya benzerlerini satanlar, satmaya aracılık edenler, satın alanlar, taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis ve yirmibeş günden az olmamak üzere adlî para cezasına hükmolunur.(Sulh Ceza)

15. maddeyi unutmuşum...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 12 Ocak 2012, 16:40:47 »
Arkadaşlar, bi sürü yasa vs. sıralanabilir burada, hepsi de korkutucu görünümde. Yasaların asli amacı pratik hayatı düzenlemek. Bu yüzden yasadan benim anladığım, kötü niyetli olan, saldırı amaçlı kullanılabilecek karakterli bıçakların yapımı ve tüketimi yasak. Bunun dışındaki genel kullanım amaçlı bıçakların hepsi serbesttir, kullanılması ve satılması dahil. Ancak hangi tür bıçağın hangi amaçla kullanılacağını kimse bilemez, kahin olması gerekir yasa koruyucunun. Bu nedenle asıl olan niyet ve yaklaşımdır. Kalabalık bir yerde veya hava alanı, stadyum vs. gibi bi yere ufaklığı önemli değil, bir bıçakla girmek sorun yaratabilir tabii. Yasayı tam olarak kimse aynen uygulayamaz, yoksa tüm yaşam büyük sekteye uğrardı, bıçak insanın günlük hayatının önemli bir parçasıdır sonuçta. Bu yüzden gereksiz yere kimse kimseyi korkutmasın, hep dediğim gibi asıl olan niyet ve sağduyudur...
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2012, 16:42:21 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #9 : 12 Ocak 2012, 17:34:41 »
forumdaki kimsenen "kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı vs" yapmaya çalışmadığını düşünüyorum.

bu tip alet edavatın yapımı, satımı ve taşınmasının yasak edilmesinin ana sebebi sırf saldırıda kullanılmak amacıyla yapılması ya da sustalı çakıda olduğu gibi kötüniyetli bir avantaj sağlamasıdır. ( susta mekanizmasını kastediyorum)

kimseyi korkutmak yada ikaz etmek gibi bir niyetim yok ancak; doğruları da söylemek gerektiğini düşünüyorum.
Emre  ustanın da söylediği gibi bir mutfak bıçağının, edc nin, oluksuz olmak kaydıyla bir av bıçağının kimseye zararı olmadığı gibi yapımında satın alınmasında suç unsuru da yoktur.
ancak kanunla yasak edilen bir aleti taşıdığımız ya da imal ettiğimiz takdirde, hukuki bir sorun olduğunda -sizi temin ederim-kimse niyetimize bakmaz. 6136 sayılı kanunda düzenlenen suçlar şekli suçlardır, yani kanunda düzenlenen husus gerçekleşmişse suç ta oluşmuştur. dava açıldığı takdirde hakimin tek yapacağı ( taşıma, imal, satış yada satın alma konusunda şüphe yoksa) aletin yada bıçağın 6136 sayılı kanunun 4. maddesinde belirtilen alet yada bıçaklardan olup olmadığı konusunda adli tıpa inceleme yaptırtmaktır. hakim bunu bilemez. teknik bir konu olduğundan adli tıpa bilirkişi incelemesi yaptırmak zorundadır.   

işin özeti budur.

gelgelelim biz tabiki işimize bakacağız, severek ilgilendiğimiz hobimizi geliştireceğiz. ancak bu işleri yaparken de işin hukuki boyutunu tamamen bir tarafa atmamalıyız.

sevgiler, saygılar...

not: bu konuya ilişkin daha önce bir konu açmıştım.  ancak o zaman kendimi tam olarak ifade edemediğimden, yazdıklarım yanlış anlaşılmış ve konu silinmişti. ( silinme kararını hala aynen destekliyorum.) inşallah bu sefer dah açık ifade edebilmişimdir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #10 : 12 Ocak 2012, 17:42:34 »
Yani sağduyulu olalım, kötü niyetimiz olmasın yeter anladığım kadarıyla işin özü  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #11 : 12 Ocak 2012, 18:07:30 »
Yani sağduyulu olalım, kötü niyetimiz olmasın yeter anladığım kadarıyla işin özü  ;)

budur emre hocam  ;)

OnurTarikci

• *
  • 16
  • Onur TARIKÇI
« Yanıtla #12 : 12 Ocak 2012, 21:35:19 »
Peki yasalara göre kriss tipli bıçaklar, çift ağızlı bıçaklar ve usturaların temini yasakmıdır? Anlayamadım okuyup görsellerden araştırarak daha doğrusu emin olamadım. Teşekkür ederim cevaplarınız için bu arada.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 13 Ocak 2012, 07:12:35 »
görsel paylaşım istemişsin ama bunda sınır yokki,yani çıktıkça çıkar

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #14 : 13 Ocak 2012, 08:41:39 »

İş yasalara kalsa idi....

ŞAPKA İKTİSASI HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası: 671

Kabul Tarihi: 25/11/1925

Yayımladığı Resmi Gazete Tarihi: 28/11/1925

Yayımladığı Resmi Gazete Sayısı: 230

Madde 1 - Türkiye Büyük Millet Meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.Türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder.

Madde 2 - İşbu kanun tarihi neşrinden itibaren meriyülicradır.

Madde 3 - İşbu kanun Büyük Millet Meclisi ve İcra Vekilleri Heyeti taraflarından icra olunur.

