Bıçak Sanatı - Forum

Biley tasi tedarik

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
Biley tasi tedarik
« : 28 Kasım 2011, 16:16:36 »
Herkese selamlar.  Cocuklugumdan beri bicak bileylemeye karsi ozel bir ilgim olmustur.  Eskiden beri herhangi bir hirdavatcida bulunabilecek yesil-siyah kombinasyon taslardan kullanirdim ama artik citayi yukseltmek daha iyi sonuclar elde etmek istiyorum. Yaptigim arastirmalarda bu konuda Japon su taslar (waterstone, whetstone) bu konuda son derece basarili oldugunu gordum.  Ayrica Girit tasi, ankara tasi, arkansas tasi vs de buldugum baska bazi taslar. 

Su anda asil istedigim coarse - medium - fine olacak sekilde Japon waterstone.  Yalniz gene arastirmalarimdan gordugum kadari ile Turkiye'de waterstone bulmak pek kolay deil yurt disindan getirtmek gerekiyor.  Bu konuda forumdaki siteleri inceledim http://www.axminster.co.uk/sharpening-grinding-and-polishing-dept206829/ veya http://www.fine-tools.com/scharf.html sayfalarindan bulabiliyorum.  Bu sitelerden alisveris yapan arkadaslar var mi?  Posta suresi tahmini ne kadar? Tavsiye eder misiniz? 

Ikinci secenek de Isanbul'da da rahatlikta bulabilecegim girit tasi ile devam etmek.  Bunu biraz da waterstone elime gecene kadar da kullanmayi dusunuyorum.  Istanbul'da bunlari tedarik edebilecegimi duydum ama yer olarak tam anlami ile bilemiyorum.  Bu konuda da tavsiyeleriniz olursa sevinirim. 

Aklimdan gecen ucuncu bir secenek de evde de kullanabilecegim buyuklukte motorlu bileyleme makinalari.  Bu sitede gordugum http://www.bileymakinasi.com/index.php gozume fena gorunmedi ama bu tarz makineler ile hic tecrubem yok.  Zaten boyle birsey alsam bile mutlaka elimde 6000+ bir waterstone bulunur ama bu tarz bir makina kor bicaklar uzerinde calisirken isimi bayagi kolaylastirir ve daha iyi performans almamis saglar diye dusunuyorum. 

Uzun bir yazi yazdim ozetlemek adina:  Bicak bileyleme konusuna acemiyim ama zevk alarak yapiyorum.  Ucuz kombinasyon tas kullaniyordum kendimi gelistirmek istiyorum ve yardimliriniz bekliyorum. =)

whitefoxss

Ynt: Biley tasi tedarik
« Yanıtla #1 : 28 Kasım 2011, 16:52:02 »
Ben bıçak bilerken,ağız buzuksa zımpara ile bozukluğu giderip girit taşında ilk bilemeyi yapıyorum.Daha sonra deri ve metal ple son bilemeyi yapıyorum.Mükemmel keskinlik elde ediyorum  çelik iyiyse.Fakat bu bileme makinesi güzelmiş,şerit zımpara gibi ağız açabilirmi acaba?

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 28 Kasım 2011, 17:09:42 »
arkansas taşı al daha iyi,hem japon taşları getirtmek için uğraşmazsın çok parada vermezsin
ayrıca elde bileme ustalık ister,usta olana kadar bıçağın ağzında s harfi gibi gel gitler yaparsın,ama düz hat için motorlu bileme taşı daha iyi olur,profosyonel motorlu bileme taşı al ayarlı açılı olandan
en son deri masat yapman lazım hepsi bu,bende bileme konusunda sitede çok soru sormuştum,açtığım konulara bak
illa japon taşı kargo diyorsan ustalardan cevap bekle bunun alması getirtmesi falan,yada profosyonel motorlu bileme taşı dersen yine ustalar sana söyler

http://www.bicaksanati.com/forum/genel-muhabbet/iki-adet-zimpara-tasi-aldim-ve-bugun-yaptiklarim/

