Merhaba arkadaşlar, foruma uzun zaman önce üye olmuştum ama yaklaşık bir yıl takip edemedim, sonrasında rutin havalı silah buluşmalarına katıldığım zamanlarda Cem Balcı abim yaptığı bıçakları getirip bize hava atmaya başladı , nasıl yapılır ne edilir diye düşünürken foruma üye olduğumu hatırladım, bunu özür dileyerek belirtiyorum

Bi gireyim bakalım kimler neleri nasıl yapıyor derken , abartısız 1 hafta boyunca hemen hemen her konuyu gözlerimin ve bünyemin müsade ettiği ölçüde okudum. Değerli ustalarımın ve arkadaşlarımın yaptığı bıçakları gördükçe bu işe olan sevgim biraz daha ateşlendi. El yapımı bıçakları gördükçe koleksiyonumdaki bıçaklar keyif vermez oldu.
Sonra öğrendimki Muammer Usta diye bi adam varmış , Cem abi bu adamın yanına takılırmış

aradım Cem abiyi neredesin diye , Muammer Ustanın yanındayım , hemen adres bilgilerini alıp yola koyuldum. Muammer Ustanın atölyesinde bıçaklar ve yapılışları konusunda güzel bi sohbetten sonra usta saolsun elindeki 440 c lik bir parçayı elime tutuşturdu ve bundan bir bıçak yap bizde görelim dedi. Bana kalsa bu iş hevesle kalırdı gibi geliyor ama Ustamın bu isteğide benim için bir nevi ara gazı oldu ve parçayı aldıktan yaklaşık bir hafta sonra ancak başlayabildim. Şimdi sizlerle de dilimin dödüğü ölçüde paylaşmak istiyorum.
Öğrendimki profil çıkarmak için en kolay yöntem spiralle çalışmakmış, bu işi yapacaksak bi spiral almak lazım diyerek atölyemdeki makina parkına bir adet ufak boy spiral ekledim ve proifili çıkardım.
1 by
serdarhavsut, on Flickr
2 by
serdarhavsut, on Flickr
3 by
serdarhavsut, on Flickr
Artık profil ortaya çıktı , şimdi geldi eğe işine ama benim ufak saatçi eğelerinden başka eğem yok

o zaman eğede almak lazım diyerek eğeleride aldıktan sonra , başladım eğelemeye. İlk başlarda acemilik çeksemde sonrasında bu iş çok zevkli gelmeye başladı. hele bide çelik parçası yavaş yavaş bıçağa benzedikçe benim yüzümdeki gevrek gülümsemeyi siz tahmin edin artık

4 by
serdarhavsut, on Flickr
5 by
serdarhavsut, on Flickr
6 by
serdarhavsut, on Flickr
8 by
serdarhavsut, on Flickr
bu işte bittikten sonra ustalarımın tarifleri doğrultusunda 400 kuma kadar zımparasını elde yaptım, şaka maka bu gerçekten bıça benziyor
9 by
serdarhavsut, on Flickr
10 by
serdarhavsut, on Flickr
herşey iyi güzelde bu bıçak neye benzeyecek, kabze nasıl olacak

ben bunu önceden hiç düşünmedimki, zaten kabzeyi tutacak çelikte çok küçük :'( ya ustalar gizli kabze diye bişeyden bahsediyolardı öylemi yapsam acaba ? mecburen öyle yapacğız artık. foruma girip bi bakayım

tamam bu iş için akçaa ağaç uygun olur heralde kabzenin şekide kafamda oluştu artık

gene eğe işi çıktı artık pek zevk vermiyor bu eğeleme

12 by
serdarhavsut, on Flickr
11 by
serdarhavsut, on Flickr
13 by
serdarhavsut, on Flickr
14 by
serdarhavsut, on Flickr
15 by
serdarhavsut, on Flickr
Kabze meydana çıktı , beceriyomuyum mu ne , galiba güzel oldu sanki

Ha sırada balçak var onu nasıl bişey yapsam acaba , başlayalım bakalım nasıl olsa ortaya bişey çıkar, bide hepsini toparladıkmı benzer heralde bişeye

