Bıçak Sanatı - Forum

Sil baştan sap

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Sil baştan sap
« : 22 Nisan 2010, 09:16:38 »
Elimde oldukça sert bir çelikten yapılma bir bıçak var .
Sapında sanırım çam gibi yumuşak bir ağaç kullanılmış ve sadece veniklenmişti.
Hem bıçağı daha iyi bir sapa kavuşturmak hemde sap yapmayı öğrenmek için bunu değiştirmeye giriştim.

Saolsun Serdar bey sap için bana güzel malzemeler yolladı şimdi sıra yapmakta
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

Metin Sakin

• 404
Ynt: Sil baştan sap
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2010, 09:24:44 »
Başlamadan önce sizlere danışmak istediğim konular var:
Gelen ağaçlardan Serdar beyin önerisi Sapelli i kullanmak oldukça sert bir malzeme
ama genede sertleştirme (Stabilizasyon ) önerilerinize açığım

Diğer bir konu da sapın şekli birkaç şekil çizdim sizce böyle bir bıçağa hangisi daha uygun?
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 22 Nisan 2010, 09:47:24 »
Aklımda üzerinde durmak gerekebilecek iki nokta var:

Sapın bıçağın ağzına yakın olan alt ucu kırılmaya müsait olabilir.

Resimlerde sapın sağ alt kısmın olarak görünen, sapı tutarken işaret parmağının önünde kalan kısımda bahsediyorum.

Bu ince kısım, ağacın su yoluna (liflerine) dik olarak uzandığından kırılma riski daha fazla olacaktır.

Sapın bıçağın sırtı boyunca uzanan kısmı da ilerki bilemelerde sorun yaşayabilir.

Genel olarak ise hepsi gayet güzel.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #3 : 22 Nisan 2010, 10:04:35 »
Alt kısımla ilgili haklısın sanırım orada sapı genişletip
metalin dışına taşırabilirim
belkide sapta metal kısım için oluk açıp tamamını ağıcın içinde bırakabilirim .
zaten beni başta en rahatsız eden şeyde bıçak yüzünün kesitinin o kusımda da daralması idi
işaret parmağının dayandığı yerde malzeme 2 mm ye düşüyo parmağı acıtıyo .

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 22 Nisan 2010, 11:12:51 »
Sanırım hiçbiri tam olarak uygulanabilir değil Metin, Sorun kabza tasarımlarının "ricasso" bölgesinde sırttan dışarı taşması, bunu nasıl yapacaksın kestiremiyorum. Onun dışında arka tarafa doğru olan tüm şekiller yapılabilir, sanırım senin isteklerine en uyan hali tüm kabza kısmının gizli kuyruk halinde olması. Tüm kuyruğu üstten alttan küçültüp ince uzun bir kuyruk haline dönüştürürsen rahatlıkla yapabilirsin.

Bir örnek olarak bişey karaladım, bu tarz çalışırsan ner şekilde sap yapabilirsin. Kişisel olarak kabza tasarımlarının ergonomisi beni düşündürdü, özellikle en arkadaki çıkıntılar rahatsız edici olabilir...

Not: Bir de hazır kabzayı sökmüşsün, şu bıçağı biraz daha elde düzeltsen zımpara ile çok güzel olurdu sanki  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #5 : 22 Nisan 2010, 12:12:18 »
Aslında gizli kuyruk bu tarz saplara daha uygun ama ben oldum olası sapın içindeki kuyruk kısmının inceliği yeterince sağlam bulmadım.
Belki gördüğüm örneklerin kötü işçiliğindendir. biraz zorlayınca oynamaya başlıyor.

Tabi ben daha önce gizli kuyruk yapmadığım için benim yaptığımda öyle olabilir :)

Benim aklımdan geçen kuyruğu gizlemek ama bunu iki parça sapta iç kısımları oyarak yapmak .

Tabi bu durumda sap kısmında metalin bazı yerlerini forma uygun küçültmek .

Yeni taslak ekte .