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 28 Kasım 2011, 17:23:17 »
Ben axminsterden cok sey aldim ama o zamanlar londrada idim . Uluslarasi anlamda bir fikir veremem ama cok buyuk bir magazadir ve ilgilenirler. Yine de taslar burada  - axminsterde -anormal pahali bence. Almanyada filan bir yakininiz varsa onlarin elden getirmesi hem cok hesapli olur , em de taslarin yolda zarar gormesi engellenebilir. Cunku ciddi anlamda kirilgandirlar.

Yanlis anlamaz iseniz bu , elde edilmesi son derece zor ve pahali istekten yol yakinken vazgecmenizi dilerim. Su taslari ile duzgun bir is yapabilmek icin oyle iki tane tastan cok ama cok daha fazla tas ve yan ivir-zivir gereklidir. Ayrica sadece taslar hem kullanmasi  hem de bakimi oldukca zor seylerdir.  Bence ayni boyda iyi duzlenmis bir celik , ya da cam parcasi ve kaliteli zimparalarla bu isi halletmeniz hem keseniz hem de siniriniz ve zamaniniz acisindan cok daha dogru olacaktir.
 Ama benim gibi inat edecekseniz daha isin basinda kucuk bir servet harcamaya hazir olun derim.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 28 Kasım 2011, 17:42:15 »
Ben bıçak bilerken,ağız buzuksa zımpara ile bozukluğu giderip girit taşında ilk bilemeyi yapıyorum.Daha sonra deri ve metal ple son bilemeyi yapıyorum.Mükemmel keskinlik elde ediyorum  çelik iyiyse.Fakat bu bileme makinesi güzelmiş,şerit zımpara gibi ağız açabilirmi acaba?

bileme makınası ılk çıktığı gunden berı haberım var,  2000 liracık ;D   o paraya komle bant zımparanın alasını yaparım/ yaparsınız..

Ben axminsterden cok sey aldim ama o zamanlar londrada idim . Uluslarasi anlamda bir fikir veremem ama cok buyuk bir magazadir ve ilgilenirler. Yine de taslar burada  - axminsterde -anormal pahali bence. Almanyada filan bir yakininiz varsa onlarin elden getirmesi hem cok hesapli olur , em de taslarin yolda zarar gormesi engellenebilir. Cunku ciddi anlamda kirilgandirlar.

Yanlis anlamaz iseniz bu , elde edilmesi son derece zor ve pahali istekten yol yakinken vazgecmenizi dilerim. Su taslari ile duzgun bir is yapabilmek icin oyle iki tane tastan cok ama cok daha fazla tas ve yan ivir-zivir gereklidir. Ayrica sadece taslar hem kullanmasi  hem de bakimi oldukca zor seylerdir.  Bence ayni boyda iyi duzlenmis bir celik , ya da cam parcasi ve kaliteli zimparalarla bu isi halletmeniz hem keseniz hem de siniriniz ve zamaniniz acisindan cok daha dogru olacaktir.
 Ama benim gibi inat edecekseniz daha isin basinda kucuk bir servet harcamaya hazir olun derim.

Burak ustam bu söyledıklerın valla fena halde kafamı karıstırdı :-\  geleneksel olarak hamon çalışmak için su taşları ıle yoluma devam etmeye karar vermıstım ancak sen servet falan dıyınce tırstım şimdi.  şu küçük servet mesela ne kadar..? 2000/4000 arası olabılırmı.

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2011, 18:12:58 »
Valla Taner'cim , fiyatlar yukarida . 120 serit ile bitirip su verdigini dusunelim. 240 - 400  ( 2 adet kalin tas ) minimum sart bence. Sonra 1000 ( ya da 800 ) - 6000 ( ya da 4000 ) , 2 tane daha , ancak hamonu gorursun. Hic abartmiyorum sadece bicak gibi kucuk bir malda buraya kadar , ( tas yuzeyini boya ,duzle filan  ) en az 10 saat eder. o da alisiksan.

