Bıçak Sanatı - Forum

bu bıçakların çeliği hakkında bilgisi olan var mı? (H. Roselli)

ilhanbakan

• 28
  • İlhan BAKAN
  • Meslek: aşçı
  • Yer: istanbul/Sancaktepe
Finlandiya da Heimo Roselli tarafından yapılan bu bıçağın çeliği hakkında bilgisi olan varmı? Woot çeliği kadar dayanıklı ve karpitlerinin bir o kadar keskinliğini muhafaza ettiğini iddia ediyorlar.linkler aşağıda;
http://www.knivesaustralia.com.au/roselli.html#astrid
http://www.roselli.fi/1/index-eng.html

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
icerisinde krom ve nikelin olmadığını söyledikleri yüksek karbon çeliği 
yani direkt olarak 1050 ile 1095 arası bir çelik w-1 de olabilir bu serilerde zaten krom ve nikel yok ama paslanmaz değiller  malzemeler 1,5mm kalınlıkta oluncada gayet güzel esniyorlar ama kafa takılan 63-64hrc sertlik diyorlar buda bana 1095 veya w-1 meneviş sonrası sertliği gibi geliyor ama onlar bukadar esniyormu denemedim deneyen ustalaraımız daha iyi bilir
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ilhanbakan

• 28
  • İlhan BAKAN
resime tıklamadan evvel altında wootz yazıyor die tıkladım sonra okuyunca ona benzer özellikte falan deyince şüphelendim çözemedimde ama chef bıçağı hoşuma gitti sipariş etsem değermi acaba verdiğim paraya  :-\

ozgurozdemir

• *
  • 1
yani 1,5mm sırt kalınlığı ile zaten  jillet gibi olması normal
2,5mm lik bir çelikten aynısını yapa bilirsin bence
$269.00 + $12.00 post  gibi bir parayı bence memleket ustalarına bırakman daha mantıklı olur ve alasını yapacak ustalarımız var  ;)

Yüksek karbonlu (%1,5-2) bir çelik olduğunu söylüyor. Isıl işlem sonrası doğal olarak bu kadar karbonlu bir çelikte daha az karbonlulara göre daha fazla karbür oluşacaktır. Yadırganacak bir durum yok yani. Kolay bilenir, paslanır ama jilet gibi de keser.

ilhanbakan

• 28
  • İlhan BAKAN
yani 1,5mm sırt kalınlığı ile zaten  jillet gibi olması normal
2,5mm lik bir çelikten aynısını yapa bilirsin bence
$269.00 + $12.00 post  gibi bir parayı bence memleket ustalarına bırakman daha mantıklı olur ve alasını yapacak ustalarımız var  ;)
valla üstad o işede niyetlendim özellikle emre ustamıza bi kaç mail attım ancak şubat ayına kadar planladığı projeleri var. Mutfakta kullanmak için el yapımı özel bi bıçak yaptırmak istiyorum namlusu avatarımdaki Nesmuk http://www.nesmuk.de/home.php gibi sap kısmı ise yatağan kılıcının kabzasını andıran boynuzdan  yapılma torunumun torununa kalıcak bi sanat eseri. Burdan sesleniyorum Emre ustamıza Şubat ayına kadar resmen şafak sayıyorum  :'(
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2011, 23:27:04 Gönderen: ilhanbakan »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Bence UHB26C gibi bişey kullanmışlar, doğal birşey bu tür çelikte o kadar karbür, yalnız wootz diye yutturmaya çalışmaları komik...

İlhan, yatağan tipi kabzalar ve boynuzla çalışmıyorum, ancak söylediğim gibi Şubat ayı gibi japon formlarına vereceğim kendimi, bakalım belki senin de hoşuna gidecek bişeyler çıkar. Bu arada mutfak bıçaklarımın bitişine ramak kaldı, birkaç gün sonra beğenine sunarım, belki hoşuna giden bişey olur bu ayki üretimden  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Merakla bekliyoruz onları  ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Bu arada bıçağın ergonomisine dikkat et alacaksan, bana bu kadar büyük bir şef bıçağı için abartılı kaba geldi kabza, şeflerin nasıl bıçağı kavradığına dikkat ettilerse bu namlu kısmına yakın kabzayı bu kadar kaba ve kalın bırakmamaları lazımdı bence...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
;D Aynen, ben de meraklıyım  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
;D Aynen, ben de meraklıyım  ^-^

bendahada meraklandım şimdi çelikler ne olaki  ::)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
UHC celigi kullaniyorum diye yazmis adam. Internette celikle ilgili butun bilgiler var. UHB26C de bu ailedenmis. Google anahtar kelime " uhc steel composition "
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ilhanbakan

• 28
  • İlhan BAKAN

isken3370

• *
  • 4
  • Meslek: Memur
  • Yer: İstanbul
arkadaşlar foruma yeni üye oldum ve çok faydalı buldum. gerçek bir usta arıyorum öyleki kendisine verdiğim malzemeyi ve modeli aynen yapabilmeli. Ayrıca çelik dışındaki malzemerede hakim olmalı. böyle birini tanıyorsanız lütfen yardım edin

ozgurozdemir

• *
  • 1
arkadaşlar foruma yeni üye oldum ve çok faydalı buldum. gerçek bir usta arıyorum öyleki kendisine verdiğim malzemeyi ve modeli aynen yapabilmeli. Ayrıca çelik dışındaki malzemerede hakim olmalı. böyle birini tanıyorsanız lütfen yardım edin

ustadım hoşgeldin sefalar getirdin yanlız merhaba bölümünde bir kendiniz tanıtsanız cok daha güzel olmazmı ?
bu arada ustalarımız arada kendi üretimlerini yayınlamaktadırlar. onlarla direkt olarak görüşüp sipariş üzerine yaptırma olurmu bilemiyorum bu onların kararıdır ama çeliğe  ve diğer malzemelere hakim birçok ustamız forumuzda vardır.

tekrardan hoş geldiniz.

isken3370

• *
  • 4
daha yeni üye olduğum için henüz bilgilerimi dolduramadım ama istanbulda oturuyorum ve memurum. Paramı amerikaya vermek istemiyorum bu yüzden benim için özel olacak bir bıçak yaptırmak istiyorum. ramboyu kıskandıracak titanyum bir bıçak hayal ediyorum. Bildiğiniz gibi zor elde edilen değerlidir ve itina gösterilen özeldir. Bu bıçak bin yıl geçsede paslanmayacak yıpranmayacak. Ustasınin baş harflerinin üzerinde olacağı bir sanat eseri olacak. Bu konuda kendine güvenen usta varsa benimle irtibata geçmesini dilerim. Saygılarla...

İsken3370 Bey, öncelikle hoşgediniz. Bin yıl geçsede paslanmayacak bir sürü çelik varken neden titanyum acaba merak ettim?

ozgurozdemir

• *
  • 1
isken bey ben titanyumu bulurum siz ustayı bulursanız  ama titanyumun safı 48hrc sertlikte olur alaşımlarıda değişir ve 58hrc sertliğe kadar cıkar bu benim bulduğum modeller
(arkadaşlarımın makina imalatında kullandığı titanyumlar :) ) ama şunuda belirteyim %20 kromlu .elikleride torunlarınız kullanır onların torunlarını bilme :)
bende 100 yıllık ustura var hala ilk günkü gibi karbon celiği ve gayet kondüsyonlu :)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Önce hoş geldin,titanyumun dayanıklığı hafifliği tamam ama keskinliği konusunda emin değilim iyi bir ağız tıtuşu sağlamaz diye düşünüyorum.Titanyumdan yapılan silahlar var.Ama namlu içine ve iğneye çelik kaplıyorlar aşınmayı engellemek için.Çeliğin göervini yapabilse böyle bir işlem yapmazlardı diye düşünüyorum saygılar
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

isken3370

• *
  • 4
neden titanyum diye soran arkadaşıma biraz şaşırdım doğrusu. çünkü biraz malzeme bilgisi olan herkes bilirki titanyum aynı kalınlıktaki çelikten çok daha hafif fakat çok daha mukavimdir. Üstelik üzerinde oluşacak çizikler zamanla kaybolur. Bununla beraber bu bıçak çoğunlukla tuzlu suda kullanılacak. Bildiğiniz gibi aslında demir elementinin işlenmiş hali olan çelik eninde sonunda korozyona teslim olaçaktır. O yüzden titanyum diyorum. Ama varsın jilet gibi keskin olmasın çok önemli değil