Not kısmında çok haklısın :D bu arada bu 100 luk zımpara ile 1 saate yakın zımparalanmış hali :) bayaa paslanmıştı içi .
Bir de malzemeyi bilmiyorum ne olduğunu ama çok sert yüzünü zımparalamaktan iflahım gevredi :) hala çok iş var sanki zımparalar işlemiyo bu alete ...
Ama  perçinlemeden ter temiz yapıcam :D

Aarka kısmı konusunda da haklısın sanırım kuyruğunu kısaltım biraz aşağa indirmekte fayda olabilir. Gerçi onu forma yaklaşınca rahatsız ettikçe küçültürüm

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #6 : 22 Nisan 2010, 13:27:38 »
Metin ben olsan çok abartılı bir tasarıma dönüştürmeye çalışmazdım, ama sanırım aklında oluşturduğun bir modeli yakalamaya çalışıyorsun .

Sap kısmını pırazvana şeklinde yapmak yerine üçüncü perçin deliğinin biraz önünden( kırmızı ile çizdiğim yer ) sapı kesip bıçakla aynı kalınlıktaki bir saç parçasını bıçağın devamına eklesen ve istediğin şekli oluştursan nasıl olur. Üçüncü perçin ve diğer küçük perçinlerde işi sabitlemene yardımcı olacaktır, bu küçük perçinlerden ön tarafa da koyarsan hem ön taraftaki ağaçları sabitler hemde arka kısımdaki perçinleri yalnız bırakmamış olursun ..
Ne dersin???

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #7 : 22 Nisan 2010, 14:33:26 »
Gkhan yaptığım çizimi çok beğendim
sade ve oturaklı olmuş  fakat işin şöyle bir tarafı var
elimde sütün matkap yok yeni perçin delikleri el matkabıyla hele 2 mm lik felan zor ve riskli olur gibi geliyo. Arkayı kesmek desen bi şekil sabit taşa yedirerek kısaltabilirim sonra da uzun formda saç ayarlamakta dert :(
Açıkçası şu anda metali işlemek için elimde çok ekipman yok gibi ama ağaç konusunda daha önce bişeyler yaptım orda daha serbestim ondan biraz ağaç kısmın üstüne gidiyorum .

Formun ağaç kısımları da yine elime yatmadıkça işleyip küçültebilirim.

Bu arada bişey sormak istiyorum iki parçalı sap yaparken gizli kuyruk yapmak veya benim niyetlendiğim gibi daha geniş ve girintili bi form yapmanın sakıncası var mı ?

Yani sap metalini iki ağaç sap kısımlarını oyarak gömüp saklasam ve perçinlesem zor mu olur ? saplam mı olmaz ? ya da oymayı eşit derinlikte yapamazsam sap oynar gibi riskleri mi var ?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 22 Nisan 2010, 15:53:02 »
Aklındaki tasarımı gerçekleştirmenin tek yolu sap parçalarını oymak değil. Sapın sadece bir parçasını oymak kolay ama iki tarafı da simetrik oymak zor. Eğer zor olandan kaçar da tek tarafı oymak istersen sap çirkin duruyor.

Geriye bir pratik yöntem kalıyor. Gizli kuyruk yapacak kadar değil ama işleri biraz basitleştirecek kadar bıçağın tap kısmını basitleştiriyorsun öyle ki istediğin sapı bıçağın üstüne koyduğunda metal her yerde saptan daha içerde kalsın.

Metale göre daha geniş bir sap için yapılacaklar şunlar.

Bıçak ile aynı kalınlıkta bir kaç parça çıta alıp iki sap parçası arasına sıkışan bıçağı bununla çevreleyip öyle yapıştırmalısın. Çıtaları da bir miktar kesip L şekline, C şekline sokman gerekebilir ama bu sapı keskiyle düzgün oymaya çalışmaktan çok daha ferah. En azından bir keski edinmen gerekmez.  ;)

Tabii sonra taşan kısmı kesiyorsun, zımparalıyorsun vs. vs.