Buyuk gritler cok asindiriyor ama cok da yumusak oluyor. Bes dakkada bir yuzey bozuluyor , 6000 e kadar habire hata yapiyorsun. Duz plaka ve zimpara ile arada kontrol ettiginde moralin taban yapiyor. 

6000 tas , asagi yukari 1000 zimpara filan gibi . Oyle ayna gibi bitirmek istiyorsan daha bunun 10000 i filan var , tas sabitleyicisi var , var oglu var. En az 1000 tl filan kabaca hesap edersen, yol haric. Bir ara hepsini tasiycam sana , goruceksin gununu ;)
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2011, 19:52:48 »
Herkese cok tesekkurler yorumlar icin.  Son arastirmalarim ve yaptiginiz yorumlar itibari ile zimparaya donecegim gibi, ama gene de elimde bir adet 6000 ya da 8000'lik bi waterstone bulunduracam herhalde. =) Bugun baska bir is icin Baumax'de idim orada sole bi bakindim zimpara tasi + serit zimpara ile calisan bir makina gordum. Motorlu masa ustune konulabilecek pratik bir alet gibi gorundu.  Ozellikle cok kotu durumdaki bicaklarda yeni bir edge olusturmak adina basarili olur gibi geldi ama zamanim olmadigi icin inceleyemedim.  En kisa zamanda tekrar gidip hem ozelliklerini ogrenip hem de resmini cekip burada fikrinizi sormayi dusunuyorum.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2011, 20:20:47 »
Takim market.com da çok guzel arkansas taşları uygun fiyatlara alabilirsiniz,
Tavsiye ederim.
Bu siteden aldiklarimi bir gün kocaelide iseniz görebilir, inceleyebilirsiniz.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 28 Kasım 2011, 20:38:59 »
Valla Taner'cim , fiyatlar yukarida . 120 serit ile bitirip su verdigini dusunelim. 240 - 400  ( 2 adet kalin tas ) minimum sart bence. Sonra 1000 ( ya da 800 ) - 6000 ( ya da 4000 ) , 2 tane daha , ancak hamonu gorursun. Hic abartmiyorum sadece bicak gibi kucuk bir malda buraya kadar , ( tas yuzeyini boya ,duzle filan  ) en az 10 saat eder. o da alisiksan.

Buyuk gritler cok asindiriyor ama cok da yumusak oluyor. Bes dakkada bir yuzey bozuluyor , 6000 e kadar habire hata yapiyorsun. Duz plaka ve zimpara ile arada kontrol ettiginde moralin taban yapiyor. 

6000 tas , asagi yukari 1000 zimpara filan gibi . Oyle ayna gibi bitirmek istiyorsan daha bunun 10000 i filan var , tas sabitleyicisi var , var oglu var. En az 1000 tl filan kabaca hesap edersen, yol haric. Bir ara hepsini tasiycam sana , goruceksin gununu ;)

ben ağzımın payını aldım ;D  yaşasın bant zımpara ve zımparalarım dıyorum  :2up   Burak usta ne zaman ıstersen beklerım . bakarsın o gün ocaktan ıyı bır tanto,da çıkar  ;)  su taşıyla yapacaksak perdahı ben karışmam  ;D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

whitefoxss

« Yanıtla #9 : 29 Kasım 2011, 00:22:10 »

bileme makınası ılk çıktığı gunden berı haberım var,  2000 liracık ;D   o paraya komle bant zımparanın alasını yaparım/ yaparsınız..

