Bıçak Sanatı - Forum

2012 nin ilk mutfak bıçağı...

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
2012 nin ilk mutfak bıçağı...
« : 10 Ocak 2012, 12:46:07 »
Sonunda zor da olsa bir bıçak daha bitire bildim.
Çelik: Arbaları askıya alma cihazının içindeki yay çeliği.
Sap: Ceviz japon ile kaplı
Su da su verildi.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: 2012 nin ilk mutfak bıçağı...
« Yanıtla #1 : 10 Ocak 2012, 12:49:10 »
Eline emeğine sağlık Hakan abi güzel gözüküyor.Et kalınlığı kaç mm?

Saygılar...

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #2 : 10 Ocak 2012, 13:07:36 »
Harika ellerine sağlık...
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 10 Ocak 2012, 13:49:21 »
eline saglik Hakan , ince pinler de cok sik durmus.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 10 Ocak 2012, 13:56:19 »
Eline sağlık, güzel bıçak,

yanlız pinleri çakarken ya da matkapla delerken, pin etrafında ahşabı zedelememeye biraz daha dikkat..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #5 : 10 Ocak 2012, 14:07:25 »
Zımpara yaban ellerine sağlık usta. Ben bıçağına bir nazar boncuğu takayım ve bıçak-kabza arası çok ince olmuş, mukavemetli olmayabilir diyorum.

Ustam kızmayın bana ama hükümet gibi "yaptım oldu"  üslubunda ki sunumlardan şahsım adına hoşlanmıyorum. Hoşlanmıyorum belki çapını aşan bir tanımlama oluyor ama yağsız salata gibi geliyor bana. Benim gibi meraklılar ve acemilerin öğrenmesi açısından aşama aşama anlatırsanız çok memnun olurum.

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #6 : 10 Ocak 2012, 14:30:40 »
Hakan eline sağlık, güzel bıçak olmuş  :2up :2up :2up

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #7 : 10 Ocak 2012, 15:38:51 »
Zımpara yaban ellerine sağlık usta. Ben bıçağına bir nazar boncuğu takayım ve bıçak-kabza arası çok ince olmuş, mukavemetli olmayabilir diyorum.

Ustam kızmayın bana ama hükümet gibi "yaptım oldu"  üslubunda ki sunumlardan şahsım adına hoşlanmıyorum. Hoşlanmıyorum belki çapını aşan bir tanımlama oluyor ama yağsız salata gibi geliyor bana. Benim gibi meraklılar ve acemilerin öğrenmesi açısından aşama aşama anlatırsanız çok memnun olurum.

aynen katılıyorum

mutfak bıçaklarının sadece resimlerini görmek için aşağıdaki linke bakabilkiriz..

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&rlz=1G1TSEGCTRTR352&q=kitchen%20knives&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=wj8MT9mmJJCyhAeh9YC5BA&biw=1402&bih=700&sei=yT8MT6XoCaSj4gSIx_36BQ

haaaa. nasıl yapabileceğimizi konuşmak için de foruma üye olur burada paylaşırız elbette...
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2012, 15:42:31 Gönderen: mehmet kişisi »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

« Yanıtla #8 : 10 Ocak 2012, 16:34:31 »
Mutfak bıçağı olsun diğer bıçaklar olsun defalarca nasıl yapıldığı anlatılmıştır, araştırılsa aşama aşama yapılmış işler bile vardır. Hatta araştırılırsa internette buradakinden çok daha detaylı yapım videoları bulunabilir, hattta hatta burada yazıp çizdiğimiz her şey için de bu geçerli. Kendi adıma söylemem gerekirse, her işi yaparken fotoğraflayıp aşama aşama anlatmak sanırım beni bunaltırdı..
Hakan verdiğin emekler için eline sağlık. Yüzey işçiliğinde kolaya kaçıp detaya hiç inmemişsin, bıçağın formu güzel olmuş, sapın formu da öyle. Ancak sapla bıçağın birleşme yeri ( alt taraf) kavisli olsaydı bu hem kullanırken kolay olur eli rahatsız etmezdi hemde görünüşü daha güzel yapardı. Hala da düzeltilebilir.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
« Yanıtla #9 : 10 Ocak 2012, 16:58:31 »
Form itibariyle çok güzel gözüküyor. Sefa Ustanın belirttiği  işaret parmak oyuğu bence mutlaka düzeltilmeli. Çünkü kullanırken rahatsız edecektir. Yüzey işçiliği ise biraz keyfe kalmış bir durum. Yapılırsa hem göresellik hem de hijyen açısından faydalı olur elbette.

Kabzanın sol tarafındaki pim delikleri için de kullandığınız ahşabın tozuyla japon karışımı uygularsanız orada kalacak su damlalarının ahşaba çalıştırmasını engellersiniz. Ahşabı delerken işin sonuna doğru daha az baskı daha yüksek hız gerekiyor. Delinecek malzemenin altına koyulan sert bir destek çok daha iyi iş çıkmasını sağlıyor. Saygılar
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2012, 17:03:22 Gönderen: XauPau »

damascus

• 1467
« Yanıtla #10 : 10 Ocak 2012, 17:07:02 »
Eline emeğine sağlık Hakan abi güzel gözüküyor.Et kalınlığı kaç mm?

Saygılar...

2mm et kalınlığı...Herkeze Teşekkürederim. Parmağımı çok rahatsız etmiyor artık nasır olduğu için ama biraz kavis verebilirim. Ahşabı delerken biraz kaçırdım haklısınız. Yüzeyi çok zımparalayım inceltmek istmedim.... ^-^ ^-^
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2012, 17:10:07 Gönderen: damascus »

damascus

• 1467
« Yanıtla #11 : 10 Ocak 2012, 17:11:17 »
Form itibariyle çok güzel gözüküyor. Sefa Ustanın belirttiği  işaret parmak oyuğu bence mutlaka düzeltilmeli. Çünkü kullanırken rahatsız edecektir. Yüzey işçiliği ise biraz keyfe kalmış bir durum. Yapılırsa hem göresellik hem de hijyen açısından faydalı olur elbette.

Kabzanın sol tarafındaki pim delikleri için de kullandığınız ahşabın tozuyla japon karışımı uygularsanız orada kalacak su damlalarının ahşaba çalıştırmasını engellersiniz. Ahşabı delerken işin sonuna doğru daha az baskı daha yüksek hız gerekiyor. Delinecek malzemenin altına koyulan sert bir destek çok daha iyi iş çıkmasını sağlıyor. Saygılar

Japonla kapladım ama şefaf olduğu için boş gözükmüş yoksa dolu içi...

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
« Yanıtla #12 : 10 Ocak 2012, 17:19:05 »
Hımmm keşke aynı ahşabın tozuyla doldurduktan sonra üstüne japon damlatsaydınız. O zaman izi bile kalmıyor. Aslında küçük bir iğneyle kazıyıp tekrar yapılabilir de.

Sadece bir fikir. Yoksa bu haliyle de çok güzel. Bir şey sormak istiyorum bu yay çeliği düz halde mi oluyor(sizin kullandığınız) Yoksa araba makası gibi eğri de ısıl işlem haricinde ne yaptınız da düzeldi ?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #13 : 10 Ocak 2012, 17:57:19 »
Sefa Ustam bu site başta olmak üzere bıçak yapımı ile ilgili nette istediğimiz kadar  görsel mevcuttur. Sözlerimde ki amacım bu görselleri çöplüğe dönüştürmek değil. Ben, her yapılan yeni bıçakta ,bıçak ustasının yeni bir şeyler öğrendiğine, bilgisini ve deneyimini harmanlayarak yeni şeyler ürettiğine inanırım. Siz ustalarımız kadar temel bilgilere hakim ve sahip olamadığımız için ben bu yeni bilgilerin paylaşılmasını isterim.

