Bıçak Sanatı - Forum

eskı kılıç

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
eskı kılıç
« : 15 Aralık 2011, 00:04:32 »
sayın forumdaşlarım kardeşim tarafından başima kalan bu tarıhı kılıç temızlenmek ve bakımı yapılmak  üzere bana getırıldı bana kalırsa hıc dokunmıcam ama hatırlı bı abımızın böylede göndersek olmaz acaba dıyorum kılıcın üzerındekı pası hafıfce bozmadan asıtle sılsek sonrada bolca soda ıle temızlesekmı yada sızlerın tavsıye edeceyı bı kımyasal yada farklı bı teknık varsa kılıca yazık olmasın yanı  :( :(

Resime Bak

view image

view image

view image

view image

view image

view image

view image
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

Ynt: eskı kılıç
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2011, 00:08:49 »
Aman diyeyim Murat kimyasal filan kullanma, yüzeydeki işler gümüş koftgari, zaten bir çok yerde çıkmış kaybolmuş yerinden, asit masit sakın.. Hassas bir şekilde gazyağı ve bastırmadan beyaz skoç bezle ( marketlerde banyo fayansları için satılan ) sil ve yağla bitir.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2011, 00:17:02 »
Keşke bu haliyle (sadece yağlayıp) saklamalarının en doğrusu olduğunu anlatabilmenin kolay bir yolu olsa. Süslemeler de çok güzel ve yapımı çok ilginç. Desen yapılmak istenen yeri çizik çizik rasgele tarayıp gümüş teli desenli olacak şekilde ezmişler gibi. Çiziklerin çukurlarında kalanlar desen olmuş. Ya da benim kolayıma öyle geldi ve tamamen uyduruyorum

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #3 : 15 Aralık 2011, 00:17:47 »
Çok savaş görmüşe benziyor. :-[ Hangi bellerde, hangi beldelerde gezip hangi küffarın kellesini aldı kim bilir?
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

« Yanıtla #4 : 15 Aralık 2011, 00:21:28 »
Hayri aynen dediğin gibi yöntem. Koftgariyi merak edenler için
http://www.youtube.com/watch?v=IIBpSBVDca4

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 15 Aralık 2011, 00:41:33 »
Süpermiş SEFA ABİ  ;D  İnce dişli bir eğede uygulanabilir mi ki ?  ::)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 15 Aralık 2011, 01:24:46 »
Aman diyeyim Murat kimyasal filan kullanma, yüzeydeki işler gümüş koftgari, zaten bir çok yerde çıkmış kaybolmuş yerinden, asit masit sakın.. Hassas bir şekilde gazyağı ve bastırmadan beyaz skoç bezle ( marketlerde banyo fayansları için satılan ) sil ve yağla bitir.

Abi bu "koftgari" teriminin kullanımına karşıyım. Şerh koyayım da...

Sanırım Türkçe'de "kakma" olarak geçen işlemin İngilizce kaynaklardan dilimize sirayet eden hint kökenli karşılığı. Söylenişi bizim terimlere benzediğinden dolayı da Osmanlıca gibi algılanıp Türkçe'ye kolay giren bir kelime oldu galiba. Geçenlerde aradığımda tüm Türkçe' kaynaklar içinde sadece bicaksanati ve cebehane'de vardı bu kelime. O da yabancı dilde kaynakları kurcalamaktan olsa gerek...

Bu konuda biraz laf kalabalığını şurada yapmıştım:

http://cebehane.com/forum/index.php?topic=256.0
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2011, 01:26:48 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #7 : 15 Aralık 2011, 01:39:56 »
Ne diyelim, o zaman kakma diyelim. Ama bir yandan da kakmadaki mantıkla tamamen aynı değil gibi, kakmada açılan düzenli bir boşluğun içerisine ve o boşluk kadar malzeme yerleştiriliyor bunda ise yüzey genel olarak çizilip uygun yerlere ilave malzeme neredeyse sıvanarak tutturulutyor. sanki aynı işlem değil gibi. Başka bir şey desek, ama ne?...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 15 Aralık 2011, 01:57:42 »
Hasan Tuluk, "Türk Süsleme Sanatları içinde metal sanatı" MEB yayınları - 2008 kitabında kakma için dört farklı yöntem de sayılmış. Her ne kadar görsellerle de örneklendirilmemişse de sanırım bu kılıçlardaki yöntemler de kapsanıyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #9 : 15 Aralık 2011, 10:34:24 »
ustalar en güzelini bilir

benim deyeceğim
en sona güneşte iyice kurutup bolca wd-40 uygulayın derim
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...