Fiyat öyleyse tamamen haklısın,önce düzgün bir atölye lazım bana.Ama insan kirada olunca çok zor  :(

merttt9

• 1419
« Yanıtla #10 : 29 Kasım 2011, 04:29:58 »
bileme taşı işi o kadar kolay değil ustalık ister sabır ister deneyim ister,ben yavaş yaptığım halde,bıçağın sağ yanağı ile sol yanağını yapmak aynı olmuyor,bıçağın sol yanı benim ters açıma geliyor bu yüzden ağızda yalpalama oluyor,dalgalanma diyelim,onu düzelteyim derken iyice eriyor,bu sefer erimiş ağzı yeniden yapmak zor,çünkü eridi gitti bile geriye dönüşü yok,ancak diğer kısımlarıda eritip dengeyi sağlarsın,en iyisi otomatik ayarlı taş motoru tavsiye ediyorum,alışveriş yerlerinde bıçakların ağızlarını incele,ben çok yapmışımdır,hepsi aynı açıda denebilir taş motoru,ama illa elde yapıcam dersen ustalaşana kadar uğraşırsın :2up

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #11 : 29 Kasım 2011, 07:38:15 »
Bıçaklarını seviyorsan otomatik bilemelerden uzak dur,taş veya zımpara ile bileme işini iyice öğren bence..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

merttt9

• 1419
« Yanıtla #12 : 29 Kasım 2011, 08:45:44 »
Bıçaklarını seviyorsan otomatik bilemelerden uzak dur,taş veya zımpara ile bileme işini iyice öğren bence..

otomatik bilemenin zararını,bende merak ettim şimdi,çünkü iyi bir şey sanırdım yani çoğu hazır ürün böyleydi

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #13 : 29 Kasım 2011, 09:09:32 »
otomatik bileme ve taşlar bıçakların güzelliklerinden ve ömründen götürürler bana göre en ufak hatada bıçak çöp olur.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #14 : 29 Kasım 2011, 10:06:07 »
otomatik bileme derken sanırım bunun konusu geçiyor

Noyan

• 77
  • Meslek: Savunma Sanayi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 29 Kasım 2011, 10:50:17 »
bence arkadaşımızın hevesini daha baştan kırmayalım ki zaten uzun zamandır hevesli ve ilgili olduğunu söylüyor :)

Selim bey, bence gayet makul bir başlangıç yapabilir.  Bunun için biraz sabır, biraz el becerisi, bol bol da youtube izlemesi gerekcek bence..

Benim de bileyleme konusuna özel bir ilgim olduğu için kendi birikimlerimi paylaşmak isterim. 

1) Su taşları (whetstone)
Başlangıç için tavsiye etmiyorum. Hem bakımı hem kullanımı konusunda profesyonel kullanıma daha uygun.  Kullanmadan önce 15 dakika suda bekletmeniz vs gerekiyor. Özel bakım ister.  Eşit aşınmaz o yüzden düzeltmeniz gerekir vs.

2) Girit taşları , arkansas taşları vs.
Bilgim ve tecrübem olmadığı için bu konuda yorum yapamayacağım.

3) Biley makinaları
Tavsiye etmiyorum. Bence elde bileylemek alışınca daha kolay ve  hatalara karşı daha toleranslı bir yol. Makinalarda bıçağınızı bozmak çok daha kolay. Bileyleme kontrollü bir işlem olmalı ve bence makina ile kontrolü kaybetmek çok kolay.

4) Yapay Japon Taşları
Ben size bunları tavsiye edeceğim.  Çok büyük bir yatırıma gerek olmadan gayet makul bir set toparlanabilir.  Benim kendi tecrübelerim 500/1000/2000/4000 grit bir setin size başlangıç için yeterli olacağını düşünüyorum.  Örneğin şu set başlangıç için ideal: http://www.chefknivestogo.com/shgl4pcset50.html  Bu taşları suda bekletmek vs gerekmiyor. Yapay taşlar suda bekletmeye gerek kalmadan hemen kullanılabiliyor.  Ancak bu taşlarla beraber "lapping plate" da almak gerekiyor.  Bende Shapton'ın full seti var. Çok da memnunum. Bakımı ve kullanımı kolay ama el becerisi gerektiriyor. Bu da bence pratik yaparak kazanılması mümkün olan bir beceri.  Verdiğim link'teki video'ları izlemenizi tavsiye ederim. Bir de Global bıçaklarının sahibinin güzel bir videosu var.  O da şurada: http://www.youtube.com/watch?v=SIw5ChGOADE