Geçen hafta emrekipmen ustamdan kabzeyi düzeltmek için düz zemine zımpara koyup ahşabı üzerinde gezdirerek eğriliği düzeltebileceğimi, bu gün Taner ustamdan ısıl işlem sonrası bıçakta oluşabilecek bir yamulmanın nasıl düzeltilebileceğini öğrendim. Ustalarımız için çok basit olan bu gibi detaylar bizim gibi başlangıçta olanlar için benim için büyük bir bilgidir.

Bunun yanı sıra yeni bıçağın sunumu içerisinde verilecek teknik bilgiler soru kirliliğinin de önüne geçebilir.

Hakan ustam  bıçağını gölgelemeye değil; bıçağının gölgesinde düşüncelerimi söylemeye çalışıyorum. Umarım niyetim anlaşılmıştır. Saygılarımla..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #14 : 10 Ocak 2012, 18:01:23 »
Emeğinize salık. Aslında kabza değişik bir formda olmuş biraz daha revize edilmesi durumunda estetik ve kullanım olarak çok daha iyi hale gelecektir.
Bu arada Sefa hocamın söylediklerine katılıyorum. Benim gibi yeni başlayanlar için eserlerin yayınlanması ve eksik yönlerin eleştirilmesi çok motive edici oluyor. Ancak yeni bir yöntem yada farklı bir uygulama geliştirildiğinde ayrıntılı paylaşılması çok yararlı olur. Bu konuda Emre bey, Ertuğrul Bey ve Sefa Hocanın yayınlarının bizlere çok şey kattığına inanıyorum.
Syg.

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #15 : 10 Ocak 2012, 18:58:54 »
eline sağlık sap çok ergonomik olmuş

güzel yemeklere imza atarsın artık bunla  ;)
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

karadağlı

• **
  • 152
  • Meslek: mekanik-kaynak-montaj
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #16 : 10 Ocak 2012, 20:17:41 »
elinize sağlık :)
KULDAN KULA ZARAR GELMEZ HAK ZARAR YAZMADIKÇA.HAK KULA ZARAR YAZMAZ KUL AZMADIKÇA.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #17 : 10 Ocak 2012, 20:27:01 »
Elinize sağlık Hakan Bey. Ergonomi konusunda çekinmeyin, o kabzanın daha çok et kalınlığı var, rahat rahat inceltebilir, bol bol zımparalayabilirsiniz bence, çok da güzel olur...

Kipmen Sanat web sitesi

damascus

• 1467
« Yanıtla #18 : 10 Ocak 2012, 20:52:08 »
Hımmm keşke aynı ahşabın tozuyla doldurduktan sonra üstüne japon damlatsaydınız. O zaman izi bile kalmıyor. Aslında küçük bir iğneyle kazıyıp tekrar yapılabilir de.

Sadece bir fikir. Yoksa bu haliyle de çok güzel. Bir şey sormak istiyorum bu yay çeliği düz halde mi oluyor(sizin kullandığınız) Yoksa araba makası gibi eğri de ısıl işlem haricinde ne yaptınız da düzeldi ?

Bu çelik rulo şeklinde sarılı mengene ve el ile düzelttim ısıl işlem sırasında iki metal atasında sıkıştırıp su verdim. Bir kaç tane daha vardı onların saplarını delmemiştim. Sapına su vermediğim halde şuan delemiyorum zor durumdayım...

damascus

• 1467
« Yanıtla #19 : 10 Ocak 2012, 20:53:29 »
eline sağlık sap çok ergonomik olmuş

güzel yemeklere imza atarsın artık bunla  ;)

Herkeze teşekkürler. Valla okadar keskin ki yemek yaparken hanıma kullanma dedim.Traş  olsam derimi bile kazır... O0