Şahsım adına 6136 nolu kanunu yerinde buluyorum. Üzerimde namlu uzunluğu en fazla 8 cm lik  elle açılan bıçaktan başka bıçak taşımam. Çünkü insanoğlu gözünü karartmayı görsün elinde ne varsa düşünmeden kullanabiliyor.

Bu site üyelerinin %98'i sanatsal görüşe ve kaygıya sahip insanlar. Üretim ve öğrenme amaçları da bu doğrultuda. Alirıza nın dışında hiç kimsenin yanında bir kukri ile  sosyal alanlarda dolaşacağını zannetmiyorum. Dolaşanın da niyeti bozuktur zaten.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #15 : 13 Ocak 2012, 09:06:13 »
bence yanlış ;)  Aliye kukrıyı yapalım bu seferde av bıçağı dıye tutturacak yanı bır nevı ego tatmını olarak düşünüyorum. yanında taşımayacak kadar akıllı bence ;D

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #16 : 13 Ocak 2012, 10:02:41 »
Gücünü tanrıdan alan kutsal sayılan devletlerin ortak yanlarından biridir kanuna ve insana aykırı kanunlar.

Önce baskılarla beraber çok ağır şartlı,kendisinin de uymayacağı (Şapka kanunu güzel örnek) baskıcı kanunlar koyar,sonra işine geldiğinde ve zaman zaman bunları gevşeterek vatandaşından hayır duası alır.

Ama o kanun her zaman tepenizde Demoklesin kılıcı gibi sallanmaya devam eder.Kızdırma beni kanunu uygularım haa diye aba altından sopa gösterir.

6136 nın yönetmeliğinde üstte taşınmasıyla ilgili olarak;kolayca kullanılmayacak olması (çanta kutu içinde-sarılı-kapalı ) gibi durumlarda suç unsuru olmadığı da belirtilmekte.

Öncelikle gözden kaçan en büyük detay; bizim bu eşyalara yaralayıcı silah olarak değil sanat eseri,hobi ya da kolleksiyon eseri olarak bakmamızdır.

Bu yüzden geçen hafta bir başlık açıp sorduğum gibi hobi-kolleksiyon eşyası olan bıçakların hangi yasal prosedüre sığınarak bulundurmamız ve üretmemiz gerektiğini bulmalıyız.
Başlık: http://www.bicaksanati.com/forum/degisiklikler-yeni-fikirler/koleksiyonerlik-belgesi/msg48709/#msg48709
Genco G.

halastoy

• *
  • 3
  • Meslek: memur
  • Yer: İstanbul (avr)
« Yanıtla #17 : 13 Ocak 2012, 11:58:58 »
Arkadaşlar 6136 sayılı kanunun kapsamında kalan bıçaklar konusunda çeşitli ihtilaflar olmakla birlikte size temel nitelikleri özetleyeyim.

1-Otomatik yada benzeri sistemler. (namlunun otomatik açılması ve sapa sabitlenmesi)
2-Çift ağız
3-Oluk
4-Kısmen de fiziki ebatlar. (kılıç ve pala sınıfına kaymamalı)

bu nitelikler yoksa çok problem yaşamazsınız.
bunun dışında genel değerlendirmeler yanıltıcı olur... özellikle konu olan bıçağın yada aletin değerlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır. Burada amaç sizleri korumaktır. Terör suçlarına karışanlar dahi affa uğrarlar ama 6136 sayılı kanuna muhalefetten alacağınız cezalar sürekli sicilinizde kalır.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #18 : 29 Ocak 2014, 11:05:38 »
sayın ustalar
az önce çarşıda dolaşırken,tam işlek caddeye bakan ve internettede üst sırada adı olan bir av bayisi...cama 100 çeşit kurusıkı tabanca koymuş,adamlar kuralcı belgesiz iş yapmıyorlar
ok yay koymuşlar...buraya kadar tamam..ama bugün bir baktım 3 tane katana koymuşlar,uyduruk olandan değil bildiğimiz düzgün çelikle yapılmış katana...süs amaçlıdır orası kesin,keskin değildir,vitrinden baktım
yani kesici değilse çeliği iyi kalınlıkta olsada demekki sorun olmuyor,bayiye girip çıkan polislerde oluyordu,o halde şu 6136 yı çokda takmaya gerek yok,yani kesici olmadımı demekki sorun çıkarmıyor
onu demeye çalışıyorum,adamlar vitrine koyup satıyorsa ve kesici değilse,genelde kime sorsam keskin değil diyorlardı,o halde elinizdekileri körelttinizmi sorun kalmaz( köreltme konusuna bir ara takılmıştım,bugün onaylanmış oldu)
rahat olmak lazımmış  :2up  8)
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2014, 11:07:38 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #19 : 16 Ocak 2015, 02:44:47 »
acun yetenek yarışmasında kaç kişi çıktı,elinde nunchaku salladı durdu,onu izleyen birsürü yasa koruyucular var,bir şey demediler,deselerdi zaten acun sonraki programlarda çıkarmazdı,böyle şeyleri örnek gösterince,zaten yasalarda yerinden oynamaya başlıyor  8)
yasa koruyucuya acunu örnek verince,bu sefer diyorlarki adam haklı.daha önce buna müsama gösterilmiş,bu adama dicek birşey yok diyor