Güzel bir konu olmuş doğrusu, buradan işe yarayacak bir sürü şey çıkacağı kesin. Taner videoyu izledim, adamın konuşmalarından tam anlayamam ama bir kaç kez normalize işlemi yaptı ardından da su verdi. Kullandığı karışımı yada benzerini daha önce kullanmadım. Hayrinin ve senin yazdıklarından bir tahmin yürütecek olsaydık, sanıyorum adamlar aktif karbon ve boraks ve/veya borik asit ve bunları da bir arada tutacak bir iki şey daha kullanarak bu malzemenin bir ön ısıtma sonucu yüzeye yapışmasını sağlayacak bir karışım yada bileşik yapmışlar, dekarbürizasyon ve oksidasyonu önlemek için yüzeye sürüyorlar. Karbonu oradaki sıcaklığa dayansın diye kullanmışlardır, boraksta zaten daha düşük sıcaklıklarda eriyerek camlaşır. Öyle sanıyorum boraksın erimesi sırasında boraks sıvı hale geçtiğinde sıcaklığında etkisiyle karbonla bir bileşik yapıyor ve oluşan bu bileşik sayesinde karbon yüzeye tutunup kalıyor veya bir anlamda camlaşıyor. Eğer boraks karbonla bileşik yapıyorsa bu durumda karbonun erime sıcaklığı demirden çok daha yüksek olduğundan oradaki sıcaklıklara ve çok daha fazlasına dayanacak ve yüzeyi koruyacaktır. Aslında öyleyse çok çok mantıklı. Elbette söylediklerim sadece bir tahmin, bunun en iyi yolu deneyip görmek. İlk uygun olan denesin bence. Öte yandan bladeforumda yazılan reçetede karbonun adı geçmiyor refraktör harcı vs var. Videodaki adamın kullandığıyla buradaki reçete aynı şey olmayabilir. Dediğim gibi denemekte yarar var, tutarsa bir çok sorundan kurtuluruz. Selenoid kontrollü brülörden kastettiğim buydu, çok güzel çalışıyor.