16 by
serdarhavsut, on Flickr
17 by
serdarhavsut, on Flickr
18 by
serdarhavsut, on Flickr
ya şaka maka bu bıçak gibi duruyo, olacak galiba , şimdi ince işe geçmeden önce şunu Muammer ustaya göstereyim

hemde suyunu veririz. Ustam saolsun çeliğin suyunu verdi, balçağımı parlattı ama benim yaptığım dış bükey zımparalamayı beğenmedi, ağızını iç bükey olarak açtı. şimdi sıra geldi ince işe , kabzeyi parlatmak lazım , buna ne yapsakki, sanki biyerde Sefa Hocam siyonakrilat kaplama diye bişeyden bahsetmişti, japon yapıştırıcısıyla yapılıyomuş, Allah'tan forum var yoksa ne yapardım

Ama sanki kompresörle temizlemekten falan bahsediyodu , benim kompresörüm yokki

atölyede lazım olur nasıl olsa alayım dursun

19 by
serdarhavsut, on Flickr
21 by
serdarhavsut, on Flickr
23 by
serdarhavsut, on Flickr
Valla güzel oldu , bıçağın en çok hoşuma giden yeri burası ama tam parlamadı sanki , buna bide göbek polish yapayım

24 by
serdarhavsut, on Flickr
Eee artık bıçak bitmek üzere , son olarak pimleri çakalım , ama benim pim çakma çekicimde yok , bu işi ayapacaksalar çekiçler olmazssa olmaz alayım bitane yok yok almışken bi kaç çesit almalı, lazım olucak nasılsa

25 by
serdarhavsut, on Flickr
26 by
serdarhavsut, on Flickr
nihayet bıçağım bitti , buyrun bakalım beğenecekmisiniz ?
27 by
serdarhavsut, on Flickr
28 by
serdarhavsut, on Flickr
29 by
serdarhavsut, on Flickr
30 by
serdarhavsut, on Flickr
31 by
serdarhavsut, on Flickr
32 by
serdarhavsut, on Flickr
33 by
serdarhavsut, on Flickr
Bu işin kısa olan kısmıydı , anlatırken ne kadarda çabuk bitti ama durum hiç öyle olmadı aslında Ustalarımın verdiği sıralamaya uymadığım birçok sıkıntı yaşadım ve bıçağı bitirmem neredeyse üç haftamı aldı , bir kere en büyük hatayı profili yapar yapmaz deliğini açmak oldu ve tüm çalışma bu deliğe göre yapılmak zorunda kaldı. balçak kabze hepsi deliğe göre ayarlandı , ilk balçak dandik zımpara makinam yüzünden ve benim fazla girmem yüzünden çöpe atıldı , ikinci balçak ta ise buna benzer birkaç sıkıntı yaşadım. Balçağa delik açarken profile ölçümlerde yapılan hata yüzünden profili inceltip ilk deliğin yarısı kadar iç içe iki deliğim oldu. Balçak pimlerini uzun tuttuğum için hepsini şişirmek mümkün olmadı , zımparada düzelteyim derken kaplamasını yaptığım kabzeye bir iki tane nazarlık yaptım ve balçağı çizik içinde bıraktım. Namlu balçağa tam oturmadığı için için sırtına desen atarak hatayı kapatalım dedik , saolsun Muammer ustamın tarif ettiği şekilde yapmayınca , sırtında hoş görünmeyen tırtıklar olan bir bıçağım oldu, balçağı ve kabze topuzunu yapıştırdığım epoksi kabze ve prinçler arasında sırıtttı ve parlatma esnasında tozları bünyesine alarak baya bii sırıttı, ilk yaptığım kabze topuzunu dengesiz eğeleyince yamuk oldu , ikincisini yaptım. İlk yaptığım bıçağı ortağıma hediye edeceğim dediğim için kabze topuzuna isminin baş harflerini yazayım dedim , yazı güzel oldu ama boş oldu , bunun üzerine bakır kaynağından dolgu yapayım dedim oksijen kaynağı ve bakır lehiminden dolgu yaparken topuzun içine ettim, zımparalayıp kurtarayım derken malzeme incecik kaldı , artık öyle veya yapıştırdım gitti. vel hasılı kelam bıçak bitti ama hayal ettiğim gibi olmadı aslında.
benim bu işten çıkardığım ders her şeye ben yaparım demek olmuyor, hiçbirşey göründüğü kadar kolay değilmiş. Forumda güzel eserlerini sergileyen ustalarıma ve arkadaşlarıma saygım bir kat daha arttı , elleriniz dert görmesin...
bıçağım hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum, saygılar sevgiler..