5) Elle bileme sistemleri
Burada iki sistem benim radarımda:
a) http://www.edgeproinc.com/
b) http://www.wickededgeusa.com/
c)  http://spyderco.com/catalog/details.php?product=77

Ben alacak olsam wicked Edge alırdım herhalde.

Bu arada Edge Pro için Shapton taşlar satın alabiliyorsunuz. Aynı şekilde Wicke dEdge'deki arkadaşlarda yakında kendi sistemleri için Shapton stone satmaya başlayacaklarını söylüyorlar.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #16 : 29 Kasım 2011, 11:12:46 »
Elle bilemede en uygun aparatlı sistem sanırım (çok taklit edilmesi itibariyle) Lansky http://lansky.com/index.php/products/universal-system/. Alumina'dan elmas taşlara kadar taş çeşitleri fiyatını oynatıyor ama sistem hepsinde aynı. 4 ayrı açıda kontrollü bileyleme yapmak mümkün. Şahsen kullanmadım ama taklitlerinden kullanan ve çok memnun olan arkadaşlarım var.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

merttt9

• 1419
« Yanıtla #17 : 29 Kasım 2011, 11:18:39 »
ferhat bak bu iyi oldu
benimde açı sorunum var,hele diğer yanı bilerken hep yamuk yumuk biliyorum bi türlü atlatamamıştım,bu ürünü denemek isterdim  :2up

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #18 : 29 Kasım 2011, 15:16:37 »
Arkadaslar yorumlar icin tekrardan selamlar.  Oncelikle yorumlar icin tekrar tekrar tesekkurler.  Ikinci olarak da bazi yanlis anlasilmalari duzeltmek istiyorum:

*  Whetstone derken sanirim yanlis bilgi verdim almayi dusundugum Japon yapay su taslari.  Dogal olanlarin yanina yaklasamayacagimin farkindayim.  400-5000 arasi farkli grit degerlerinde taslar almayi dusunebilirim
*  Serit zimpara veya zimpara tasi makinalarini da sadece asiri derecede bozulmus bicaklari ince bileylemeye hazirlamak icin dusunuyorum.  Giris seviyesi bir cihaz isimi gorecektir.
*  Lansky setinden kullandim hatta elimde halen mevcut.  Guzel bir set gercekten iyi is goruyor yalniz benim icin isin hobi tarafini alip goturuyor.  Benim zevk aldigim tas ile saatlerce ugrasip kor bir bicagi adam etmek.  Hirdavatcidan 5 TL'ye alinan yapay biley taslarla bile kor bir bicagi tatmin edici keskinlige getirmisligim var.  Bu konuda daha kaliteli taslar ile kendimi gelistirmek istiyorum.

*  Video kismina da gelince youtube uzerinde onlarca video seyrettim.  Hatta Carter Cutlery'nin bileyleme konusunda  dvd'leri var.  Bunlari da almayi dusunuyorum
http://www.cartercutlery.com/murray-carters-blade-sharpening-dvds

Benim son durum bu sekilde arkadaslar.  Yorumlarinizin benim icin cok onemli oldugunu bilemenizi isterim.  Cok cok tesekkurler. 

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #19 : 29 Kasım 2011, 15:48:06 »
Hocam Murray Carter'ı tanıyorsun bizi niye uğraştırıyorsun ;D? Biriket al bir tane, biraz da kutu kartonu, bileylediğin bıçakla tıraş ol... Murray aganın ettiğinden benim anladığım: Japon taşı falan ölü yatırım, bütün numara teknikte.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce