Öncelikle şimdiye kadar ki eleştirileri yanıtlayayın.
Namlu yüzey işçiliğine çok fazla özenmedim, zira bu kullanılacak bir bıçak. İlk kullanımdan itibaren zaten çizilmeye başlayacaktı. Ancak sanırım perçin başları fazla parlatılmadan kaldı, bu konuda Sefa Usta çok haklı. Onun nedeni de şu: Polyester kumaştan yapılan mikarta zımparayı yiyince üst yüzeyi tüyleniyor. Bunun çaresi kaba zımparayı vurup şekillendirme bittikten sonra ince zımparadan önce hemen siyanakrilat uygulamaya başlamak. Perçin başlarını ince zımparada nasıl olsa parlatırım diye düşünmüştüm. Fakat mikartanın üst yüzey parlatma işlemine kandimi kaptırınca perçin başları kat kat siyanakrilatın altında kaldı. Bu da bana tecrübe oldu. Demek ki neymiş; önce perçin başları parlatılacak sonra siyanakrilat uygulaması başlayacak.
Bu bıçakta taşlama çizgisini kaybolması gayet doğal. Zaten profil kalınlığı 1,5 mm. Yarım mm ağız bıraktık, kaldı 1.0 mm. Bu da her iki taraftan sadece 0.5 mm taşlama demek. Bu çok dar bir açı. Zaten yanakta taşlama çizgisi kalsa anormal olurdu. Ama kalın profilli bıçaklarda taşlama çizgisinin kalması için değişik yönlere zımpara olayına katılıyorum. öyle yapmak lazım.
Gelelim Emre'nin bahsettiği ısıl işlem meselesine. Aslında bu modeli seçmemin nedeni ısıl işlemi denemekti. Alu plakalar arasında kalın profillerin basınçlı havaya ihtiyacı olduğu konusuna ikna oldum. İnce profiller basınçlı hava olmadan da yapılabileceğinden, ne zamandır düşündüğüm ama bir türlü fırsat bulamadığım bu modele gün doğdu.
Öncelikle ısıl işem için hazır hale gelen D2 profil 0.05 mm paslanmaz folyoya sarıldı. 1040 derece sıcakta 30 dakika östenizasyona terk edildi. Hemen ardından Alu plakalar arasında soğuttum. Plakalar arasından yaklaşık 1 dakika sonra çıkarttım ve çok şaşırdım. Genelde 1 dk. suda bekletilen profiller bile hafif ılık olur, bu resmen buz gibi soğuktu. O zaman Alu plakaların ısıl işlemdeki başarısına güvenim geldi. Bir gece derin dondurucuda beklettikten sonra ertesi sabah 2 defa 2'şer saat 200 derecede manevişleme yaptım.
Sonuç mükemmel oldu. Pirinç testini geçti, sivri ucunu ahşaba batırıp kanırtıyorum yamulma kırılma yok, ve sertliği de mükemmel.
Şimdiki projem ısıl işlem aparatına basınçlı hava eklemek. Kompresörüm geldi, 25 litre tank kapasiteli 1.5 beygir. Isıl işlem aparatı konusunda Sefa Hoca'nın önerdiği Alu plakaları soğutmak için plakalara delik delme yöntemiyle Emre'nin plakalar arasına basınçlı hava üfleme yöntemlerini birleştireceğim. Basınçlı hava plakaların içindeki kanallardan dolaşıp, plakaların dış sınırlarına yakın çok miktardaki küçük deliklerden iki plakanın arasına üflenecek. Bitince fotoğraflarını yayınlarım.