Birden çok parça ahşabı birleştirirken dikkatli olursan arada boşluk kalmayıp iyi sonuç veriyor.

Böylece sapı zımparalarken metalin ürettiği demir tozunu sap malzemesinin lifleri arasında görmek gibi bir derdin de olmuyor.  ;D ;D ;D

Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #9 : 22 Nisan 2010, 17:28:35 »
Bu bıçakta katmanlı yapı iyi durmuş hakikaten, pratik bi çözümde tabi iyi bir yapıştırıcı kullanıp sağlam yapıştırmak şart herhalde.
Aslında ben biraz oyma işine yatkınım oyma aletleri de var biraz ondan herhalde oyarım diye atlıyorum. Bide ağaç işlemek oymak kesmek çok zevkli daha çok iş çıkarmaya çalışıyorum galiba :)
Bu arada Keski var :) biraz kesmişliğimde var :)
bkz:kalemlik

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 22 Nisan 2010, 23:04:12 »
Ehehe, benim uyarı görünüşe göre senin için gerekli değil.   ;D

Yaptıkların güzelmiş valla, eline sağlık, keskilerin markası da iyi bir markaydı diye biliyorum.

İyi ki ahşap ile aranın iyi olduğunu bilmeden yazmışım. Sonuçta denediğimiz farklı yöntemleri paylaşınca soran ve yanıtlayandan başkasına da faydası olabiliyor.  ;D
Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #11 : 15 Haziran 2010, 13:20:13 »
İş yoğunluğu bir iki aksilik derken benim sap işi bayaa uzadı  :(
Ama bu işin zevki biraz da burda bence işi komple bitirince paylaşmayı düşünüyordum ama
fikrinizi almak istediğim bi husus var.

POWNİNG ustanın işlerini görünce önceden deri düşündüğüm kılıfı ağaçtan yapmaya karar verdim ve ufaktan başladım ama komple aynı malzeme nasıl durur bilemedim.

Sizce komple aynı malzemeden mi olmalı yoksa arada deri bir sarma kemer mi kullansam ?

Yapım aşamaları kronolojik sırada

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #12 : 15 Haziran 2010, 13:22:09 »
Devamı

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #13 : 15 Haziran 2010, 13:23:58 »
Bu fotoda kın yapmayı düşündüğüm aynı malzemenin devamı var üzerinde biraz desen işleme denemek istiyorum

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #14 : 15 Haziran 2010, 13:59:04 »
Cok guzel olmus eline saglik , agac kin yaparsan balcagin namluya bakan kismina tam oturmasi gerekecek. Gerci resimleri gordukten sonra senin icin pek mesele olmadigini dusunuyorum . Nasil bir kin dusunuyorsun?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #15 : 15 Haziran 2010, 14:10:23 »
Form olarak sapın boşluklarını tam dolduracak bişey ve benzer kıvrımları aşağa doğru taşıycak bişey
üstüne de
http://www.bicaksanati.com/forum/mgallery/?sa=item;id=477
buna benzer desenler geçiyo içimden tabi yapabilecek miyim böylesini bakalım

asıl aklımda ortada kemere bağlamak için deri bir bağlantı var ama tam toparlayamıyorum tahta ile deri nasıl olur yapıştırmak mı gerekir. Yoksa şöyle kowboyların tabanca kılıfları gibi girip çıkan bi sistem mi olur  :-\

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 15 Haziran 2010, 15:38:59 »
Eline sağlık, güzel gidiyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

skull25

« Yanıtla #17 : 15 Haziran 2010, 16:00:53 »
Oooo Eline sağlık hocam süper gidiyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #18 : 15 Haziran 2010, 18:16:52 »
 :2up :2up
Süper.... Merakla bekliyoruz...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #19 : 15 Haziran 2010, 20:38:29 »
Metin eline sağlık, dehşet bir şey çıkacağa benziyor, acaba nasıl bir şey olacak :2up :2up